Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική - μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών. 
Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, 
αιθέρια έλαια, 
φυτοστερόλες, 
βιταμίνες
- περιέχουν πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από το χυμό λεμονιού και οκτώ φορές περισσότερη από το χυμό πορτοκαλιού, 
προβιταμίνες, 
μέταλλα
και αντιοξειδωτικά. 
Μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των παθήσεων του χειμώνα χάρη στις αντιβακτηριακές, 
αντισηπτικές, 
αποχρεμπτικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες.

Τα παρασκευάσματα από βελόνες κωνοφόρων προάγουν την αναζωογόνηση του οργανισμού μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 
Η θεραπευτική δράση αυτής της φυσικής θεραπείας είναι γνωστή στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, η οποία χρησιμοποιεί τις βελόνες κωνοφόρων για τη θεραπεία του κρυολογήματος από την αρχαιότητα. 
Ειδικά για τις πευκοβελόνες, οι ευεργετικές ιδιότητες και τυχόν αντενδείξεις τους συζητούνται έντονα στην παραδοσιακή αλλά και στην κλασική ιατρική. 
Χρησιμοποιούνται ήδη, για τη θεραπεία δεκάδων παθήσεων και οι ιδιότητές τους εκτιμώνται πάρα πολύ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πευκοβελόνες χρησιμοποιούνται για κρυολογήματα και φλεγμονώδεις καταστάσεις, διότι όπως όλες οι βελόνες των κωνοφόρων έχουν, πρώτα απ' όλα, ισχυρές αντισηπτικές, 
ενδυναμωτικές και ιαματικές/θεραπευτικές
ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό με άλλες λαϊκές και φαρμακευτικές θεραπείες.
Και βέβαια τα οφέλη τους οφείλονται στη χημική τους σύνθεση. 
Οι νεαρές πευκοβελόνες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συστατικά:
βιταμίνη C,
βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
βιταμίνη Ε,
την σπάνια βιταμίνη Κ 
βιταμίνη P - τα γνωστά μας φλαβονοειδή,
καροτίνη, 
ισχυρότατα terpenes, όπως alpha-pinene, 
carene, 
myrcene...
tannins,
ελαϊκό, βενζοϊκό και στεατικό οξύ,
ασβέστιο,
φώσφορο,
χαλκό και μαγγάνιο,
σίδηρο και ψευδάργυρο,
μαγνήσιο,
κοβάλτιο.
Επιπλέον, οι πευκοβελόνες περιέχουν τεράστια ποσότητα αιθέριου ελαίου, το οποίο έχει υψηλότατη φαρμακευτική αξία.
Πεύκο: το ιερό δέντρο
Στην αρχαία Ελλάδα, το πεύκο ήταν αφιερωμένο στη Ρέα, τη Μεγάλη Μητέρα, τη μητέρα των Θεών, στον Διόνυσο και στον Άττι. 
Γι' αυτούς ήταν η αναπαράσταση του όλου που περιελάμβανε τα ζεύγη των αντιθέτων. 
Ο Βιργίλιος, 
ο Οβίδιος και ο Πλίνιος το θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας, πίστης και γενναιοδωρίας, καθώς ήταν αειθαλές δέντρο.
Ήταν επίσης σύμβολο της αθανασίας και της αιωνιότητας. 
Και βέβαια το αφέψημα από πευκοβελόνες χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες.
Η χρήση του προωθήθηκε κυρίως από τους ταοϊστές ιερείς, οι οποίοι πίστευαν ότι έκανε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο. 
Στο διάβα της ιστορίας λοιπόν και στους μακρινούς χρόνους των εξερευνήσεων σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια μακρινών ταξιδιών προς το Βορρά και τη Σιβηρία, οι εξερευνητές και οι ναυτικοί συνήθιζαν να πίνουν αφέψημα από βελόνες κωνοφόρων για να διατηρούν τη σωματική τους δύναμη και να προλαμβάνουν το σκορβούτο. 
Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, η ρητίνη του συμβόλιζε την αθανασία και την αγνότητα, το κλειστό κουκουνάρι θύμιζε την αγνότητα και το ανοιχτό τη γονιμότητα.
Ιστορικές πηγές υποστηρίζουν ότι το 1536, ο εξερευνητής Jacques Cartier έβαλε τους άνδρες του να πίνουν το αφέψημα ως αντίδοτο κατά του σκορβούτου. 
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιωτικοί γιατροί έκαναν εκτεταμένη χρήση αφεψημάτων από βελόνες κωνοφόρων και το συνταγογραφούσαν στους στρατιώτες ως ποτό για την αύξηση της αντοχής του οργανισμού. 
Η μπύρα που παρασκευάζεται από βελόνες κωνοφόρων προφύλαξε για αιώνες τους κυνηγούς και τους ψαράδες στα βουνά Altai, 
στη Σιβηρία και στις κρύες ερημιές της βόρειας Ρωσίας από πολλές ασθένειες.
Σήμερα περίτεχνες μέθοδοι εξαγωγής, ειδικά στη Ρωσία, των βιολογικά ενεργών ουσιών που περιέχονται στις βελόνες πεύκου και ερυθρελάτης αποτελούν τη βάση για συμπληρώματα και για δισκία από πάστα βελόνων κωνοφόρων.
Οι δε πευκοβελόνες είναι μία από τις λίγες λαϊκές θεραπείες, των οποίων η αποτελεσματικότητα αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται ενεργά από την επίσημη ιατρική. 
Με τη μία ή την άλλη μορφή, οι φρέσκες και οι αποξηραμένες βελόνες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία
-. κρυολογημάτων και των συμπτωμάτων του όπως - 
ο βήχας, 
η καταρροή, 
η αμυγδαλίτιδα, 
η τραχειίτιδα και βρογχίτιδα, 
οι οξείες λοίμωξη του αναπνευστικού
η γρίπη,
-. γυναικολογικών φλεγμονών - οι πευκοβελόνες βοηθούν στις μυκητιασικές λοιμώξεις και στις βακτηριακές παθήσεις του γεννητικού και ουροποιητικού τομέα σε άνδρες και γυναίκες,
-. ασθενειών της στοματικής κοιλότητας - ουλίτιδα, 
στοματίτιδα, 
τερηδόνα, 
περιοδοντική νόσος
-. διαταραχών του πεπτικού συστήματος - γαστρίτιδα και έλκη, 
χολοκυστίτιδα και παγκρεατίτιδα,
-. καρδιαγγειακών παθήσεις - οι πευκοβελόνες έχουν ισχυρή προληπτική και θεραπευτική επίδραση στην αθηροσκλήρωση, 
την υπέρταση, 
την καρδιακή ανεπάρκεια, 
την κακή ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
-. διαταραχών των αρθρώσεων - αρθρίτιδα, 
αρθροπάθεια/οστεοαρθρίτιδα, 
οστεοχονδρόζη και ριζίτιδα -λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, οι πευκοβελόνες ανακουφίζουν από το πρήξιμο των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση και ανακουφίζουν από τον πόνο. 
-. ασθενειών του νευρικού συστήματος - οι βιταμίνες Β, οι οποίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στις βελόνες, συμβάλλουν στη βελτίωση της ευεξίας,
οι δε καταπραϋντικές τους ιδιότητες βοηθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της αϋπνίας και των συναισθηματικών διαταραχών, του στρες και της κατάθλιψης!!!
συνεχίζεται........
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia/ntina - botanologia.gr
ας θυμηθούμε:

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα!
Και ναι, τα βότανα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας μας, το αφιερωμένο στα βότανα και στα μπαχαρικά μας.
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί στο ντουλάπι της κουζίνας μας – μα γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, “ατσαλώνεται” το ανοσοποιητικό μας, αυτό το πολύτιμο σύστημα του οργανισμού μας, 
γιατί εκεί, στην κουζίνα μας, ετοιμάζουμε όλα αυτά τα φαγητά και τα εδέσματα που μας ευφραίνουν, μας ομορφαίνουν και μας  διατηρούν υγιείς.
Και όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα σταματήσω να λέω, η διατροφή μας πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
το μοτο μου είναι: “ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας”...
Και όπως σας έλεγα στο άρθρο μου: Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός. “Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά, όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε, ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς, με δική μας  πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του, είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας, ολωσδιόλου δικής μας επινόησης  με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα” 
και συνεχίζω:
-. άψογοι συνδυασμοί βοτάνων και τροφίμων
βασιλικός - 
στα pesto μας
σε όλες τις σάλτσες ντομάτας, 
σε όλες τις ντοματόσουπες,
στους χυμούς ντομάτας, 
στα πιάτα μας πατάτας, 
στις γαρίδες, 
στο κρέας, 
στα πουλερικά, 
στα ζυμαρικά, 
στο ρύζι, 
πιάτα με αυγά, αλλά και στις φράουλες!
φύλλα δάφνης - 
σε σούπες, 
σε μαρινάδες κρέατος και πουλερικών, 
σε ζωμούς,
στις φακές
τσίλι - 
στη φασολάδα,
στο κρέας, 
στα πουλερικά, 
στα οστρακοειδή, 
σε πιάτα μας με ντομάτες,
κόλιανδρος -
σε σούπες, 
σε σαλάτες, 
σε θαλασσινά, 
σε μακαρονάδες
άνηθος - 
σε σαλάτες, 
σε σάλτσες, 
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια, 
σε ξινές κρέμες, 
σε πιάτα με τυρί,
σε πιάτα μας με πατάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες!
μάραθος - 
σε σάλτσες, 
σε όλα μας τα πιάτα με ψάρια, 
σε σαλάτες,
στον αρακά,
στις αγκινάρες
σκόρδο - 
σε σούπες, 
σε σάλτσες, 
σε ζυμαρικά, 
στο κρέας, 
στο κοτόπουλο, 
στα οστρακοειδή, 
στην σκορδαλιά,
στην αλιάδα,
στο τζατζίκι,
στο ψωμί,
στα γεμιστά,
στις φακές!
τζίντζερ - 
σε σούπες,
σε σάλτσες,
σε ζωμούς!
μαντζουράνα - 
στο κρέας, 
στα πιάτα με ψάρια, 
σε πιάτα μας με αυγά, 
σε πιάτα μας με τυριά, 
σε σούπες,
στις φακές!
μαϊντανός - 
σε όλες μας τις σαλάτες,
στα pesto μας
στα πιάτα μας με αυγά, 
στα ζυμαρικά, 
στα πιάτα μας με ρύζι, 
στον αρωματισμό του βουτύρου μας,
σε όλες σχεδόν τις σάλτσες μας, 
στα θαλασσινά, 
σε όλα σχεδόν τα πιάτα μας λαχανικών!
δεντρολίβανο - 
στα ψάρι, 
στα πουλερικά, 
στο κρέας, 
στο ψωμί, 
σε σάλτσες,
σε σούπες,
στα ρεβίθια!
και δεν ξεχνάμε πως η κατανάλωση βοτάνων είναι πολύτιμη, διότι προστατεύει όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, λόγω των ισχυρότατων ιδιοτήτων και δράσεών τους!
-. σκόρδο,
-. λιναρόσπορος,
-. τριγωνέλλα 
-. κρεμμύδια, 
-. δυόσμος
-. ρίγανη,
-. φασκόμηλο και πολλά άλλα βότανα είναι πάντα εδώ για να μας ευφραίνουν και να μας προστατεύουν!!!
Και όταν μαγειρεύουμε με βότανα θυμόμαστε:
-. πως τα φρέσκα και προσφάτως αποξηραμένα βότανα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα βότανα
-. πως τα αποξηραμένα βότανα μετά από 12 μήνες χάνουν και τις ιδιότητές τους και τη γεύση και τα αρώματά τους!
-. πως τα αποξηραμένα βότανα έχουν πιο έντονο άρωμα από τα φρέσκα
-. πως ο γενικός κανόνας είναι, ένα/1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ίσον με τέσσερα/4 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βότανο.
-. πως προσθέτουμε τα περισσότερα βότανα στο τέλος του μαγειρέματος, εκτός από τα ανθεκτικά όπως το δεντρολίβανο, που τα προσθέτουμε στην αρχή του μαγειρέματος
-. πως κάποια βότανα όπως τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο, τα προσθέτουμε  καθώς σερβίρουμε, για να διατηρήσουμε κάποιες από τις βιταμίνες τους, όπως η βιταμίνη C που καταστρέφονται με το μαγείρεμα
-. πως ορισμένα βότανα δεν τρώγονται, όπως τα φύλλα δάφνης, για αυτό πριν σερβίρουμε τα βγάζουμε!
στα άρθρα μου αυτά: https://botanologia.gr/tag/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi/
αναφέρω τους λόγους που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα βότανα στη διατροφή μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

quotes, ο Irvin Yalom έχει πει...

"πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να επιλέξει ακούσια την αρρώστια, επιλέγοντας έναν τρόπο ζωής που δημιουργεί πιέσεις. 
Όταν αυτές οι πιέσεις μεγαλώνουν ή χρονίζουν αρκετά, θέτουν σε κίνηση με τη σειρά τους κάποιο ευαίσθητο σύστημα οργάνων - στην περίπτωση της ημικρανίας το αγγειακό σύστημα.
Άρα, όπως βλέπετε, μιλώ για έμμεση επιλογή.
Δεν προτιμάμε ούτε επιλέγουμε, με τη στενή έννοια, μια πάθηση. 
Επιλέγουμε όμως την ψυχική πίεση - και η ψυχική πίεση είναι αυτή που επιλέγει την αρρώστια"
Irvin Yalom - όταν έκλαψε ο Nietzsche 
thalia
σελ. 152
νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε την εννοιολογική διαφορά των λέξεων ακούσια και εκούσια - για όποιον δεν γνωρίζει: 
ακούσια - άθελα, χωρίς τη θέλησή μου, 
 κατά λάθος ή τυχαία
εκούσια -με τη θέλησή μου 

Ισχυρότατο οξύμελι με μανταρίνια και κράταιγο και οι τρόποι χρήσης του

Το οξύμελι μου είναι μια  συνδυαστική δύναμη των πανίσχυρων ιδιοτήτων και δράσεων των πρώτων υλών του.
Ο συνδυασμός των υλικών μου, για να ετοιμάσω το οξυμέλι μου, δημιουργεί μια πανίσχυρη προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό, έναντι πολλών μικροβιακών λοιμώξεων και είναι αυτονόητο ότι ενισχύει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το “μητρικό” μου ποτό μπορώ να δημιουργήσω πολλά ροφήματα βοτάνων, όπως να το προσθέσω στα εγχύματα και στα αφεψήματά μου,
μπορώ να το προσθέσω σε σαλάτες,
σούπες και σάλτσες αλλά και σε smoothies φρούτων και λαχανικών και
βέβαια μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν ίαμα σε περιόδους και εποχές λοιμώξεων, για πρόληψη και θεραπεία!!!
-. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω μια αγαπημένη μου συνταγή...
read more:https://botanologia.gr/ischyrotato-oxymeli-me-mantarinia-kai-krataigo-kai-oi-tropoi-chrisis-toy/

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

και ναι, είναι η εποχή για πορτοκάλι γλυκό

είναι η εποχή του και αν δεν φτιάξουμε τώρα τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού με τα πολύτιμα εσπεριδοειδή μας πότε θα τα φτιάξουμε?
λοιπόν, ξεκινάω με το πορτοκάλι μου, το υπέροχο!
θα χρειαστώ
6 μεγάλα πορτοκάλια - περίπου 1,5 κιλό
1,5 κιλό μαύρη ρευστή ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι ...
και
-. πλένω  πολύ καλά και τρίβω ελαφρά με τον τρίφτη χειρός τα πορτοκάλια μου και τα βάζω να βράσουν ολόκληρα σε αρκετό νερό για 10 λεπτά.
-χύνω το πρώτο νερό, ξαναβάζω ζεστό νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνω τη διαδικασία 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια μου
-. το βράσιμο το κάνω για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια και να μαλακώσουν, γιατί αν δεν μαλακώσουν όταν μπουν στο σιρόπι, θα σκληρύνουν περισσότερο και βέβαια αν παραβράσουν θα γίνουν μαρμελάδα και όχι γλυκό!!!
-. δοκιμάζω ένα κομματάκι φλούδας για να ελέγξω την πικράδα του, αν είμαι ικανοποιημένη στραγγίζω και προσθέτω κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. 
-. μεταφέρω σε σουρωτήρι και αφήνω να κρυώσουν.
-. σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να
λιώσει η ζάχαρη
-. συνεχίζω το βράσιμο για 10' 
-. κόβω τα πορτοκάλια στα τέσσερα και αφαιρώ τυχόν ίνες ή κουκούτσια.
-. προσθέτω τα κομμάτια στο σιρόπι και βράζω για 5΄ακόμα
-. αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να "σταθούν" για 12 ώρες τουλάχιστον ώστε να βγάλουν τα πορτοκάλια μου τους χυμούς τους!
-. φέρνω πάλι σε θερμοκρασία βρασμού και
-. βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει,
-. προσθέτω το χυμό του λεμονιού,
-. απομακρύνω από τη φωτιά και
-. τοποθετώ το γλυκό μου στα βάζα μου!
                                  κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

herbs quotes, ο dr. Tony Nader's Purpose έχει πει...

"Απλά αφήστε τον εαυτό σας να αναπτυχθεί μέσα σας, 
αφαιρέστε το άγχος και την πίεση, και η φύση σας είναι να είστε τέλειοι,
η φύση σας είναι να είστε ευτυχισμένοι, 
η φύση σας είναι να είστε υγιείς."
     Οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα που αμφισβητούν την ύπαρξή τους και η σημαντικότερη αναζήτηση στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να βρει και να κατανοήσει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Τα βότανα, τα μπαχαρικά, αλλά και τα αράπικα φιστίκια επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου μας

Η καθημερινή προσθήκη 28gr φιστικιών την ημέρα ή περίπου ενός κουταλιού του γλυκού βότανα και μπαχαρικά στη διατροφή μας επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μας, έναν δείκτη της συνολικής μας υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Penn State. 
Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, επιστήμονες διατροφολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις μικρών αλλαγών στη μέση δυτική διατροφή και διαπίστωσαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.
Ο κόσμος είναι γεμάτος από μικρόβια και ναι-ναι, είναι πολύ περισσότερα από εμάς. 
Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, έχουμε συνάψει ανακωχή με πολλά από αυτά και όχι μόνο ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε επινοήσει τρόπους να είμαστε χρήσιμοι ο ένας στον άλλον - αυτό που είναι γνωστό ως συμβίωση. 
Το μικροβίωμα αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν κανονικά μέσα και πάνω μας και οι οποίοι επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για εμάς.
Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου είναι μια συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στον εντερικό μας σωλήνα.
Τα βακτήρια εκεί μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της οικοδόμησης και διατήρησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
"Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη διατροφή από εκείνους που δεν έχουν μεγάλη βακτηριακή ποικιλομορφία", δήλωσε η Penny M. Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State - κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η έρευνα της dr. Kris-Etherton αποκάλυψε πώς συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αβοκάντο, 
των ξηρών καρπών,
των βοτάνων και των μπαχαρικών, ακόμη και του βόειου κρέατος - μπορούν να προάγουν την υγεία μας και την ευεξία μας.
Για τη μελέτη των φιστικιών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, η dr. Penny Kris-Etherton και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιπτώσεις του τσιμπολογήματος 28gr φιστικιών την ημέρα, σε σύγκριση με ένα σνακ με υψηλότερους υδατάνθρακες - κράκερς και τυρί.
Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια παρουσίασαν αυξημένη αφθονία των Ruminococcaceae, μιας ομάδας βακτηρίων που συνδέονται με τον υγιή μεταβολισμό του ήπατος και την ανοσολογική λειτουργία.
Στη μελέτη για τα βότανα και τα μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μειγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως κανέλα, 
τζίντζερ, 
κύμινο, 
κουρκουμά, 
δεντρολίβανο, 
ρίγανη, 
βασιλικό και θυμάρι,
στην ελεγχόμενη διατροφή των συμμετεχόντων που διέτρεχαν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η ομάδα εξέτασε τρεις δόσεις, περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, λίγο περισσότερο από 3/4 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.
Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μεσαίες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
"Είναι ένα τόσο απλό πράγμα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν", δήλωσε η Kris-Etherton.
"Η μέση δυτική διατροφή απέχει πολύ από την ιδανική, οπότε νομίζω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στη διατροφή τους.
Επίσης η τακτική αυτή είναι ένας τρόπος μείωσης του νατρίου στη διατροφή, καθώς αρωματίζοντας τα τρόφιμα με βότανα και μπαχαρικά γίνονται πιο εύγευστα και νόστιμα! 
Και είναι γνωστό πως η γεύση είναι ένα κορυφαίο κριτήριο για το γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν τα τρόφιμα που επιλέγουν".

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλομορφίας αντιμετωπίστηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το βάρος.
Ωστόσο, η Kris-Etherton επισημάνει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν όλες οι επιπτώσεις.
Η ίδια δήλωσε: "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με το μικροβίωμα για να δούμε ποια είναι η σωστή θέση του όσον αφορά τη συνολική υγεία".
       μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia -