Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Μαϊντανός - και η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι έχει ρόλο διακοσμητικό στα πιάτα μας.
Δεν είναι όμως έτσι.
Ας δούμε δυό-τρεις εφαρμογές του πριν δούμε όλες τις πληροφορίες αυτού του διατροφικού “θησαυρού”
Λοιπόν, τον μαϊντανό εκτός από φρέσκο μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και σε αποξηραμένη μορφή.
Χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του βοτάνου, 
τα φύλλα,
τους βλαστούς,
τη ρίζα και
τους καρπούς.
Μπορούμε να τον αποξηράνουμε μόνοι μας εάν έχουμε το φυτό σε γλάστρες μας ή να τον προμηθευτούμε από καταστήματα βοτάνων.
Τον χρησιμοποιούμε για την παρασκευή εγχυμάτων και αφεψημάτων.
Τα εγχύματα και τα αφεψήματα με μαϊντανό έχουν:
-. αποτοξινωτική δράση - ο μαϊντανός έχει υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ενώσεων, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες που προκαλούνται από δυνητικά επιβλαβή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.
Τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην υγεία και την ασθένεια, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, 
ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, το εκχύλισμα μαϊντανού μπόρεσε να αποτρέψει τη βλάβη του DNA και να εμποδίσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων - κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά.
Ειδικότερα, ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή flavonoids, 
carotenoids, 
ascorbic acid, και tocopherol
-. τονωτική δράση - τονώνουν τον οργανισμό μας,
-. αποχρεμπτική δράση - ανακουφίζουν από τα κρυολογήματα και τον βήχα
Επίσης:
-. καταστέλλουν την όρεξη - συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
-. καταπολεμούν την κυτταρίτιδα - μας χαρίζουν απαλό και νεανικό δέρμα και
-. ευνοούν την πέψη των τροφών.
-. έχουν διουρητική δράση, ο μαϊντανός είναι φυσικό διουρητικό, ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ούρησης, στη μείωση της απέκκρισης ασβεστίου και στην αύξηση της οξύτητας των ούρων για να βοηθήσει στη θεραπεία των λίθων στα νεφρά, ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη.
-. έχουν αντιδιαβητική δράση, σε πολλά μέρη του κόσμου ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ως φυσικός τρόπος για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα ροφήματα μαϊντανού μπορεί να έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
-. ο μαϊντανός είναι καλή πηγή βιταμίνη C, το έγχυμα μαϊντανού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, 
τη σύνθεση κολλαγόνου, 
την επούλωση πληγών, 
την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και το σχηματισμό οστών.
Στην πραγματικότητα, μια μερίδα 1/4 φλιτζανιού,15gr παρέχει σχεδόν 20mg βιταμίνης C - περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας 
-. έχουν αντικαρκινική δράση, το ρόφημα του μαϊντανού είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά και ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Η apigenin, ένα φλαβονοειδές του μαϊντανού, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες
Η luteolin είναι ένα άλλο φλαβονοειδές στον μαϊντανό που μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη όγκων, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες
Επιπλέον, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μαϊντανού ήταν σε θέση να αποτρέψει τη βλάβη του DNA και να μειώσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 41% 
Έτσι λοιπόν ας αφεθούμε σε ένα δροσιστικό και απλό έγχυμα μαϊντανού, ένα απολαυστικό ρόφημα που μπορεί να παρασκευαστεί σε μόλις 5 λεπτά. 
Αυτό το απλό αλλά νόστιμο ρόφημα είναι ιδανικό για να το απολαύσουμε όποια ώρα ή μέρα θέλουμε, με εξαίρεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Τι χρειάζομαι και πως εργάζομαι:
-. μία κουταλιά της σούπας πρόσφατα αποξηραμένο μαϊντανό
-. 500ml νερό
-. σε ένα μικρό δοχείο βράζω το νερό μου
-. μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό το αποσύρω από το μάτι της κουζίνας μου και ρίχνω το βότανό μου!
-. σκεπάζω το δοχείο μου και
-. το αφήνω για δεκαπέντε με είκοσι περίπου λεπτά να εκχειλιστεί το βότανό μου στο καυτό νερό.
-. και το ρόφημά μου είναι έτοιμο να το γευτούμε.
Το ρόφημά μου  αυτό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και έχει την δύναμη να αναζωογονεί τον κουρασμένο μας οργανισμό.
Πολλές φορές προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού και θαλασσινό αλάτι και έχω ένα πάνγευστο και θρεπτικότατο ρόφημα ενισχυμένο κατά πολύ!
Το έγχυμά μου βοηθάει και στη βελτίωση του μεταβολισμού μας, ηρεμεί την κοιλιά μας και είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ενισχύσουμε τη συνολική μας ευεξία. 
Σημειώσεις:
Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεχτικές με τον μαϊντανό και να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους.
Τα άτομα που έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους δεν χρειάζεται να αποκλείσουν από τη διατροφή τους το μαϊντανό, απλά συζητούν με το γιατρό τους τη διαχείρισή του
Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά συμβουλεύονται το γιατρό τους για τις ποσότητες και τη χρήση του μαϊντανού.
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Απλά να θυμόμαστε πως δεν είναι κατάλληλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 
όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!!!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
ας θυμηθούμε και:

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

herbs quotes, ο Omraam Aïvanhov έχει πει...

"να ξέρετε ότι αν είστε απαισιόδοξοι, είναι επειδή δεν έχετε πάρει ακόμη τη σωστή κατεύθυνση εσωτερικά,
τα πόδια σας δεν είναι ακόμη στο μονοπάτι της πνευματικής επιστήμης, γιατί από
το κατώφλι αυτής της τέχνης/επιστήμης θα έπρεπε να έχετε διακρίνει ότι το αληθινό μέλλον του ανθρώπου είναι το φως,
η ομορφιά,
η χαρά,
η ολοκλήρωση
της ψυχής του.
Στην πορεία, βέβαια, θα συναντήσετε δυσκολίες και εμπόδια, αλλά για να τα ξεπεράσετε δεν πρέπει να χάσετε τον στόχο από τα μάτια σας, αλλά να προσβλέπετε στην ευτυχία που σας περιμένει".
Omraam Mikhaël Aïvanhov
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Δίαιτες πλούσιες σε υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης βοηθούν τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς καθώς περνούν τα χρόνια.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το The American Journal of Clinical Nutrition,https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523662823?via%3Dihub,  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης - ζωικής και φυτικής προέλευσης - από γυναίκες της μέσης ηλικίας, μειώνει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, προάγει την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς μεγαλώνουν περνώντας τα χρόνια!
Το φαγητό είναι πραγματικά φάρμακο, τουλάχιστον σύμφωνα με νέα έρευνα - ( σημ, thalia- μα το είχε πει ο Ιπποκράτης εδώ και χιλιάδες χρόνια, έτσι δεν είναι;)
"Η κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προώθηση της καλής υγείας στην τρίτη ηλικία.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία. 
Η λήψη της πλειονότητας της πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία και την καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες"
δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας Andres Ardisson Korat.
Αναλύοντας αυτοαναφερόμενα στοιχεία από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη από φρούτα, λαχανικά, 
όσπρια και φασόλια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι φυτικές πρωτεΐνες κυριάρχησαν έναντι των γαλακτοκομικών ή των ζωικών πρωτεϊνών- όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν χαμηλότερη "κακή" χοληστερόλη ή LDL χοληστερόλη, 
αρτηριακή πίεση και ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τα ευρήματα προέκυψαν από την πρωτοποριακή μελέτη Nurses' Health Study με έδρα το Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 38 και 59 ετών το 1984 και θεωρήθηκαν ότι είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία κατά την έναρξη της μελέτης.
Ο Andres Ardisson Korat και οι συνάδελφοί της ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής συγγραφέα Qi Sun της Harvard T.H. Chan School of Public Health, εξέτασαν χιλιάδες έρευνες που συλλέγονταν κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984 έως το 2016 σχετικά με το πόσο συχνά οι γυναίκες της ομάδας έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα για να εντοπίσουν τη διαιτητική πρωτεΐνη και τις επιπτώσεις της στην υγιή γήρανση. 
Υπολόγισαν την πρόσληψη πρωτεΐνης πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των φορών που καταναλώθηκε κάθε τρόφιμο με την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αθροίζοντας την ποσότητα πρωτεΐνης σε όλα τα τρόφιμα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή των γυναικών που δεν ανέπτυξαν 11 χρόνιες ασθένειες ή δεν έχασαν μεγάλη σωματική λειτουργία ή ψυχική υγεία, με τη διατροφή εκείνων που ανέπτυξαν όλα αυτά.
Εκείνες που επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι δημοφιλείς πηγές φυτικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν φακές, 
φασόλια, 
μπιζέλια, 
σπανάκι και μπρόκολο.

Εν τω μεταξύ, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, 
γάλα, 
ψάρια/θαλασσινά και τυρί,  χωρίς την φυτικής προέλευσης, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν. 
Βέβαια ο Ardisson Korat δήλωσε πως απαιτούνται δεδομένα και από άλλες ομάδες, καθώς η μελέτη για την υγεία των νοσηλευτών εξέτασε κυρίως λευκές γυναίκες που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη. 
"Τα δεδομένα της μελέτης έτειναν να είναι πολύ ομοιογενή όσον αφορά τη δημογραφική και κοινωνικοοικονομική σύνθεση, οπότε θα είναι πολύτιμο να ακολουθήσει μια μελέτη σε ομάδες που είναι πιο ποικιλόμορφες. 
Είναι ένας τομέας που εξακολουθεί να εξελίσσεται",
δήλωσε ο Ardisson Korat.
Έτσι, δεδομένων των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, καλό είναι να προσθέτουμε φυτική πρωτεΐνη, όπως ένα πιάτο φασόλια,
λίγο επιπλέον σπανάκι,
λίγο μπρόκολο
- στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε ότι τα οφέλη των λαχανικών και των φρούτων μπορεί να προέρχονται και από τα υπόλοιπα συστατικά τους και όχι μόνο από την πρωτεΐνη, διότι σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα, τα φυτά περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, 
μικροθρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ενώσεων όπως οι περίφημες πολυφαινόλες.

Και πάντα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές συστήνουν να τρώνε οι γυναίκες το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από τα φρούτα,
τα λαχανικά,
τους ξηρούς καρπούς,
αλλά πρέπει να καταναλώνουν, οπωσδήποτε και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.
Η πρόσληψη διαιτητικών πρωτεϊνών, ιδίως φυτικών πρωτεϊνών, χωρίς να αποκλείουμε τις ζωικές, στη μέση ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και στη διατήρηση της θετικής κατάστασης της υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες", δήλωσε ο  Ardisson Korat.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:thalia/ntina - botanologia.gr

Πώς να αρωματίσουμε την κουζίνα μας άμεσα, με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο και ένα λεμόνι!

Η κουζίνα μας είναι σίγουρα ο πιο αγαπημένος,
ο πιο ενδιαφέρον και ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού μας, είναι όμως και ο πιο επιρρεπής σε οσμές, για παράδειγμα μετά το τηγάνισμα ενός φαγητού ή το μαγείρεμα ψαριών. Αν και τα πιάτα μας είναι σίγουρα νόστιμα και ευχάριστα, η μυρωδιά που αφήνουν πίσω τους συχνά δεν είναι η ίδια.
Ευτυχώς, υπάρχουν απλά κόλπα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξαλείψουμε τις άσκημες μυρωδιές και να αρωματίσουμε ολόκληρη την κουζίνα μας με φυσικά συστατικά, εξοικονομώντας χρήματα και προστατεύοντας την υγεία μας και το περιβάλλον του σπιτιού μας.
Αυτή είναι η περίπτωση του δεντρολίβανου και του λεμονιού, δύο συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και ξεχωρίζουν για το πολύ καλό άρωμά τους. 
Χωρίς να ξεχνάμε και τις απολυμαντικές ιδιότητες του λεμονιού, οι οποίες είναι επίσης πολύ χρήσιμες στον οικιακό καθαρισμό.
Για να αρωματίσουμε λοιπόν την κουζίνα μας και να διαλύσουμε τις άσκημες μυρωδιές με αυτά τα δύο συστατικά, απλά κόβουμε ένα λεμόνι σε φέτες και τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο!!!
Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά.
Καθώς το νερό βράζει, ένα υπέροχο άρωμα λεμονιού και δεντρολίβανου διαχέεται στη κουζίνα μας αλλά και σε όλο μας το σπίτι.
Οι άσκημες μυρωδιές διαλύονται και ένα ευχάριστο άρωμα μας τυλίγει και μας ευφραίνει!!!
Αυτό το απλό κόλπο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαλείψουμε τις άσχημες μυρωδιές μετά το μαγείρεμα και να αρωματίσετε ολόκληρη την κουζίνα μέσα σε λίγα λεπτά!!!
και
ας θυμηθούμε 
και
πως να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας με λεμόνι, το οποίο εκτός των άλλων είναι και μια φυσική εναλλακτική λύση καθαρισμού και απολύμανσης στην κουζίνα μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thali-botanologia.gr

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Ενεργειακά ποτά: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την σχέση με την παραβατική συμπεριφορά των εφήβων και όχι μόνο

Μέσα στο 2023 ο Καναδάς ανακάλεσε 45 μάρκες ενεργειακών ποτών, μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ένας 21χρονος άνδρας από το Ηνωμένο Βασίλειο που έπασχε από ανεξήγητη νεφρική ανεπάρκεια, είχε ιστορικό κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, τον Μάρτιο του 2022 ένας πατέρας κατηγόρησε ενεργειακό ποτό για τον θάνατο του γιού του, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τις πιθανότητας κατανάλωσης αλκοόλ στο εγγύς μέλλον, δυναμώνουν οι φωνές κατά των ενεργειακών ποτών, συστάσεις από τις Ισπανικές αρχές για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, και δεύτερος θάνατος από τη λεμονάδα με υψηλή καφεΐνη,  εκκλήσεις για απαγόρευσή τους σε ανήλικους στις ΗΠΑ…
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ειδήσεις για τα ενεργειακά ποτά στα τέλη του 2023, και τονίζουν τον κίνδυνο από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών κυρίως από παιδιά και εφήβους.
Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να ρυθμίσουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πωλήσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών - Λιθουανία και Λετονία και του περιορισμού των πωλήσεων μόνο από φαρμακεία. 
Το 2018, ο Jamie Oliver ξεκίνησε την εκστρατεία EDs are #NotForChildren, με αποτέλεσμα πολλά σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλλουν εθελοντική απαγόρευση πωλήσεων σε άτομα κάτω των 16 ετών.
Ταυτόχρονα αυξάνεται στην Ελλάδα η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων, που στις ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε συλλήψεις και κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και στις πιο απλές σε bulling με ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα. 
Νέα επιστημονική ανασκόπηση συνδέει ξεκάθαρα την παραβατική συμπεριφορά παιδιών εφήβων και νέων με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Στη  νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health, έγινε ανασκόπηση για τις επιπτώσεις στην υγεία και τη στάση των καταναλωτών. 
Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική αναζήτηση σε εννέα βάσεις δεδομένων (ASSIA, CINAHL, Cochrane Library, DARE, Embase, ERIC, MEDLINE, PsycINFO και Web of Science)  από όπου ανέκτησαν πρωτότυπα άρθρα που ανέφεραν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών (EDs) που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι μέχρι την ηλικία των 21 ετών. 
Η μελέτες δημοσιεύθτηκαν από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2022.
Η μελέτη έδειξε πως τα αγόρια καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, πολύ περισσότερο από τα κορίτσια και πως υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωση EDs, και του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ, της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, της χρήσης άλλων ουσιών και των προθέσεων για έναρξη αυτών των συμπεριφορών. 
Η αναζήτηση νέων αισθήσεων και οι παραβατικές και βίαιες συμπεριφορές συσχετίστηκαν θετικά με την κατανάλωση EDs, όπως και η μικρή διάρκεια και κακή ποιότητα ύπνου και η χαμηλή επίδοση στο σχολείο. 
Οι πρόσθετες επιπτώσεις στην υγεία που σημειώθηκαν στην ενημερωμένη ανασκόπηση περιελάμβαναν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, ψυχολογική δυσφορία, συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, καταθλιπτικές συμπεριφορές, και καταστάσεις πανικού, αλλεργικές ασθένειες, αντίσταση στην ινσουλίνη, οδοντική τερηδόνα και διαβρωτική φθορά των δοντιών. 
Επιπλέον οι έφηβοι με χαμηλότερους βαθμούς, χαμηλή γονική παρακολούθηση ή κακές επιρροές από τους συνομηλίκους τους έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ED.
Ένας εύλογος μηχανισμός για τις επιπτώσεις των ED στην υγεία και τη συμπεριφορά έχει αποδοθεί στην καφεΐνη. 
Η καφεΐνη, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη και άλλα συστατικά με διεγερτικές ιδιότητες, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία των παιδιών και των νέων.
Αυτό το έγγραφο διευρύνει τη βάση τεκμηρίωσης ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και νέους θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική, συμπεριφορική, εκπαιδευτική και γενική υγεία τους. 
Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης EDs και παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ρυθμιστική πολιτική και περιορισμό της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών μεταξύ των παιδιών και των νέων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων και του περιορισμού της άμεσης διαφήμισης σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033350623003189?via%3Dihub
Αναφορά: C. Ajibo, A. Van Griethuysen, S. Visram, A.A. Lake, Consumption of energy drinks by children and young people: a systematic review examining evidence of physical effects and consumer attitudes, Public Health, 2024, ISSN 0033-3506, https://doi.org/10.1016/j.puhe.2023.08.024.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Μιτοχόνδρια: Τα εργοστάσια Παραγωγής Ενέργειας του Οργανισμού μας

Μιτοχόνδρια: Τα εργοστάσια Παραγωγής Ενέργειας του Οργανισμού μας
To 90% της ενέργειας στον οργανισμό παράγεται στα μιτοχόνδρια. Αν έχετε λειτουργικά μιτοχόνδρια το σώμα έχει ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν οτιδήποτε.
Διαταραχές στη λειτουργία των μιτοχονδρίων οδηγούν σε:
- Διαβήτη
- Αυξημένο σωματικό βάρος 
- Αυξημένο ρυθμό γήρανσης 
- Εκφυλισμό του νευρικού συστήματος 
- Καρδιαγγειακή νόσο 
- Καρκίνο 
Νοσήματα όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνδέονται με διαταραχές στη λειτουργία των μιτοχονδρίων[1][2][3]. 
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι οι ακόλουθοι:
  • Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. 
  • Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα. 
  • Η κατανάλωση κενών θερμίδων: υψηλά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία 
  • Γενετική προδιάθεση 
  • Παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα (οξείδωση) με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός προλαβαίνει να διορθώσει (αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί).
Η διαταραχή της παραγωγής ενέργειας στα μιτοχόνδρια είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Alexis Diaz-Vegas et al. Endocrine Reviews 2020.   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία δεν μπορούσε να μετρηθεί στην κλινική πράξη. Οι συστάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων γινόταν εμπειρικά με τη χορήγηση κυρίως του συνενζύμου Q10. Το συγκεκριμένο συνένζυμο ωστόσο, είναι μόνο ένα από τα 30 και πάνω μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την βέλτιστη λειτουργία των μιτοχονδρίων.    
Μέτρηση Μεταβολιτών στα Μιτοχόνδρια
Οι μεταβολομικές αναλύσεις ανιχνεύουν το επίπεδο δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων. Μετρούν τους μεταβολίτες, τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μιτοχόνδρια[4].
Η μέτρηση των μεταβολιτών επιτρέπει την ιατρική παρέμβαση και θεραπεία σε πραγματικό χρόνο.
Εικόνα 3: Μεταβολικά μονοπάτια και κύκλος παραγωγής ενέργειας. Τα θρεπτικά στοιχεία (Λίπη, Υδατάνθρακές, Πρωτεΐνες) μετατρέπονται σε ενέργεια ακολουθώντας μια προκαθορισμένη σειρά αντιδράσεων (μεταβολικό μονοπάτι). Σε κάθε βήμα, παράγονται μεταβολίτες (με μπλε χρώμα). Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταβολές είναι απαραίτητη η παρουσία μικροθρεπτικών συστατικών (με γκρι χρώμα), σε επαρκή ποσότητα. 
Μεταβολικές αναλύσεις παρέχουν στοιχεία για τη συμμετοχή των μιτοχονδρίων σε χρόνιες ασθένειες όπως:
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Διαβήτης
Μυασθένεια
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Νοσήματα του θυρεοειδούς
Φλεγμονώδης νόσος του Εντέρου (Crohn και ελκώδης κολίτιδα)
Καρκίνος
Ψωρίαση
Μεταβολικό σύνδρομο
Δυσλιπιδαιμία
Διαβήτης 
Παχυσαρκία
Λύκος
Σύνδρομο Sjogren
Σκληροδερμία
Καθώς και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. 
Κατά την τελευταία τριετία, έχουμε παρατηρήσει σημαντική αλλαγή σε δείκτες που συνδέονται με τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. 
Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δείκτες που ανιχνεύουν δυσκολία του οργανισμού να διορθώσει κυτταρικές βλάβες (αυξημένη οξείδωση).
Αυτό οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως:
Στη  μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Η εργασία από το σπίτι και οι πολλές ώρες ακινησίας, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με μισή ώρα περπάτημα μια φορά την ημέρα.
Τη γενικά χαμηλότερη ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους, σε σχέση με τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος[5].
Την αύξηση του ψυχογενούς στρες κατά το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας και των αλλαγών που έχουν επέλθει στη ζωή μας.
Την αυξημένη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αλκοόλ.
Την αυξημένη ανάγκη για αντιοξειδωτικά και τη συσσώρευση ελλείψεων λόγω των παραπάνω.
8 Τρόποι να Βελτιώσετε τη Λειτουργία των Μιτοχονδρίων Σας
1. Να εκτίθεστε στο ηλιακό φως όσο περισσότερο γίνεται. 
Ακόμη και με τα ρούχα και το χειμώνα. 
Η υπέρυθρη ακτινοβολία διαπερνά τα ρούχα και αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης στα μιτοχόνδρια.
Η μελατονίνη υπάρχει στον οργανισμό στο νευρικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια. 
