Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Τα βότανα, τα μπαχαρικά, αλλά και τα αράπικα φιστίκια επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου μας

Η καθημερινή προσθήκη 28gr φιστικιών την ημέρα ή περίπου ενός κουταλιού του γλυκού βότανα και μπαχαρικά στη διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας, έναν δείκτη της συνολικής μας υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Penn State. 
Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, επιστήμονες διατροφολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις μικρών αλλαγών στη μέση δυτική διατροφή και διαπίστωσαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.
Ο κόσμος είναι γεμάτος από μικρόβια και ναι-ναι, είναι πολύ περισσότερα από εμάς. 
Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, έχουμε συνάψει ανακωχή με πολλά από αυτά και όχι μόνο ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε επινοήσει τρόπους να είμαστε χρήσιμοι ο ένας στον άλλον - αυτό που είναι γνωστό ως συμβίωση. 
Το μικροβίωμα αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν κανονικά μέσα και πάνω μας και οι οποίοι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για εμάς.
Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου είναι μια συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στον εντερικό μας σωλήνα.
Τα βακτήρια εκεί μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της οικοδόμησης και διατήρησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
"Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία", δήλωσε η Penny M. Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State - κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η έρευνα της dr. Kris-Etherton αποκάλυψε πώς συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αβοκάντο, 
των ξηρών καρπών,
των βοτάνων και των μπαχαρικών, ακόμη και του βόειου κρέατος - μπορούν να προάγουν την υγεία μας και την ευεξία μας.
Για τη μελέτη των φιστικιών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, η dr. Penny Kris-Etherton και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιπτώσεις του τσιμπολογήματος 28gr φιστικιών την ημέρα, σε σύγκριση με ένα σνακ με υψηλότερους υδατάνθρακες - κράκερς και τυρί.
Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια παρουσίασαν αυξημένη αφθονία των Ruminococcaceae, μιας ομάδας βακτηρίων που συνδέονται με τον υγιή μεταβολισμό του ήπατος και την ανοσολογική λειτουργία.
Στη μελέτη για τα βότανα και τα μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μειγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως κανέλα, 
τζίντζερ, 
κύμινο, 
κουρκουμά, 
δεντρολίβανο, 
ρίγανη, 
βασιλικό και θυμάρι,
στην ελεγχόμενη διατροφή των συμμετεχόντων που διέτρεχαν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η ομάδα εξέτασε τρεις δόσεις, περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, λίγο περισσότερο από 3/4 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μεσαίες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
"Είναι ένα τόσο απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν", δήλωσε η Kris-Etherton.
"Η μέση δυτική διατροφή απέχει πολύ από την ιδανική, οπότε νομίζω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στη διατροφή τους.
Επίσης η τακτική αυτή είναι ένας τρόπος μείωσης του νατρίου στη διατροφή, καθώς αρωματίζοντας τα τρόφιμα με βότανα και μπαχαρικά γίνονται πιο εύγευστα και νόστιμα! 
Και είναι γνωστό πως η γεύση είναι ένα κορυφαίο κριτήριο για το γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν τα τρόφιμα που επιλέγουν".

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλομορφίας αντιμετωπίστηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το βάρος.
Ωστόσο, η Kris-Etherton επισημάνει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν όλες οι επιπτώσεις.
Η ίδια δήλωσε: "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με το μικροβίωμα για να δούμε ποια είναι η σωστή θέση του όσον αφορά τη συνολική υγεία".
       μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - 

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Το καλύτερο τονωτικό και ζεστό κέρασμά μου μαζί με τις θερμότερες ευχές μου για το 2024

