Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Κολοκυθοανθοί τηγανιτοί με γάλα και μαϊντανό,σε μιά εξαίσια παλιά συνταγή

Οι λαϊκές αγορές αυτή την εποχή είναι γεμάτες με λαχταριστά ανοιξιάτικα λαχανικά.

Σε πολλούς πάγκους έχουν την πρωτοκαθεδρία οι πανέμορφοι και γευστικότατοι κολοκυθοανθοί.
Οι παλιές  νοικοκυρές οι οποίες ήταν ευφάνταστες γιατί έπρεπε με πολύ λίγα χρήματα και με προϊόντα που είχαν στους κήπους τους και στα κελάρια τους να ταΐσουν τις οικογένειές τους,πολλές φορές ετοίμαζαν πεντανόστιμες συνταγές που έχουν μεταφερθεί σε μας σήμερα,τις περισσότερες φορές αυτούσιες.
Η γεύση τους και η νοστιμιά τους έγκειται στην απλότητά τους και στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.
Μια τέτοια απλή αλλά πολύ νόστιμη συνταγή είναι οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί με γάλα.
Ας δούμε μιά παραδοσιακοί συνταγή-η μόνη δική μου προσθήκη είναι το κουρκούμι:
Θα χρειατούμε-
- 10 με 15  κολοκυθοανθούς-ολόφρεσκούς
- ένα φλυτζάνι του τσαγιού  βιολογικό αλεύρι-προτιμώ  ένα ολικής βιολογικό αλεύρι Ζέας,γιατί έχει υψηλές ποσότητες λυσίνης και μαγνησίου,βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε,βιταμίνης Κ και βιταμινών της ομάδας Β
- ένα φλιτζάνι γάλα κατσικίσιο
- αλάτι θαλασσινό
- πιπέρι
- ψιλοτριμένη ρίγανη
- στη μύτη από το κουταλάκι κουρκούμι σκόνη
- μία κουταλιά της σούπας ψιλικομμένο μαϊντανό
- 2 αυγά
- ελαιόλαδο,αρίστης ποιότητας για το τηγάνισμα.

Αφαιρούμε το κοτσανάκι από τους κολοκυθοανθούς, τους πλένουμε και τους βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν από τα νερά και να στεγνώσουν.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το χυλό.
Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το γάλα,το αλεύρι και τα αυγά,ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να έχουμε ένα λείο,μέτριας πυκνότητας,χυλό.
Προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι,το κουρκούμι,το μαϊντανό,τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Εν το μεταξύ το τηγάνι μας με το μπόλικο λάδι είναι ήδη στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μας και έχει αρχίσει να ζεσταίνεται.
Βουτάμε στο χυλό έναν, έναν τους ανθούς και του τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα..
Προσοχή-δεν αφήνουμε το λάδι μας να κάψει,δεν καίμε τους ανθούς μας.
Το χρώμα τους πρέπει να είναι ακριβώς χρυσαφί.
Μόλις είναι έτοιμοι τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τους συνοδεύουμε με μιά πεντανόστιμη σαλάτα από  "κολοκυθάκια Carpaccio"
Καλή μας όρεξη-
Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε κολοκυθοανθούς γεμιστούς.

Η συνταγή μας αυτή,από τη στιγμή που τηγανίζουμε με αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με τοξίνες-ας θυμηθούμε γιατί:το ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα έλαια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Κείμενα-παρουσίαση:botanologia.blogspot.gr