Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ραγάδες – αντιμετώπιση με αιθέρια έλαια και λάδια βοτάνων

Τα περισσότερα λάδια βοτάνων και τα αιθέρια έλαιά τους, τα οποία είναι ιδανικά, κατάλληλα και ειδικά για την υγεία του δέρματός μας, έχουν ισχυρές ιδιότητες και δράσεις που υπόσχονται πρόληψη, εξασθένιση, απαλοιφή και θεραπεία των ραγάδων αλλά και άλλων προβλημάτων του δέρματος.
Όπως όμως όλες οι σπιτικές θεραπείες θέλουν χρόνο.
Πρέπει να δίνουμε έναν εύλογο χρόνο, ώστε τα λάδια μας να έχουν την ευκαιρία να “ξεδιπλώσουν” τις ιδιότητές του και το δέρμα μας την ευκαιρία να επωφεληθεί...
read more:https://botanologia.gr/ragades-antimetopisi-me-aitheria-elaia-kai-ladia-votanon/

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

πεντάνευρο ή πλαντάγκο, μια πρώτη γνωριμία με ένα πολύτιμο βότανο

Το πεντάνευρο ή πλαντάγκο είναι ένα πολύτιμο βότανο με βρώσιμες και φαρμακευτικές χρήσεις!
Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη του είναι το πλατύφυλλο πλαντάγκο/Plantago major,
το μαυρόσπορο πλαντάγκο/Plantago rugelii και
το στενόφυλλο πλαντάγκο/Plantago lanceolata
Το αναγνωρίζουμε από τη βασική ροζέτα φύλλων του με τις χαρακτηριστικές, εμφανείς παράλληλες φλέβες και μια κεντρική ανθοφόρα ράβδο που καλύπτεται από μικροσκοπικά, πράσινα άνθη....

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ρόφημα/τριανταφυλλάδα με τα ροδοπέταλά μου, πλούσιο σε βιταμίνη C

Όλα τα τριαντάφυλλα τρώγονται, αν βέβαια δεν έχουν ψεκαστεί, αλλά το άγριο τριαντάφυλλο έχει μια ιδιαίτερη γεύση!
Σε μία από τις γλάστρες μου έχω μια ολόλευκη άγρια τριανταφυλλιά, όταν, πριν κάποια χρόνια, φύτεψα ένα κλαράκι που είχα φέρει από ένα από τα ψηλότερα βουνά μας.
Από τότε, κάθε χρόνο μου χαρίζει όλο και πιο πολλά από τα πανέμορφα, μικρά τριαντάφυλλά της, που με τα ρόδοπέταλά τους κάνω μια υπέροχη τριανταφυλάδα!!!
Η τριανταφυλλάδα μου είναι ένα από τα αγαπημένα μου ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά ποτά.
Τι είναι η τριανταφυλλάδα μου;
Είναι ένα κρύο έγχυμα
Τι είναι το κρύο έγχυμα;
Το κρύο έγχυμα είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζουμε με εμβάπτιση φύλλων, ως επί το πλείστον λουλουδιών σε κάποιο υγρό για μερικές ώρες ώστε να εξαχθούν οι ιδιότητες και η γεύση του φυτού.
Είναι δηλαδή ρόφημα, με νερό σε θερμοκρασία δωματίου!!!
Γιατί κρύο έγχυμα και όχι ζεστό έγχυμα;
read more:https://botanologia.gr/rofima-triantafyllada-me-ta-rodopetala-moy-ploysio-se-vitamini-c/

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Πολύτιμα βότανα για υγιή οστά

Η υγεία των οστών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η οστεοπόρωση – ο ιατρικός όρος για τα  αδύναμα οστά,
για τα οστά που χάνουν την ικανότητα προσαρμογής του σχήματός τους και του μεγέθους τους,
για τα οστά με μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική τους δομής –  επηρεάζει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων και ευθύνεται για την πλειονότητα των καταγμάτων!
Και ενώ όλοι γνωρίζουν για τα οφέλη του γάλακτος για τα οστά, λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλά βότανα για την υγεία των οστών, τα οποία έχουν ισχυρότατες ιδιότητες,
χρήσεις και δράσεις άκρως απαραίτητες για την υγεία των οστών μας
Η σχεδόν καθημερινή προσθήκη κάποιων από τα παρακάτω ισχυρά βότανα στη διατροφή μας βοηθάει στην ενίσχυση των οστών μας, τα προστατεύει από τη φθορά και από τη μείωση της μάζας τους! 

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το καλύτερο ψωμί για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο dr. Will Bulsiewicz

Ο Dan Buettner, δημοσιογράφος του National Geographic, ειδικός σε θέματα μακροζωίας και ιδρυτής των Blue Zones, έχει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ψωμί είναι βασική τροφή για πολλούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη - ιδίως το ψωμί από προζύμι.
Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και ο γαστρεντερολόγος dr. Will Bulsiewicz, ο οποίος επισημαίνει πως το ψωμί με προζύμι  είναι η νούμερο ένα επιλογή για την υγεία του εντέρου. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, και πρέπει να γνωρίζουμε, το προζύμι περιέχει φυσικά προβιοτικά λόγω της ζύμωσης και η κατανάλωσή του ωφελεί το μικροβίωμά μας.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ψωμί με προζύμι αποτελείται από ζωντανούς οργανισμούς που υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο. 
"Το αγαπημένο μου ψωμί για την πέψη και την υγεία του εντέρου είναι το ψωμί από προζύμι. Το προζύμι είναι απίστευτο επειδή αυτά τα μικρόβια, ζύμες και βακτήρια γαλακτικού οξέος, μεταμορφώνουν το αλεύρι. 
Το ζυμώνουν αργά, απελευθερώνοντας βιταμίνες, πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και νέες μορφές φυτικών ινών, είτε το πιστεύετε είτε όχι",
λέει ο Dr. Bulsiewicz.
Η αλληλεπίδραση αυτών των στοιχείων προσδίδει στο προζυμένιο ψωμί τις φιλικές προς το έντερό μας ιδιότητές.
Χάρη στη διαδικασία της ζύμωσης που απαιτείται για την παρασκευή του προζυμιού, το προζυμένιο ψωμί τείνει να έχει περισσότερες πρεβιοτικές ιδιότητες και μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με άλλες μορφές ψωμιού, ειδικά εκείνες που παρασκευάζονται χωρίς δημητριακά ολικής αλέσεως.
Εκτός από τα πρεβιοτικά, ο Dr. Bulsiewicz λέει ότι το ψωμί από προζύμι μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους έχουν προβλήματα πέψης. 
"Επίσης τα μικρόβια του προζυμιού μειώνουν πολλά από τα πεπτικά προβλήματα, όπως και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τροφικές δυσανεξίες"
Και αν αναρωτηθούμε ποιος ο λόγος που γαστρεντερολόγοι και άλλοι γιατροί ασχολούνται με το προζυμένιο ψωμί και με άλλα τρόφιμα τα οποία μας προτείνουν να προτιμούμε, η απάντηση είναι η αλληλεπίδρασή τους με το μικροβίωμα του εντέρου μας
Γνωρίζουμε πως η χρήση αντιβιοτικών, 
τα επίπεδα άγχους και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο προφίλ της υγείας του εντέρου μας, κάτι που επιβεβαιώνουν πολλές ανασκοπήσεις, όπως μια ανασκόπηση του Ιουλίου 2019 στο περιοδικό Nutrients, που διαπίστωσε, και αυτή, ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την ποσότητα και τον τύπο των βακτηρίων στο έντερό μας/το μικροβίωμά μας.
Μια ποικίλη, ακμάζουσα σειρά από υγιή βακτήρια του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άγχους και κατάθλιψης, ενώ υποστηρίζει την πέψη, 
μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει ακόμη και τον ύπνο.
Το μαγικό με το προζύμι είναι ότι αξιοποιούμε τη δύναμη των ζυμών που υπάρχουν φυσικά στον αέρα μας για να φτιάξουμε ένα εξαιρετικά φιλικό προς το έντερο μας προϊόν και το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οτιδήποτε φτιάχνουμε με αλεύρι!
Αυτό που συμβουλεύουν και προτείνουν στη διαδικασία ζυμώματος είναι η τεχνική "κούνημα, τράβηγμα και δίπλωμα".
 
Ας θυμηθούμε τα άρθρα μου: 
Πώς "πιάνουμε" το προζύμι
Τι είναι προζύμι και τι μαγιά;
ζύμωμα και τεχνικές ζυμώματος
Δίπλωμα και ξεκούραση ζυμαριού
προζύμι-το θαυμάσιο, το εξαιρετικό-εξοπλισμός
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανωμαλίες στην αισθητική και στις λειτουργίες, για αυτό και αποτελεί πρόκληση ο εντοπισμός και η αξιολόγηση ασφαλών, υγιεινών και αποτελεσματικών βοτανικών προϊόντων κατά των ουλών γενικά και ειδικά για τις υπερτροφικές ουλές και του ουλώδους  ιστού!
Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναφερθεί πολλά βότανα από φαρμακολογικές δοκιμές, για την επούλωση των πληγών και τη θεραπεία των ουλών, πολλά άλλα παραμένουν άγνωστα ή μη δοκιμασμένα.
Ως εκ τούτου, γίνονται συνέχεια επισκοπήσεις των κυριότερων βοτάνων που εφαρμόζονται για τη θεραπεία των υπερτροφικών ουλών.
Πολλά από αυτά έχουν καλή δράση κατά των ουλών και παρουσιάζουν αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα λόγω των ισχυρών επουλωτικών και αναπλαστικών ιδιοτήτων τους αλλά και των λιγότερων παρενεργειών τους,...
αναφέρω κάποια ονομαστικά, σε επόμενο άρθρο θα έχω περισσότερες πληροφορίες,
όπως βότανα του γένους Panax/ginseng,
όπως η πολύτιμη ουσία Oleanolic Acid, που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο,
στη  Phytolacca americana,
στο σκόρδο και σε πολλά βότανα του γένους Syzygium spp,
όπως η resveratrol που βρίσκεται στους φλοιούς των κόκκινων σταφυλιών,
στα ρόδια, 
στα βατόμουρα,
όπως asiaticoside/ασιατικοσίδη, που τη βρίσκουμε στο πολύτιμο βότανο Centella asiatica και έχει ισχυρή θεραπευτική ικανότητα αυξάνοντας την αγγειογένεση και το σχηματισμό κολλαγόνου, 
επίσης η asiaticoside/ασιατικοσίδη προάγει την επούλωση του τραύματος και αποτρέπει τη φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα των τριχοειδών και να προκαλέσει υπερτροφία στις εκδορές.
όπως η genistein/γενιστεΐνη, η οποία βρίσκεται σε πολλά φυτά, όπως το λούπινο, 
η φάβα, 
η σόγια, 
βότανα του γένους Psoralea,
η Flemingia vestita,
ο Ficus macrophylla και
όπως τα πανίσχυρα υπερικό/Hypericum perfoliatum και
σύμφυτο/Symphytum officinale...
συνεχίζεται...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia - botanologia.gr
μελέτες και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11801391/
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/asiaticoside
https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/asiaticoside

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Φυτεύω πολυετή λαχανικά στις γλάστρες μου και τα έχω για πολύ-πολύ καιρό

Πρώτα-πρώτα ας δούμε μερικά tips για την κουζίνα μας:
-. δε αποθηκεύουμε κρεμμύδια και πατάτες μαζί, διότι και τα δύο παράγουν αναθυμιάσεις/αέρια που προκαλούν γρήγορη αλλοίωση του ενός ή του άλλου.
-. αν τύχει να αλατίσουμε υπερβολικά ένα φαγητό μας, απλά ρίχνουμε μέσα μια ξεφλουδισμένη πατάτα, η πατάτα θα απορροφήσει το υπερβολικό αλάτι.
-. δεν βάζουμε ποτέ τα εσπεριδοειδή μας, πορτοκάλια,
μανταρίνια,
λεμόνια,
λάιμ ή ντομάτες στο ψυγείο,
διότι η χαμηλή θερμοκρασία υποβαθμίζει το άρωμα και τη γεύση τους!
-. όταν αποθηκεύουμε άδεια αεροστεγή δοχεία, ρίχνουμε μέσα μια πρέζα αλάτι για να μην αποκτούν άσκημη μυρωδιά!
-. αν το αλάτι μας “σβολιάζει”...