Στο νευρικό σύστημα βοηθάει στην έλευση του ύπνου. 
Στα μιτοχόνδρια λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. 
2. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και τα τηγανητά. 
Περιέχουν οξειδωμένα φυτικά έλαια, σπορέλαια, βαμβακέλαια, πολύ ζάχαρη και συντηρητικά που δηλητηριάζουν τα μιτοχόνδρια σας.
3. Να κοιμάστε επαρκώς 7-8 ώρες και να φροντίζεται να κάνετε επαρκή βαθύ ύπνο. 
Ο βαθύς ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μιτοχονδρίων. 
Κατά τον ύπνο διορθώνονται τα μιτοχόνδρια, ρυθμίζεται το ορμονικό σύστημα, οι βιολογικοί ρυθμοί του οργανισμού και η λειτουργία του ανοσοποιητικού. 
Το αλκοόλ και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες μειώνουν το βαθύ ύπνο και μειώνουν την απόδοση των μιτοχονδρίων. 
Το αλκοόλ για παράδειγμα διευκολύνει την έλευση του ύπνου. 
Μειώνει όμως τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και προκαλεί βλάβη στα μιτοχόνδρια. 
Την επόμενη μέρα το σώμα για να λειτουργήσει αυξάνει την έκκριση κορτιζόλης και έτσι διαταράσσεται η λειτουργία του οργανισμού συνολικά. 
4. Η φυσική άσκηση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσετε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Ιδανικά 2 φορές την εβδομάδα έντονη άσκηση και κάποιας μορφής ήπιας κίνησης τις υπόλοιπες μέρες, επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. 
Η υπερβολική άσκηση -αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση λειτουργεί ως στρες για το σώμα και έχει αρνητικές επιπτώσεις.
5. Η περιοδική νηστεία αυξάνει το ρυθμό ανανέωσης και αναδόμησης των μιτοχονδρίων (biogenesis and remodelling). 
Η συνεχής πρόσληψη τροφής απορυθμίζει τα μιτοχόνδρια και μειώνει την ικανότητα τους να εναλλάσσουν πηγή καυσίμου μεταξύ λίπους και σακχάρων. 
Ιδανικά τα μιτοχόνδρια πρέπει να μπορούν να εναλλάσσουν πηγή καυσίμου. 
Μετά από ένα γεύμα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν ευχερώς τη γλυκόζη ενώ το πρωί μετά από τη βραδινή νηστεία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λίπος ως καύσιμο.
6. Να καταναλώνετε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλό βαθμό επεξεργασίας, όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα φρούτα, το μέλι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί που έχουν μουλιάσει, το λάδι ελιάς, τα κατσικίσια γαλακτοκομικά και οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, μηλόξυδο, ξυνολάχανο, ελιές σε άλμη, τυριά ωρίμανσης).
7. Να πίνετε αρκετό νερό και να καταναλώνεται φυσιολογικές ποσότητες αλατιού. 
Τόσο το λίγο αλάτι όσο και το πολύ είναι πρόβλημα για τον οργανισμό. 
Όλες οι χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας γίνονται πάνω στο νερό.
Το νερό είναι ίσως η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει. 
Για να μπορέσει όμως το σώμα να διαχειριστεί το νερό χρειάζεται αλάτι.
Εφόσον κάποιος προσλαμβάνει αρκετό νερό η περίσσια αλατιού αποβάλλεται με τα ούρα. 
Το πρόβλημα με αλάτι και το νερό είναι να καταναλώνει κανείς πολύ αλάτι χωρίς να πίνει νερό ή να πίνει πολύ νερό χωρίς να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες αλατιού.
8. Να είστε κοινωνικά δραστήριοι. 
Η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μειώνει το στρες και βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία.
Ο εντοπισμός και η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού στα μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ενέργειας, βοηθάει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στη βελτίωση της πορείας στη πλειοψηφία των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.
Η χρήση μεταβολομικών αναλύσεων για τον εντοπισμό των ελλείψεων και των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων.
Το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
Τα στοιχεία από τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μιτοχόνδρια, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους δείκτες που αναλύονται μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων, καθοδηγούν τη διαμόρφωση της αγωγής και της διατροφής του κάθε ασθενούς. 
Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις οδηγούν σε βελτίωση των δεικτών υγείας και της πορείας προβλημάτων υγείας όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, η λιπώδης διήθηση, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. 

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Bruce Lipton - "Να θυμάστε πως το μυαλό σας είναι ένας κήπος και οι σκέψεις σας είναι οι σπόροι. Ό,τι φυτέψετε θα θερίσετε!"

Είσαι Δημιουργός!
Τι σπέρνουμε στο μυαλό μας;
Και μας λέει ο dr. Bruce  Lipton:
"Να θυμάστε πως το μυαλό σας είναι ένας κήπος και οι σκέψεις σας είναι οι σπόροι. 
Ό,τι φυτέψετε θα θερίσετε!"

Για αυτό ας  καλλιεργούμε μια νοοτροπία θετικότητας, 
ανάπτυξης και ατελείωτων δυνατοτήτων.
Η λειτουργία του μυαλού μας είναι να δημιουργεί συνοχή μεταξύ των πεποιθήσεων μας και της πραγματικότητας που βιώνουμε. 
Τι δημιουργούμε λοιπόν;
Και πώς θα ήταν η ζωή μας αν μαθαίναμε ότι είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι μας έχουν διδάξει ποτέ;
Και πώς θα ήταν η ζωή μας αν μαθαίναμε ανα μαθαίναμε τη βιολογία της πίστης, η οποία απελευθερώνει τη δύναμη της συνείδησης, της ύλης και των θαυμάτων;
Και μας λέει χαρακτηριστικά ο Gregg Braden για τη βιολογία της πίστης και τον  dr. Bruce  Lipton:
 "O dr. Bruce  Lipton με ύφος τόσο προσιτό όσο και ουσιαστικό,  δεν προσφέρει τίποτα λιγότερο από τον πολυπόθητο "χαμένο κρίκο" μεταξύ ζωής και συνείδησης. 
Με αυτόν τον τρόπο, απαντά στα παλαιότερα ερωτήματα και λύνει τα βαθύτερα μυστήρια του παρελθόντος μας. 
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η θεωρεία του για "Βιολογία της Πίστης" θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την επιστήμη της νέας χιλιετίας.
 επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr