Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή μας λέει η γενετίστρια Cynthia Kenyon

Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Cynthia Kenyon λέει ότι το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας και της ευζωίας είναι η μείωση των υδατανθράκων από τη διατροφή, ακόμη και η πλήρης αποχή από αυτούς εάν είναι δυνατόν

Υπάρχει ένας περίεργος  διχασμός  ανάμεσα  του τι λέγεται για τη χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα και ποια είναι η πραγματικότητα.
H εργασία όμως της καθηγήτριας της βιοχημείας και βιοφυσικής  Cynthia Kenyon μας λέει πως
το μυστικό για μια μακρά αλλά συγχρόνως υγιή ζωή είναι μιά διατροφή χωρίς υδατάνθρακες.
Όπως αναφέρει λοιπόν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο  Cynthia Kenyon το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας αφορά τη μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή, ακόμη και την πλήρη αποχή από αυτούς, εάν είναι δυνατόν.
Η dr Cynthia Kenyon , η οποία σύμφωνα με πολλούς ειδικούς θα έπρεπε να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά της πάνω στη γήρανση, ανακάλυψε ότι οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε καθημερινά- όπως οι  πατάτες, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα , τα γλυκά , τα κέικ - επιδρούν σε δύο σημαντικά γονίδια τα οποία "κυβερνούν" την καλή φυσική μας κατάσταση και τη μακροζωία μας.

Η ανακάλυψη για πρώτη φορά έγινε μετά από πειράματα σε γεωσκώληκες και ιδιαιτέρως στον C. elegans που αποτελεί ένα γνωστό μοντέλο μελέτης για τους ερευνητές και τους μελετητές που ασχολούνται με τη γήρανση. 
Παρεμβαίνοντας σε γονίδια του σκώληκα η γενετίστρια κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του και βέβαια η μακροζωία έδειξε να συνδέεται άμεσα και με υγεία του , όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες η δρ Cynthia Kenyon κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Wellcome Collection στο Λονδίνο. 
Η dr Cynthia Kenyon συστήνει μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ειδικά σχεδιασμένη για να ελαχιστοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. 
Η καθηγήτρια εξήγησε στην ομιλία της ότι η μείωση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μέσω παρέμβασης των επιστημόνων διπλασίασε αρχικώς τον χρόνο ζωής των σκωλήκων.
«Αντί να πεθάνουν στις 20 ημέρες όπως είναι το φυσιολογικό, έζησαν περισσότερες από 40 ημέρες και μάλιστα οι σκώληκες έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ως νεαροί. 
Εάν μπορούσαμε να κάνουμε μια αντιστοιχία με τον άνθρωπο ήταν σαν να νόμιζε κάποιος ότι έβλεπε έναν 30χρονο και ανακάλυπτε ότι ήταν στην πραγματικότητα 60χρονος».
Με πιο εξελιγμένη γενετική παρέμβαση η δρ Cynthia Kenyon έχει καταφέρει να κάνει κάποιους σκώληκες να ζουν έως και 144 ημέρες , οι οποίες αντιστοιχούν σε 450 ανθρώπινα χρόνια! 

Τα αποτελέσματα αυτά επαναλήφθηκαν από ειδικούς και σε άλλα είδη.
 Όπως φάνηκε από περαιτέρω πειράματα τα γονίδια που ελέγχουν τη μακροζωία στους σκώληκες είναι τα ίδια και στους αρουραίους και στα ποντίκια , πιθανότατα στους πιθήκους και, σύμφωνα με ενδείξεις , και στον άνθρωπο. 

Οι μελέτες της dr Cynthia Kenyon δείχνουν ότι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη δράση των γονιδίων της μακροζωίας είναι η μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή.
Και αυτό διότι το ένα από τα δύο κύρια γονίδια το οποίο επιδρά στο προσδόκιμο ζωής ελέγχει την παραγωγή ινσουλίνης και οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό.
 Όσο πιο πολλούς υδατάνθρακες καταναλώνει ένα άτομο τόσο περισσότερη δράση έχει το συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο με τη σειρά του δεν ενεργοποιεί ένα δεύτερο γονίδιο το οποίο αποτελεί το "ελιξίριο" της ζωής. 
Το δεύτερο γονίδιο το "ελιξίριο" φαίνεται να φέρει όλα τα οφέλη κατά της γήρανσης - το ίδιο το όνομα του είναι DAF 16, αλλά γρήγορα μετονομάστηκε σε «Sweet Sixteen» επειδή επανέφερε τη νεότητα στα σκουλήκια
"Στέλνει οδηγίες σε μια ολόκληρη σειρά γονιδίων", λέει ο καθηγητής Kenyon.
Το γονίδιο Sweet Sixteen ενισχύει τις ενώσεις που εξασφαλίζουν ότι οι πρωτεΐνες του δέρματος και των μυών διατηρούνται σωστά, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ενεργό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τα γονίδια τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν καρκίνους αποτρέπονται.
Πάντως άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να καταλήξουμε στο εάν στον άνθρωπο οι υδατάνθρακες στερούν χρόνια ζωής. 
πηγές πληροφόρησης:
https://sydney.edu.au/news-opinion/news/2018/11/21/low-protein-high-carb-diet-shows-promise-for-healthy-brain-agein.html
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=363588
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1323758/Can-cutting-Carbohydrates-diet-make-live-longer.html
https://www.mcb.harvard.edu/mcb/news/news-detail/3556/cynthia-kenyon-to-deliver-2012-paul-doty-lecture/
http://livinlavidalowcarb.com/blog/geneticist-cynthia-kenyon-eat-a-low-carb-diet-to-live-longer-and-healthier/9270
thalia