Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

και ναι, είναι η εποχή για πορτοκάλι γλυκό

είναι η εποχή του και αν δεν φτιάξουμε τώρα τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού με τα πολύτιμα εσπεριδοειδή μας πότε θα τα φτιάξουμε?
λοιπόν, ξεκινάω με το πορτοκάλι μου, το υπέροχο!
θα χρειαστώ
6 μεγάλα πορτοκάλια - περίπου 1,5 κιλό
1,5 κιλό μαύρη ρευστή ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι ...
και
-. πλένω  πολύ καλά και τρίβω ελαφρά με τον τρίφτη χειρός τα πορτοκάλια μου και τα βάζω να βράσουν ολόκληρα σε αρκετό νερό για 10 λεπτά.
-χύνω το πρώτο νερό, ξαναβάζω ζεστό νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνω τη διαδικασία 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια μου
-. το βράσιμο το κάνω για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια και να μαλακώσουν, γιατί αν δεν μαλακώσουν όταν μπουν στο σιρόπι, θα σκληρύνουν περισσότερο και βέβαια αν παραβράσουν θα γίνουν μαρμελάδα και όχι γλυκό!!!
-. δοκιμάζω ένα κομματάκι φλούδας για να ελέγξω την πικράδα του, αν είμαι ικανοποιημένη στραγγίζω και προσθέτω κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. 
-. μεταφέρω σε σουρωτήρι και αφήνω να κρυώσουν.
-. σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να
λιώσει η ζάχαρη
-. συνεχίζω το βράσιμο για 10' 
-. κόβω τα πορτοκάλια στα τέσσερα και αφαιρώ τυχόν ίνες ή κουκούτσια.
-. προσθέτω τα κομμάτια στο σιρόπι και βράζω για 5΄ακόμα
-. αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να "σταθούν" για 12 ώρες τουλάχιστον ώστε να βγάλουν τα πορτοκάλια μου τους χυμούς τους!
-. φέρνω πάλι σε θερμοκρασία βρασμού και
-. βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει,
-. προσθέτω το χυμό του λεμονιού,
-. απομακρύνω από τη φωτιά και
-. τοποθετώ το γλυκό μου στα βάζα μου!
                                  κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου