Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι
Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε όλα τα εκπληκτικά οφέλη από το μέλι είναι να ετοιμάζουμε και διάφορα ροφήματα και σιρόπια, από τα πιο πολύπλοκα οξυμέλια, μέχρι τα  πιο απλά και ευκολοπαρασκεύαστα, όπως το νερόμελο.
Η καθημερινή κατανάλωση νερόμελου είναι μια εύκολη,
υγιεινότατη και θρεπτικότατη συνήθεια.
Το απλό, αλλά ισχυρό αυτό ρόφημα που ενισχύει  τη γενική σας υγεία, ετοιμάζεται πανεύκολα, πιο εύκολα δεν γίνεται, και είναι ιδανικό και για τα παιδιά μας και μπορεί να αντικαταστήσει άνετα έτοιμους χυμούς
Και...
παρακολουθείστε τη συνέχεια στο βίντεό μου...
και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου,
collage φωτογραφιών και παραγωγή βίντεο:thalia – botanologia.gr

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Οι βαριές κουβέρτες μειώνουν την αϋπνία και εξασφαλίζουν ήρεμο και άνετο ύπνο

Εάν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά ή αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε υπάρχει ένας απλός τρόπος που θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε γλυκά και να συνεχίσουμε τον ύπνο μας ήρεμα.
Ποιος είναι;
Μια χνουδάτη μάλλινη παχιά-παχιά και βαριά κουβέρτα!!!
Ναι, ακριβώς αυτό δημοσίευσαν επιστήμονες στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία.
Η μελέτη τους δείχνει ότι οι βαριές κουβέρτες μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της αϋπνίας και να εξασφαλίσουν ήρεμο και άνετο ύπνο
Επίσης διαπίστωσαν οι επιστήμονες πως μια πιο παχιά κουβέρτα εκτός του ότι βελτιώνει τον ύπνο μειώνει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. 
Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν αυτές τις κουβέρτες για τέσσερις εβδομάδες ανέφεραν σημαντικά μειωμένη αϋπνία, 
καλύτερη διατήρηση του ύπνου, 
υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειωμένα συμπτώματα κόπωσης, κατάθλιψης και άγχους.
Και γιατί η χοντρή μάλλινη κουβέρτα έχει τόσες πολλές "μαγικές δυνάμεις"; 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η παχιά κουβέρτα μιμείται την αίσθηση της αγκαλιάς και του αγγίγματος, αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας, ενώ παράλληλα βοηθά τα δύο τμήματα του νευρικού συστήματος, το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό, να διατηρούν την ισορροπία τους και να δουλεύουν με αγαστή συνεργασία!!!
"Έμεινα έκπληκτος από το μεγάλο μέγεθος της επίδρασης στην αϋπνία από τη βαριά κουβέρτα και χάρηκα από τη μείωση των επιπέδων τόσο του άγχους όσο και της κατάθλιψης", Dr. Mats Adler
Η μελέτη δημοσιεύεται στις 15/09/2020 στο Journal of Clinical Sleep Medicine.
https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.8636

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Δεν είμαστε υποχείρια των γονιδίων μας αλλά των ιδεοληπτικών εμμονών μας

Επιγενετική: πέρα από τη μονοκρατορία των γονιδίων
H συμπεριφορά μας αλλάζει το DNA
Τι κοινό μπορεί να έχουν η άνθιση ενός φυτού, η επιρροή της δίαιτας μιας εγκύου στο μελλοντικό μεταβολισμό του παιδιού της και μια σειρά από νεοπλασίες και νευρολογικές παθήσεις;
Ολα εξαρτώνται από τη λιγότερο ή περισσότερο φυσιολογική επίδραση των επιγενετικών διεργασιών: από τις χημικές τροποποιήσεις που εισάγει το κυτταρικό περιβάλλον στη δομή και την οργάνωση του DNA.
Και όπως έδειξε μια σειρά από πρωτοποριακές έρευνες των τελευταίων 10-15 ετών, οι επιγενετικές διεργασίες, οι οποίες εκδηλώνονται με την τροποποίηση της έκφρασης των γονιδίων, αποτελούν πιθανότατα την «απάντηση» ενός οργανισμού στις εξωγενείς πιέσεις ή σε σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι αυτές οι τροποποιήσεις στην έκφραση των γονιδίων μπορεί να είναι πρόσκαιρες και μεταβατικές, ενδέχεται όμως να είναι πολύ πιο μόνιμες και ενδεχομένως κληρονομικές!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Δεν πετάμε ποτέ τα σκόρδα που έχουν βγάλει φύτρα

Πολλές φορές παρατηρούμε τα σκόρδα που έχουμε στην αποθήκη μας να έχουν βγάλει φύτρα και πολλές φορές χωρίς δεύτερη σκέψη τα σκόρδα αυτά τα πετάμε στα σκουπίδια.
Λάθος, μεγάλο λάθος, διότι τα φύτρα του σκόρδου είναι ένας χρήσιμος τρόπος για 
να βελτιωθεί το αντιοξειδωτικό δυναμικό του.
Τα φωτεινά πράσινα βλαστάρια που προκύπτουν από τις σκελίδες του σκόρδου απογειώνουν τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μετατρέποντάς το σε έναν ακόμα ισχυρότατο σύμμαχο για την καρδιά μας και όχι μόνο!
Όπως γνωρίζουμε το σκόρδο είναι ο μεγαλύτερος και ο ισχυρότερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας και υγιή τον οργανισμό μας
και η καινούργια ανακάλυψη που δείχνει ότι το σκόρδο που έχει βγάλει φύτρες έχει 
περισσότερες αντιοξειδωτικές δυνατότητες δηλαδή περισσότερες μετρήσιμες αντιοξειδωτικές δράσεις το καθιστά ακόμα σημαντικότερο.
read more:https://botanologia.gr/den-petame-pote-ta-skorda-poy-echoyn-vgalei-fytra/

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Πως ετοιμάζω ελιξήρια βοτάνων

Τα ελιξίρια είναι παρασκευάσματα με θαυματουργές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες.
Οι ιδιότητές τους προέρχονται από με το βότανο ή τα βότανα που είναι παρασκευασμένα.
Για την παρασκευή των ελιξιρίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εκτός από αυτούσιο το βότανο και το αιθέριό του,
το βάμμα του, ή το σιρόπι του.
Τα ελιξίρια συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά του εγχύματος ή του αφεψήματος με τα χαρακτηριστικά του σιροπιού και τα χαρακτηριστικά του βάμματος του βοτάνου που επιλέξαμε να το παρασκευάσουμε...

Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια

Εν τω μεταξύ, άλλα δεδομένα, που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές στο συνέδριο Diabetes Professional Care (DPC) 2022 που έγινε το Νοέμβριο στο Λονδίνο, προσθέτουν επίσης υποστήριξη στην κλινική αναγνώριση του εθισμού στα τρόφιμα.
Η κλινική ψυχολόγος Jen Unwin, PhD, από το Southport του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι ένα τρίμηνο διαδικτυακό πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων σε συνδυασμό με ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα σε μια ποικίλη ομάδα ατόμων, τα οποία δεν ήταν όλα υπέρβαρα ή είχαν παχυσαρκία.
Η Jen Unwin δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα της, αντιπροσωπεύουν τον πρώτο ευρείας κλίμακας κλινικό έλεγχο του είδους του, εκτός από μια προηγούμενη αναφορά τριών ασθενών με εθισμό στο φαγητό, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με κετογονική δίαιτα.
“Ο εθισμός στα τρόφιμα εξηγεί πολλά από αυτά που βλέπουμε στην κλινική πρακτική, όπου οι ευφυείς άνθρωποι καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε για τη φυσιολογία που σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και την ακολουθούν για λίγο, αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν”, δήλωσε η Unwin, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει περίπου το 20% των ασθενών της που θεωρείται ότι έχουν εθισμό στα τρόφιμα...

Kουραμπιέδες λαδιού-συνταγές που μας έρχονται από παλιά

 
κουραμπιέδες : το χριστουγενιάτικο γλυκό μας!!!
Κουραμπιέδες λαδιού -Από τις συνταγές μου και από τετράδια συνταγών γυναικών του προηγούμενου αιώνα που έχουν μεταφερθεί μέχρι εμάς σήμερα στόμα με στόμα!
Σε προηγούμενο άρθρο, στο οποίο μιλούσα για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, σας μίλησα για τους κουραμπιέδες με λάδι– και επειδή τα  δυο αυτά γλυκά είναι τα καθιερωμένα γλυκά  του Δωδεκαημέρου έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε τους λαδένιους κουραμπιέδες, που σας υποσχέθηκα.
Λοιπόν -ας τους ετοιμάσουμε-
Κουραμπιέδες: Το χριστουγενιάτικο γλυκό μας!
Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες γίνεται;
Δεν γίνεται, για αυτό ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τους κουραμπιέδες με λάδι, με συνταγές που μας έρχονται από πολύ παλιά, τότε που δεν χρησιμοποιούσαν βούτυρο, ειδικά στην Ελλάδα...