Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Ισχυρότερα ροφήματα βοτάνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις συνήθεις χρόνιες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ατόμων που υποφέρουν από αυτό, χωρίς όμως να την απειλεί.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν συνοδεύεται από ανατομικές ή ιστολογικές βλάβες του εντέρου, είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που προκαλείται από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα.
Τα κύρια συμπτώματά του είναι ο χρόνιος κοιλιακός πόνος,
ο τυμπανισμός ή φούσκωμα και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες,
την εργασία,
τα ταξίδια,
τη σεξουαλική λειτουργία ακόμα και την ποιότητα του ύπνου των ατόμων που υποφέρουν από το σύνδρομο.
Οι προτάσεις της βοτανολογίας, σε συνδυασμό με μία ορθή δίαιτα για το ευερέθιστο έντερο, είναι ροφήματα ενδεδειγμένων βοτάνων.
Ελεγχόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βότανα όπως ο δυόσμος...