Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Ψωμί-Ένα διαφορετικό ψωμί χωρίς ζύμωμα και με πολλά-πολλά υλικά

Ένα διαφορετικό πάνγευστο ψωμί, με μαλακή κι ελαφρώς υγρή ψίχα.

Είναι ένα ψωμί πλούσιο,χορταστικό, όμορφο και λαχταριστό,ιδανικό σνακ για τα παιδιά μας.

Η μυρωδιά του σαγηνευτική και οι μπουκιές του θρεπτικές και εν δυνάμει υγιεινές,πάντα ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε.
Ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε θα έχουμε:
Yδατάνθρακες,φυτικές ίνες,πρωτεΐνες,βιταμίνες αλλά και ιχνοστοιχεία!
Πάμε, να το φτιάξουμε;
Υλικά
1 κούπα νερό, χλιαρό,περίπου 250ml
1 κ.σ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά -9g
2 σκελίδες σκόρδο,λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2¼ κούπες αλεύρι,βιολογικό, για όλες τις χρήσεις περίπου 300g,όχι περισσότερο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κούπες υλικά της επιλογής μας-πιπεριές, ελιές, λιαστές ντομάτες,μανιτάρια,ψιλοκκομένο κρεμμύδι και ότι άλλο θέλουμε.
100 με 150g τυρί που να λιώνει, τριμμένο-όποιο προτιμάμε
2 κουταλιές της σούπας χοντρό σιμιγδάλι καλαμποκιού για το πασπάλισμα.
2 κουταλιές της σούπας νυφάδες βρώμης για το πασπάλισμα.
Ας το ετοιμάσουμε.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τις ελιές και τις λιαστές τομάτες σε απορροφητικό χαρτί.
Σοτάρουμε,σε ελάχιστο λάδι τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν χρώμα και να πιούν όλα τα υγρά τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλεύρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τριμμένο τυρί, και ζυμώνουμε απαλά με τη σπάτουλα, ώστε να εγκλωβιστούν τα υλικά μέσα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη που έχουμε λίγο λαδώσει,αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει στη ζύμη,και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου μία ώρα.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, 30x10cm περίπου, και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι μας.
Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι.
Καλύπτουμε πάλι με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Τα τελευταία 20 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο σιμιγδάλι και με τις νυφάδες βρώμης και ψήνουμε, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, μέχρι να να ροδίσει καλά, περίπου 30-35 λεπτά,ανάλογα πάντα και με τον φούρνο μας.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε.
Όσο περισσέψει, μπορούμε αν θέλουμε να το ξαναζεστάνουμε ή να το φρυγανίσουμε.
Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις:
Τα υλικά που θα προσθέσουμε, πρέπει να έχουν ελάχιστη υγρασία,γιατί όση λιγότερη υγρασία έχουν τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψωμί μας.
Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται τα μανιτάρια και το κρεμμύδι,που πρέπει κατά το σοτάρισμα να χάσουν την υγρασία τους.
thalia-botanologia.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~~
την συνταγή είχα πρωτοδιαβάσει στο kouzinista.gr

