Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

η θεραπεία του λεμονιού

το λεμόνι που σώζει
Όλος ο κόσμος γνωρίζει σήμερα την θεραπεία με τα σταφύλια, πολλοί λίγοι όμως γνωρίζουν την θεραπεία με τα λεμόνια, η οποία εντούτοις είναι ωφελιμότατη.
Ιδίως δε για τους ρευματικούς και αρθριτικούς.
Ο χυμός του λεμονιού ενεργεί επί της εκκρίσεως του ουρικού οξέος και της ουρίνης, η εντονότερη του όμως ενέργεια είναι πρωτίστως αλκαλική.
Δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι το λεμόνι είναι οξικό φρούτο.
Η απάτη του πολύ κόσμου, προέρχεται από το κιτρικό οξύ το οποίο περιέχει.
Η κιτρική αυτή όμως ουσία καίγεται εύκολα μέσα στον οργανισμό και μεταβάλετε σε αλκαλικά ανθρακούχα.

Η θεραπεία με τα λεμόνια είναι για αυτό πρωτίστως θεραπεία αλκαλοποιήσεως, ανάλογη ως προς τα αποτελέσματα της, με την χρήση της διτανθρακικής σόδας.
Πρέπει να θεωρείται μάλιστα ως ανώτερη, γιατί τα φυσικά προϊόντα απορροφούνται καλύτερα από τα χημικά και υφίστανται ευκολότερα την πρέπουσα μεταβολή εντός του οργανισμού.

Ο χυμός του λεμονιού άλλωστε δεν παρέχει μόνο κιτρικές ουσίες.
Κατά την ανάλυσή του βρίσκονται και στοιχεία πικρά ως γόμα, μαλικό οξύ και δεν είναι απίθανο επιστημονικός να έχουν και τα στοιχεία αυτά την ευεργετική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως σε κάθε θεραπεία όμως, και στην θεραπεία του λεμονιού χρειάζεται ειδικός τρόπος.
Το να καταπίνει κανείς καθημερινά ορισμένη ποσότητα χυμού λεμονιού δεν είναι θεραπεία.
Είναι συνήθεια τροφοδοτική, εξαίρετη άλλωστε.
Μία θεραπεία προϋποθέτει σημαντική λήψη του θεραπευτικού στοιχείου. Επιπλέον πρόκειται περί πράγματος προσωρινού, το οποίο διαρκεί ορισμένο καιρό μόνο.
Την αρχίζει δηλαδή κανείς ορισμένη ημέρα και την τελειώνει ορισμένη.

Πως γίνεται η θεραπεία του λεμονιού σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα
Αρχίζετε να λαμβάνετε τον χυμό ενός λεμονιού την πρώτη ημέρα. Είναι περιττό να φάτε και την φλούδα.
Έπειτα λαμβάνετε καθημερινός ένα λεμόνι περισσότερο έως ότου φτάσετε στα δέκα λεμόνια. Τότε κατεβαίνετε ελαττώνοντας από ένα λεμόνι καθημερινός. Όταν φτάσετε στο τελευταίο λεμόνι, η θεραπεία τελείωσε. Αν παρατηρήσετε ευχάριστα συμπτώματα, μπορείτε να ξαναρχίσετε μετά από μικρή διακοπή.
Το ελάττωμα του λεμονιού είναι ότι αδιάλυτο καίει το στομάχι. Για να αποφύγει κανείς αυτό το άσχημο αρκεί να το λαμβάνει, πολύ διαλυμένο σαν λεμονάδα.
Η προτιμότερη ώρα για την λήψη του χυμού είναι μία ώρα μετά το γεύμα.

Η Θεραπεία αυτή ήταν γνωστή από την απώτατη αρχαιότητα. Ο Πλίνιος ο αρχαίος μάλιστα την συνιστά με ιδιαίτερη θέρμη. Σήμερα δε εφαρμόζεται συστηματικά σε Γερμανία και Ελβετία.
Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:ftiaxno.gr
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης
Πηγή: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΕΛΑΣΓΟΥ 1932

Προζυμένιο ψωμί με σκόρδο και τυρί

Ψωμί,
λάδι,
ρίγανη,
φέτα,
ελιές,
κασέρι,
γραβιέρα.
κρεμμύδι.
Όλα θυμίζουν πασίγνωστα ελληνικά "προσφάγια"
Πρισφάγι ή προσφάι-αρχαιότατη ελληνική λέξη που δηλώνει κάτι πρόχειρο που τρώμε πριν το κυρίως γεύμα.
Και σαν παιδιά,πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με το ψωμί και το τυρί. 
Το ψωμί,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι το βασικότερο είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
read more:thalia- https://botanologia.gr/prozymenio-psomi-me-ladi-skordo-tyri-kai-rigani/

στα άδυτα της μακροβιότητας

Στα άδυτα της μακροβιότητας έχουν… βουτήξει Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν τον μυστικό κώδικα που χαρίζει στους ανθρώπους πολλά και καλά χρόνια ζωής.

Υγιεινή διατροφή, περπάτημα, κοινωνικότητα, ερωτισμός, μεσημεριανή σιέστα αλλά και η αισιόδοξη διάθεση φαίνεται ότι αποτελούν κάποια από τα βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, ανήκει στις πέντε προνομιούχες περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων. Όπως μάλιστα δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο.
Οι κάτοικοι της Ικαρίας, οι βοσκοί της Σαρδηνίας, οι Γιαπωνέζοι της Οκινάβα, οι κάτοικοι της Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας  και της Νικόγια στην Κόστα Ρίκα εκ πρώτης όψης δεν φαίνεται να έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους.
Αλλά σ’ αυτές τις ομάδες ανθρώπων φαίνεται να υπάρχουν μερικοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Τυχαίο;
Όχι λένε, οι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το μικρό νησί του Αιγαίου.
Όχι, επίσης, λένε οι ειδικοί του National Geographic που ταξίδεψαν στην Ικαρία για να ανακαλύψουν ποιο είναι ακριβώς το στοιχείο που προσφέρει στους κατοίκους μια μακρά και υγιή ζωή.
Όχι λένε και οι Έλληνες ιατροί  της Α’ Πανεπιστηµιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο που πραγματοποίησαν πρόσφατα σχετική έρευνα.
«Μάλλον, η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής», τονίζει η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Οι 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη
Τα τελευταία χρόνια ερευνητές και επιστήμονες γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας τα μυστικά της μακροζωίας και εστιάζοντας σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν αρκετά περισσότερο.
Μετά από χρόνια κοπιαστικής δουλειάς ο ερευνητής Νταν Μπιούτνερ, αφού πρώτα ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, επικεντρώθηκε σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπου εκεί οι άνθρωποι ζουν τις πιο μακρόβιες και ισορροπημένες ζωές.
Ο Μπιούτνερ ονόμασε τις περιοχές αυτές «Οι 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη».
Στη συνέχεια, μαζί με ένα επιτελείο επιστημόνων –σε συνεργασία με το National Geographic– επισκέφτηκε κάθε μια από αυτές, όπου έμεινε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακαλύψει ποιοι είναι οι παράγοντες που κρατούν τους ανθρώπους εκεί νέους, υγιείς, ισορροπημένους και γεμάτους ζωή, ακόμα και μετά τα 90 τους.
Μαθήματα μακροζωίας από την Ικαρία
Στην αρχαιότητα, η Ικαρία ήταν γνωστή σαν προορισμός υγείας, κυρίως για τις θερμές πηγές της, που ανακούφιζαν από τον πόνο και θεράπευαν προβλήματα των αρθρώσεων και του δέρματος.
Ωστόσο, για χιλιετίες, ο πολιτισμός δεν άγγιξε αυτό το ανεμοδαρμένο, δίχως λιμάνι, νησί του Αιγαίου.
Για να αποφύγουν τους πειρατές, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχτισαν τα χωριά τους στο εσωτερικό του νησιού, πάνω στις βραχώδεις πλαγιές.
Η απομόνωση τους οδήγησε σε μια μοναδική κουλτούρα.
Χωρίς εξωτερικές επιδράσεις για αιώνες, ανέπτυξαν ένα χαρακτηριστικό τρόπο να βλέπουν τη ζωή, ο οποίος εμπεριέχει ατέλειωτη αισιοδοξία και μια τάση για ξεφάντωμα, τα οποία μειώνουν το άγχος.
Οι χαλαροί ρυθμοί ζωής συμβάλλουν στην ευεξία των κατοίκων, οι οποίοι συνήθως δε φορούν ρολόγια και δε βιάζονται για τη δουλειά.
Αυτός ο τρόπος ζωής επιβιώνει μέχρι σήμερα.
Οι ντόπιοι πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, ξυπνούν αργά, και στη διάρκεια της ημέρας παίρνουν κανέναν υπνάκο.
Τα χωριά της Ικαρίας είναι οικισμοί – φαντάσματα κατά την ώρα της απογευματινής σιέστας.
Καταστήματα, καφενεία, γραφεία όλα κλειστά…
Τίποτα δεν έχει προτεραιότητα μπροστά στο μεσημεριανό ύπνο.
Άλλωστε, όλες οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως μισή ώρα ύπνος το μεσημέρι καθημερινά μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα καρδιακού νοσήματος και απ’ ό,τι φαίνεται «φέρνει» την ευτυχία, συμβάλλοντας  στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Τέλος, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι ντόπιοι άνω των ενενήντα ετών παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί..
Ποια είναι τελικά τα «μυστικά» των αιωνόβιων;  
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσάι και τα βότανα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν σημαντική θέση στο τραπέζι των ντόπιων.
Το ντόπιο μέλι λέγεται πως έχει ισχυρά προβιοτικά και περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ακόμα, κάποια είδη τσαγιού που καταναλώνονται από τους κατοίκους λειτουργούν ως ήπια διουρητικά, που χαμηλώνουν την πίεση του αίματος. Επίσης, τρώνε πολλά χόρτα.
Υπάρχουν περίπου 70 διαφορετικά είδη χόρτων στο νησί και πολλά από αυτά έχουν δεκαπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συγκριτικά με το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί.
Μεταξύ άλλων, η τοπογραφία του νησιού καθιστά τη σωματική άσκηση απαραίτητη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καίνε θερμίδες περπατώντας από το ένα μέρος στο άλλο.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με τη συνεχή άσκηση και τη χαλιναγώγηση του στρες να οδηγούν στην καλή υγεία.
Έτσι, στους κατοίκους του νησιού οι περιπτώσεις καρκίνου, καρδιαγγειακής πάθησης, και διαβήτη είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλου του πλανήτη, ενώ η άνοια είναι σπάνια.
Μόνο τα γονίδια δεν αρκούν
Θα μπορούσε να πει κανείς πως ένα ιδανικό «κοκτέιλ» μακροβιότητας προϋποθέτει όχι μόνο ένα καλό DNA, αλλά και επιλογές ενός υγιεινού (τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα) τρόπου ζωής.
Αυτό πιθανότατα …πίνουν και οι αιωνόβιοι Ικαριώτες!
Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χρ. Στεφανάδη, αφού στα γονίδιά μας δεν μπορούμε να παρέμβουμε, ακόμη και εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε σίγουρα να «πιούμε» από το κοκτέιλ της μακροζωίας, αρκεί να δώσουμε έμφαση στον τρόπο ζωής μας.
Γιατί η ζωή διαρκεί περισσότερο στην Ικαρία;
Σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής:
λιτή ισορροπημένη διατροφή,
κοινωνικότητα,
άσκηση,
απλές χαρές και
χαλαρή οπτική των πραγμάτων,
σε συνδυασμό, πιθανότατα, με τα «ενισχυμένα» γονίδια είναι η συνταγή που εισάγει τους παλιούς Ικαριώτες στο κλαμπ της μακροβιότητας.
Όλοι μπορούμε όμως να διδαχθούμε από αυτή τη συνταγή, προκειμένου να σβήσουμε πολλά ακόμη κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων μας στα χρόνια που έρχονται!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
naturanrg.gr
~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Χερσόνησος Νικόγια: Ο παράδεισος με το μυστικό της μακροζωίας

Έπειτα από εκτενή έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων
Ο Χοσέ Γκεβάρα ζει με την οικογένειά του σε μία μικρή φάρμα στη χερσόνησο Νικόγια της Κόστα Ρίκα.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε ιππεύοντας άλογα και δουλεύοντας στα χωράφια, αλλά τώρα κυκλοφορεί στο πίσω μέρος του τζιπ του εγγονού του.
Είναι 105 ετών.
«Ξυπνάω στις έξι το πρωί, τρώω λίγο καλαμπόκι και πηγαίνω να ταΐσω τις κότες ή το γουρούνι» είπε στο αμερικανικό CNN.
«Τρώω αλλά όχι πολύ... κυρίως μοσχάρι, ένα καλό κομμάτι χοιρινό, ρύζι και φασόλια - τέσσερα γεύματα που δεν μπορούμε να παραλείψουμε στο σπίτι μας» προσέθεσε.

Η χερσόνησος Νικόγια, με τις αμμουδερές παραλίες και το τροπικό δάσος, είναι ο παράδεισος των ταξιδιωτών.
Είναι επίσης μία από τις περιοχές που αποκαλούνται «Μπλε Ζώνη» - ένα δηλαδή από τα πέντε σημεία του πλανήτη, των οποίων οι κάτοικοι έχουν διαπιστωθεί ότι ζουν περισσότερο από τους υπολοίπους.
Ο Νταν Μπούτνερ ηγείται της ομάδας που ανακάλυψε πριν από μία δεκαετία τις Μπλε Ζώνες.
Εκτός από τη χερσόνησο Νικόγια στην ίδια κατηγορία βρίσκονται
η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια,
η Ικαρία στην Ελλάδα,
η Σαρδηνία στην Ιταλία
και
η Οκινάουα στην Ιαπωνία - κάθε μία από αυτές τις περιοχές επιλέχθηκε επειδή έχουν έθιμα και τρόπο ζωής που έχουν βρεθεί ότι ευνοούν τη μακροζωία.

Ο Μπούτνερ επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χερσόνησο Νικόγια το 2006, αφότου δημογράφοι από το πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα υπογράμμισαν ότι μπορεί να πρόκειται για μία ζώνη μακροζωίας.
Έπειτα από μία εκτενή έρευνα από πόρτα σε πόρτα - με δείγματα αίματος των κατοίκων -  διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και πιο μακριά τελομερή - τους μοριακούς γενετικούς δείκτες που θεωρούνται σημαντικοί για τη διαδικασία της γήρανσης.

«Οι κάτοικοι της Νικόγια έχουν μακρύτερα τελομερή από τους υπόλοιπους Κοσταρικανούς - ειδικά οι ενενηντάχρονοι και οι εκατοντάχρονοι» εξήγησε ο Γκίλμπερτ Μπρινς του Κέντρου για τον Πληθυσμό της Κεντρικής Αμερικής.  «Όσο πιο μακρύ το τελομερές τόσο πιο μακριά η ζωή» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι της Νικόγια θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και αυτό βοηθάει στη μακροζωία.
Επιπλέον το νερό που πίνουν είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουν λιγότερα περιστατικά σπασμένων οστών.

«Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φυτά, ζουν σε χωριά και περπατάνε για να πάνε στη δουλειά τους, στο σπίτι κάποιου φίλου, στην εκκλησία - έτσι βρίσκονται συνέχεια σε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα που κρατάει τον μεταβολισμό τους σε εγρήγορση» εξήγησε ο Μπούτνερ.
Η Κόστα Ρίκα δαπανά μόλις το ένα δέκατο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο διπλάσιο ποσοστό ανδρών ζει μέχρι τα 90!!!
~~~~~~~~~~~~~~~
δημοσιεύτηκε 10/03/2015 στο
tovima.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr