Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Τα εκχυλίσματα του θυμαριού αναστέλλουν το Helicobacter pylori

Θυμάρι – Αναστολή του Helicobacter pylori με εκχυλίσματα θυμαριού
Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν το δώρο της φύσης στην ανθρώπινη κοινωνία για να μπορούν οι άνθρωποι να διάγουν μια υγιεινή ζωή χωρίς ανισορροπίες και παθήσεις.
Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας και της ευζωίας μας.
Το φυτικό φάρμακο, φυτοθεραπεία, είναι από τις σημαντικότερες “συμπληρωματικές” θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα από γιατρούς και άλλους θεραπευτές σε ολόκληρη την Ευρώπη (Fisher and Ward 1994).
Ο παγκόσμιος κατάλογος ελέγχου των φαρμακευτικών φυτών (GCLMP, U. Schippmann pers comm., 2014) κατέγραψε 21.524 τάξεις – φυλές- παγκοσμίως το 2010 (δείκτες βιοποικιλότητας Partnership 2010), αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, καθώς περαιτέρω έρευνες καταγράφουν νέες χρήσεις και επιπλέον είδη*

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Οι δράσεις των βοτάνων – Ισχυρότατα αντισηπτικά βότανα

Οι δράσεις των βοτάνων – Ισχυρότατα αντισηπτικά βότανα και αιθέρια έλαια βοτάνων
 μας-Τα αντισηπτικά βότανα *είναι βότανα που σκοτώνουν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στις εξωτερικές επιφάνειες του σώματός μας- στο δέρμα μας- και γενικά διακρίνονται από τα αντιμικροβιακά βότανα, τα οποία καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του οργανισμού μας.
Μπορεί όμως κάποιο αντιμικροβιακό βότανο να είναι και ισχυρό αντισηπτικό.
Τα αντισηπτικά βότανα, εκτός από την προστασία του δέρματός μας από εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, βοηθούν και στην πρόληψη και την εξουδετέρωση της μόλυνσης και του σχηματισμό πύου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των μολυσματικών οργανισμών.
Έτσι τα αντισηπτικά βότανα τα χρησιμοποιήσουμε και για τον καθαρισμό πληγών όπως εκδορές,
κοψίματα,
καψίματα,
γρατσουνιές,
δερματίτιδα,
έκζεμα,
τσιμπήματα εντόμων,
και ανοικτές φουσκάλες και απολυμαίνουμε μολυσμένες πληγές, καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους...

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου, με κουρκούμι και άνθη ραδικιού

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου με άνθη ραδικιού και κουρκούμι που μπορούν να γίνουν ένα:Ετοιμάζω ομελέτα για χάρη μας
Από τις συνταγές μου– Ομελέτα με άνθη ραδικιού και κουρκούμι
Μία πολύ εύκολη, εύγευστη και ιδιαίτερη συνταγή που αυτοί που την πρωτοδοκιμάζουν ξαφνιάζονται ευχάριστα από την ντελικάτη γεύση των λουλουδιών,
οι υπόλοιποι ενθουσιάζονται που θα την ξαναγευτούν.
Είναι μια ιδιαίτερη ομελέτα, η οποία χρειάζεται την προηγούμενη ημέρα της παρασκευής της, να έχω συλλέξει τα πανέμορφα κίτρινα λουλούδια του ραδικιού.
Όταν λοιπόν κάνω τις εξερευνήσεις μου σε κάποιο μέρος εκτός πόλης, πάντα το μάτι μου θα εντοπίσει τα χαρούμενα άνθη του ραδικιού.
Συλλέγω με προσοχή μόνο όσα άνθη χρειάζομαι και από μέρη καθαρά, μέρη που δεν τα επισκέπτονται ζώα και μέρη που δεν είναι ραντισμένα.
Αυτή την εποχή παντού οι αγροί είναι διάσπαρτοι με άνθη αγριοράδικου και καλέντουλας.
Για την ομελέτα μου χρειάζομαι
– μία κούπα ανθούς ραδικιού...

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άνδρες κατά 20%

Σε μελέτη  που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στο διάσημο περιοδικό American Heart Association Circulation βρήκαν ότι οι άνδρες που έπιναν ένα ζαχαρούχο ποτό με 12-ουγκιές ζάχαρη την ημέρα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν οποιαδήποτε ζαχαρούχο ποτό.
Αυτό δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη καθώς τα γλυκαντικά (και τα χωρίς θερμίδες) ποτά έχουν ελεγχθεί για τη συμβολή τους στην αύξηση του κινδύνου σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως
-ο διαβήτης
-η άνοια
-τα εγκεφαλικά επεισόδια
-η νέκρωση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) και
-η παχυσαρκία.
Η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα μετατρέπετε εύκολα σε τριγλυκερίδια από το ήπαρ,που αμέσως αποθηκεύονται ως λίπος,συνήθως
γύρω από τη μέση για χρήση σε πιο ισχνούς καιρούς!
Αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης λειτουργούσε πολύ καλά για τους προγόνους μας,πριν από αρκετές εκατοντάδες γενιές,αλλά
τώρα που οι περίοδοι αφθονίας είναι σταθεροί οι μηχανισμοί έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι άνθρωποι ποτέ δεν ήταν μεταβολικά συνηθισμένοι να καταναλώνουν το μεγάλο ποσό των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά θερμίδων που καταναλώνουμε σήμερα και που οδηγεί στον πρόωρο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το βασικό συμπέρασμα είναι απλό:
read more:https://botanologia.gr/ta-zacharoycha-pota-ayxanoyn-ton-kindyno-kardiakis-nosoy-se-andres-kata-20/

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.
Με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια – λίπος, η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ότι υπάρχει στον οργανισμός μας είναι αναγκαίο, και ναι,σίγουρα όπως είναι δομημένος ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τα τριγλυκερίδια.
Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν οι τιμές “εκτρέπονται”
Έτσι και τα τριγλυκερίδια ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη του ιστό.
Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια,έτσι,όπως είπαμε,τα τριγλυκερίδια αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων μας και κυρίως των λιποκυττάρων.
Επίσης τα τριγλυκερίδια χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία νέων κυττάρων καθώς και ορμονών.
Είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των εστέρων και προκύπτουν από την ένωση της γλυκερόλης με τρία λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι όμοια –απλά τριγλυκερίδια –  ή διαφορετικά μεταξύ τους – μικτά τριγλυκερίδια...
read more:https://botanologia.gr/ti-prepei-na-troo-gia-na-meiothoyn-ta-triglykeridia-moy/

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου, με κουρκούμι και άνθη ραδικιού

Τα δέκα βήματα της ομελέτας μου με άνθη ραδικιού και κουρκούμι που μπορούν να γίνουν ένα:Ετοιμάζω ομελέτα για χάρη μας
Από τις συνταγές μου– Ομελέτα με άνθη ραδικιού και κουρκούμι
Μία πολύ εύκολη, εύγευστη και ιδιαίτερη συνταγή που αυτοί που την πρωτοδοκιμάζουν ξαφνιάζονται ευχάριστα από την ντελικάτη γεύση των λουλουδιών,
οι υπόλοιποι ενθουσιάζονται που θα την ξαναγευτούν.
Είναι μια ιδιαίτερη ομελέτα, η οποία χρειάζεται την προηγούμενη ημέρα της παρασκευής της, να έχω συλλέξει τα πανέμορφα κίτρινα λουλούδια του ραδικιού.
Όταν λοιπόν κάνω τις εξερευνήσεις μου σε κάποιο μέρος εκτός πόλης, πάντα το μάτι μου θα εντοπίσει τα χαρούμενα άνθη του ραδικιού.
Συλλέγω με προσοχή μόνο όσα άνθη χρειάζομαι και από μέρη καθαρά, μέρη που δεν τα επισκέπτονται ζώα και μέρη που δεν είναι ραντισμένα.
Αυτή την εποχή παντού οι αγροί είναι διάσπαρτοι με άνθη αγριοράδικου και καλέντουλας.
Για την ομελέτα μου χρειάζομαι
– μία κούπα ανθούς ραδικιού...

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα με το πολύτιμο αγριοράδικο

                       
Βάμμα με αγριοράδικο ή αλλιώς ταραξάκο
Στο άρθρο μου “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων” είχαμε δει πως ετοιμάζουμε, γενικά, βάμματα βοτάνων.
Στο παρόν άρθρο μου  θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από φύλλα και ρίζα αγριοράδικου.
Ας ξεκινήσουμε:
Ετοιμάζουμε 500gr** από αποξηραμένα φύλλα και ρίζες ταραξάκο.
Με το γουδί μας κοπανάμε πρώτα τις ρίζες του ραδικιού μας και στη συνέχεια τα φύλλα
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας το βάζουμε σε αναλόγου μεγέθους βάζο, το οποίο να σφραγίζει και το γεμίζουμε με ένα αλκοολούχο ποτό- προτιμώ πάντα τη ρακί- σε
αναλογία 1:8 – ένα μέρος του βοτάνου προς οκτώ μέρη του υγρού
Κλείνουμε πολύ καλά και κουνάμε το βάζο μας για να ανακατευτούν πολύ-πολύ καλά τα δύο υλικά μας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ζεστό σημείο μακρυά από το άμεσο φως για μια περίοδο τριών εβδομάδων περίπου...