Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες!

Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι
τα αμύγδαλα και
οι σταφίδες.
Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται
η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας!
Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο,άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε -Alpha Tocopherol
Πιο αναλυτικά μια χούφτα αμύγδαλα 100gr περιέχουν....

Κιβωτός - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου

το άρθρο το βρήκα στο:
είναι λίγο μεγάλο αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε.....
Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. 
Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.
Δεδομένου ότι υπάρχει ανετοιμότητα, όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο απροκάλυπτα εντείνεται, πρέπει η κοινωνία να αφυπνιστεί και να λάβει τα μέτρα της απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου. 
Αυτή η πιθανή εξέλιξη πρέπει να σταματήσει, πριν είναι πολύ αργά.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία διατήρησης των τοπικών, παραδοσιακών, ενδημικών, μη-τροποποιημένων αγροτικών ποικιλιών.

Σημασία των Παραδοσιακών Τοπικών Ποικιλιών

Οι κοινωνίες των νησιών, επιβίωσαν επί χιλιετίες καλλιεργώντας τις μοναδικές νησιωτικές ποικιλίες οπωροκηπευτικών φυτών. Οι ποικιλίες αυτές χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοστούν γενετικά στις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφορετικών νησιών, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νερού, οι έντονοι άνεμοι, το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα, τα τοπικά φυτοπαθογόνα.
Η γεωγραφική απομόνωση των νησιών, οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού διαφορετικών τοπικών ποικιλιών, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του κάθε νησιού. Έτσι μπορούν να αναπτύσσονται έχοντας καλή απόδοση, περιορισμένες ανάγκες σε νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν να αμύνονται στους φυσικούς τους εχθρούς. Δηλαδή μπορούν να καλλιεργούνται χωρίς να χρειάζονται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.
Ενώ χρειάζονται αιώνες για να εξελιχθούν οι τοπικές ποικιλίες φυτών, σε λίγες μόνο δεκαετίες βλέπουμε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται με ιδιαίτερα ανυσυχητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, σε λίγες μόνο δεκαετίες, από τις 200 ποικιλίες σταριού που καλλιεργούνταν, έχουν μείνει μόνο 20, δηλαδή μειώθηκαν κατά 92%. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 2-3 % των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας.
Προσπαθώντας να προσεγγίσει αυτό το δύσκολο πρόβλημα, το Αρχιπέλαγος δημιούργησε την άνοιξη του 2005 την Κιβωτό - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου, η οποία εδρεύει στην ερευνητική βάση στις Ράχες Ικαρίας και έχει ως στόχο τη συγκέντρωση και μακροχρόνια φύλαξη σπόρων, καθώς και τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών από τα νησιά του Αιγαίου. 
Παράλληλα συγκεντρώνονται και σπόροι από ενδημικά, προστατευόμενα και άλλα είδη χλωρίδας των νησιών. 
Η ανάγκη δημιουργίας της Τράπεζας Σπόρων ήταν επιτακτική, καθώς τα τελευταία χρόνια κατά την ερευνητική μας δράση στο Αιγαίο, παρατηρούμε ότι οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται χρόνο με το χρόνο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά.
Η Κιβωτός - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας, κατάφερε να συγκεντρώσει φυτογενετικό υλικό από διάφορες περιοχές της χώρας.  Συνεργάζεται με την Τράπεζα Σπόρων Φυτογενετικού Υλικού του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, με μη-κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα στην Μεσόγειο.
Με συνεχή, εκτεταμένη έρευνα και τη συγκινητική συνεργασία ευαισθητοποιημένων πολιτών από τις τοπικές κοινωνίες, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ποικιλίες, από νησιά , νησίδες, βραχονησίδες και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου, καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνουν τοπικές ποικιλίες δενδρωδών, κηπευτικών, σιτηρών, ψυχανθών, αμπέλου και βοτάνων.
Οι σπόροι φυλλάσονται υπό κατάλληλες συνθήκες για μακροχρόνια συντήρηση και καλλιεργούνται πειραματικά για μορφολογική παρατήρηση, έτσι ώστε να εξεταστεί ο τυχόν βαθμός επιμόλυνσής και να επιτευχθεί ο πολλαπλασιασμός τους.

Ενέργειες της Κιβωτού - Τράπεζας Σπόρων Αιγαίου

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου οι ερευνητές του Αρχιπελάγους προσεγγίζουν απομακρυσμένες περιοχές, συνεχίζοντας τις προσπάθειες εύρεσης και συλλογής σπόρων από σπάνιες παραδοσιακές και ενδημικές ποικιλίες.
Ωστόσο για να μπορέσει η Κιβωτός - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου, να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και να επιτευχθεί σωστή διαχείριση, καθώς και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού φυτογενετικού υλικού, είναι απαραίτητος ο πολλαπλασιασμός και αναδιανομή μέρους του φυλασσόμενου φυτογενετικού υλικού, σε υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους καλλιεργητές έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η προώθηση της καλλιέργειας των αναντικατάστατων αυτών ποικιλιών, που στήριξαν επί αιώνες τη διατροφή των αγροτικών κοινωνιών και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.
Οι αγρότες συνεργάζονται με τους επιστήμονες του Αρχιπελάγους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι καλλιεργούν υπό ασφαλείς συνθήκες, δηλαδή συνθήκες τέτοιες που αποκλείουν κίνδυνο επιμόλυνσης από ξένες ποικιλίες, αλλά και που θα επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των τοπικων ποικιλίων, με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση χημικών χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Γι αυτό το Αρχιπέλαγος συνεχίζει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιεί τις κοινωνίες των νησιών
, για την ανάγκη σωστής φύλαξης των τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων ειδών φυτών, αλλά και για τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν να καλλιεργούνται χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης και χρήση χημικών πρόσθετων.

Πως επιμολύνονται και εξαφανίζονται οι τοπικές ποικιλίες

Έως και τα μέσα του περασμένου αιώνα, οι αγρότες των νησιών και των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας καλλιεργούσαν σχεδόν αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες και κάθε χρόνο φύλαγαν τους σπόρους για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, όλο και περισσότεροι αγρότες (τόσο οι επαγγελματίες, όσο και αυτοί που καλλιεργούν για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας) αγοράζουν τους σπόρους για τις καλλιέργειές τους. Οι σπόροι που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο είναι από ξένες προς τα νησιά ποικιλίες, ενώ πολύ συχνά είναι και υβριδισμένοι.   
Οι υβριδισμένοι σπόροι έχουν υποστεί πολλές κατευθυνόμενες εργαστηριακές διασταυρώσεις. Ως αποτέλεσμα έχουν μεγάλη παραγωγή την πρώτη χρονιά της καλλιέργειάς τους, με την προϋπόθεση ότι θα τους παρέχονται μεγάλες ποσότητες νερού, θρεπτικών συστατικών (με χημικά ή βιολογικά λιπάσματα), ενώ επίσης θα πρέπει να προστατευθούν από τα τοπικά φυτοπαθογόνα (με χημικά ή βιολογικά φυτοφάρμακα) στα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Οι εργαστηριακές διασταυρώσεις των υβριδίων, πέραν από την υψηλή παραγωγή τους δίνουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: ο σπόρος αποδυναμώνεται μετά την πρώτη καλλιέργεια, και εάν καλλιεργηθεί δεύτερη φορά δίνει ελάχιστη παραγωγή, δηλαδή ο αγρότης αναγκάζεται πλέον να αγοράζει κάθε χρόνο τους απαραίτητους σπόρους ή φυντάνια (αφού δεν μπορεί πια να τα παράγει).
Ο μεγάλος όμως κίνδυνος που προκύπτει από την ανεξέλλεγκτη καλλιέργεια υβριδίων είναι ότι κατά την γονιμοποίηση τους, μέσω των εντόμων ή του αέρα, μπορούν να επιμολύνουν τοπικές ποικιλίες που βρίσκονται έως και 2 χλμ. μακριά. Όταν μία τοπική ποικιλία επιμολυνθεί, ο επόμενός της σπόρος θα αποκτήσει χαρακτηριστικά του υβριδίου, και το κυριότερο θα εξασθενίσει η δυνατότητα του να σχηματίζει παραγωγικούς σπόρους. Δηλαδή μία ποικιλία που χρειάστηκε αιώνες για να εξελιχθεί, μπορεί να εξαφανιστεί ακόμα και σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο. Έτσι οι τοπικές ποικιλίες που πολλοί αγρότες προσπαθούν ακόμα να διατηρούν και να καλλιεργούν, συχνά επιμολύντονται εν αγνοία τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κινητοποιηθούμε τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι αγρότες ενός οικισμού, χωριού, ή ακόμα κι ενός νησιού, μπορούν να πάρουν μία συλλογική απόφαση, έτσι ώστε να σταματήσουν να εισάγονται στην περιοχή τους σπόροι ή φυντάνια από υβρίδισμένες ποικιλίες. Επίσης η εισαγωγή αυτών, μπορεί να σταματήσει σε τοπικό επίπεδο με σχετική απόφαση των τοπικών γεωργικών συνεταιρισμών, εμπόρων γεωργικών προιόντων, αλλά και των γεωπόνων, οι οποίοι συχνά εμπορεύονται υβρίδια, αντί να συμβουλεύουν τους αγρότες ενάντια στη χρήση τους.
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι ακόμα και στους σπόρους που διατίθενται στο εμπόριο με πιστοποιητικά ότι δεν είναι υβριδισμένοι, συχνά βρίσκονται ανάμεσα τους (κατά τύχη;) σπόροι υβριδίων. Επομένως η λύση για να διατηρούμε καθαρές τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, είναι να επιστρέψουμε στην πρακτική που εδώ και πολλούς αιώνες και εώς και πριν από λίγες δεκαετίες εφαρμοζόταν από τους αγρότες:
                                 συλλογή, σωστή φύλαξη και ανταλλαγή των τοπικών ποικιλιών σπόρων. 
Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα, δεδομένου ότι έχουμε βρεθεί τελείως ανέτοιμοι, απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου. 
 Όπως επισημαίνει και ο κ Νίκος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Ελλάδας, στο ΕΘΙΑΓΕ:  
«Όποιος ελέγχει το γενετικό υλικό των φυτών, ελέγχει την παγκόσμια διατροφή για το μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες παράγουν σπόρους για όλο τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυτό που θέλουν».
αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα δες τε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες!

Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι
τα αμύγδαλα και
οι σταφίδες.
Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται
η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας!
Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο,άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε -Alpha Tocopherol
Πιο αναλυτικά μια χούφτα αμύγδαλα 100gr περιέχουν....

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.

Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε
Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι  όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων. 
Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηροεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα  καροτενοειδή του καρπουζιού  ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε....

read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Quick tip – Πως και γιατί κορφολογούμε το βασιλικό μας

Στο βασιλικό και σε πολλά θαμνώδη φυτά, παρατηρούμε τους κύριους βλαστούς να ξεκινούν να αναπτύσσονται από την βάση του φυτού προς την κορυφή,
από την περιφέρεια προς το κέντρο, να έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος και ο κάθε ένας πλαϊνός να διακλαδίζεται πάλι κατά τον ίδιο τρόπο και αν η κορυφή των κεντρικών βλαστών κοπεί,
η ανάπτυξή τους για λίγο αναστέλλεται προς όφελος των πλευρικών διακλαδιζόμενων βλαστών,
μέχρι κάποιος άλλος βλαστός να ανακηρυχθεί σε κορυφή.
Έτσι κορφολογώντας – κόβοντας τις κορυφές – του βασιλικού μας  θα παρατηρούμε τους πλαϊνούς βλαστούς του να αναπτύσσονται, το φυτό να γίνεται πιο εύρωστο,
πιο πλουμιστό και εμείς θα έχουμε φρέσκα φύλλα όλη την διάρκεια της ανάπτυξής του.
Όταν λοιπόν μεταφυτεύσουμε το  βασιλικό μας, περιμένουμε μία με δύο εβδομάδες να εγκλιματιστεί στο καινούργιο του περιβάλλον και μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται αρχίζουμε σιγά-σιγά τη συλλογή των πρώτων φύλλων των κορφών του, χωρίς να πειράξουμε τους μικρούς βλαστούς...

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

tips υγείας και ευζωίας για όμορφο πρόσωπο και υγιές σώμα

Έξυπνα tips υγείας και ομορφιάς
Ο χειμώνα και για φέτος πέρασε και βαδίζουμε αισίως προς το καλοκαίρι.
Η επιδερμίδα μας λόγο του κρύου και των πολλών ωρών σε εσωτερικούς χώρους έχει χάσει τη ζωηράδα της έχει ταλαιπωρηθεί  και εξασθενίσει
Ας της προσφέρουμε τη βοήθειά μας με tips υγείας και ευζωίας αλλά και αναζωογονητικές, τονωτικές και καταπραϋντικές μάσκες που θα ετοιμάσουμε με αγνά υλικά και προϊόντα που συνήθως έχουμε στο σπίτι μας.
Και ξεκινάμε με μιά μάσκα τόνωσης για το πρόσωπό μας και ένα λάδι ντεμακιγιάζ για τις βλεφαρίδες μας
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε:
1) ένα κουταλάκι μέλι
2) ένα κουταλάκι λάδι ελιάς
3) μισή λιωμένη μπανάνα και
4) ένα μήλο με την φλούδα του τριμμένο.
Αφού ανακατέψουμε πολύ καλά τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν τα αφήνουμε για λίγα λεπτά της ώρας να ξεκουραστούν ενώ εμείς πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα ουδέτερο σαπούνι.

Quick tip – Πως και γιατί κορφολογούμε το βασιλικό μας

Στο βασιλικό και σε πολλά θαμνώδη φυτά, παρατηρούμε τους κύριους βλαστούς να ξεκινούν να αναπτύσσονται από την βάση του φυτού προς την κορυφή,
από την περιφέρεια προς το κέντρο, να έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος και ο κάθε ένας πλαϊνός να διακλαδίζεται πάλι κατά τον ίδιο τρόπο και αν η κορυφή των κεντρικών βλαστών κοπεί,
η ανάπτυξή τους για λίγο αναστέλλεται προς όφελος των πλευρικών διακλαδιζόμενων βλαστών,
μέχρι κάποιος άλλος βλαστός να ανακηρυχθεί σε κορυφή.
Έτσι κορφολογώντας – κόβοντας τις κορυφές – του βασιλικού μας  θα παρατηρούμε τους πλαϊνούς βλαστούς του να αναπτύσσονται, το φυτό να γίνεται πιο εύρωστο,
πιο πλουμιστό και εμείς θα έχουμε φρέσκα φύλλα όλη την διάρκεια της ανάπτυξής του.
Όταν λοιπόν μεταφυτεύσουμε το  βασιλικό μας, περιμένουμε μία με δύο εβδομάδες να εγκλιματιστεί στο καινούργιο του περιβάλλον και μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται αρχίζουμε σιγά-σιγά τη συλλογή των πρώτων φύλλων των κορφών του, χωρίς να πειράξουμε τους μικρούς βλαστούς...

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Βαλσαμόχορτο – το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής μας

Το βαλσαμόχορτο σήμερα χρησιμοποιείται:
1) για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών – Το βαλσαμόχορτο σήμερα είναι το πρώτης προτίμησης συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
 Στις Η.Π.Α και στη Γερμανία ονομάζεται  «εναλλακτικό Prozac» και ένας από τους κύριους λόγους που ονομάζεται έτσι , είναι η έλλειψη παρενεργειών και ειδικά της κύριας παρενέργειας πολλών αντικαταθληπτικών όπως το Prozac που είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία. 
Οπωσδήποτε το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης – αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πάρα πολλές έρευνες , τόσο στην Ευρώπη , όσο και στην Αμερική- και στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες, τόσο τα συμπτώματα κατάθλιψης , όπως:
ανησυχία, 
έλλειψη ενδιαφέροντος, 
αίσθημα αχρηστίας, 
μειωμένη δραστηριότητα,όσο και τα δευτερογενή συμπτώματα ,όπως:
διαταραχές ύπνου, 
έλλειψη συγκέντρωσης,
σωματική και πνευματική κόπωση, βελτιώθηκαν σημαντικά....

read more: https://botanologia.gr/valsamochorto-to-valsamo-toy-somatos-kai-tis-psychis-mas/

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ευρυαγγείες στο πρόσωπο – Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ευρυαγγείες στο πρόσωπο
Μα τι είναι;
Τι είναι αυτή η διάχυτη κοκκινίλα στο πρόσωπο η συνοδευόμενη από εμφανείς φλέβες σαν αράχνη,στα μάγουλα,
στη μύτη,
στο πηγούνι,
στο μέτωπο και πολλές φορές στο ντεκολτέ;
Είναι μιά κατάσταση συνηθισμένη για πολλά άτομα τα οποία έχουν λεπτή και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ξαφνικά:
a) με μια κρίση άγχους
b) με ξαφνική μετάβαση από τη ζέστη στο κρύο
c) με ένα ποτήρι αλκοόλ ή όποιο οινοπνευματώδες ποτό
d) με λιπαρά φαγητά...

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Φλαβονοειδή – Τα πολύτιμα δραστικά συστατικά του φυτικού βασιλείου

             
Φλαβονοειδή – δραστικά συστατικά που υπάρχουν μόνο στα φυτά , τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, πολύτιμα για μας τους ανθρώπου.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι γνωστά τα θεραπευτικά αποτελέσματα πάρα πολλών βοτάνων και φυτών.
Τα φύλλα της σέννας π.χ λαμβάνονταν ως καθαρτικό από πάρα-πάρα πολύ παλιά.
Είναι πασίγνωστο ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε την αλόη για να διατηρεί νεανικό και υγιές το δέρμα της.
Τα ενεργά δραστικά συστατικά των βοτάνων όμως , τα οποία ευθύνονται για τις φαρμακευτικές-θεραπευτικές αυτές δράσεις των βοτάνων και των φυτών , μόλις πολύ πρόσφατα απομονώθηκαν και παρατηρήθηκαν.
Και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν μελετώντας αυτά τα δραστικά συστατικά  που περιέχονται στα βότανα και στα φυτά, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο επίδρασης τους στον οργανισμό μας.
Μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες των δραστικών συστατικών είναι τα φλαβονοειδή.
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 4.000 φλαβονοειδή.....

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αγριοράδικο το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο”

Τα βότανα, αλλά και όλα τα φυτά ήταν υψίστης σημασίας για τους πρώιμους ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτώνται από αυτά ως πηγές τροφίμων,
φαρμάκων,
ιατρικής φροντίδας,
ρουχισμού, ακόμα και εργαλείων.
Σήμερα είναι γνωστό ότι, εκτός από τις πρακτικές και οικονομικές τους αξίες, τα πράσινα φυτά είναι απαραίτητα για όλη τη ζωή στη Γη: μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φυτά “ρουφάνε” το φως του Ήλιου και το μετατρέπουν σε ενέργεια, γεγονός που καθιστά δυνατή τη ζωή.
Μια δεύτερη μοναδική και σημαντική ικανότητα των πράσινων φυτών είναι ο σχηματισμός και η απελευθέρωση οξυγόνου ως υποπροϊόν της φωτοσύνθεσης, καθώς η φωτοσύνθεση απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
Αν και τα πολλά βήματα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης έχουν γίνει πλήρως κατανοητά μόνο τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι πάντα, από τους προϊστορικούς χρόνους, αναγνώρισαν διαισθητικά ότι υπήρχε κάποια σημαντική σχέση μεταξύ του Ήλιου και των φυτών.
Μια τέτοια αναγνώριση προτείνεται από το γεγονός ότι η λατρεία του Ήλιου συχνά συνδυάστηκε με τη λατρεία των φυτών από πρώιμες φυλές και πολιτισμούς...
read more: https://botanologia.gr/agrioradiko-to-polytimo-poy-echei-charaktiristei-kai-os-quot-periergo-votano-quot/
Κείμενο επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr
Σημειώσεις
πηγές και αναφορές:
herbwisdom.com
sciencedirect.com
sciencedirect.com
sciencedirect.com
sciencedirect.com
online.liebertpub.com
https://www.eatweeds.co.uk/dandelion-taraxacum-officinale#Other_Uses
https://www.thespruceeats.com/all-about-dandelions-aka-taraxacum-officinale-1337922
https://examine.com/supplements/taraxacum-officinale/research/#safety-and-toxicology_general
https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits#section5
https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Taraxacum+officinale
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083#takeaway
https://theherbalhub.com/members-area/spring-and-early-summer-course/dandelion-flower-taraxacum-officinale/
https://wimastergardener.org/article/dandelion-taraxacum-officinale/
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-dandelion-root-89103
https://www.brettelliott.com/dandelion-root-taraxacum-officinale-herbal-monograph/
https://www.canr.msu.edu/news/dandelions_for_food

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Tα βότανα ως ανοσοποιητικοί ενεργοποιητές και γνήσια προσαρμογόνα

Προσαρμογόνα βότανα,οι ανοσοποιητικοί ενεργοποιητές που μας χαρίζουν δύναμη, ενέργεια, αντοχή,τόνωση,ευελιξία,ισορροπία και βελτιώνουν τις νοητικές μας ικανότητες και δεξιότητες.  

    # Πολλές φορές τα διάφορα φάρμακα δημιουργούν σε πάρα πολλά άτομα πολλές επιπλοκές.
    # Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων της Υγείας το άγχος και το στρες αντιπροσωπεύει το 35% όλων των περιπτώσεων κακής υγείας και συνεχώς τα ποσοστά μεγαλώνουν.
    # Τα σώματα μας εκτίθενται τακτικά στο σωματικό και τοξικό άγχος – από τα χημικά οικιακής χρήσης, τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμά μας, τους ρύπους στον αέρα, τους υπερβολικούς ρύπους του καθημερινού θορύβου,τα εντατικά εκτρεφόμενα κρέατα και την εξευγενισμένη ζάχαρη για να αναφέρω μόνο λίγα.Όλα αυτά μπορούν να καταλύσουν την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει την αϋπνία, την κούραση, το άγχος, την κατάθλιψη,τη σωματική ασθένεια.
Τα θέματα αυτά δεν έχουν αφήσει αδιάφορη την μεγάλη κοινότητα της ιατρικής έτσι οι έρευνες για να εντοπιστούν συστατικά τα οποία να μην δημιουργούν τις επιπλοκές αυτές από το 1950 -και από πιο παλιά ακόμα-έχουν ενταθεί.
Ευτυχώς υπάρχουν κάποια απίστευτα αναζωογονητικά βότανα που μπορούν να βοηθήσουν.
Αυτά είναι τα καταπληκτικά adaptogens ή προσαρμογόνα βότανα ή βότανα προσαρμογής...

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Βότανα για μερικού πάχους επιφανειακά εγκαύματα ή εγκαύματα 1ου βαθμού

Τα εγκαύματα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι βλάβες των ιστών – ιστικές βλάβες – που προκαλούνται όταν το συγκεκριμένο μέρος του σώματος έρθει σε επαφή με την θερμότητα είτε αυτή προέρχεται από:
α) εστίες θερμότητας – θερμικά εγκαύματα,
β) ακτινοβολία – ηλιακά εγκαύματα,
γ) χημικές ουσίες – χημικά εγκαύματα-κ.α
Τα περισσότερα εγκαύματα είναι εγκαύματα «μερικού πάχους»  τα οποία διακρίνονται σε
α) επιφανειακά και σε
β) εγκαύματα σε βάθος
Τα επιφανειακά εγκαύματα είναι τα εγκαύματα με την μεγαλύτερη συχνότητα.
Σύμφωνα δε με έρευνες , κάθε χρόνο , τα άτομα που παθαίνουν εγκαύματα ξεπερνούν τις 70.000.
Τα περισσότερα από αυτά τα εγκαύματα είναι εγκαύματα μικρού μεγέθους και δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.
Δεν παύουν όμως να είναι επώδυνα και να αφήνουν μικρά σημάδια.
Μπορούν λοιπόν να μας βοηθήσουν τα βότανα και τα έλαιά τους;
Και βέβαια μπορούν και οι επιλογές που έχουμε είναι πάρα πολλές.
Ας τις δούμε λοιπόν
1) Πρώτα-πρώτα πρέπει να.....
read more:  https://botanologia.gr/votana-gia-merikoy-pachoys-epifaneiaka-egkaymata/

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αμυγδαλέλαιο – το θαυματουργό ἀμυγδάλινον ἒλαιον του Διοσκουρίδη

Αμυγδαλέλαιο –  ἀμυγδάλινον ἒλαιον , ὂ τίνες μετώπιον καλοῦσι , σκευάζεται οὔτως·
Και συνεχίζει ο Διοσκουρίδης:
Το αμυγδαλέλαιο, το οποίο μερικοί αποκαλούν «μετώπιο», παρασκευάζεται ως εξής:
Αφού καθαρίσεις τέσσερις χοίνικες από πικραμύγδαλα και τα ξηράνεις,
κοπάνισέ τα ελαφρά σε γουδί με ξύλινο γουδοχέρι,
εως ότου γίνουν σαν ζυμάρι , και αφού προσθέσεις δύο κοτύλες καυτού νερού,άφησέ τα να μουσκέψουν μαζί για μισή ώρα.
Μετά τρίψτ’τα ακόμη πιο δυνατά.
Κι έπειτα πίεσέ τα σε πλάκα και στύψ’ τα,μαζεύοντας με το κουτάλι αυτό που βγάζεις με την πίεση των δαχτύλων.
Κι ἐπειτα αφού σε αυτά που έχουν στυφτεί προσθέσεις μία κοτύλη νερού και τα αφήσεις να μουσκέψουν μαζί,κάνε το ίδιο.
Οι τέσσερις χοίνικες μας δίνουν μία κοτύλη.
Κάνει καλό στους πόνους της μήτρας ,στους υστερικούς πνιγμούς ,στις συστροφές και στις.....
read more:https://botanologia.gr/amygdalelaio-to-thaymatoyrgo-mygdalinon-laion-toy-dioskoyridi/