Λεμόνι-οι πολύτιμες ιδιότητες της φλούδας του λεμονιού

Τις περισσότερες φορές όταν λέμε λεμόνι η σκέψη μας πάει στο χυμό του λεμονιού,στις χρήσεις του και στις ιδιότητές του.
Το λεμόνι όμως δεν είναι μόνο ο χυμός του.
Λεμόνι είναι και η φλούδα του η ψίχα του.
Εμείς αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πολλές ιδιότητες του λεμονιού δεν βρίσκονται μόνο στο χυμό αλλά και στη φλούδα και ιδιαίτερα στη ψίχα,δηλαδή σε ολόκληρο τον καρπό του λεμονιού.
Η φλούδα του λεμονιού περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C
Φολικό οξύ-Β9
Βιταμίνη Α,
Ασβέστιο,
Μαγνήσιο
Κάλιο,
Ψευδάργυρο
Νάτριο και
Μαγνήσιο, λέει η Lauren Popeck RD, LD/N από Orlando Health Physician Group
Επίσης η φλούδα λεμονιού περιέχει και άλλες σημαντικές ενώσεις,όπως η hesperidindiosmin και το λιμονένιο.
Η hesperidin,και η diosmin,οι δύο χημικές ουσίες που περιέχονται στη φλούδα του λεμονιού συνδέονται με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Πράγματι, η μείωση της χοληστερόλης είναι ένα βασικό όφελος για την υγεία από τη φλούδα του λεμονιού και φαίνεται να συμβαίνει μέσω μιας σειράς μηχανισμών.
Για παράδειγμα, η πηκτίνη στο φλοιό του λεμονιού και το λεμονένιο έχουν αμφότερα συνδεθεί με αυτό το αποτέλεσμα.
Επίσης, τα λεμόνια και η φλούδα τους έχουν τη χαμηλότερα περιεκτικότητα σε ζάχαρη από οποιονδήποτε άλλο καρπό και φρούτο.
Αυτό μόνο του καθιστά το λεμόνι ελκυστικό, ειδικά για οποιονδήποτε εστιάζεται στην απώλεια βάρους.
Άλλα πλεονεκτήματα της φλούδας του λεμονιού:
Η φλούδα του λεμονιού βελτιώνει την υγεία των εντέρων.
Η πηκτίνη στα λεμόνια συμβάλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου,καθώς είναι μια σημαντική μορφή διαλυτής ίνας.
Η φλούδα του λεμονιού καταπολεμά τις φλεγμονές.
Ο πιο ισχυρός τρόπος για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι μέσω της διατροφής και η φλούδα λεμονιού είναι μια άριστη επιλογή.
Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και αυτό θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ή του πόνου.
Η φλούδα του λεμονιού μείωση τα συμπτώματα της γήρανσης.
Τα λεμόνια αποτελούν βασική πηγή αντιοξειδωτικών , πολλά από τα οποία βρίσκονται στη φλούδα.
Τα αντιοξειδωτικά,εκτός των άλλων,μας προστατεύουν και από την πρόωρη γήρανση.
Η φλούδα του λεμονιού μειώνει το οξειδωτικό στρες.
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει η φλούδα του λεμονιού προστατεύουν σημαντικά τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες.
Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι η σπουδαία ουσία quercetin,η οποία είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό που απαντάται στα εσπεριδοειδή.
Με αυτόν τον τρόπο, η φλούδα του λεμονιού συμβάλει στην προώθηση της θετικής υγείας συνολικά και στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών και ανισοροποιών του οργανισμού.
Η φλούδα του λεμονιού επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου.
Η φλούδα του λεμονιού είναι άμεσα ευεργετική στους ανθρώπους που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, καθώς έρευνες υποδεικνύουν ότι το λιμονένιο μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα.
Το λιμονένιο καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μυρωδιά των λεμονιών βελτιώνει τη διάθεση ενός ατόμου,επιπλέον οι έρευνες έδειξαν ότι η μυρωδιά των λεμονιών είναι σημαντική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Και το άρωμα των λεμονιών είναι ιδιαίτερα ισχυρό στη φλούδα λεμονιού.
Το λιμολένιο μαζί με τις υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες της φλούδας του λεμονιού καταπολεμούν τον καρκίνο και βοηθούν στη θεραπεία του.
Ολόκληρος ο καρπός του λεμονιού βελτίωση απορρόφηση του σιδήρου.
Τα λεμόνια δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου αλλά μπορούν να βοηθήσουν το σίδηρο να απορροφηθεί.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου του κιτρικού οξέος, της βιταμίνης C και του ασκορβικού οξέος.
Ως αποτέλεσμα, η φλούδα λεμονιού μειώνει τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου αρκεί να συνδυάζεται το λεμόνι με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο,όπως οι φακές,το σπανάκι και άλλες.
Και οι έρευνες συνεχίζονται για το πολύτιμο λεμόνι και για τα συστατικά του.
Αυτό που εμείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ο χυμός του λεμονιού αλλά και η φλούδα του,η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία ενώσεων.
Για αυτό είναι κρίμα να πετάμε στα σκουπίδια αυτό τον θησαυρό υγείας.
Και να θυμόμαστε πως τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν όλο και περισσότερο ότι μια δίαιτα γεμάτη από ένα ευρύ φάσμα φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων προάγει όλο και περισσότερο το σύνολο της υγείας μας.
Η φλούδα του λεμονιού μπορεί να μην φέρνει τα πάνω κάτω στη διατροφή μας αλλά είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Και θα ρωτήσετε πως μπορούμε να φάμε τα υπόλοιπα μέρη του λεμονιού;
Με πολλούς τρόπους:
Την άσπρη ψίχα του λεμονιού,συνήθως την παίρνουμε από χοντρόφλουδα λεμόνια,σαν ένα ενδιάμεσο των γευμάτων σνακ.
Πολύ απλά ραντισμένη με μέλι ή με σιρόπι σφένδαμου,όταν ζητάμε ένα γλυκάκι.
Είναι μιά άριστη λιχουδιά γεμάτη αναντικατάστατες θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Επίσης,ολόκληρη τη φλούδα του λεμονιού μπορούμε να την κάνουμε λεπτές φέτες και
να τις προσθέσουμε σε σάντουιτς ή σε μικρούς κύβους στις σαλάτες μας.
Μπορούμε να την τρίψουμε στον τρίφτη και να την προσθέσουμε
στα φαγητά μας,
στις σαλάτες μας,
στις σάλτσες μας,
στο ποτήρι με το νερό μας,
σε αφεψήματα και εγχύματα
ή στα γλυκά μας!!!
Μπορούμε ακόμα και να αποξηράνουμε φλούδες λεμονιού,τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπου η φαντασία μας προστάζει-σε ροφήματα,σε σαλάτες,σε σάλτσες,σε σούπες...
~~~~~~~~
Στα παρακάτω βιντεάκια βλέπουμε κάποιους από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε τη φλούδα του λεμονιού στ διατροφή μας.

στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε τρόπους χρησιμοποίησης της φλούδας των λεμονιών

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr

αναφορές και πηγές πληροφόρησης: