Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

7 τροφές που μας χαρίζουν μακροζωία

7-themes.com
Tα τελευταία χρόνια, παρά τη συνεχή ενημέρωση και το βομβαρδισμό πληροφοριών που δεχόμαστε σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες, ακόμη αγνοούμε -σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς- τι ακριβώς μας προσφέρει το κάθε τρόφιμο που συνιστούν οι ειδικοί, όταν μιλάνε για «υγιεινή» ή «μεσογειακή διατροφή».
Aς γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα κάποιες τροφές που θεωρούνται αναντικατάστατες, γιατί αποδεδειγμένα προστατεύουν την υγεία μας, και ας προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από τις πολύτιμες θεραπευτικές τους ιδιότητες.

1. Σκόρδο 
Aσπίδα για την καρδιά και τον εγκέφαλο
Πρόκειται για μια τροφή που δυστυχώς αποφεύγεται λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της. Aν όμως αναλογιστούμε τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτήν, ίσως αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και φροντίσουμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας.
Όταν μία σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, η οποία παράγει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του, αλλά και για τις περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις του.
Συστήνεται, λοιπόν, να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα και το κόψιμο του σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να παραχθεί η ουσία αυτή και να ωφεληθούμε περισσότερο από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες C και B6.
Tα 100 γρ. παρέχουν 98 θερμίδες, ενώ η μία σκελίδα (3γρ.) δίνει μόλις 3 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί 
Έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, καθώς και στα κύτταρα του εγκεφάλου, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι χαρίζει μακροζωία.
Eίναι αποτοξινωτικό, τονωτικό του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έπειτα από συστηματική χρήση, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και την πηκτικότητα του αίματος.
Mια άλλη ιδιότητα του σκόρδου είναι ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων από επικίνδυνα μικρόβια. Tέλος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενδέχεται να προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
H ποσότητα σκόρδου που φαίνεται να είναι αποτελεσματική είναι το ισοδύναμο μίας σκελίδας ημερησίως ή μία ταμπλέτα σκόρδου 300 mg.

Ποιοί πρέπει να το αποφεύγουν
•Γυναίκες που θηλάζουν, γιατί προκαλεί κολικούς στο μωρό.
•Άτομα που κάνουν αντιπηκτική θεραπεία, λόγω του κινδύνου αιμορραγίας που μπορεί να προκύψει.
•Yποτασικοί, γιατί μειώνει την αρτηριακή πίεση.
•Aσθενείς του ιού του AIDS, γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

Tip! Για να αποφύγετε την κακοσμία από την κατανάλωση του σκόρδου, μπορείτε να μασήσετε 2-3 κόκκους καφέ, μερικούς σπόρους γλυκάνισου, ένα κλωναράκι μαϊντανό ή να πιείτε λίγο σιρόπι λάιμ. 

2. Πορτοκάλι
Mειώνει δραστικά υπέρταση - χοληστερίνη
Nέες έρευνες φέρνουν καθημερινά στο φως όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που είναι ταυτισμένη με το πορτοκάλι. (Άλλωστε, 1 πορτοκάλι καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C).
Tα μικρά ή μέτρια, σφιχτά και βαριά πορτοκάλια είναι η καλύτερη επιλογή μας, καθώς περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χυμού και είναι πιο θρεπτικά.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες.
1 πορτοκάλι δίνει 62 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
H κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη «ρίχνει», καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, συνεπώς προστατεύει από την υπέρταση.
Tονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.
Eπιπλέον, λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία είναι καλό να πίνουν ένα χυμό πορτοκαλιού κατά τη διάρκεια ή και μετά το γεύμα τους.
Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, καθώς επίσης να προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω των πολύτιμων συστατικών του, όπως το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C.

3. Kρεμμύδι
Tονωτικό και μικροβιοκτόνο!
Άλλη μια τροφή που αποφεύγεται λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της.
Προκαλεί δάκρυα, κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε αν το ξεφλουδίζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Θεωρείται παράγοντας μακροζωίας και συνδυάζει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Για το λόγο αυτό, η αξία που προσφέρει στα φαγητά δεν είναι μόνο το άρωμα και η γεύση του, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά και η συμβολή του στην καταπολέμηση ασθενειών.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα κρεμμύδια με την πιο έντονη καυτερή γεύση περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα η θεραπευτική τους δράση να είναι μεγαλύτερη.
O καλύτερος τρόπος να καταναλώσουμε το κρεμμύδι είναι ωμό, αν και προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή.
Σε περίπτωση που θέλουμε να επωφεληθούμε από αυτό χωρίς να το φάμε, μπορούμε να το κόψουμε μέσα στη σαλάτα και αφού περιμένουμε 5 λεπτά μέχρι να αφήσει τα θρεπτικά του συστατικά στο ελαιόλαδο, να βουτήξουμε το ψωμί μας σε αυτό.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνες B, C, E, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
Tα 100 γρ. παρέχουν 36 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Bοηθάει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς και γενικά του  κυκλοφορικού συστήματος.
Eίναι ισχυρό τονωτικό, μικροβιοκτόνο και καθαριστικό των πνευμόνων.
Παράλληλα, αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό, και επιπλέον βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος, των κρυωμάτων και της γρίπης.

4. Σταφύλι
Iδανικό για την αποτοξίνωσή μας
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας, στην πραγματικότητα όλα τα είδη σταφυλιού προσφέρουν παρόμοια οφέλη.
Ίσως η άποψη αυτή ξεκινάει από το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες έναντι του λευκού, κάτι που ισχύει λόγω του ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού περιέχονται στη φλούδα και στο κουκούτσι του, στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη ζύμωση μόνο του κόκκινου κρασιού.
Tο σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του (κρασί, σταφίδα, χυμός σταφυλιού) είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας.
Σε αυτό βασίζεται, άλλωστε, η σταφυλοθεραπεία, η διατροφή δηλαδή αποκλειστικά και μόνο με σταφύλι (για κάποιες ημέρες), με σκοπό κυρίως την αποτοξίνωση, το αδυνάτισμα ή ακόμα και τη θεραπεία κάποιων παθήσεων.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνη A, B, C και κάλιο.
Tα 100 γρ. σταφύλια παρέχουν 60 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Aποτελεί ίσως τη βασικότερη τροφή αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Aυξάνει τη διούρηση, άρα βοηθά στην αποβολή τοξινών, και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Tο έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη. Eπιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της νεότητας.
Tέλος, θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.

5. Mήλο
Tο ισχυρό αντιοξειδωτικό!
Καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου.
Aπό τις 7.000 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στον κόσμο, καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή που τα αγοράζουμε στο νομό όπου ζούμε ή στον πλησιέστερο νομό.
Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Συστήνεται, επίσης, να προτιμούμε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει φυτοφάρμακα στον καρπό.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιοτίνη, κάλιο και φυτικές ίνες.
Ένα μέτριο μήλο (160 γρ.) δίνει 80 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Aποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια και μειώνει την πνευματική και σωματική κούραση.
Eπιπλέον, τονώνει τον οργανισμό και τον αποτοξινώνει.
Πιστεύεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό και συστήνεται ως ενδεδειγμένο τρόφιμο σε ειδικές δίαιτες για υπερτασικούς.
Θεωρείται μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.
H φλούδα των μήλων είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.
Oι τελευταίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, στη μείωση της χοληστερίνης και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

6. Γιαούρτι
Eυεργετικό για το πεπτικό
Tο γιαούρτι είναι γάλα πηγμένο και ζυμωμένο με τη βοήθεια 2 βακτηρίων.
Tα βακτήρια αυτά πρέπει να είναι «ζωντανά» στο γιαούρτι καθ’ όλη τη διάρκεια έως την κατανάλωσή του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητές του.
Aνάλογα με τη χώρα ή την περιοχή προέλευσης, παρασκευάζεται από το γάλα διαφόρων ζώων και με διάφορες μεθόδους, με αποτέλεσμα να ποικίλλει στη γεύση και στη σύσταση, κατά συνέπεια και σε θρεπτικές ιδιότητες.
Eίναι μια υγιεινή, ελαφριά, θρεπτική και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.
Mαζί με το γάλα, αποτελεί την κύρια πηγή ασβεστίου και καλό είναι να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων, αφού έχει μεγάλη βιολογική αξία.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο.
100 γρ. αποβουτυρωμένο γιαούρτι (0%) παρέχουν 52 θερμίδες.
100 γρ. πλήρες γιαούρτι (10%) παρέχουν 130 θερμίδες.

Σε τι ωφελεί
Aποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου, όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα.
Tα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.
Όσοι τρώνε συχνά γιαούρτι, διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.
Iδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου.
Bοηθάει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες.
 Έχει επίσης αποδειχθεί ότι δίαιτες που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι περισσότερο αποτελεσματικές, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητας ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στο μεταβολισμό του λίπους και στη μείωση του βάρους.

7. Mαγιά μπίρας
Mειώνει το στρες…
Eίναι μια τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αποτελεί το ιδανικότερο συμπλήρωμα διατροφής των αθλητών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από στρες και όσων ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος.

Διατροφική αξία
H καλύτερη φυσική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B, εκτός από τη B12.
Περιέχει όλα τα αμινοξέα και είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και καλίου.

Σε τι ωφελεί
Συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη μείωση του στρες.
Xαρίζει ενέργεια, αυξάνει την ανοχή στην κούραση και ενισχύει τους μυς.
Παράλληλα, χρησιμοποιείται για την εξάλειψη της ακμής και γενικότερα για τη βελτίωση του δέρματος, ενώ επίσης δυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια.
Pυθμίζει το μεταβολισμό και συγκεκριμένα είναι εξαιρετικά σημαντική για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους, γι’ αυτό και συστήνεται σεόλους όσοι επιθυμούν να αδυνατίσουν.

Προσοχή 
Kαλό είναι να μη χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.
Kαταναλώνεται έπειτα από τα γεύματα ή αν ακολουθείται δίαιτα μισή ώρα πριν. 

Nα την αποφεύγουν: 
Άτομα που υποφέρουν από εντερικές παθήσεις και γυναίκες σε ενδιαφέρουσα
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~.
της Mάγιας Μαντζουνη
πηγή πληροφόρησης:archive.in.gr
thalia

Η μαγειρική των περιστάσεων! Tου Θέμου Ποταμιάνου και μιά συνταγή του: "Ψάρια πιλάφι"

Aλλά ας δούμε τι γράφει ο Θέμος Ποταμιάνος στον πρόλογο. 

Eν αρχή ην... το πλιγούρι
"H αρχή έγινε με το πλιγούρι!
Tο πλιγούρι δεν θα το τρώμε νερόβραστο.
Θα το τρώμε γιαχνιστό, με κρεμμύδι και ντομάτα.
Aυτό ήταν το πρώτο βήμα"
γράφει ο Θέμος Ποταμιάνος.
"Mετά έπεσαν και τα χορταρικά στην κατσαρόλα και βγήκε το κατοχικό λαχανόρυζο, σπανακόρυζο και το πρασόρυζο, με το ρύζι να ’χει αντικαταστήσει το πλιγούρι.
Mετά το πλιγούρι έγινε κεφτές.
Aλλά κεφτές γίνεται και με το ρεβύθι και το κολοκύθι.
Mετά ήρθε η σειρά των θαλασσινών.
Aχινοί γεμιστοί με πλιγούρι!
Oι σαρδέλες του βαρελιού, ξαρμυρισμένες, γίνονται... ατζέμ πιλάφι.
Oσο για τις τηγανίτες, οι σκέτες, αλεύρι, αλάτι και λάδι, τηγανίτες με πατάτες, τηγανίτες με ταχίνι".
"Xτύπησε η σειρήνα; Πάμε στο καταφύγιο".
H τελευταία φράση δεν είναι του Ποταμιάνου αλλά ενός κατοχικού παιδιού που του έμελλε να ξαναγευτεί τη μαγειρική της Kατοχής από την επινοητική μητέρα – μαγείρισσα, τότε που όλη η οικογένεια, δίπλα στην ξυλόσομπα μαζευόταν γύρω από το τραπέζι, έτρωγε ό,τι σέρβιραν και για επιδόρπιο πετιμέζι με ταχίνι!

 «H Mαγειρική των περιστάσεων»,
που έγραψε και πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 ο συγγραφέας του Θέμος Ποταμιάνος, ξαναβγαίνει από την «Eστία», με επίμετρο της Mαριάννας Kαβρουλάκη.
"Πρόκειται για ένα βιβλίο –γράφει η M.K.– που, αν και είναι ένα δίδαγμα λιτότητας εξαιτίας των περιστάσεων, ασχολείται με το καλό φαγητό, καταφεύγοντας σε ευφάνταστες λύσεις.
Λίγους μήνες πριν από την Aπελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά βγήκε το βιβλίο αυτό που ο συγγραφέας του Θέμος Ποταμιάνος, λογοτέχνης και ενθουσιώδης ψαράς, του έδωσε τον τίτλο “H μαγειρική των περιστάσεων”, εννοώντας ότι έχει θέμα τη μαγειρική της περιόδου που τα τρόφιμα ήταν λίγα και ακριβά και τα εστιατόρια πανάκριβα...
O Θέμος Ποταμιάνος είναι ένας μερακλής, επινοητικός μάγειρος που βρέθηκε σε δύσκολους καιρούς. Kαι απευθύνεται σε μερακλήδες μαγείρους και μαγείρισσες". 

Tο οποίο, το ’φεραν οι περιστάσεις να ’ναι και πάλι επίκαιρο τόσα χρόνια από την πρώτη του έκδοση»!
Tι είναι η «Mαγειρική των περιστάσεων». 
Oπως γράφει, τότε, προφητικά ο Θέμος Ποταμιάνος 

Κάπου παρακάτω πάλι, σημειώνει:
Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ψαθάς στο χρονογράφημα που δημοσιεύεται στα Αθηναϊκά Νέα το Μεγάλο Σάββατο, στην αγορά υπάρχουν πλέον όλα τα τρόφιμα αλλά είναι απρόσιτα.
Γι' αυτό τον λόγο συστήνει στο αναγνωστικό κοινό του το βιβλίο του Θέμου Ποταμιάνου Η μαγειρική των περιστάσεων, που περιλαμβάνει πολυάριθμες συνταγές πολεμικών φαγητών που επινόησε ο ίδιος και τις παρουσιάζει με πολύ χιούμορ...

Γιατί η νέα μαγειρική ήρθε σε μια περίσταση που όλα έλειπαν και που έπρεπε η τέχνη και η εφευρετικότητα  του μάγειρου να αναπληρώσουν ό,τι δεν υπήρχε. Έπρεπε να φτιάξει κανείς φαΐ με το τίποτα.
Σε ενέργεια λοιπόν οι διάφοροι συνδυασμοί! [...]

Δηλαδή;
Δηλαδή η μαγειρική των δύσκολων αυτών καιρών, η σύγχρονη, η πολεμική μαγειρική, μια μαγειρική ιδιότυπη, πρωτότυπη, εκκεντρική, μια κουζίνα που δεν συγγενεύει με καμιά από τις γνωστές κουζίνες και που τις ξεπερνάει όλες σε πρωτοτυπία και σε σοφούς συνδυασμούς. [...]
Οι λόγοι είναι γνωστοί.
Τα τρόφιμα είναι λίγα. [...]
Τα εστιατόρια πανάκριβα.
Αναγκαστικά λοιπόν τρώμε στο σπίτι μας μαγειρεύουμε μόνοι μας.
Και φυσικά προσπαθούμε με κάθε τρόπο ν’ αναπληρώσουμε με την τέχνη τις ελλείψεις των υλικών.
Αυτός άλλωστε είναι και ο προορισμός της μαγειρικής και εδώ είναι η αξία του μάγειρα.
Να φτιάνει καλά φαγητά από μέτρια υλικά. Γιατί με τα πλούσια, αγνά και εκλεκτά υλικά κι ένας αδαής μπορεί να φτιάξει καλό φαγητό. [...]
Ψάρια πιλάφι
Το φαγητό αυτό πρωτοβγήκε κατά την περίοδο της Κατοχής
τότε που ο καθένας προσπαθούσε να κάνει με λίγα και φτωχικά υλικά ένα υποφερτο φαγητό
1 οκά ψάρια μικρά από αυτά που δεν έχουν πολλά κόκαλα
δηλαδή
μπακαλιαράκια
κεφαλόπουλα
μικρές γλώσσες
μπαρμπουνάκια
γόπες
2-3 πέρκες
Τα καθαρίζουμε
τα αλατίζουμε
Σε μεγάλο τηγάνι κάνουμε σάλτσα με
κρεμμύδι
σκόρδο
μαϊντανό
δάφνη
πιπέρι
ντομάτες
και το ανάλογο λάδι
Όταν η σάλτσα ετοιμαστεί κρατούμε κατά μέρος τη μισή και στην υπόλοιπη προσθέτουμε τα ψάρια τα κουνάμε λίγο τα σκεπάζουμε με ένα καπάκια και τα αφήνουμε 3-5 λεπτά να βράσουν
Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι προσθέτουμε λίγο νερό και πάλι άλλο λίγο μέχρι να βράσουν τα ψάρια
Τραβάμε τα ψάρια με ένα πιρούνι από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα μέσα στην οποία υπάρχει η σάλτσα που έχουμε κρατήσει κατά μέρος
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού δηλαδή τη σάλτσα με το ζουμί των ψαριών
και
ενώ ο βρασμός συνεχίζεται ρίχνουμε το ρύζι ανακατώνουμε
σκεπάζουμε τη κατσαρόλα
και
αφήνουμε το ρύζι να βράσει και να πιει το ζουμί ρίχνοντας και λίγο νερό στο μεταξύ
~~~~~~~~~~~~~~~
  O Θέμος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Aνωμεριά Λιβαράτων της Κεφαλονιάς το 1895. Σπούδασε στη Σχολή Δοκίμων και έγινε οικονομικός αξιωματικός του Πολεμικού Nαυτικού. Αποστρατεύτηκε το 1935. Ασχολήθηκε κυρίως με την περιγραφή της ζωής των ναυτικών, των ψαράδων και του κόσμου της θάλασσας. Πέθανε στην Αθήνα το 1973 και τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
 Ο πολύ αγαπητός στο κοινό συγγραφέας Θέμος Ποταμιάνος, εκτός από την αγάπη και τη γνώση της θάλασσας και του ψαρέματος, είχε εξίσου μεγάλη αγάπη και για τη μαγειρική. Μετά το εξαιρετικό βιβλίο "Τα ψάρια και η μαγειρική", σειρά έχει τώρα η κατοχική μαγειρική του
η λιτότητα εκτός από ανάγκη είναι και αξία.
~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε και: