Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Τα μούρα ασπίδα προστασίας για τις ουρολοιμώξεις

Έρευνα που έγινε από Φιλανδούς επιστήμονες εστίασε στα οφέλη του μούρου ως προς της καταπολέμηση μιας ουρολοίμωξης.
Οι ειδικοί διεξήγαγαν μελέτη σε 150 γυναίκες με ουρολοίμωξη τις οποίες χώρισαν σε 3 ομάδες.
Ο λόγος που προτίμησαν γυναίκες είναι ότι το γυναικείο φύλο είναι πιο ευάλωτο στις ουρολοιμώξεις και μάλιστα με συχνές υποτροπές αυτών.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι χυμό μούρων στην 1η ομάδα για 6 μήνες.
Η 2η  ομάδα λάμβανε καθημερινά ένα ρόφημα με λακτοβάκιλλους. Συγκεκριμένα έπινε 100 ml 5 φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο.
Τέλος,  η 3η ομάδα δεν λάμβανε καμία θεραπεία πρόληψης ή αντιμετώπισης. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές στις γυναίκες που έπιναν κάθε μέρα χυμό μούρων για 6μήνες μειώθηκαν τα επεισόδια ουρολοίμωξης κατά 50% ενώ οι υποτροπές που παρατηρήθηκαν ήταν μόνο 16%.
Ενώ, στις γυναίκες που έπιναν 100ml ροφήματος με λακτοβάκιλλους για ένα χρόνο δεν παρατηρήθηκε καμία θετική εξέλιξη ενώ και οι υποτροπές ήταν αυξημένες καθώς έφτασαν το 39%.
Και τέλος, στην 3η ομάδα που δεν λάμβανε τίποτα οι υποτροπές έφτασαν στο 36%.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο χυμός των μούρων αποδεικνύεται θαυματουργός έναντι των λοιμώξεων αντίθετα από τους λακτοβάκτιλλους που δεν παρουσιάζουν καμία θετική ένδειξη.
Όπως είπαν, η μελέτη αυτή δείχνει ότι με την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου οι γυναίκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συστηματική πρόσληψη αντιβιοτικών.

Το γέλιο είναι μια αστείρευτη πηγή υγείας και θεραπείας

Στη σύγχρονη κοινωνία μας ο έντονος ανταγωνισμός και η κοινωνικοοικονομική αλληλεπίδραση δοκιμάζουν και καταστρατηγούν την ποιότητα ζωής μας, προκαλώντας αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία όλο και περισσοτέρων από εμάς.
Σαν αντιστάθμισμα το γέλιο είναι μια θετική αίσθηση και φαίνεται να είναι ένας χρήσιμος και υγιής τρόπος για να ξεπεραστεί το άγχος που μας περιτριγυρίζει τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς μας. 
Η θεραπεία με το γέλιο,μας λένε οι ειδικοί,είναι ένα είδος θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που μπορεί να κάνει τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές μας σχέσεις υγιείς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας.
Η θεραπεία του γέλιου, ως μη φαρμακολογική, εναλλακτική θεραπεία, έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Και επισημαίνουν πως μειώνοντας τις ορμόνες που προκαλούν άγχος που βρίσκονται στο αίμα, το γέλιο μετριάζει τις επιπτώσεις του στρες.

Πως το ακτινίδιο καίει το περιττό λίπος και βοηθάει να αδυνατίσουμε

Ακτινίδιο και τρία πάνγευστα smoothies
Ακτινίδιο – είναι ένα γευστικότατο φρούτο το οποίο εκτός των άλλων συνδυάζεται θαυμάσια με πολλά άλλα φρούτα όπως:
– οι μπανάνες
– οι φράουλες
– τα μήλα
– τα αχλάδια
Αλλά και με λαχανικά όπως:
– το σπανάκι και
– το μαρούλι…
Tο ακτινίδιo είναι πλούσια πηγή
– βιταμίνης C -ένα και μόνο ακτινίδιο μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C.
– βιταμίνης Α (β-καροτένιο)
– βιταμίνης Β6
– βιταμίνης Ε και
– βιταμίνης Κ
– καλίου
– ασβεστίου
– σιδήρου
– ψευδάργυρου...

Αγγούρι – το γνωστό μας άγνωστο καλοκαιρινό φρούτο

Αγγούρι – και στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα μιας δροσερής χωριάτικης σαλάτας και ενός πικάντικου τζατζικιού –  αλλά είναι μόνο αυτά το αγγούρι ;
Για ας δούμε
Το αγγούρι ,
το πεπόνι ,
το καρπούζι και το κολοκύθι ανήκουν στην ίδια οικογένεια των κολοκυνθοειδών.
Το συναντάμε για πρώτη φορά πριν 3000 χρόνια στην Ινδία πριν το συναντήσουμε στην αρχαία Ελλάδα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από όπου και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η θρεπτική αξία του αγγουριού
Από τα ισχυρότερα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού  είναι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες.
Η αντιοξειδωτική «δύναμη» του αγγουριού είναι ισχυρότατη καθώς αυξάνει τους δείκτες  της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του οργανισμού μας.
‘Έχει ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες αλλά επαρκή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Τα 100gr αγγουριού έχουν μόνο 13 θερμίδες και το 97% είναι νερό , αλλά τόσο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
– Το αγγούρι και η αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα – ποδάγρα
Το αγγούρι προάγει...

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 2ος


Ποιός είναι ο δεύτερος κανόνας;
Το κάθε φαγητό θα πρέπει να είναι παρασκευασμένα με αγάπη και με τέτοιο τρόπο παρουσιασμένο στο τραπέζι, ώστε να είναι "χάρμα οφθαλμών".
Θα πρέπει δε κάποιος να τρώει με σεβασμό αυτό το οποίο υπάρχει στο πιάτο του, ενθυμούμενος ότι ακόμη και το ταπεινό και μικρό μπιζέλι που έχει μπροστά του, "θυσιάζεται" για χάρη του.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι σαφώς καλύτερο να μπορεί ο καθένας μας να επιλέγει με προσοχή τα υλικά που θα χρειαστεί για το φαγητό του και να το μαγειρεύει μάλιστα και ο ίδιος.
Στην αρχαιότητα, σε κανένα μέρος της γής, κανένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής δεν ενθάρυνε το να τρώει κανείς φαγητό που έχει μαγειρευτεί από άγνωστα άτομα. ’ρα η σύγχρονη μόδα για συχνές εξόδους σε εστιατόρια, τα οποία (θεμιτά) υπολογίζουν πρώτα στο κέρδος τους και ύστερα ασχολούνται με τη δέουσα αγάπη για το φαγητό που παρασκευάζουν, είναι μάλλον επιβλαβής.
Τι συμβαίνει όμως σήμερα;
Σήμερα για τον άνθρωπο της μεγαλούπολης, που ζεί και εργαζεται με κυριολεκτικά τρελλούς ρυθμούς, που δεν προλαβαίνει πολλές φορές ούτε να αναπνεύσει από το συνεχόμενο κυνηγητό της ώρας, είναι όντως μεγάλη ευκολία το να μπορεί να βρεί έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό σε εστιατόριο ή ταβέρνα, κλπ
Πηγαίνετε όμως και παρατηρείστε με μεγάλη προσοχή το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτούς τους χώρους (με ελάχιστες και τιμητικές θα λέγαμε εξαιρέσεις).
Η όλη κατάσταση που επικρατεί στα "παρασκήνια" των διαφόρων εστιατορίων και ειδικά των fast food, συνήθως θυμίζει πανηγύρι από τις φωνές και το θόρυβο που επικρατεί.
Παράλληλα η μουσική που ακούγεται, συνήθως είναι τέτοια που σφίγγει το στομάχι των ανθρώπων, παρά τους χαλαρώνει Φαίνεται τελικά ότι όλες αυτές οι "άναρχες ποιότητες" επηρεάζουν το φαγητό που παρασκευάζεται, άρα τελικά και τον άνθρωπο που θα το καταναλώσει.
Τι συνέβαινε την παλαιά εποχή;
Σε πολλά αρχαία κείμενα αναφέρεται με μεγάλη έμφαση ότι η κουζίνα του σπιτιού θα πρέπει να παρομοιάζεται με ένα ναό, όπου με ηρεμία και σεβασμό για την όλη διαδικασία, γίνεται η παρασκευή του φαγητού.
Στην αρχαία Ελλάδα όλα αυτά ήταν γνωστά και οι άνθρωποι που επρόκειτο να ασχοληθούν με την παρασκευή του φαγητού (είτε η νοικοκυρά του σπιτιού, είτε η μαγείρισσα, είτε τέλος ο μάγειρας ενός συμποσίου), είχαν υποχρέωση να κάνουν ένα μπάνιο πρίν από την είσοδό τους στον χώρο της κουζίνας και εκεί έπρεπε κατ αρχήν να προσευχηθούν και μετά να αρχίσουν την παρασκευή του φαγητού.
Φαίνεται τελικά ότι ο ευτυχισμένος μάγειρας σε ήρεμο περιβάλλον, μαγειρεύει και το καλύτερο φαγητό.
Σε πολλά αρχαία κείμενα αναφέρεται με μεγάλη έμφαση ότι η κουζίνα του σπιτιού θα πρέπει να παρομοιάζεται με ένα ναό, όπου με ηρεμία και σεβασμό για την όλη διαδικασία, γίνεται η παρασκευή του φαγητού.
Στην αρχαία Ελλάδα όλα αυτά ήταν γνωστά και οι άνθρωποι που επρόκειτο να ασχοληθούν με την παρασκευή του φαγητού (είτε η νοικοκυρά του σπιτιού, είτε η μαγείρισσα, είτε τέλος ο μάγειρας ενός συμποσίου), είχαν υποχρέωση να κάνουν ένα μπάνιο πρίν από την είσοδό τους στον χώρο της κουζίνας και εκεί έπρεπε κατ αρχήν να προσευχηθούν και μετά να αρχίσουν την παρασκευή του φαγητού.
Φαίνεται τελικά ότι ο ευτυχισμένος μάγειρας σε ήρεμο περιβάλλον, μαγειρεύει και το καλύτερο φαγητό.
Συμπέρασμα:
Το τελικό αποτέλεσμα τηε όλης διαδικασίας, σερβιρισμένο με όμορφο τρόπο που να ευχαριστεί το βλέμμα, πρέπει να καταναλώνεται ευχαριστώντας τη Φύση που μας το προσφέρει, αλλά ευχαριστώντας και τον Θεό, για το ότι μας επιτρέπεται να δεχθούμε αυτό το γεύμα.

Το όλο περιβάλλον τέλος στη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να θυμίζει την ιερότητα της όλης διαδικασίας και να υπάρχουν όμορφα σερβίτσια και τραπεζομάντηλα, φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι, απαλή μουσική, κλπ.
care.gr