Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η πανίσχυρη φλαβόνη luteolin και η ευεργετική επίδρασή της στη μνήμη

Η luteolin, τα βότανα και τα λαχανικά που την περιέχουν και η επίδρασή της στη μνήμη μας
Η μνήμη είναι η νοητική μας ικανότητα, με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε αλλά και ανακαλούμε,
αναπλάθουμε πληροφορίες και εμπειρίες.
Με τη μνήμη μας όχι μόνο αποθηκεύουμε αλλά και διατηρούμε όλα τα δεδομένα της ζωής μας – άρα δεν χρειάζεται – νομίζω – να επισημανθεί η σημαντικότητά της, εκείνο που -νομίζω -πως πρέπει να επισημανθεί είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθούμε για να μην αυτή εξασθενίσει και κάποια μέρα μας αποχαιρετίσει.
Η μνήμη μας ακολουθεί μία πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τον χρόνο.
Όσο ο χρόνος της ηλικίας του ανθρώπου αυξάνεται, τόσο η μνήμη μειώνεται.
Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το πρόβλημα της μείωσης της μνήμης;
Και βέβαια, όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους
Εκτός από τις πολλές ασκήσεις που βελτιώνουν την μνήμη, συμμάχους μας έχουμε και πάρα πολλές τροφές.
Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχει βρεθεί ότι οι διατροφικές βιταμίνες:
βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ -folate- 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Stefano Mancuso: η νοημοσύνη των φυτών

Αν με βλέπουν να στέκομαι
όρθιος, ακίνητος, μες
στα λουλούδια μου, όπως
αυτή τη στιγμή,
θα νόμιζαν πως τα διδάσκω. Ενώ
είμαι εγώ που ακούω
κι αυτά που μιλούν
Έχοντας με στο μέσο
μου διδάσκουν το φως.
"Νικηφόρος Βρεττάκος"
τι δημιουργεί τη νοημοσύνη;
αναρωτιούνται οι επιστήμονες και
εξετάζουν τα φυτικά συστήματα και ο προβληματισμός τους-το ερώτημά τους-είναι αν τα φυτά είναι έξυπνα από μόνα τους
βέβαια εμείς οι άνθρωποι έχουμε μάθει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν ότι πιο έξυπνο έχει εμφανιστεί ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη
αν σκύβαμε λίγο χαμηλά -αν κατεβαίναμε λίγο από το ψηλό μας βάθρο-θα είχαμε πολλά να μάθουμε ακόμα και από το βασίλειο των φυτών το τόσο υποτιμημένο
επειδή τα φυτά δεν μιλούν ή επειδή εμείς δεν τα ακούμε αυτό δεν τα κατατάσσει αυτομάτως σε κάποιο είδος με καθόλου μα καθόλου ευφυΐα και μην ξεχνάμε 
ότι
πολλά από τα είδη του φυτικού βασιλείου δεν μας έχουν καθόλου μα καθόλου ανάγκη
εμείς είμαστε αυτοί που τα χρειαζόμαστε
αλήθεια ποιος είναι σε θέση να προσδιορίσει αν -ναι ή αν όχι -τα είδη του φυτικού βασιλείου είναι έξυπνα -έχουν  ευφυΐα;
ο Stefano Mancuso αναρωτιέται
"μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα φυτά έχουν δική τους νοημοσύνη;"
ας παρακολουθήσουμε την ομιλία του στο TED........... 

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αιθέρια έλαια σε άψογους συνδυασμούς για τις ρυτίδες μας

Οι ρυτίδες είναι μία φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Είναι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο και το λαιμό.
Οι ρυτίδες προκύπτουν
α) από τη σταδιακή μείωση των επιπέδων του κολλαγόνου του δέρματος με αποτέλεσμα αυτό -με την πάροδο του χρόνου- να χάνει την ελαστικότητά του
β) από την κακή διατροφή
γ) από το άγχος και
δ) από την ξαφνική απώλεια βάρους.
Βέβαια πάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες για την πρόληψη -το βασικότερο-των ρυτίδων καθώς και τη σταδιακή μείωσή τους
Και ας ξεκινήσουμε με ένα φυσικότατο απολεπιστικό αλλά και με ισχυρές αντρυτιδικές ιδιότητες μείγμα που θα κάνουμε μόνοι μας.
Λεμόνι και ζάχαρη – ένα άψογο απολεπιστικό μείγμα 
Ο χυμός του λεμονιού έχει έντονη απολεπιστική δράση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, το αφήνει απαλό και...

