Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Τα μούρα ασπίδα προστασίας για τις ουρολοιμώξεις

Έρευνα που έγινε από Φιλανδούς επιστήμονες εστίασε στα οφέλη του μούρου ως προς της καταπολέμηση μιας ουρολοίμωξης.
Οι ειδικοί διεξήγαγαν μελέτη σε 150 γυναίκες με ουρολοίμωξη τις οποίες χώρισαν σε 3 ομάδες.
Ο λόγος που προτίμησαν γυναίκες είναι ότι το γυναικείο φύλο είναι πιο ευάλωτο στις ουρολοιμώξεις και μάλιστα με συχνές υποτροπές αυτών.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι χυμό μούρων στην 1η ομάδα για 6 μήνες.
Η 2η  ομάδα λάμβανε καθημερινά ένα ρόφημα με λακτοβάκιλλους. Συγκεκριμένα έπινε 100 ml 5 φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο.
Τέλος,  η 3η ομάδα δεν λάμβανε καμία θεραπεία πρόληψης ή αντιμετώπισης. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές στις γυναίκες που έπιναν κάθε μέρα χυμό μούρων για 6μήνες μειώθηκαν τα επεισόδια ουρολοίμωξης κατά 50% ενώ οι υποτροπές που παρατηρήθηκαν ήταν μόνο 16%.
Ενώ, στις γυναίκες που έπιναν 100ml ροφήματος με λακτοβάκιλλους για ένα χρόνο δεν παρατηρήθηκε καμία θετική εξέλιξη ενώ και οι υποτροπές ήταν αυξημένες καθώς έφτασαν το 39%.
Και τέλος, στην 3η ομάδα που δεν λάμβανε τίποτα οι υποτροπές έφτασαν στο 36%.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο χυμός των μούρων αποδεικνύεται θαυματουργός έναντι των λοιμώξεων αντίθετα από τους λακτοβάκτιλλους που δεν παρουσιάζουν καμία θετική ένδειξη.
Όπως είπαν, η μελέτη αυτή δείχνει ότι με την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου οι γυναίκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συστηματική πρόσληψη αντιβιοτικών.

8 λόγοι για να αρχίσετε να χαμογελάτε τώρα!

Ας μιλήσουμε για την θετική πλευρά της ζωής.
Ας σταθούμε σε όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους το χαμόγελο, ως πράξη, ως στάση και ως γεγονός έχει υμνηθεί και έχει αναλυθεί τόσο πολύ.
(Εδώ προτείνονται μόνο οκτώ. Τους υπόλοιπους, τους τόσους πολλούς άλλους υπόλοιπους, ας τους βρει ο καθένας αναλογιζόμενος την δικιά του ζωή, τα δικά του βιώματα)
1. Είναι μεταδοτικό.
Αυτό είναι ένα κλισέ που δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς! Άσε που είναι και αληθινό...
2. Μας φτιάχνει την διάθεση.
Μάλιστα μας φτιάχνει την διάθεση όχι μόνο όταν χαμογελάμε αλλά και για πολύ ώρα αργότερα. Είναι κάτι
σαν την τσίχλα που διαρκεί...
3. Μας κάνει πιο ερωτικούς και πιο ερωτεύσιμους.
Ποιός έχει αντίρρηση ότι ένας χαμογελαστός άνθρωπος δεν είναι προτιμότερος από έναν μουτρωμένο; Όποιος έχει ας κάνει παρέα με τον μουτρωμένο κι ας αφήσει τον χαμογελαστό για τους άλλους...
4. Δείχνει την όψη μας νεότερη.
Καλύτερα από δέκα κρέμες ημέρας μαζί! Κι αυτό είναι τόσο αποδεδειγμένο όσο και η ευεργετική επίδραση των κρεμών...
5. Χαρίζει ευεξία στους γύρω μας.
Αρκεί να δείτε τα πρόσωπά τους. Ή αρκεί να δείτε το πρόσωπό σας όταν κάποιος σας χαμογελάσει...
6. Αναζωογονεί τον μηχανισμό των αναμνήσεων.
Η ευφορία του χαμόγελου ξεκλειδώνει το κουτί των αναμνήσεων, μας θυμίζει άλλα ''καλά'' και ενεργοποιείται ένα γαϊτανάκι θετικότητας - ακριβώς το αντίθετο του φαύλου κύκλου...
7. Μας ξεκουράζει.
Είναι χαλαρωτικό να είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος...
8. Μας ανακουφίζει.
Το χαμόγελο, το να χαμογελάμε είναι το καλύτερο anti-stress φάρμακο. Δρα άμεσα, στοχευμένα, δεν κοστίζει και δεν έχει παρενέργειες...