Χρόνος νοείται “η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο”
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, δεν ακολουθεί πάντα τη φορά του ρολογιού.
Γενικά Χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι μέσα σε κάθε έναν από εμάς που του δηλώνει πως τώρα είναι η στιγμή για δράση ή για απόδραση.
Κάθε φυσικό φαινόμενο π.χ. μια πτώση αντικειμένου στο έδαφος εξελίσσεται στην έννοια της ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, η πτώση του πουπουλένιου πούπουλου δεν εξελίσσεται στην έννοια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ο χρόνος μετράται σε μονάδες όπως το δευτερόλεπτο και με ειδικά όργανα τα χρονόμετρα π.χ. ρολόι.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι – ή με ένα αγόρι- για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Έτσι δεν είπε  ο Αϊνστάιν για να μας εξηγήσει την σχετικότητα;
Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος “κυλάει” με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση – από το παρελθόν προς το μέλλον.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν χανόμαστε στα όνειρά μας πάμε από το παρόν στο παρελθόν και πάλι πίσω – και να και μια ματιά στο μέλλον και τυλιγμένα αυτά τα τρία στη φωτεινή αυτή στιγμή του τώρα, που δεν μένει ποτέ ακίνητη, μα ταξιδεύει ασταμάτητα
Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες για να έχουμε όλο το χρόνο να απολαύσουμε κάτι ξεχωριστό.
καθυστερούμε, χαλαρώνουμε, γαληνεύουμε και αφήνουμε τη στιγμή να γίνει αιώνια και να καταλύσει τον αντικειμενικό χρόνο των ωρών και να αναστείλει τις ιδιότητές τους που μας δεσμεύουν
Οι στιγμές αυτές είναι δικές μας και μας ανήκουν αποκλειστικά και θα τις χαρούμε στο απέραντο τώρα με ένα γλυκό ποτό
      Και το ποτό μας
Ένα ποτό που θα το έχουμε ετοιμάσει εμείς για μας και για αυτούς που αγαπάμε.
Και ας θυμηθούμε από παλαιότερο άρθρο μου πως σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί ή και το τσάι του βουνού
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) πετιμέζι ή μέλι
Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!
Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!
Είναι ζεστό κρασί , συνήθως κόκκινο , σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του- απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, με αμύγδαλα και σταφίδες ή
σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά χρησιμοποιούμε
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
Εγώ σας προσφέρω το ποτό της δικής μου παραλλαγής για να το χαρείτε στη δική σας στιγμή του χρόνου μαζί με όποιον ή όποιους αγαπάτε
Και πάμε :
– 250gr μέλι ή 250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι
– τέσσερα μανταρίνια
– ένα πορτοκάλι
– ένα λάιμ -μοσχολέμονο –Όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους-πολύ καλά πλυμένα
– το χυμό από ένα νεράτζι
– έξι ολόκληρα γαρίφαλα
– δύο ξυλάκια κανέλας
– ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
– τρία φύλλα δάφνης
– πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
– μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
– δύο βερίκοκα αποξηραμένα
– μισό λοβό βανίλιας
– δύο αστεράκια γλυκάνισο και
– δύο μπουκάλια άριστο κόκκινο κρασί -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
Ας ξεκινήσουμε.
– σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με την ζάχαρη,ή το πετιμέζι ή  το μέλι-ότι προτιμάμε
– προσθέτουμε όλα μας τα υλικά,εκτός από το κρασί
– ανακατεύουμε για δύο τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτοντας μόνο τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας.
– ανεβάζουμε την θερμοκρασία.
– συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι.
Μέχρι αυτό το σημείο επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας , να εμποτιστούν πολύ καλά τα μπαχαρικά με το κρασί και το μέλι – αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί –
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς- και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του.
Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά – προσοχή δεν πρέπει να βράσει – και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  σερβίρουμε με μία κουτάλα , σουρώνοντας ταυτόχρονα , σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας.
Δίπλα σε ένα πιατάκι βάζουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκα από τα ποτό μας μαζί με ψιλοκομμένα καρύδια και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα , τα οποία συνοδεύουν άριστα το ποτό μας!
Στην υγειά μας!
Σημείωση-Εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα.
Αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού.
Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ ή βότκα , μπορούμε αντί για κρασί να χρησιμοποιήσουμε μπύρα , μπορεί να προτιμάμε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά.
Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μαζί και να τα αφήσουμε για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και να σερβίρουμε με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες.
Ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι με αγάπη!
Χρόνια πολλά!
Και με υγεία και ευτυχία το 2024
thalia!

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Bruce Lipton: απλές ιδέες... βαθιές ανατροπές!

Μέσω της διαχείρισης των "προγραμματισμένων" αντιλήψεων και πεποιθήσεων, ο νους μας ελέγχει τη βιολογία, τη συμπεριφορά και τη γονιδιακή μας δραστηριότητα. 
Η έδρα της σκέψης, της ελεύθερης βούλησης, της προσωπικής ταυτότητας και των αναγκών, των επιθυμιών και των προθέσεών μας είναι ένας μικρός αυτόβουλος επεξεργαστής 40 "bit" που ελέγχει τη ζωή μας μόνο κατά το 5% της ημέρας ή λιγότερο.
Ο εκατομμύρια φορές πιο ισχυρός υποσυνείδητος νους μας ελέγχει το υπόλοιπο 95% ή και περισσότερο της καθημερινότητάς μας χρησιμοποιώντας "συνήθειες" που προέρχονται από ένστικτα και τις αντιλήψεις που αποκτήσαμε από τις εμπειρίες της ζωής μας.
Τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν ότι η ζωή μας δεν ελέγχεται από τις προσωπικές μας προθέσεις και επιθυμίες, όπως μπορεί να πιστεύουμε κατά βάθος. 
Ας δούμε τι μας λένε τα μαθηματικά! 
Η μοίρα μας βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό τον έλεγχο των προ-προγραμματισμένων εμπειριών, τι οποίες διαχειρίζεται το υποσυνείδητο μυαλό μας!
Τα πιο ισχυρά και επιδραστικά προγράμματα στο υποσυνείδητο "φορτώθηκαν" στη συνείδηση κατά τη βαθιά σημαντική διαμορφωτική περίοδό μας μεταξύ της κύησης και της ηλικίας των έξι ετών. 
Τώρα εδώ είναι η παγίδα - αυτά τα διαμορφωτικά για τη ζωή υποσυνείδητα προγράμματα είναι άμεσες λήψεις που προέρχονται από τις διδασκαλίες,
τις προτροπές,
τις κατηχήσεις,
παραινέσεις και νουθεσίες των πρωταρχικών δασκάλων μας... 
των γονέων μας, 
των αδελφών μας και του περίγυρού μας!!!
Δυστυχώς, όπως γνωρίζουν καλά πολλοί γιατροί, πολλές από τις αντιλήψεις που αποκτούμε για τον εαυτό μας κατά τη διαμορφωτική περίοδο εκφράζονται ως περιοριστικές και αυτοκαταστροφικές πεποιθήσεις!!!
Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ότι τα λόγια και οι πράξεις τους καταγράφονται συνεχώς από το μυαλό των παιδιών τους. 
Κατά συνέπεια, όταν ενημερώνουν το παιδί τους ότι δεν του αξίζουν πράγματα ή 
ότι δεν είναι αρκετά καλό ή 
αρκετά έξυπνο ή 
ότι είναι άρρωστο, αυτές οι δηλώσεις κατεβαίνουν απευθείας στο υποσυνείδητο του παιδιού τους. 
Δεδομένου ότι ο ρόλος του νου είναι να κάνει συνοχή μεταξύ των προγραμμάτων του και της πραγματικής ζωής, ο εγκέφαλος παράγει τις κατάλληλες συμπεριφορικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα της ζωής για να διασφαλίσει την "αλήθεια" των προγραμματισμένων αντιλήψεων!!!
     Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή το πως μιλάμε στα παιδιά μας και μεγάλη προσοχή στην καθημερινότητά μας - να είμαστε εκεί!!!
Να μην αφήνουμε τον υποσυνείδητο νου μας να δρα ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ημέρας μας!!!
     Ας προσπαθήσουμε, υπάρχει τρόπος, να απαλλαγούμε από τα "φορτωμένα" προγράμματα, τα οποία μας βάζουν φραγμούς και μας κρατούν "σκλάβους" τους, για το καλό το δικό μας, αλλά και για το καλό των παιδιών μας!!!
    Δεν μας "χρωστούν" τα παιδιά μας να τα φορτώνουμε κάθε μέρα με "αυτοκαταστροφικά προγράμματα"...
...σκεφτείτε το!!!
και...
...ανοίξτε τα φτερά σας!!!
επιμέλεια κειμένου: thalia

όταν με ρώτησαν είπα - "Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη..."

Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά
για να τον γαλουχήσει η Γη
και να μεγαλώσει και να θεριέψει και να εξελιχθεί σε ένα θεραπευτικό βότανο, για να το γευτούμε όλοι μας πάνω στον πλανήτη αυτόν!!!

Θα το γευτούμε και κάθε μέρα θα νιώθουμε τα αρώματα να αναδύονται...
Μαζί σας και γω νιώθω την πικάντικη στυφή γεύση του θυμαριού και τη χνουδωτή μενθόλη του φασκόμηλου
τη μυρωδιά του χαμομηλιού που θυμίζει μαργαρίτα,
το πευκώδες, 
πικάντικο και
δροσερό δεντρολίβανο και το μυστηριώδες, 
μεγαλειώδες,
ανεπανάληπτο και ταυτόχρονα τόσο ντροπαλό άρωμα της λαδανιάς!!!
Και θα κρυφοπεριμένω την απρόσμενα αμίλητη λεβάντα, που δεν έχει ανθίσει ακόμα!!! 
Και στρέφω προς το βασιλικό και το άρωμα αναπηδά και με τυλίγει....!!!
thalias quotes

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Ποια είναι η πιο Σημαντική Τροφή για την Διαχείριση της Φλεγμονής και την Ενίσχυση των Μηχανισμών Επούλωσης

Dimitris Tsoukalas - https://www.facebook.com/dimitris.tsoukalas.73/posts/pfbid02M43DNDqQQbMMXWuHfWNQNPvTFCkNwDDRPssHWAVLLqvMEt2ouBEf4meAbdN7asz3l
Ποια είναι η πιο Σημαντική Τροφή για την Διαχείριση της Φλεγμονής και την Ενίσχυση των Μηχανισμών Επούλωσης 
Η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί ο οργανισμός μας στην προσπάθεια να επουλώσει μια βλάβη.
Στη διαδικασία αυτή πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για θρεπτικά συστατικά, κυρίως πρωτεΐνες και λιπαρά, που είναι απαραίτητα για την αναδόμηση και επούλωση των ιστών.
Αυτά τα συστατικά υπάρχουν και είναι άμεσα διαθέσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως στο κόκκινο κρέας, όπως επίσης στα θαλασσινά, στα ψάρια και στα αυγά. 
Η ανάγκη για αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφών, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της φλεγμονής και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.
Ωστόσο, συχνά αρκετοί ασθενείς περιορίζουν από μόνοι τους την ποσότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αυγών, φοβούμενοι ότι το κόκκινο κρέας και τα αυγά είναι ανθυγιεινές τροφές, κυρίως λόγω των λιπαρών που περιέχουν.
Η αλήθεια είναι ότι οι μελέτες που δείχνουν ότι το κρέας είναι ανθυγιεινό, αφορούν στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως είναι τα χοτ-ντογκ, ο γύρος και τα αλλαντικά.  
Αντιθέτως, η κατανάλωση μη-επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως το μοσχαρίσιο, το κατσικίσιο και το βουβαλίσιο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της υγείας σε ασθενείς με φλεγμονή [1]. 
Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard κατέγραψε την πορεία της υγείας 2029 ασθενών με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, των οποίων η διατροφή τους αποτελούνταν κατά 85% από κόκκινο κρέας [2]. 
Σε ποσοστό 90% οι ασθενείς ανέφεραν επίλυση ή σημαντική βελτίωση σε νοσήματα όπως, τα αυτοάνοσα, η παχυσαρκία, το χαμηλό σωματικό βάρος, η υπέρταση, ο διαβήτης, τα γαστρεντερικά προβλήματα, η μειωμένη πνευματική διαύγεια και ενδοκρινικά νοσήματα.
Ασθενείς που βρίσκονται σε φλεγμονή απαιτούν σημαντική αύξηση στην ποσότητα πρωτεϊνών από τη διατροφή τους [3].  
Ο ανθρώπινος οργανισμός σε συνθήκες φλεγμονής αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της πείνας, στην προσπάθεια του να προσλάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να επουλώσει. 
Δυστυχώς η πλειοψηφία των ατόμων σήμερα, φοβούμενοι τις "επιπτώσεις" του κόκκινου κρέατος, δεν καταναλώνουν αρκετό και καταλήγουν να τρώνε περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί, γλυκά, μακαρόνια). 
Αυτές οι τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και διαταράσσουν την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού. 
Με αυτό τον τρόπο, δεν επιτρέπουν στο σώμα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της επούλωσης, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή, την πορεία της υγείας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.
Ο περιορισμός οποιαδήποτε επεξεργασμένης τροφής, είτε είναι ζωικής είτε είναι φυτικής προέλευσης και η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αυγών, ψαριών και θαλασσινών, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή.
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας κόκκινου κρέατος, αυγών, θαλασσινών σε συνδυασμό με καλούς υδατάνθρακες όπως αυτοί βρίσκονται στο μέλι, στα φρούτα και σε εύπεπτες φυτικές τροφές όπως τα κολοκυθάκια τα καρότα, οι ελιές και τα βραστά λαχανικά μπορούν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επούλωσης, να οδηγήσουν σε επίλυση της χρόνιας φλεγμονής και να βελτιώσουν την πορεία της υγείας ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. 
Βιβλιογραφία 
[1] Reconsidering Meat Intake and Human Health: A Review of Current Research Yunting Xie, Yafang Ma, Linlin Cai, Shuai Jiang, Chunbao Li. February 2022  
[2] Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a “Carnivore Diet. Belinda S Lennerz et al. Current Developments in Nutrition Volume 5, Issue 12, December 2021,
[3] Effects of inflammation and/or inactivity on the need for dietary protein  Martina Guadagni, Gianni Biolo. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009
https://www.drtsoukalas.com/

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

herbs quotes...όταν με ρώτησαν είπα - "η Άνοιξη θα ανατείλει ξανά στο πανηγύρι των κήπων μας"

Και ναι! 
Κάθε φορά η Άνοιξη ανατέλλει στο πανηγύρι των κήπων μας,
σαν το Πνεύμα της Αγάπης που νιώθουμε παντού!
Και κάθε αγαπημένο βότανο και κάθε αγαπημένο λουλούδι που αναπαύονταν στο σκοτεινό στήθος της Γης
αναδύεται από τα όνειρα της χειμερινής του ανάπαυσης και
η ωραία μέλισσα, τόσο διακριτικά αληθινή,
περιμένει να γευτεί τη θεραπευτική δροσιά τους, που με τόση αγάπη θα της χαρίσουν!!!
ntinas/thalias quotes - botanologia.gr

Ένα πεντανόστιμο γλυκάκι από εμένα για όλους και ιδιαίτερα για τους εορτάζοντες, αλλά και για όλους όσους με διαβάζουν…

Ένα πεντανόστιμο γλυκάκι από εμένα για όλους και ιδιαίτερα για τους εορτάζοντες, αλλά και για όλους όσους με διαβάζουν, συνοδευόμενο από τις ευχές μου για υγεία και ευζωία - όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι!!!
Νοστιμότατο κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας
Λόγω των ημερών λοιπόν, και επειδή όλων ο οργανισμός ζητούσε γλυκάκι, αποφάσισα να κλειστώ για λίγο και να ετοιμάσω ένα απλό αλλά νοστιμότατο κέικ με ταχίνι...
read more:https://botanologia.gr/ena-pentanostimo-glykaki-apo-emena-gia-oloys-kai-idiaitera-gia-toys-eortazontes-alla-kai-gia-oloys-osoys-me-diavazoyn/