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Το δέρμα μας αυτό το γνωστό – άγνωστο όργανο του σώματός μας

Το δέρμα μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα του σώματός μας.
Είναι η επιφάνεια επαφής μας με τον εξωτερικό κόσμο.
Είναι το μεγαλύτερό μας όργανο , που
1,5 εκατομμύρια μικροσκοπικές νευρικές απολήξεις το βοηθούν
να νιώθει να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται την πίεση ,
τις δονήσεις ,
τον πόνο ,
τις αλλαγές της θερμοκρασία.
Είναι η προβολή μας στον κόσμο των μορφών.
Μέσα από αυτό αγγίζουμε και μας αγγίζουν ,
Είναι η εικόνα που δημιουργούμε , και
για κάποιο περίεργο λόγο πολλοί από εμάς , ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι βάζουμε στο στόμα μας , αγνοούμε παντελώς για το τι βάζουμε στο δέρμα μας.
Είναι εκπληκτική η άγνοιά μας για το περιεχόμενο των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό που είναι το....

read more:https://botanologia.gr/to-derma-mas-ayto-to-gnosto-agnosto-organo-toy-somatos-mas/

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ηλιόσποροι - Μια πρώτη γνωριμία,η διατροφική τους αξία και ένα θρεπτικότατο σνακ

Ηλιόσποροι -και το πανέμορφο λουλούδι που μας τους χαρίζει -ο ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο.
Το πανέμορφο λουλούδι που ακολουθεί την πορεία του Ήλιου στον ουρανό, ενώ τη νύχτα στρέφεται αργά-αργά προς την ανατολή, περιμένοντας την επόμενη αυγή.
Η κίνηση αυτή του ηλίανθου οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, η οποία σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των λουλουδιών όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα πια προς την ανατολή.
Ηλιόσποροι – ας ρίξουμε μια κρυφή ματιά στους θαυμάσιους σπόρους-
Ηλιόσποροι και πρωτεΐνη
Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό «πρώτα», το οποίο σημαίνει «πρωταρχικής σημασίας» και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Ανάμεσα στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πλήρους πρωτεΐνης είναι και οι περισσότεροι ξηροί καρποί
Μεταξύ αυτών οι ηλιόσποροι....
read more:https://botanologia.gr/iliosporoi-mia-proti-gnorimia-i-diatrofiki-toys-axia-kai-ena-threptikotato-snak/

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Λεβάντα ,ένα σπουδαίο βότανο – ίαμα για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.

Η λεβάντα,είναι ένα σπουδαίο βότανο,για το οποίο υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία
που υποδηλώνουν ότι είναι ένα αποτελεσματικό ίαμα,
για τη θεραπεία πολλών νευρολογικών διαταραχών.
Η λεβάντα,είναι ένα βότανο που πρώτοι,σύμφωνα με αρχαία κείμενα,
το χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Ιερείς που το καλλιεργούσαν στους ιερούς περιτοιχισμένους κήπους της Θήβας,
οι αρχαίοι Ρωμαίοι που τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους,
από όπου και
η ονομασία του πανέμορφου αυτού βοτάνου-«lavare» που σημαίνει πλένομαι,κάνω μπάνιο.
Εκείνα τα χρόνια το σαπούνι αποτελούσε πολυτέλεια αποκλειστικά για τους πλούσιους,
έτσι ο πολύς κόσμος πλενόταν με νερό αρωματισμένο με λεβάντα, 
την οποία καλλιεργούσαν σε κάθε κήπο αγροτικού σπιτιού....
read more:https://botanologia.gr/levanta-ena-spoydaio-votano-iama-gia-ti-therapeia-pollon-neyrologikon-diatarachon/

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τι πάει στραβά με το σύστημα διατροφής μας;

....ο Χένρι σώπασε για μια στιγμή , σκουπίζοντας αφηρημένα με το δάχτυλο τη σάλτσα στο πιάτο του.
“Ας το πούμε αλλιώς:το ήξερες ότι σχεδιάζουμε να καταργήσουμε τα δωρεάν γεύματα στο σχολείο για περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά μέσα στην επόμενη πενταετία;”
“Αυτή η κίνηση δεν θα είναι και πολύ δημοφιλής , θα έλεγα”
“Να σου πω , θα γίνει μεγάλος θόρυβος , φυσικά , αλλά σιγά-σιγά θα ησυχάσουν τα πράγματα και θα εμφανιστεί κάτι άλλο για να ανησυχήσει ο κόσμος.
Το σπουδαίο είναι ότι εξοικονομούμε ένα σωρό λεφτά , ενώ παράλληλα μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τις εργατικές τάξεις και τα χαμηλά στρώματα δεν θα τρώει κάθε μέρα παρά τσιπς και σοκολάτες.
Πράγμα που σημαίνει , τελικά , ότι δεν θα έχουν τη σωστή σωματική και διανοητική ανάπτυξη”
Η Ντόροθι ανασήκωσε τα φρύδια σε αυτή την παρατήρηση.
“Α, βέβαια”,την διαβεβαίωσε.
“Δίαιτα πλούσια σε σάκχαρα οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Το έχουν αποδείξει αυτό οι δικοί μας”.
Χαμογέλασε....
read more:https://botanologia.gr/ti-paei-strava-me-to-systima-tis-diatrofis-mas/

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γιατί κάποια λάδια βοτάνων και αιθέρια έλαια προκαλούν φωτοευαισθησία

Ας δούμε τελικά πια είναι τα λάδια των βοτάνων που προκαλούν φωτοευαισθησία και γιατί πρέπει να είμαστε προσεχτικοί μαζί τους!
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια των βοτάνων δεν τα χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας αυτούσια, σε αντίθεση με τα λάδια των βοτάνων που μπορούμε άνετα να τα χρησιμοποιήσουμε και στο πρόσωπό μας και στο σώμα μας χωρίς περαιτέρω ανάμειξη.
Αυτό όμως που οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε είναι η φωτοτοξικότητα κάποιων φυτικών ελαίων και αιθέριων ελαίων
Και είναι φωτοτοξικά κάποια λάδια, διότι περιέχουν κάποιες ουσίες, τις φουροκουμαρίνες -furocommarins- οι οποίες μετά την έκθεση στον ήλιο της επιδερμίδας, στην οποία έχουμε βάλει κάποιο από αυτά τα λάδια αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία και δημιουργούν φωτοδερματίτιδα.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες!

Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι
τα αμύγδαλα και
οι σταφίδες.
Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται
η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας!
Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο,άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε -Alpha Tocopherol
Πιο αναλυτικά μια χούφτα αμύγδαλα 100gr περιέχουν....

Κιβωτός - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου

το άρθρο το βρήκα στο:
είναι λίγο μεγάλο αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε.....
Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. 
Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.
Δεδομένου ότι υπάρχει ανετοιμότητα, όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο απροκάλυπτα εντείνεται, πρέπει η κοινωνία να αφυπνιστεί και να λάβει τα μέτρα της απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου. 
Αυτή η πιθανή εξέλιξη πρέπει να σταματήσει, πριν είναι πολύ αργά.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία διατήρησης των τοπικών, παραδοσιακών, ενδημικών, μη-τροποποιημένων αγροτικών ποικιλιών.

Σημασία των Παραδοσιακών Τοπικών Ποικιλιών

Οι κοινωνίες των νησιών, επιβίωσαν επί χιλιετίες καλλιεργώντας τις μοναδικές νησιωτικές ποικιλίες οπωροκηπευτικών φυτών. Οι ποικιλίες αυτές χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοστούν γενετικά στις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφορετικών νησιών, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νερού, οι έντονοι άνεμοι, το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα, τα τοπικά φυτοπαθογόνα.
Η γεωγραφική απομόνωση των νησιών, οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού διαφορετικών τοπικών ποικιλιών, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του κάθε νησιού. Έτσι μπορούν να αναπτύσσονται έχοντας καλή απόδοση, περιορισμένες ανάγκες σε νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν να αμύνονται στους φυσικούς τους εχθρούς. Δηλαδή μπορούν να καλλιεργούνται χωρίς να χρειάζονται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.
Ενώ χρειάζονται αιώνες για να εξελιχθούν οι τοπικές ποικιλίες φυτών, σε λίγες μόνο δεκαετίες βλέπουμε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται με ιδιαίτερα ανυσυχητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, σε λίγες μόνο δεκαετίες, από τις 200 ποικιλίες σταριού που καλλιεργούνταν, έχουν μείνει μόνο 20, δηλαδή μειώθηκαν κατά 92%. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 2-3 % των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας.
Προσπαθώντας να προσεγγίσει αυτό το δύσκολο πρόβλημα, το Αρχιπέλαγος δημιούργησε την άνοιξη του 2005 την Κιβωτό - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου, η οποία εδρεύει στην ερευνητική βάση στις Ράχες Ικαρίας και έχει ως στόχο τη συγκέντρωση και μακροχρόνια φύλαξη σπόρων, καθώς και τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών από τα νησιά του Αιγαίου. 
Παράλληλα συγκεντρώνονται και σπόροι από ενδημικά, προστατευόμενα και άλλα είδη χλωρίδας των νησιών. 
Η ανάγκη δημιουργίας της Τράπεζας Σπόρων ήταν επιτακτική, καθώς τα τελευταία χρόνια κατά την ερευνητική μας δράση στο Αιγαίο, παρατηρούμε ότι οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται χρόνο με το χρόνο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά.
Η Κιβωτός - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας, κατάφερε να συγκεντρώσει φυτογενετικό υλικό από διάφορες περιοχές της χώρας.  Συνεργάζεται με την Τράπεζα Σπόρων Φυτογενετικού Υλικού του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, με μη-κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα στην Μεσόγειο.
Με συνεχή, εκτεταμένη έρευνα και τη συγκινητική συνεργασία ευαισθητοποιημένων πολιτών από τις τοπικές κοινωνίες, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ποικιλίες, από νησιά , νησίδες, βραχονησίδες και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου, καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνουν τοπικές ποικιλίες δενδρωδών, κηπευτικών, σιτηρών, ψυχανθών, αμπέλου και βοτάνων.
Οι σπόροι φυλλάσονται υπό κατάλληλες συνθήκες για μακροχρόνια συντήρηση και καλλιεργούνται πειραματικά για μορφολογική παρατήρηση, έτσι ώστε να εξεταστεί ο τυχόν βαθμός επιμόλυνσής και να επιτευχθεί ο πολλαπλασιασμός τους.

Ενέργειες της Κιβωτού - Τράπεζας Σπόρων Αιγαίου

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου οι ερευνητές του Αρχιπελάγους προσεγγίζουν απομακρυσμένες περιοχές, συνεχίζοντας τις προσπάθειες εύρεσης και συλλογής σπόρων από σπάνιες παραδοσιακές και ενδημικές ποικιλίες.
Ωστόσο για να μπορέσει η Κιβωτός - Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου, να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και να επιτευχθεί σωστή διαχείριση, καθώς και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού φυτογενετικού υλικού, είναι απαραίτητος ο πολλαπλασιασμός και αναδιανομή μέρους του φυλασσόμενου φυτογενετικού υλικού, σε υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους καλλιεργητές έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η προώθηση της καλλιέργειας των αναντικατάστατων αυτών ποικιλιών, που στήριξαν επί αιώνες τη διατροφή των αγροτικών κοινωνιών και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.
Οι αγρότες συνεργάζονται με τους επιστήμονες του Αρχιπελάγους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι καλλιεργούν υπό ασφαλείς συνθήκες, δηλαδή συνθήκες τέτοιες που αποκλείουν κίνδυνο επιμόλυνσης από ξένες ποικιλίες, αλλά και που θα επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των τοπικων ποικιλίων, με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση χημικών χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Γι αυτό το Αρχιπέλαγος συνεχίζει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιεί τις κοινωνίες των νησιών
, για την ανάγκη σωστής φύλαξης των τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων ειδών φυτών, αλλά και για τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν να καλλιεργούνται χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης και χρήση χημικών πρόσθετων.

Πως επιμολύνονται και εξαφανίζονται οι τοπικές ποικιλίες

Έως και τα μέσα του περασμένου αιώνα, οι αγρότες των νησιών και των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας καλλιεργούσαν σχεδόν αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες και κάθε χρόνο φύλαγαν τους σπόρους για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, όλο και περισσότεροι αγρότες (τόσο οι επαγγελματίες, όσο και αυτοί που καλλιεργούν για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας) αγοράζουν τους σπόρους για τις καλλιέργειές τους. Οι σπόροι που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο είναι από ξένες προς τα νησιά ποικιλίες, ενώ πολύ συχνά είναι και υβριδισμένοι.   
Οι υβριδισμένοι σπόροι έχουν υποστεί πολλές κατευθυνόμενες εργαστηριακές διασταυρώσεις. Ως αποτέλεσμα έχουν μεγάλη παραγωγή την πρώτη χρονιά της καλλιέργειάς τους, με την προϋπόθεση ότι θα τους παρέχονται μεγάλες ποσότητες νερού, θρεπτικών συστατικών (με χημικά ή βιολογικά λιπάσματα), ενώ επίσης θα πρέπει να προστατευθούν από τα τοπικά φυτοπαθογόνα (με χημικά ή βιολογικά φυτοφάρμακα) στα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Οι εργαστηριακές διασταυρώσεις των υβριδίων, πέραν από την υψηλή παραγωγή τους δίνουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: ο σπόρος αποδυναμώνεται μετά την πρώτη καλλιέργεια, και εάν καλλιεργηθεί δεύτερη φορά δίνει ελάχιστη παραγωγή, δηλαδή ο αγρότης αναγκάζεται πλέον να αγοράζει κάθε χρόνο τους απαραίτητους σπόρους ή φυντάνια (αφού δεν μπορεί πια να τα παράγει).
Ο μεγάλος όμως κίνδυνος που προκύπτει από την ανεξέλλεγκτη καλλιέργεια υβριδίων είναι ότι κατά την γονιμοποίηση τους, μέσω των εντόμων ή του αέρα, μπορούν να επιμολύνουν τοπικές ποικιλίες που βρίσκονται έως και 2 χλμ. μακριά. Όταν μία τοπική ποικιλία επιμολυνθεί, ο επόμενός της σπόρος θα αποκτήσει χαρακτηριστικά του υβριδίου, και το κυριότερο θα εξασθενίσει η δυνατότητα του να σχηματίζει παραγωγικούς σπόρους. Δηλαδή μία ποικιλία που χρειάστηκε αιώνες για να εξελιχθεί, μπορεί να εξαφανιστεί ακόμα και σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο. Έτσι οι τοπικές ποικιλίες που πολλοί αγρότες προσπαθούν ακόμα να διατηρούν και να καλλιεργούν, συχνά επιμολύντονται εν αγνοία τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κινητοποιηθούμε τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι αγρότες ενός οικισμού, χωριού, ή ακόμα κι ενός νησιού, μπορούν να πάρουν μία συλλογική απόφαση, έτσι ώστε να σταματήσουν να εισάγονται στην περιοχή τους σπόροι ή φυντάνια από υβρίδισμένες ποικιλίες. Επίσης η εισαγωγή αυτών, μπορεί να σταματήσει σε τοπικό επίπεδο με σχετική απόφαση των τοπικών γεωργικών συνεταιρισμών, εμπόρων γεωργικών προιόντων, αλλά και των γεωπόνων, οι οποίοι συχνά εμπορεύονται υβρίδια, αντί να συμβουλεύουν τους αγρότες ενάντια στη χρήση τους.
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι ακόμα και στους σπόρους που διατίθενται στο εμπόριο με πιστοποιητικά ότι δεν είναι υβριδισμένοι, συχνά βρίσκονται ανάμεσα τους (κατά τύχη;) σπόροι υβριδίων. Επομένως η λύση για να διατηρούμε καθαρές τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, είναι να επιστρέψουμε στην πρακτική που εδώ και πολλούς αιώνες και εώς και πριν από λίγες δεκαετίες εφαρμοζόταν από τους αγρότες:
                                 συλλογή, σωστή φύλαξη και ανταλλαγή των τοπικών ποικιλιών σπόρων. 
Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα, δεδομένου ότι έχουμε βρεθεί τελείως ανέτοιμοι, απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου. 
 Όπως επισημαίνει και ο κ Νίκος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Ελλάδας, στο ΕΘΙΑΓΕ:  
«Όποιος ελέγχει το γενετικό υλικό των φυτών, ελέγχει την παγκόσμια διατροφή για το μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες παράγουν σπόρους για όλο τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυτό που θέλουν».
αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα δες τε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η μνήμη μας, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες!

Δύο τροφές που είναι ιδανικές για την ενίσχυσή της μνήμης μας είναι
τα αμύγδαλα και
οι σταφίδες.
Μία χούφτα αμύγδαλα και μια χούφτα σταφίδες κάθε πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της μνήμης μας ενώ παράλληλα θα παρατηρήσουμε να βελτιώνονται
η ενέργεια και η ενεργητικότητά σας!
Και βέβαια τα αμύγδαλα εκτός του ότι ενισχύουν τη μνήμη μας,μας χαρίζουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,πολύτιμα για τον οργανισμό μας και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Τα αμύγδαλα  είναι ξηροί καρποί με σχεδόν μηδενική χοληστερόλη και νάτριο,άριστη πηγή ριβοφλαβίνης, μαγνησίου και μαγγανίου, και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε -Alpha Tocopherol
Πιο αναλυτικά μια χούφτα αμύγδαλα 100gr περιέχουν....