Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017

γλυκό,ζεστό,αρωματισμένο με μέλι,κανέλα και γαρίφαλο,ένα υπέροχο ποτό μπύρας

ένα μελωμένο και αρωματισμένο χειμερινό ποτό μπύρας

χειμώνας,
κρύο,
μέρες γιορτινές,
οικογενειακά τραπεζώματα
γλυκές γεύσεις,
αρώματα μπαχαρικών,
κανέλα,
γαρύφαλο,
μοσχοκάρυδο,
τζίντερ,
κάρδαμο!!!!
και δημιουργούμε γλυκιές και πικάντικες γεύσεις για τους ανθρώπους που αγαπάμε!!!
στη χώρα μας δεν το έχουμε πολύ με τα ιδιόχειρα χειμωνιάτικα ποτά,διότι δεν έχουμε το κρύο που έχουν οι βόρειες χώρες,αλλά είναι κάποια τα οποία διεγείρουν τις αισθήσεις μας με τη δύναμη των μπαχαρικών,
του μελιού και
του αλκοόλ,ιδανικά για τις χειμωνιάτικες γιορτινές μέρες!!!
εξαίσιο χρώμα!!!
προκλητικό άρωμα!!!
κανέλα!!!
γαρίφαλο!!!
ζεστασιά και γλυκύτητα μελιού!!!
εύκολη συνταγή,
απόλαυση γεύσης
και
ας ετοιμάσουμε το υπέροχο ποτό!!!
και θα χρειαστούμε
-ένα λίτρο πολύ καλής ποιότητας μπύρα
-πέντε με έξι γαρίφαλα,
-τρία  ξυλάκια κανέλα Κεΰλάνης
-ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεΰλάνης σε σκόνη
-αποξηραμένες φέτες μήλου
-δύο μικρές αποξηραμένες ρίζες τζίντερ ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
-δυό κουταλιές της σούπας μέλι
-χοντρές ροδέλες πορτοκαλιού,τόσες όσες τα ποτήρια μας
-χοντρά ποτήρια μπύρας να αντέχουν την υψηλή θερμοκρασία του ποτού μας:
και
σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε σιγά-σιγά την μπύρα μας και
προσθέτουμε όλα μας τα μπαχαρικά και τις φέτες του μήλου!!!
και
αφήνουμε τη μπύρα μας και τα μπαχαρικά μας να ζεσταθούν αργά-αργά σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία μέχρι λίγο πριν το βρασμό
-δεν θέλουμε να χάσουμε το αλκοόλ της μπύρας μας βράζοντάς την-
αν η μπύρα μας αρχίσει να αφρίζει,
δεν μας ανησυχεί,χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία
και
μετά από 1-2 λεπτά, ο αφρός θα πέσει!!!
μόλις τα μπαχαρικά μας αρχίζουν να βγάζουν τα αρώματά τους και το ποτό μας βρίσκεται λίγο πριν το βρασμό προσθέτουμε το μέλι,
ανακατεύουμε γρήγορα-γρήγορα
και όπως είναι καυτό-καυτό σερβίρουμε,σουρώνοντάς το, σε πολύ χοντρά ποτήρια μπύρας!!!
ρίχνουμε μέσα με προσοχή την φέτα του πορτοκαλιού μας,
πασπαλίζουμε με κρυσταλική μαύρη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου και
λίγη σκόνη κανέλας!!!
στην υγειά μας!!!
~~~~~~~~~~~~~
μπορούμε να κάνουμε το ποτό μας και με κάποιο πολύ καλό κρασί!!!
μπορούμε να αυξομειώσουμε τα μπαχαρικά μας
ή να αυξήσουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο
και
είναι σίγουρο ότι το ποτό μας θα ευχαριστήσει όχι μόνο εμάς που το φτιάξαμε, αλλά και όλους τους αγαπημένους μας,πρώτα-πρώτα με τα υπέροχα αρώματά του
και στη συνέχεια με την υπέροχη και δυνατή του γεύση!!!
καλή χρονιά!!!
thalia:https://botanologia.blogspot.gr/
photo:wiki

ουγγαρέζικο γκούλας gulyás-κάτι αντίστοιχο με το δικό μας βραστό αλλά τελείως διαφορετικό

Ουγγρικό gulyás σε παραδοσιακό
bogrács-καζάνι
πέρσι τέτοια εποχή είχα βρεθεί σε φίλους στη βόρεια Ευρώπη και είχα γευτεί ένα από τα πιό νόστιμα gulyás ή gulyáshús-που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "η κρεατόσουπα που έφτιαχναν οι κτηνοτρόφοι"-με καπνιστό μοσχάρι,ξυνολάχανο και μπόλικη-μπόλικη πάπρικα!!!
και βέβαια έφερα μαζί μου τη συνταγή με πατάτες όμως και καρότα γιατί το ξυνολάχανο λίγο δύσκολο εδώ στην ελλάδα αν και δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε δες τε  αν θέλετε-botanologia.blogspot.gr
το gulyás λοιπόν προέρχεται από τη Μεσαιωνική Ουγγαρία,
είναι δημοφιλές γεύμα και καταναλώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και έχει πολλές-πολλές παραλλαγές!!!
ας δούμε τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσαν οι φίλοι μου,
μιά σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα
ή
σαν πρώτο πιάτο σε ένα μας δείπνο!!!
τα υλικά είναι για 4 άτομα
και θα χρειαστούμε;
ένα κιλό βοδινό με κόκαλο -είναι ιδανικό- όποιο μέρος προτιμάμε,κομμένο σε μπουκιές!!!
λάδι
δύο κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες
δύο καρότα κομμένα σε ροδέλες
ένα γογγύλι κομμένο σε κύβους
δύο μικρές ρίζες σέλινου κομμένες σε κύβους
λίγα κλωνάρια σέλινου κομμένα στα τρία
δύο ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες -η ντομάτα είναι μια σύγχρονη προσθήκη, απόλυτα άγνωστη στην αρχική συνταγή,και σε ολόκληρη την κεντροευρωπαϊκή διατροφική κουλτούρα,μέχρι το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα!!!
τρεις κουταλιές σπιτικό πελτέ ντομάτας ή κάποιον του εμπορίου που προτιμάμε,μόνο που εδώ θα βάλουμε ΜΟΝΟ μιά κουταλιά της σούπας,αραιωμένο σε λίγο ζεστό νεράκι!!!
τρεις με τέσσερις πατάτες κομμένες σε κύβους -και οι πατάτες είναι προσθήκες μετά το 16ο αιώνα, άγνωστες στην αρχική συνταγή!!!
μιά κουταλιά της σούπας σκόνη ουγγρικής πάπρικας-προσοχή στην ποσότητα της πάπρικας,προσαρμόστε τη στα γούστα σας!!!
δύο φύλλα δάφνης
λίγο θυμάρι
τριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι
μισό ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί ή δυό κουταλιές της σούπας πολύ καλό ξύδι,
νερό!!!
και
ζεσταίνουμε το λάδι σε μιά αρκετά ευρύχωρη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,
προσθέτουμε την πάπρικα,φέρνουμε μία γύρα και ρίχνουμε το κρέας,που το σοτάρουμε  μέχρι να ασπρίσει και να μας δώσει τα πρώτα αρώματα!!!
προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο,
λίγο αλάτι,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
τη δάφνη
το θυμάρι και
τόσο ζεστό,όχι καυτό,νερό όσο να σκεπάζει το κρέας μας
και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά!!!
όταν το κρέας μας είναι μισοβρασμένο προσθέτουμε
τα καρότα,
τα γογγύλια,
τις πατάτες,
τη ρίζα σέλινου
τα φύλλα σέλινου και
τη ντομάτα!!!
αφήνουμε το φαγητό μας όση ώρα χρειάζεται για να βράσουν τα λαχανικά μας
και
λίγο πριν το τέλος
προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας,
το κρασί ή το ξύδι,
δυναμώνουμε τη θερμοκρασία,
αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και βράζουμε λίγα λεπτά ακόμα να δέσει η σούπα μας  και να πάρει μιά μεστή και πλούσια υφή!!!
σερβίρουμε σε βαθιά μεγάλα πιάτα με κρίθινα παξιμάδια
ή
με στάρινο προζυμένιο ψωμί
συνοδεύουμε με κάποιο πολύ καλό κόκκινο κρασί με υψηλή αλκοόλη-π.χ ένα πολύ καλό μπρούσκο!!!
καλή όρεξη!!!
thalia:https://botanologia.blogspot.gr/
photo:wikipedia.org