Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Μπιφτέκια, υγιεινότατα και λαχταριστά με λαχανικά και βρώμη


Μπιφτέκια, υγιεινότατα και λαχταριστά με μπόλικα λαχανικά και βρώμη
Είναι η εποχή των μυρωδικών και των λαχανικών και θα ήταν κρίμα να μην επωφεληθούμε,για αυτό ας ετοιμάσουμε μπιφτέκια λαχανικών
Θα κάνουμε ένα εύπλαστο και αφράτο μείγμα λαχανικών ιδανικό για μπιφτέκια.
Θα χρειαστούμε για 6-8 μπιφτέκια:
- 500 γρ. λαχανικά και μυρωδικά,ότι μας αρέσει-μαϊντανό,μάραθο,καρότα,ραδίκια,σπανάκι,αντίδια,καυκαλίδες,μυρώνια,βασιλικό,δυόσμο ή ότι άλλο.
Απλά κάνουμε το δικό μας συνδυασμό.
Τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να στεγνώσουν.
Στη συνέχεια ή τα ψιλοκόβουμε ή τα περνάμε στο μούλτι.
- Ένα καρότο τριμένο στο ψηλό του τρίφτη.
- Μία σκελίδα σκόρδο,πολτοποιημένη.
- Ένα κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη.
- δύο αβγά
- ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι
- 150 γρ. βρώμη
- μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα.
- αλάτι
- πιπέρι κατά βούληση και
- ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι.
Και
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας,μαζί με το κρεμμύδι,το σκόρδο και το καρότο, σε ένα μεγάλο μπόλ.
Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά και τη βρώμη.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας ώστε να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα,το αλάτι,το κουρκούμι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε μισή ώρα τη ζύμη ώστε η βρώμη να απορροφήσει τα υγρά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και ψήνουμε σε λαδόκολλα στον αέρα του γκριλ για μισή ώρα,ή ανάλογα με το φούρνο μας.
Πρέπει να μας γίνουν τραγανά από έξω και ζουμερά στο εσωτερικό τους.
Σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή με κάποιο πέστο του γούστου μας,

Καλή όρεξη!
Το πιάτο μας είναι υγιεινότατο,καθώς τα μπιφτέκια μας έχουν ψηθεί στο φούρνο,άρα έχουν συγκρατήσει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους,χωρίς να υστερούν σε γεύση και νοστιμιά.
Μπορούν κάλλιστα να φαγωθούν και κρύα ή να γίνουν ωραιότατα σάντουιτς για το δεκατιανό των παιδιών μας στο σχολείο 

Κείμενο,επιμέλεια thalia:botanologia.blogspot.gr