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια πράξη τόσο απλή, τόσο αυθόρμητη, ανεπιτήδευτη, σχεδόν πρωτόγονη και μαζί καθόλου σπάνια ή δυσεύρετη, είναι δίπλα μας, μέσα μας, παντού!

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Νόστιμα κι ευαίσθητα

Ηλίας Μαμαλάκης, Μερόπη Κοντογιάννη
«Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία»
Με τίτλο «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία» κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο μαγειρικής που απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου  (ΙΦΝΕ). Συγγραφείς του, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και η Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Αν πάσχετε από ελκώδη κολίτιδα, ή νόσο Crohn, ήδη γνωρίζετε ότι πρόκειται για δυο χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέως   εντέρου, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τα χαρακτηριστικά τους συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος, η καταβολή δυνάμεων, οι αιματηρές διάρροιες και η απώλεια βάρους.
Άλλα συμπτώματα είναι οι ο χαμηλός πυρετός, η αναιμία η εύκολη κόπωση, η λιποθυμική τάση ή δύσπνοια, η εξάντληση, και στα παιδιά η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην έλευση της εφηβείας. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) αλλά και το Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC), ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν αυτά τα άτομα είναι οι διατροφικές τους ανάγκες.
Τα συμπτώματα των ατόμων με ΙΦΝΕ (δηλαδή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn), μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΕΛΙΓΑΣΤ απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη, και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Ο στόχος ήταν η συγγραφή ενός  βιβλίου το οποίο να δίνει υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στους πάσχοντες από ΙΦΝΕ και παράλληλα να περιλαμβάνει ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ. Και κάπως έτσι, γεννήθηκαν οι «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με… ευαισθησία».

Τι λένε οι συγγραφείς;
Όπως τόνισε στην παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Μαμαλάκης:  «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για κάποιο λόγο τρώνε άνοστα και ανιαρά.
Ένα νόσημα αλλά ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος συχνά συνεισφέρουν σε αυτό.
Σε τούτο το μικρό βιβλίο που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ο σκοπός μου είναι ένας: να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ».
Όπως, επίσης, επεσήμανε η κ. Κοντογιάννη: «εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές οι πάσχοντες αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες.
Συχνά υιοθετούν “ειδικές δίαιτες” και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται “ανοσορρυθμιστική” δράση. Δεδομένου λοιπόν ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου».

Τέλος, η πρόεδρος του HELLESCC Αλεξάνδρα Γκλιάτη τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ μας βρίσκει συμπαραστάτες.
Το συγκεκριμένο βιβλίο στηρίχθηκε σε επιστημονική γνώση, αλλά και πρακτικές συμβουλές ανθρώπων, που πέρα από ειδικοί στον τομέα τους, έδειξαν μεγάλο πάθος και ενδιαφέρον για τα άτομα με ΙΦΝΕ».

* Να σημειωθεί ότι το βιβλίο διανέμεται δωρεάν από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) και τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC). Σύντομα αναμένεται και η ηλεκτρονική εκδοχή του (e-book), που επίσης θα παρέχεται στα άτομα με ΙΦΝΕ δωρεάν.
fractalart.gr

τα πολύτιμα καρύδια

Τα καρύδια κατέχουν μοναδική θέση μεταξύ των ξηρών καρπών διότι όπως έχει αποδειχθεί προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες ασθένειες (καρδιαγγειακά  και νευρολογικά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου -κυρίως του προστάτη και του μαστού).
Αυτό οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική τους δράση.
Τα καρύδια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, με τη μορφή άλφα-λινολενικού οξέος. Τριάντα γραμμάρια (30γρ.) αντιστοιχούν περίπου σε ¼ του φλιτζανιού ή μία χούφτα και περιέχουν 2,5 γραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.
Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια αποτελούνται κυρίως από πολυακόρεστα λιπαρά (στα 30γρ. Καρυδιών, τα 13 γραμμάρια από τα 18 γραμμάρια επί του συνολικού λίπους είναι πολυακόρεστα).
Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις η συνολική πρόσληψη του λίπους δεν πρέπει να ξεπερνά το 35% επί των συνολικών θερμίδων, με τη μεγαλύτερη αναλογία λιπαρών να προέρχεται από τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, έναντι των κορεσμένων.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως σε πολυφαινόλες.
Στα καρύδια υπάρχουν μοναδικά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία δε συναντώνται σε άλλες τροφές, όπως είναι το quinone juglone, η τελιμαγραδίνη (μία σπάνια ταννίνη) και η φλαβονόλη μορίνη.
Για αυτό και είναι τόσο ισχυρή η αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική τους δράση.
Οι πολυφαινόλες, σύμφωνα με μελέτες μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων κυρίως στον καρκίνο του προστάτη, με μηχανισμό μη καθορισμένο πλήρως μέχρι στιγμής. 
Εκτός από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μία χούφτα καρύδια περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεϊνών (4 γραμμάρια) και φυτικών ινών (2 γραμμάρια).
Οι φυτικές ίνες προάγουν την υγιή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, όπως και οι πρωτεϊνες.
Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση καρυδιών, σε καθημερινή βάση, βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενου).
Επίσης, τα καρύδια αποτελούν κύρια πηγή μαγνησίου (44 mg / 30γρ.) και φωσφόρου (98 mg / 30γρ.) - και τα δύο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία για την προάσπιση της  υγείας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, με δεδομένη την αυξημένη εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, πολλές μελέτες έχουν συσταθεί προκειμένου να αξιολογήσουν τη δράση των συστατικών που βρίσκονται στα καρύδια.
Τα καρύδια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους στο αμινοξύ l-αργινίνη, βιταμίνη Ε και των υπόλοιπων συστατικών του μειώνoυν την ‘κακή’ χοληστερόλη (μέχρι και 15%) και την αρτηριακή πίεση, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της καρδιαγγειακή νόσου. 
Τα καρύδια αποτελούν αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο υγιεινές τροφές και ενισχύουν την υγεία του οργανισμού.
Καθιερώστε την κατανάλωση τους καθημερινά (περίπου μία χούφτα ημερησίως) ως ενδιάμεσο σνακ ή χρησιμοποιήστε τα στη μαγειρική σας!
Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, 
Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος
Mediterraneo Hospital

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 2ος


Ποιός είναι ο δεύτερος κανόνας;
Το κάθε φαγητό θα πρέπει να είναι παρασκευασμένα με αγάπη και με τέτοιο τρόπο παρουσιασμένο στο τραπέζι, ώστε να είναι "χάρμα οφθαλμών".
Θα πρέπει δε κάποιος να τρώει με σεβασμό αυτό το οποίο υπάρχει στο πιάτο του, ενθυμούμενος ότι ακόμη και το ταπεινό και μικρό μπιζέλι που έχει μπροστά του, "θυσιάζεται" για χάρη του.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι σαφώς καλύτερο να μπορεί ο καθένας μας να επιλέγει με προσοχή τα υλικά που θα χρειαστεί για το φαγητό του και να το μαγειρεύει μάλιστα και ο ίδιος.
Στην αρχαιότητα, σε κανένα μέρος της γής, κανένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής δεν ενθάρυνε το να τρώει κανείς φαγητό που έχει μαγειρευτεί από άγνωστα άτομα. ’ρα η σύγχρονη μόδα για συχνές εξόδους σε εστιατόρια, τα οποία (θεμιτά) υπολογίζουν πρώτα στο κέρδος τους και ύστερα ασχολούνται με τη δέουσα αγάπη για το φαγητό που παρασκευάζουν, είναι μάλλον επιβλαβής.
Τι συμβαίνει όμως σήμερα;
Σήμερα για τον άνθρωπο της μεγαλούπολης, που ζεί και εργαζεται με κυριολεκτικά τρελλούς ρυθμούς, που δεν προλαβαίνει πολλές φορές ούτε να αναπνεύσει από το συνεχόμενο κυνηγητό της ώρας, είναι όντως μεγάλη ευκολία το να μπορεί να βρεί έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό σε εστιατόριο ή ταβέρνα, κλπ
Πηγαίνετε όμως και παρατηρείστε με μεγάλη προσοχή το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτούς τους χώρους (με ελάχιστες και τιμητικές θα λέγαμε εξαιρέσεις).
Η όλη κατάσταση που επικρατεί στα "παρασκήνια" των διαφόρων εστιατορίων και ειδικά των fast food, συνήθως θυμίζει πανηγύρι από τις φωνές και το θόρυβο που επικρατεί.
Παράλληλα η μουσική που ακούγεται, συνήθως είναι τέτοια που σφίγγει το στομάχι των ανθρώπων, παρά τους χαλαρώνει Φαίνεται τελικά ότι όλες αυτές οι "άναρχες ποιότητες" επηρεάζουν το φαγητό που παρασκευάζεται, άρα τελικά και τον άνθρωπο που θα το καταναλώσει.
Τι συνέβαινε την παλαιά εποχή;
Σε πολλά αρχαία κείμενα αναφέρεται με μεγάλη έμφαση ότι η κουζίνα του σπιτιού θα πρέπει να παρομοιάζεται με ένα ναό, όπου με ηρεμία και σεβασμό για την όλη διαδικασία, γίνεται η παρασκευή του φαγητού.
Στην αρχαία Ελλάδα όλα αυτά ήταν γνωστά και οι άνθρωποι που επρόκειτο να ασχοληθούν με την παρασκευή του φαγητού (είτε η νοικοκυρά του σπιτιού, είτε η μαγείρισσα, είτε τέλος ο μάγειρας ενός συμποσίου), είχαν υποχρέωση να κάνουν ένα μπάνιο πρίν από την είσοδό τους στον χώρο της κουζίνας και εκεί έπρεπε κατ αρχήν να προσευχηθούν και μετά να αρχίσουν την παρασκευή του φαγητού.
Φαίνεται τελικά ότι ο ευτυχισμένος μάγειρας σε ήρεμο περιβάλλον, μαγειρεύει και το καλύτερο φαγητό.
Σε πολλά αρχαία κείμενα αναφέρεται με μεγάλη έμφαση ότι η κουζίνα του σπιτιού θα πρέπει να παρομοιάζεται με ένα ναό, όπου με ηρεμία και σεβασμό για την όλη διαδικασία, γίνεται η παρασκευή του φαγητού.
Στην αρχαία Ελλάδα όλα αυτά ήταν γνωστά και οι άνθρωποι που επρόκειτο να ασχοληθούν με την παρασκευή του φαγητού (είτε η νοικοκυρά του σπιτιού, είτε η μαγείρισσα, είτε τέλος ο μάγειρας ενός συμποσίου), είχαν υποχρέωση να κάνουν ένα μπάνιο πρίν από την είσοδό τους στον χώρο της κουζίνας και εκεί έπρεπε κατ αρχήν να προσευχηθούν και μετά να αρχίσουν την παρασκευή του φαγητού.
Φαίνεται τελικά ότι ο ευτυχισμένος μάγειρας σε ήρεμο περιβάλλον, μαγειρεύει και το καλύτερο φαγητό.
Συμπέρασμα:
Το τελικό αποτέλεσμα τηε όλης διαδικασίας, σερβιρισμένο με όμορφο τρόπο που να ευχαριστεί το βλέμμα, πρέπει να καταναλώνεται ευχαριστώντας τη Φύση που μας το προσφέρει, αλλά ευχαριστώντας και τον Θεό, για το ότι μας επιτρέπεται να δεχθούμε αυτό το γεύμα.

Το όλο περιβάλλον τέλος στη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να θυμίζει την ιερότητα της όλης διαδικασίας και να υπάρχουν όμορφα σερβίτσια και τραπεζομάντηλα, φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι, απαλή μουσική, κλπ.
care.gr