Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα με το πολύτιμο αγριοράδικο

                    
Βάμμα με αγριοράδικο ή αλλιώς ταραξάκο
Στο άρθρο μου “Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων” είχαμε δει πως ετοιμάζουμε, γενικά, βάμματα βοτάνων.
Στο παρόν άρθρο μου  θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από φύλλα και ρίζα αγριοράδικου.
Ας ξεκινήσουμε:
Ετοιμάζουμε 500gr** από αποξηραμένα φύλλα και ρίζες ταραξάκο.
Με το γουδί μας κοπανάμε πρώτα τις ρίζες του ραδικιού μας και στη συνέχεια τα φύλλα
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας το βάζουμε σε αναλόγου μεγέθους βάζο, το οποίο να σφραγίζει και το γεμίζουμε με ένα αλκοολούχο ποτό- προτιμώ πάντα τη ρακί- σε
αναλογία 1:8 – ένα μέρος του βοτάνου προς οκτώ μέρη του υγρού
Κλείνουμε πολύ καλά και κουνάμε το βάζο μας για να ανακατευτούν πολύ-πολύ καλά τα δύο υλικά μας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το βάζο μας σε ένα ζεστό σημείο μακρυά από το άμεσο φως για μια περίοδο τριών εβδομάδων περίπου...

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Βότανα που προάγουν την υγεία μας μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #2

Στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. έλεγα πως “το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά , όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε ,
ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς , με δική μας  πρωτοβουλία ,
φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του ,
είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας,ολωσδιόλου δικής μας επινόησης  με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα” και συνεχίζω:
Η φύση μας έχει προμηθεύσει πολλά – πολλά βότανα τα οποία προάγουν την υγεία μας.
Για να επιλέξουμε το κατάλληλο βότανο για κάποια ανισορροπία του οργανισμού μας πρέπει να γνωρίζουμε την χρήση και τις ιδιότητές του καθώς και τις κατάλληλες τεχνικές για την χρήση τους.
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mas-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi/

Η αποστειρωμένη-απαλλαγμένη από τα μικρόβια- σύγχρονη ζωή συνδέεται με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας

Η σύγχρονη ζωή μας απαλλαγμένη από τα μικρόβια είναι η αιτία του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου στα παιδιά, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Βρετανίας.

Με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας συνδέουν οι επιστήμονες τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα.
Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια και η επακόλουθη δραστική μείωση βακτηρίων, καθώς και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Όταν ένα ευάλωτο παιδί δεν εκτίθεται έγκαιρα στο σπίτι του ή στις παρέες του σε μικροοργανισμούς, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.
Χωρίς επαρκή ανοσία, ένα παιδί που απλώς θα κολλούσε τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του,υπόαρχει κίνδυνος,να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου....
read more:https://botanologia.gr/i-aposteiromeni-apo-ta-mikrovia-sygchroni-zoi-syndeetai-me-tin-ekdilosi-paidikis-leychaimias/

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και μυρωδικά

Ένα γευστικότατο και πρωτότυπο μεζεδάκι για όλες τις ώρες που ζητάμε κάτι γευστικό και απλό ή για το δεκατιανό μας.
Και επειδή είναι η εποχή των μυρωδικών και των λαχανικών θα ήταν κρίμα να μην επωφεληθούμε – για αυτό ας ετοιμάσουμε γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα και μυρωδικά
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και ανθότυρο
Υλικά συνταγής
- 10 με 12 κόκκινες γλυκές πιπεριές Φλωρίνης*
- 150gr φέτα και 100gr ανθότυρο
- δύο με τρεις ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια, χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα τους
- ένα καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μας
- ένα με δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ένα φρέσκο σκόρδο με τα φύλλα του ψιλοκομμένο
- δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
read more:https://botanologia.gr/piperies-florinis-gemistes-me-tyri-feta-kai-myrodika/

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με γάλα, σε μια εξαίσια παλιά συνταγή

Οι λαϊκές αγορές αυτή την εποχή είναι γεμάτες με λαχταριστά ανοιξιάτικα λαχανικά.
Σε πολλούς πάγκους έχουν την πρωτοκαθεδρία οι πανέμορφοι και γευστικότατοι κολοκυθοανθοί.
Οι παλιές  νοικοκυρές οι οποίες ήταν ευφάνταστες, γιατί έπρεπε με πολύ λίγα χρήματα και με προϊόντα που είχαν στους κήπους τους και στα κελάρια τους να ταΐσουν τις οικογένειές τους, πολλές φορές ετοίμαζαν πεντανόστιμες συνταγές, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν την διατροφική τους ξία.
Πολλές από αυτές τις συνταγές έχουν μεταφερθεί σε μας σήμερα, τις περισσότερες φορές αυτούσιες.
Η γεύση τους και η νοστιμιά τους έγκειται στην απλότητά τους και στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.
Μια τέτοια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή είναι οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί με γάλα, ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες.
Στην αγορά θα βρούμε δύο ειδών κολοκυθοανθούς, τους αρσενικούς και τους θηλυκούς...

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Αναζωογονητικό πάνγευστο κοκτέιλ με μέλι, μήλο και λεμόνι

Αναζωογονητικό κοκτέιλ με μέλι, μήλο και λεμόνι και αφήνουμε τη φαντασία μας και το ένστικτό μας να δημιουργήσουν,  γιατί δεν ξεχνάμε ότι η καλή υγεία απαιτεί και φυσικό ένστικτο
~ λοιπόν θα χρειαστούμε*
1) μία κουταλιά της σούπας μέλι
2) 80ml ​​αποχλωριωμένο νερό
3) γαρίφαλο –
4) κανέλα – όση θέλουμε
5) μοσχοκάρυδο – πάλι όσο θέλουμε
6) 60 ml χυμό μήλου
7) 10 ml χυμό λεμονιού...