Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

botanologia.gr

το blog μου "botanologia.blogspot.com" απέκτησε και την ιστοσελίδα του 


στο site μου θα βρείτε
πολλές νέες κατηγορίες για τα βότανα αλλά
και για προϊόντα 
που θα αφορούν
τα αιθέρια έλαια
τα βιολογικά και φυσικά προϊόντα
και βέβαια
τα βότανα
επειδή πολλές φορές μέσα από τα σχόλιά σας με ρωτάτε
για προϊόντα και καταστήματα θα
προσπαθώ να σας παρουσιάζω διάφορα καταστήματα και προϊόντα που
θα ανακαλύπτω στις περιπλανήσεις μου και νομίζω ότι
θα μας είναι  χρήσιμα
οι κατηγορίες θα εμπλουτίζονται συνεχώς και
κάθε τι καινούργιο θα το αναφέρω και στο blog μου 

Η δύναμη των μαγικών βοτάνων

Μαγικά βότανα-δρυς,βελανιδιά,το ιερό δέντρο των Δρυίδων.Τόσο μεγάλη ήταν η πίστη των Δρυίδων στη δύναμη του ιερού δέντρου που έλεγαν ότι:"αρκεί να μείνει κάποιος στην σκιά του ιερού δέντρο για θα γιατρευτεί"Οι Δρυίδες πίστευαν πως ότι φυτρώνει πάνω στην βελανιδιά έχει σταλεί από τον ουρανό.Πίστευαν ότι είναι ένα δέντρο θεϊκό και για αυτό κατά την διάρκεια των τελετών τους στεφάνωναν το κεφάλι τους με στεφάνια καμωμένα από φύλλα και κλαριά βελανιδιάς.Έτρωγαν πολύ συχνά βελανίδια,γιατί πίστευαν πως τρώγοντας βελανίδια διεύρυναν την σοφία και το πνεύμα τους.
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει ότι τα βότανα διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν τα μαγικά βότανα από τα πολύ παλιά χρόνια.
Τα μαγικά βότανα:τα χρησιμοποιούσαν σε φυλαχτά που φορούσαν πάνω τους,τα τοποθετούσαν στην εξόπορτά τους,στο παράθυρο,στο κρεβάτι.
Tα χρησιμοποιούσαν για να τους προστατεύουν:από τα μάγια,από τους δαίμονες,από τους εφιάλτες.
Kαι το βασικότερο:από τις αρρώστιες.

Οι Αγγλοσάξονες,λόγου χάρη,είχαν εννέα μαγικά βότανα που τα χρησιμοποιούσαν ενάντια σε κάθε κακό και με τα οποία παρασκεύαζαν μια μαγική αλοιφή που θεωρούσαν ότι θεράπευε κάθε αρρώστια και πληγή!
Εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι και στις μέρες μας,σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας πολλοί άνθρωποι τοποθετούν στην εξώπορτα του σπιτιού τους την παραμονή της πρωτοχρονιάς την γνωστή μας κρεμμύδα.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένας από τους δύο γονείς της οικογένειας παίρνει την κρεμμύδα στα χέρια του,την ακουμπά ελαφριά  τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και ξυπνώντας τους με αυτόν τον τρόπο όλοι μαζί κρεμούν την κρεμμύδα στην εξώπορτα.
Την κρεμμύδα την χρησιμοποιούσαν και την χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κερδίσουν την εύνοια της τύχης.
Οι δε αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τους προστάτευε:
# από κάθε καταστροφή
# από κάθε κακό
# από βασκανίες
# από αρρώστιες

Ακόμα και για τον Πυθαγόρα λένε ότι κρέμαγε σαν σύμβολο αναγέννησης και καλής υγείας την κρεμμύδα στην εξώπορτά του.
Και όλα αυτά γιατί αυτός ο περίεργος βολβός,ακόμα και όταν είναι ξεχασμένος κάπου,σε κάποια γωνιά του σπιτιού,θα βγάλει φύλλα και έτσι θα ξαναρχίσει τον αέναο κύκλο της ζωής!
Βλέποντας λοιπόν ο κόσμος αυτή την μεγάλη ζωτική δύναμη της κρεμμύδας, πίστευε ότι είχε και την δύναμη  να τους την μεταδώσει!
Άλλα βότανα τα έβραζαν για να φτιάξουν μαγικά προστατευτικά φίλτρα τα οποία τα έπιναν.
Πίστευαν πως το μάραθο προστάτευε από την μαύρη μαγεία,τον κρεμούσαν από τα δοκάρια της οροφής στις 24 Ιουνίου την παραμονή της γιορτής του Άι-Γιάννη για να τους φέρει τύχη και έβαζαν τους σπόρους του στις κλειδαριές σπιτιών που τα νόμιζαν στοιχειωμένα για να διώξουν τα κακά πνεύματα!
Η δε αψιθιά ήταν ένα από τα αγαπημένα μαγικά βότανα,διότι πίστευαν ότι επέτρεπε στους ανθρώπους "να δουν το μέλλον".
Έτσι παρατηρούμε ότι σε κάθε παράδοση υπάρχει ένα πλήθος εθίμων.
-Έθιμα που έχουν να κάνουν με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων,
έθιμα που έχουν να κάνουν με τη συλλογή,την αποθήκευση και την χρήση των βοτάνων.

Βλέπουμε τους Δρυίδες,ξυπόλυτους,ντυμένους με το μακρύ λινό τους ένδυμα,με το χρυσό δρεπάνι τους,γεμάτοι  σεβασμό να κόβουν με ευλάβεια τα πολύτιμα φυτά,καθώς ορισμένα από αυτά τα πολύτιμα βότανα δεν πρέπει να κόβονται με σιδερένιο εργαλείο!

Βλέπουμε εμπειρικούς γιατρούς,μάγους και θεραπευτές να κόβουν τα πολύτιμα βότανά τους μόνο με το αριστερό τους χέρι.
Και χωρίς ποτέ να κοιτούν προς την πλευρά που φυσά ο άνεμος.
Ούτε ποτέ να στρέφουν το πρόσωπό τους προς τα πίσω,ούτε να μιλούν με τα φυτά τους.
Και αν κάποιο πέφτει στο έδαφος δεν σκύβουν να το σηκώσουν,και γιατί; θα ρωτούσαμε-μα γιατί η ευεργετική του δύναμη είχε πια ξαναεπιστρέψει στην Γη.

Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr