Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Φασκόμηλο – Το βότανο της αθανασίας πολλών αρχαίων λαών

Φασκόμηλο ,γνωστό και ως αλισφακιά ή ελελίσφακος και το λατινικό του όνομα Salvia officinalis
Φασκόμηλο.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι χάριζε στον άνθρωπο την αθανασία.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ήταν ιερό,γιατί μπορούσε να σώσει την ζωή του ανθρώπου ή να του την χαρίσει.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι του είχαν μεγάλο σεβασμό και για αυτό συνόδευαν την συγκομιδή του με ειδικές τελετουργίες.
Οι Γάλλοι το ονομάζουν «το ελληνικό τσάι» και όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν σαν τρόφιμο και σαν ίαμα.
Οι Κινέζοι,το ιερό αυτό βοτάνι των αρχαίων Ελλήνων το ονόμαζαν «ελληνικό βλαστάρι» και το θεωρούσαν πολύ καλύτερο από το δικό τους τσάι.
Λέγεται ότι κατά την ακμή του εμπορίου του κινέζικου τσαγιού με την δύση,οι Κινέζοι αντάλλασσαν δύο δεσμίδες τσάι κινέζικο με μία δεσμίδα ελληνικό φασκόμηλο.
Στην Κρήτη που το φασκόμηλο φύεται εν αφθονία,υπήρχε παράδοση να γίνεται η συγκομιδή την πρώτη και την δεύτερη μέρα του Μάη και πριν από την ανατολή του ήλιου.
Φασκόμηλο:Το βοτανικό του όνομα Salvia officinalis προέρχεται από την λατινική λέξη salvare που σημαίνει «θεραπεύω».
read more: https://botanologia.gr/faskomilo-to-votano-tis-athanasias-pollon-archaion-laon/

11 σχόλια:

  1. φασκό-μηλον
    λεω εγώ
    φάσκω=λέγω-ισχυρίζομαι(φάσκει-αντιφάσκει)
    μήλον(καρπός)=ότι αναιρεί τις συνέπειες που επέφερε το φαγωμα του μήλου στον παράδεισο της αθανασίας δηλαδή την πτωση των πρωτοπλάστων που είχε ως αποτέλεσμα να χασουν την αθανασία και να γίνουν θνητοί-γή¨νοι
    φάσκω λοιπόν ότι το φασκόμηλον βοηθάει στην ανάμνηση των συνεπειών του ¨μήλου"και συνεπώς στην αποφυγή της πτωσης-θανάτου!
    φασκω εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα φίλε μου!!!!!
    ανατρεπτική,όσο και όμορφη προσέγγιση!!!!
    κατ΄εμέ,όμορφα λέγεις.....για την αλισφακιά ἠ ελελισφακιά.....πάντως το δεύτερο συνθετικό της λέξης το "σφάκος"είναι σίγουρα κρητική λέξη και σημαίνει από ότι ξέρω "πικρός-πολύ πικρός"...τώρα το δεύτερο μάλλον το "ελελίζω"....ζητώ βοήθεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι έχω την γνώμη "κάθετί πικρό είναι και θεραπευτικό"(όπως η ελαία και η αλήθεια)ενώ όλα τα γλυκά προκαλούν προβλήματα..παρότι ευνοούν τα ερωτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έτσι είναι φίλε μου,οι χυμοί της ελιάς,της τσουκνίδας,του καρότου του σέλινου,του κρεμμυδιού,του μαϊντανού είναι ότι πιο δυναμωτικό και τονωτικό για τον οργανισμό μας....και άλλωστε ποιος είπε ότι το κρεμμύδι δεν βοηθάει τα ερωτικά!!!!!αλλά και όταν θέλουμε πολύ μια σοκολατίτσα θα την φάμε-δεν θα την φάμε;έτσι και αλλιώς σίγουρα ξέρετε καλλίτερα από μένα το "παν μέτρον άριστον"
    Καληνύχτα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αδέλφια όταν πάω στο χωριό μου στην Ικαρία πίνω με τη σέσουλα ,με αποτοξινώνει αλλά μου δημιουργεί και προβλήματα όπως έντονο πόνο σε στομάχι και καρδιά γι αυτό και να αποφεύγεται η υπερβολή όπως και το ξαναζέσταμα πάνω από 3 φορές μετά μοιάζει τοξικό .Το συνδυάζω με δεντρολίβανο,άγριο δυόσμο και μέλι . Μπορώ να μείνω χωρίς φαί μια βδομάδα περίπου μόνο με αυτό το μίγμα , αφού το θεωρώ πλήρης τροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το έχω γράψει τόσες φορές,το φασκόμηλο ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΊΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ γιατί οξειδώνεται...
    το πίνουμε αμέσως μόλις σταματήσει να καίει-ούτε να κρυώσει τελείως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα ερωτηση Τα φύλλα του φασκόμηλου τα βράζουμε χλωρά η ξερά για ρόφημα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γειά σας!!!
      δεν τα βράζουμε,απλά τα ρίχνουμε σε νερό που ήδη έχουμε βράσει,τα σκεπάζουμε και λίγο πριν κρυώσουν τα σουρώνουμε και πίνουμε
      τα φύλλα να είναι αποξηραμένα.
      Τα φρέσκα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας σε βραστά και σε ψητά φαγητά
      thalia

      Διαγραφή
  8. Το φασκομηλο για τις εφιδρωσεις πρεπει να πινεται σκετο ή μπορει να μπει και μια κουταλια μελι;
    Δυο φλιτζανια τη μερα ειναι αρκετα; καθε μερα; και για ποσο καιρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν δεν μπορείτε να το πίνετε σκέτο μπορείτε να βάλετε μέλι αρκεί το μέλι να είναι ανόθευτο,ένα φλιτζάνι του τσαγιού κάθε βράδυ είναι αρκετό,αν δείτε ότι θέλετε και άλλο μπορείτε να πίνετε και άλλο ένα μέσα στη διάρκεια της ημέρας
      thalia

      Διαγραφή
  9. ποσα σωστα και υπεροχα γραφετε για την αλεσφακια!
    επισης να ξερετα οτι με μια μπατονετα και ενα απαλο ταμποναρισμα στον ομφαλο, βοηθατε το νεογεννητο να καλμαρει απο τους πονους των κολικων. Αν και εφοσων εχει πεσει ο ομφαλος.
    Επισης για τον κοιλοπονο, για εμας τα μεγαλα παιδια, με μια μπατονετα παλι στον ομφαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή