Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα!
Και ναι, τα βότανα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας.
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί στο ντουλάπι της κουζίνας μας – μα γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας, αυτό το πολύτιμο σύστημα του οργανισμού μας, 
γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, ετοιμάζουμε όλα αυτά τα φαγητά και τα εδέσματα που μας ευφραίνουν, μας ομορφαίνουν και μας  διατηρούν υγιείς.
Και όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα σταματήσω να λέω, η διατροφή μας πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
το μοτο μου είναι: “ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
Και όπως σας έλεγα στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. “Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά, όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε, ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς, με δική μας  πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του, είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας, ολωσδιόλου δικής μας επινόησης  με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα” 
και συνεχίζω:
-. άψογοι συνδυασμοί βοτάνων και τροφίμων
βασιλικός - 
στα pesto μας
σε όλες τις σάλτσες ντομάτας, 
σε όλες τις ντοματόσουπες,
στους χυμούς ντομάτας, 
στα πιάτα μας πατάτας, 
στις γαρίδες, 
στο κρέας, 
στα πουλερικά, 
στα ζυμαρικά, 
στο ρύζι, 
πιάτα με αυγά, αλλά και στις φράουλες!
φύλλα δάφνης - 
σε σούπες, 
σε μαρινάδες κρέατος και πουλερικών, 
σε ζωμούς,
στις φακές
τσίλι - 
στη φασολάδα,
στο κρέας, 
στα πουλερικά, 
στα οστρακοειδή, 
σε πιάτα μας με ντομάτες,
κόλιανδρος -
σε σούπες, 
σε σαλάτες, 
σε θαλασσινά, 
σε μακαρονάδες
άνηθος - 
σε σαλάτες, 
σε σάλτσες, 
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια, 
σε ξινές κρέμες, 
σε πιάτα με τυρί,
σε πιάτα μας με πατάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες!
μάραθος - 
σε σάλτσες, 
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια, 
σε σαλάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες
σκόρδο - 
σε σούπες, 
σε σάλτσες, 
σε ζυμαρικά, 
στο κρέας, 
στο κοτόπουλο, 
στα οστρακοειδή, 
στην σκορδαλιά,
στην αλιάδα,
στο τζατζίκι,
στο ψωμί,
στα γεμιστά,
στις φακές!
τζίντζερ - 
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζωμούς!
μαντζουράνα - 
στο κρέας, 
στα πιάτα με ψάρια, 
σε πιάτα μας με αυγά, 
σε πιάτα μας με τυριά, 
σε σούπες,
στις φακές!
μαϊντανός - 
σε όλες μας τις σαλάτες,
στα pesto μας
στα πιάτα μας με αυγά, 
στα ζυμαρικά, 
στα πιάτα μας με ρύζι, 
στον αρωματισμό του βουτύρου μας,
σε όλες σχεδόν τις σάλτσες μας, 
στα θαλασσινά, 
σε όλα σχεδόν τα πιάτα μας λαχανικών!
δεντρολίβανο - 
στα ψάρι, 
στα πουλερικά, 
στο κρέας, 
στο ψωμί, 
σε σάλτσες,
σε σούπες,
στα ρεβίθια!
και δεν ξεχνάμε πως η κατανάλωση βοτάνων είναι πολύτιμη, διότι προστατεύει όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, λόγω των ισχυρότατων ιδιοτήτων και δράσεών τους!
-. σκόρδο,
-. λιναρόσπορος,
-. τριγωνέλλα 
-. κρεμμύδια, 
-. δυόσμος
-. ρίγανη,
-. φασκόμηλο και πολλά άλλα βότανα είναι πάντα εδώ για να μας ευφραίνουν και να μας προστατεύουν!!!
Και όταν μαγειρεύουμε με βότανα θυμόμαστε:
-. πως τα φρέσκα και προσφάτως αποξηραμένα βότανα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα βότανα
-. πως τα αποξηραμένα βότανα μετά από 12 μήνες χάνουν και τις ιδιότητές τους και τη γεύση και τα αρώματά τους!
-. πως τα αποξηραμένα βότανα έχουν πιο έντονο άρωμα από τα φρέσκα
-. πως ο γενικός κανόνας είναι, ένα/1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ίσον με τέσσερα/4 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βότανο.
-. πως προσθέτουμε τα περισσότερα βότανα στο τέλος του μαγειρέματος, εκτός από τα ανθεκτικά όπως το δεντρολίβανο, που τα προσθέτουμε στην αρχή του μαγειρέματος
-. πως κάποια βότανα όπως τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο, τα προσθέτουμε  καθώς σερβίρουμε, για να διατηρήσουμε κάποιες από τις βιταμίνες τους, όπως η βιταμίνη C που καταστρέφονται με το μαγείρεμα
-. πως ορισμένα βότανα δεν τρώγονται, όπως τα φύλλα δάφνης, για αυτό πριν σερβίρουμε τα βγάζουμε!
στα άρθρα μου αυτά: https://botanologia.gr/tag/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi/
αναφέρω τους λόγους που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα βότανα στη διατροφή μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

quotes, ο Irvin Yalom έχει πει...

"πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να επιλέξει ακούσια την αρρώστια, επιλέγοντας έναν τρόπο ζωής που δημιουργεί πιέσεις. 
Όταν αυτές οι πιέσεις μεγαλώνουν ή χρονίζουν αρκετά, θέτουν σε κίνηση με τη σειρά τους κάποιο ευαίσθητο σύστημα οργάνων - στην περίπτωση της ημικρανίας το αγγειακό σύστημα.
Άρα, όπως βλέπετε, μιλώ για έμμεση επιλογή.
Δεν προτιμάμε ούτε επιλέγουμε, με τη στενή έννοια, μια πάθηση. 
Επιλέγουμε όμως την ψυχική πίεση - και η ψυχική πίεση είναι αυτή που επιλέγει την αρρώστια"
Irvin Yalom - όταν έκλαψε ο Nietzsche 
thalia
σελ. 152
νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε την εννοιολογική διαφορά των λέξεων ακούσια και εκούσια - για όποιον δεν γνωρίζει: 
ακούσια - άθελα, χωρίς τη θέλησή μου, 
 κατά λάθος ή τυχαία
εκούσια -με τη θέλησή μου 

Ισχυρότατο οξύμελι με μανταρίνια και κράταιγο και οι τρόποι χρήσης του

Το οξύμελι μου είναι μια  συνδυαστική δύναμη των πανίσχυρων ιδιοτήτων και δράσεων των πρώτων υλών του.
Ο συνδυασμός των υλικών μου, για να ετοιμάσω το οξυμέλι μου, δημιουργεί μια πανίσχυρη προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό, έναντι πολλών μικροβιακών λοιμώξεων και είναι αυτονόητο ότι ενισχύει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το “μητρικό” μου ποτό μπορώ να δημιουργήσω πολλά ροφήματα βοτάνων, όπως να το προσθέσω στα εγχύματα και στα αφεψήματά μου,
μπορώ να το προσθέσω σε σαλάτες,
σούπες και σάλτσες αλλά και σε smoothies φρούτων και λαχανικών και
βέβαια μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν ίαμα σε περιόδους και εποχές λοιμώξεων, για πρόληψη και θεραπεία!!!
-. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω μια αγαπημένη μου συνταγή...
read more:https://botanologia.gr/ischyrotato-oxymeli-me-mantarinia-kai-krataigo-kai-oi-tropoi-chrisis-toy/

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

και ναι, είναι η εποχή για πορτοκάλι γλυκό

είναι η εποχή του και αν δεν φτιάξουμε τώρα τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού με τα πολύτιμα εσπεριδοειδή μας πότε θα τα φτιάξουμε?
λοιπόν, ξεκινάω με το πορτοκάλι μου, το υπέροχο!
θα χρειαστώ
6 μεγάλα πορτοκάλια - περίπου 1,5 κιλό
1,5 κιλό μαύρη ρευστή ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι ...
και
-. πλένω  πολύ καλά και τρίβω ελαφρά με τον τρίφτη χειρός τα πορτοκάλια μου και τα βάζω να βράσουν ολόκληρα σε αρκετό νερό για 10 λεπτά.
-χύνω το πρώτο νερό, ξαναβάζω ζεστό νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνω τη διαδικασία 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια μου
-. το βράσιμο το κάνω για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια και να μαλακώσουν, γιατί αν δεν μαλακώσουν όταν μπουν στο σιρόπι, θα σκληρύνουν περισσότερο και βέβαια αν παραβράσουν θα γίνουν μαρμελάδα και όχι γλυκό!!!
-. δοκιμάζω ένα κομματάκι φλούδας για να ελέγξω την πικράδα του, αν είμαι ικανοποιημένη στραγγίζω και προσθέτω κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. 
-. μεταφέρω σε σουρωτήρι και αφήνω να κρυώσουν.
-. σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να
λιώσει η ζάχαρη
-. συνεχίζω το βράσιμο για 10' 
-. κόβω τα πορτοκάλια στα τέσσερα και αφαιρώ τυχόν ίνες ή κουκούτσια.
-. προσθέτω τα κομμάτια στο σιρόπι και βράζω για 5΄ακόμα
-. αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να "σταθούν" για 12 ώρες τουλάχιστον ώστε να βγάλουν τα πορτοκάλια μου τους χυμούς τους!
-. φέρνω πάλι σε θερμοκρασία βρασμού και
-. βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει,
-. προσθέτω το χυμό του λεμονιού,
-. απομακρύνω από τη φωτιά και
-. τοποθετώ το γλυκό μου στα βάζα μου!
                                  κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

herbs quotes, ο dr. Tony Nader's Purpose έχει πει...

"Απλά αφήστε τον εαυτό σας να αναπτυχθεί μέσα σας, 
αφαιρέστε το άγχος και την πίεση, και η φύση σας είναι να είστε τέλειοι,
η φύση σας είναι να είστε ευτυχισμένοι, 
η φύση σας είναι να είστε υγιείς."
     Οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα που αμφισβητούν την ύπαρξή τους και η σημαντικότερη αναζήτηση στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να βρει και να κατανοήσει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Τα βότανα, τα μπαχαρικά, αλλά και τα αράπικα φιστίκια επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου μας

Η καθημερινή προσθήκη 28gr φιστικιών την ημέρα ή περίπου ενός κουταλιού του γλυκού βότανα και μπαχαρικά στη διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας, έναν δείκτη της συνολικής μας υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Penn State. 
Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, επιστήμονες διατροφολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις μικρών αλλαγών στη μέση δυτική διατροφή και διαπίστωσαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.
Ο κόσμος είναι γεμάτος από μικρόβια και ναι-ναι, είναι πολύ περισσότερα από εμάς. 
Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, έχουμε συνάψει ανακωχή με πολλά από αυτά και όχι μόνο ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε επινοήσει τρόπους να είμαστε χρήσιμοι ο ένας στον άλλον - αυτό που είναι γνωστό ως συμβίωση. 
Το μικροβίωμα αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν κανονικά μέσα και πάνω μας και οι οποίοι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για εμάς.
Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου είναι μια συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στον εντερικό μας σωλήνα.
Τα βακτήρια εκεί μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της οικοδόμησης και διατήρησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
"Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία", δήλωσε η Penny M. Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State - κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η έρευνα της dr. Kris-Etherton αποκάλυψε πώς συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αβοκάντο, 
των ξηρών καρπών,
των βοτάνων και των μπαχαρικών, ακόμη και του βόειου κρέατος - μπορούν να προάγουν την υγεία μας και την ευεξία μας.
Για τη μελέτη των φιστικιών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, η dr. Penny Kris-Etherton και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιπτώσεις του τσιμπολογήματος 28gr φιστικιών την ημέρα, σε σύγκριση με ένα σνακ με υψηλότερους υδατάνθρακες - κράκερς και τυρί.
Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια παρουσίασαν αυξημένη αφθονία των Ruminococcaceae, μιας ομάδας βακτηρίων που συνδέονται με τον υγιή μεταβολισμό του ήπατος και την ανοσολογική λειτουργία.
Στη μελέτη για τα βότανα και τα μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μειγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως κανέλα, 
τζίντζερ, 
κύμινο, 
κουρκουμά, 
δεντρολίβανο, 
ρίγανη, 
βασιλικό και θυμάρι,
στην ελεγχόμενη διατροφή των συμμετεχόντων που διέτρεχαν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η ομάδα εξέτασε τρεις δόσεις, περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, λίγο περισσότερο από 3/4 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μεσαίες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
"Είναι ένα τόσο απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν", δήλωσε η Kris-Etherton.
"Η μέση δυτική διατροφή απέχει πολύ από την ιδανική, οπότε νομίζω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στη διατροφή τους.
Επίσης η τακτική αυτή είναι ένας τρόπος μείωσης του νατρίου στη διατροφή, καθώς αρωματίζοντας τα τρόφιμα με βότανα και μπαχαρικά γίνονται πιο εύγευστα και νόστιμα! 
Και είναι γνωστό πως η γεύση είναι ένα κορυφαίο κριτήριο για το γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν τα τρόφιμα που επιλέγουν".

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλομορφίας αντιμετωπίστηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το βάρος.
Ωστόσο, η Kris-Etherton επισημάνει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν όλες οι επιπτώσεις.
Η ίδια δήλωσε: "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με το μικροβίωμα για να δούμε ποια είναι η σωστή θέση του όσον αφορά τη συνολική υγεία".
       μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - 

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Το καλύτερο τονωτικό και ζεστό κέρασμά μου μαζί με τις θερμότερες ευχές μου για το 2024

Χρόνος νοείται “η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο”
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, δεν ακολουθεί πάντα τη φορά του ρολογιού.
Γενικά Χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι μέσα σε κάθε έναν από εμάς που του δηλώνει πως τώρα είναι η στιγμή για δράση ή για απόδραση.
Κάθε φυσικό φαινόμενο π.χ. μια πτώση αντικειμένου στο έδαφος εξελίσσεται στην έννοια της ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, η πτώση του πουπουλένιου πούπουλου δεν εξελίσσεται στην έννοια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ο χρόνος μετράται σε μονάδες όπως το δευτερόλεπτο και με ειδικά όργανα τα χρονόμετρα π.χ. ρολόι.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι – ή με ένα αγόρι- για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Έτσι δεν είπε  ο Αϊνστάιν για να μας εξηγήσει την σχετικότητα;
Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος “κυλάει” με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση – από το παρελθόν προς το μέλλον.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν χανόμαστε στα όνειρά μας πάμε από το παρόν στο παρελθόν και πάλι πίσω – και να και μια ματιά στο μέλλον και τυλιγμένα αυτά τα τρία στη φωτεινή αυτή στιγμή του τώρα, που δεν μένει ποτέ ακίνητη, μα ταξιδεύει ασταμάτητα
Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου.
Ναι; Μα , κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες για να έχουμε όλο το χρόνο να απολαύσουμε κάτι ξεχωριστό.
καθυστερούμε, χαλαρώνουμε, γαληνεύουμε και αφήνουμε τη στιγμή να γίνει αιώνια και να καταλύσει τον αντικειμενικό χρόνο των ωρών και να αναστείλει τις ιδιότητές τους που μας δεσμεύουν
Οι στιγμές αυτές είναι δικές μας και μας ανήκουν αποκλειστικά και θα τις χαρούμε στο απέραντο τώρα με ένα γλυκό ποτό
      Και το ποτό μας
Ένα ποτό που θα το έχουμε ετοιμάσει εμείς για μας και για αυτούς που αγαπάμε.
Και ας θυμηθούμε από παλαιότερο άρθρο μου πως σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί ή και το τσάι του βουνού
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) πετιμέζι ή μέλι
Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!
Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!
Είναι ζεστό κρασί , συνήθως κόκκινο , σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του- απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, με αμύγδαλα και σταφίδες ή
σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά χρησιμοποιούμε
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
Εγώ σας προσφέρω το ποτό της δικής μου παραλλαγής για να το χαρείτε στη δική σας στιγμή του χρόνου μαζί με όποιον ή όποιους αγαπάτε
Και πάμε :
– 250gr μέλι ή 250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι
– τέσσερα μανταρίνια
– ένα πορτοκάλι
– ένα λάιμ -μοσχολέμονο –Όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους-πολύ καλά πλυμένα
– το χυμό από ένα νεράτζι
– έξι ολόκληρα γαρίφαλα
– δύο ξυλάκια κανέλας
– ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
– τρία φύλλα δάφνης
– πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
– μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
– δύο βερίκοκα αποξηραμένα
– μισό λοβό βανίλιας
– δύο αστεράκια γλυκάνισο και
– δύο μπουκάλια άριστο κόκκινο κρασί -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
Ας ξεκινήσουμε.
– σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με την ζάχαρη,ή το πετιμέζι ή  το μέλι-ότι προτιμάμε
– προσθέτουμε όλα μας τα υλικά,εκτός από το κρασί
– ανακατεύουμε για δύο τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτοντας μόνο τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας.
– ανεβάζουμε την θερμοκρασία.
– συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι.
Μέχρι αυτό το σημείο επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας , να εμποτιστούν πολύ καλά τα μπαχαρικά με το κρασί και το μέλι – αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί –
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς- και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του.
Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά – προσοχή δεν πρέπει να βράσει – και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  σερβίρουμε με μία κουτάλα , σουρώνοντας ταυτόχρονα , σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας.
Δίπλα σε ένα πιατάκι βάζουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκα από τα ποτό μας μαζί με ψιλοκομμένα καρύδια και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα , τα οποία συνοδεύουν άριστα το ποτό μας!
Στην υγειά μας!
Σημείωση-Εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα.
Αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού.
Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ ή βότκα , μπορούμε αντί για κρασί να χρησιμοποιήσουμε μπύρα , μπορεί να προτιμάμε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά.
Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μαζί και να τα αφήσουμε για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και να σερβίρουμε με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες.
Ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι με αγάπη!
Χρόνια πολλά!
Και με υγεία και ευτυχία το 2024
thalia!