Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

 Οστεοπόρωση και βότανα
Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι η οστεοπόρωση, αν και συμβάλλει στους κινδύνους καταγμάτων των οστών, μπορεί να μην είναι ο κύριος ένοχος, στοχεύουν στην μακροχρόνια διατήρηση της ποιότητας των οστών.
Οι βοτανικές θεραπείες που προτείνονται ως μια φυσική εναλλακτική λύση στα φάρμακα, εκτός εάν η οστική απώλεια έχει φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, είναι τα βότανα που περιέχουν ενώσεις, οι οποίες ενισχύουν τα οστά και μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξή τους, γνωρίζοντας πως προσφέρουν πρόληψη και συντήρηση και όχι υπερδραστήρια, αλλά υποστηρικτική και πιο αργή αλλά σταθερή θεραπεία.
Βότανα για καλύτερη οστική συνοχή και προστασία από την οστεοπόρωση
Τα βότανα για τη διατήρηση αλλά και για τη βελτίωση της υγείας των οστών μας είναι τα θρεπτικά βότανα και τα βότανα που δυνητικά δρουν ως SERM/εκλεκτικοί ρυθμιστές οιστρογονικών υποδοχέων* και που συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής μάζας και οδηγούν σε αύξηση της οστικής πυκνότητας
Τα θρεπτικά βότανα προσφέρουν υποστήριξη όχι μόνο στα οστά αλλά και στους συνδετικούς ιστούς που τα υποστηρίζουν.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Βότανα που ωθούν τον μεταβολισμό μας και μας βοηθούν να αδυνατίσουμε

 

Βότανα και αδυνάτισμα
Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση του σωστού σωματικού μας βάρους αλλά και στην απώλεια περιττών κιλών – αν χρειάζεται.
Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την ανεξέλεγκτη τάση για τη λήψη υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού προωθώντας το συναίσθημα της πληρότητας.
Επίσης αυξάνουν το μεταβολισμό , ενισχύουν την καύση του λίπους , βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών , νοστιμεύουν σχεδόν όλα μας τα φαγητά και γενικά προάγουν την υγεία μας και την ευζωία μας.
Ενώ τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι πανάκεια , μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα ή ιάματα για να συμπληρώσουν , να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν κάθε μας προσπάθεια για τη διατήρηση του ιδανικού μας βάρους...
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-othoyn-ton-metavolismo-mas-kai-mas-voithane-na-adynatisoyme/

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Σε αυτό μου το βίντεο θα επιλέξω κάποια από τα αναλγητικά βότανα με στοχευμένη δράση, για όταν πονάει όλο μας το κορμί, όταν πονάνε οι μύες μας και οι αρθρώσεις μας με αιτία το κρυολόγημα που ουκ ολίγες φορές μας ταλαιπωρεί τις περίοδους του χειμώνα, για να ετοιμάσω ένα ισχυρό αναλγητικό μείγμα για μασάζ.
...και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση θα χαρώ πολύ να εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε, και από εκεί, μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:
                 

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;*
"Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια ισορροπημένη διατροφή. 
Μεγάλο μέρος αυτού έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι λαμβάνω όλες τις σωστές βιταμίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πρόληψη της γνωστικής παρακμής.
Και δεδομένου ότι ο κίνδυνος νευρολογικών ασθενειών αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, μια ερώτηση που λαμβάνω συχνά είναι: 
"Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;"
Το κάθε μικροβίωμα μας είναι σαν ένα αποτύπωμα αντίχειρα, οπότε ένα πραγματικά αποτελεσματικό διατροφικό πλάνο εξατομικεύεται στις μοναδικές ανάγκες του ατόμου. 
Όμως η ομάδα βιταμινών στην οποία δίνω μεγαλύτερη προτεραιότητα για να διατηρήσω τον εγκέφαλό μου νέο και υγιή είναι οι βιταμίνες Β.
Τα οφέλη των βιταμινών Β για τον εγκέφαλο.
Η κατάθλιψη, η άνοια και η νοητική εξασθένιση συχνά συνδέονται με την έλλειψη βιταμινών Β, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Wayne State University.
"Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ως αιτία γνωστικών προβλημάτων είναι πιο συχνή απ' ό,τι νομίζουμε, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων", λέει ο Rajaprabhakaran Rajarethinam, ψυχίατρος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι βιταμίνες που απαρτίζουν το σύμπλεγμα βιταμινών Β και που η καθεμία τους έχει τα δικά της πρωταρχικά οφέλη για την υγεία, είναι:
1. Αύξηση της ενέργειάς μας - βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη
Η βιταμίνη Β1, ή θειαμίνη, είναι ζωτικής σημασίας για τη βασική λειτουργία των κυττάρων μας και για τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών για την παραγωγή ενέργειας.
Ο εγκέφαλός μας είναι ένα από τα πιο ενεργά μεταβολικά όργανα του σώματός μας, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται την υποστήριξη της θειαμίνης για να αποτρέψει τις ελλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογικά προβλήματα στην πορεία.
2. Διάσπαση των φαρμάκων -  βιταμίνη Β2, ή ριβοφλαβίνη
Η βιταμίνη Β2, ή ριβοφλαβίνη, δρα ως βοηθός των ενζύμων στα κύτταρά μας που εκτελούν σημαντικές αντιδράσεις, όπως στο σώμα και τον εγκέφαλο.
Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην παραγωγή ενέργειας και στη διάσπαση των λιπών και των εξωτερικών προϊόντων, όπως τα φάρμακα.
3. Μειώνει τη φλεγμονή - βιταμίνη Β3 ή νιασίνη,
Η βιταμίνη Β3 ή νιασίνη, συνεργάζεται με περισσότερα από 400 ένζυμα για ένα πλήθος ενεργειών.
Παίζει ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, 
συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών,
βοηθά στην παραγωγή ορμονών,
στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων,
βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος,
ανακουφίζει από την αρθρίτιδα,
προλαμβάνει αλλά και συμμετέχει στη θεραπεία των αυξημένων λιπιδίων του αίματος και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και της φλεγμονής.
4. Υποστήριξη της συνολικής υγείας του εγκεφάλου μας - βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ
Η βιταμίνη Β5, ή παντοθενικό οξύ, είναι απαραίτητη για την παραγωγή της μοριακής ένωσης που ονομάζεται συνένζυμο Α.
Το συνενζύμου Α/Coenzyme A ή CoA και το παντοθενικό οξύ/βιταμίνη Β5  χρειάζεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις για:
την παραγωγή ενέργειας από τις τροφές, 
τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και τη σύνθεση της Χοληστερίνης και των φωσφολιπιδίων των μεμβρανών των κυττάρων,
τη σύνθεση των στεροειδών ορμονών, 
τη σύνθεση της μελατονίνης, 
τη σύνθεση της βιταμίνης Α, 
τη σύνθεση της βιταμίνης D,
το μεταβολισμό των φαρμάκων και των τοξινών από το ήπαρ,
την ενεργοποίηση γονιδίων μέσω της ακετυλίωσης των ιστονών
τη σύνθεση της ακετυλχολίνης/νευροδιαβιβαστής και της αίμης/συστατικό της αιμοσφαιρίνης, είναι αυτή που δίνει τόσο στο αίμα όσο και στους μυες το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Ο εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από λίπος, οπότε το παντοθενικό οξύ είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου μας.
5. Καταπολεμά τις ασθένειες - βιταμίνη Β6, ή πυριδοξίνη, 
βιταμίνη Β6, ή πυριδοξίνη, είναι αξιοσημείωτος το ρόλος της στην πρόληψη μιας πληθώρας ασθενειών.
Η βιταμίνη Β6 "εμπλέκεται σε περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού από κάθε άλλη μεμονωμένη θρεπτική ουσία".
Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη, βοηθά το σώμα να μετατρέπει τις πρωτεΐνες, 
το λίπος και τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, 
παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, 
βοηθά στην πρόληψη της φλεβίτιδας,
του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου,
των καρδιακών παθήσεων,
ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών και εργάζεται για να εμποδίσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το να διαμορφώνουν δυνητικά επικίνδυνους θρόμβους στο αίμα,
είναι δηλαδή κρίσιμης σημασίας για το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς
εμποδίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το να γίνονται "κολλώδη" και να ενώνονται για να σχηματίζουν θρόμβους στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή στην ανάπτυξη κιρσών,
είναι χρήσιμη στη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων, 
είναι χρήσιμη στη θεραπεία του διαβήτη, 
προστατεύει από τον καρκίνο,
συμβάλλει στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση των συνεπειών του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα κα βέβαια υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου μας.
Ουσιαστικά, η βιταμίνη ενθαρρύνει τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος,
η δε ανεπάρκειά της επηρεάζει ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια.
6. Βοηθά τα κύτταρα να επικοινωνούν καλύτερα - βιταμίνη Β7/βιοτίνη
Η βιταμίνη Β7, πιο γνωστή ως βιοτίνη, ρυθμίζει τα κυτταρικά σήματα για γρήγορη και αποτελεσματική επικοινωνία σε όλο το σώμα. 
Στον εγκέφαλο, είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική σηματοδότηση μέσω των νευροδιαβιβαστών,
χρειάζεται για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, 
των λιπιδίων και των υδατανθράκων,
για την επιγενετική έκφραση γονιδίων και
για την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου.
7. Μας κρατά ισορροπημένους - βιταμίνη Β9/ φολικό οξύ 
Η βιταμίνη Β9, ή φολικό οξύ, είναι μια βασική βιταμίνη για την υποστήριξη της εγκεφαλικής και νευρολογικής υγείας, 
της βέλτιστης λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών και της ισορροπημένης ψυχολογικής υγείας.
Το φολικό οξύ είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και κυρίως για τη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA,
αποτελεί συμπαράγοντα σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις και είναι απαραίτητο στη γρήγορη κυτταρική διαίρεση στα πρώτα στάδια της κύησης.
οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες, τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές, σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid, το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
8. Βοηθάει την καρδιά μας - βιταμίνη Β12/κοβαλαμίνη, λόγω ύπαρξης κοβαλτίου
Η βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη, 
είναι απαραίτητη  για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, 
του περιβλήματος των νευρικών ινών - υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος -  και 
τη σύνθεση του DNA και του RNA  στα κύτταρα,
συμμετέχει στην απενεργοποίηση γονιδίων με επιγενετικούς μηχανισμούς μεθυλίωσης του  DNA και σχετίζεται και με το μεταβολισμό λιπαρών οξέων και αμινοξέων και την απελευθέρωση ενέργειας από αυτά.
Τα καλύτερα τρόφιμα με βιταμίνη Β
Είμαι άνθρωπος που "πρώτα από όλα, τρώει", οπότε πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ενσωματώνουν στα γεύματά τους τροφές που περιέχουν βιταμίνες, αλλά και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα τόσο απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας μας.
Το ευχάριστο είναι ότι οι βιταμίνες Β είναι πολύ εύκολο να ενταχτούν στη διατροφή μας, επειδή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μία από τις βιταμίνες Β συχνά περιέχουν και τις υπόλοιπες, αν όχι όλες, πάντως τις περισσότερες.
Ακολουθούν έξι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β που τρώω καθημερινά:
1. Ένα αυγό περιέχει το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Β7, ενώ περιέχει επίσης μικρές ποσότητες πολλών άλλων βιταμινών Β.
2. Η πολύτιμη γιαούρτη, η οποία είναι πλούσια τόσο σε βιταμίνη Β2, όσο και σε βιταμίνη Β12, καθώς και σε φυσικά προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν τόσο την υγεία του εντέρου μας, όσο και την ψυχική μας υγεία. 
3. Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, 
τα ρεβίθια, 
οι φακές, συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης και της υγείας του εγκεφάλου μας. 
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β9 και περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες βιταμίνης Β1, βιταμίνης Β2, 
βιταμίνης Β3, 
βιταμίνης Β5 και βιταμίνης Β6.
4. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιταμίνης Β5/Pantothenic Acid 1.1mg, αλλά και
βιταμίνης B6 1,3 mg
βιταμίνης Β9-φολικό οξύ 227 mcg
βιταμίνης Β3-νιασίνη 8.3 mg
βιταμίνης Β1-Thiamin 1.5 mg
5. Τα φυλλώδη χόρτα, όπως το σπανάκι, 
τα σέσκουλα και το λάχανο, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β9. 
Τα φυλλώδη αυτά λαχανικά είναι η πρώτη τροφή αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη χαμηλή μας διάθεση.
*Η dr. Uma Naidoo είναι διατροφική ψυχίατρος, 
ειδικός στον εγκέφαλο και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και διευθύντρια της Ψυχιατρικής Διατροφής και Τρόπου Ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του μπεστ-σέλερ "This Is Your Brain on Food: Ένας απαραίτητος οδηγός για τις εκπληκτικές τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη, 
το άγχος, 
το μετατραυματικό στρες, 
την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, 
τη ΔΕΠΥ και άλλα" 
Στο βιβλίο της η dr. Uma Naidoo δείχνει την επιστήμη αιχμής εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους η τροφή συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία και πώς μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και πρόληψη ενός ευρέος φάσματος ψυχολογικών και γνωστικών προβλημάτων υγείας.

     Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
ας θυμηθούμε και:

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

intermezzo
Είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε με τις εποχές και να κάνουμε ότι αυτές “προστάζουν”
Έτσι, κάθε χειμώνα είναι επιτακτική η ανάγκη να “ενισχύουμε” το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δίνουμε το χρόνο στο σώμα μας να “επαναφορτιστεί”
Έτσι – 
Αποφεύγουμε το κρύο, αναζητάμε τη ζεστασιά και βέβαια τον ήλιο.
Όταν εκτιθέμεθα συχνά στο κρύο αποδυναμώνουμε τον οργανισμό μας και του στερούμε τη δύναμη να μας προστατεύσει από μικρόβια.
Γι’ αυτό πρέπει να ντυνόμαστε ζεστά και επειδή το κρύο επηρεάζει και τα εσωτερικά όργανά μας, πρέπει να διατηρούμε και το εσωτερικό του οργανισμού μας ζεστό μέσω των βοτανικών ροφημάτων και του κατάλληλου φαγητού.
Τα ροφήματά μας πρέπει να έχουν θερμαντικές ιδιότητες, όπως και τα φαγητά μας.
Και όπως το χειμώνα η φύση ξεκουράζεται, έτσι και το σώμα μας χρειάζεται και απαιτεί περισσότερη ξεκούραση.
Πηγαίνουμε νωρίς για ύπνο και ξυπνάμε αργά για να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να επαναφορτιστεί.
Πρέπει να μάθουμε να ξεκουραζόμαστε και να αναγεννιόμαστε το χειμώνα – ο οργανισμός μας θα μας ευγνωμονεί.
     - Και τώρα δες τε πως ετοιμάζω ένα ισχυρό μείγμα λαδιών για μασάζ με βάση το λάδι του χαμομηλιού... 
παρακολουθείστε τη συνέχεια στο βίντεό μου...
...και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση θα χαρώ πολύ να εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε, και από εκεί, μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Η Micromeria Acropolitana - το μοναδικό αγριολούλουδο της Ακρόπολης

Η Micromeria acropolitana αποτελεί ένα πανέμορφο μυστικό της ελληνικής βοτανολογίας.
Στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει το θαύμα της αρχιτεκτονικής, ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας, υπάρχει άλλο ένα μικρότερο θαύμα που γέννησε η φύση και το φυλά καλά κρυμμένο από τα βλέμματα των τουριστών. 
Ένα μικρό φυτό που δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η Micromeria Acropolitana - το μοναδικό αγριολούλουδο της Ακρόπολης,  αποτελεί ένα πανέμορφο μυστικό της ελληνικής βοτανολογίας. 
Το αγριολούλουδο αυτό – το όνομά του προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις μικρός + μέρος – φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη και πουθενά αλλού στον κόσμο! 
Υπάρχουν καταγεγραμμένα, παγκοσμίως, 77 διαφορετικά είδη.
Στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει το θαύμα της αρχιτεκτονικής, ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας, υπάρχει άλλο ένα μικρότερο θαύμα που γέννησε η φύση και το φυλά καλά κρυμμένο από τα βλέμματα των τουριστών. 
Ένα μικρό φυτό που δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο.
Καταγράφηκε πρώτη φορά το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Halacsy με την ονομασία Micromeria athenae. 
Το 2014 εντοπίστηκαν μερικά άτομα του φυτού και φωτογραφήθηκαν από τους Αποστόλου Σταύρο και Στασινόπουλο Γιώργο.
Από το 1908 και ειδικά την μεταπολεμική περίοδο τα ίχνη της χάνονται. 
Το 1998, ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρτέμης Γιαννίτσαρος κάνει λόγο για “εξαφανισθέν είδος από την ελληνική και γενικά την παγκόσμια χλωρίδα” και το 2003, ο βοτανολόγος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σε άρθρο του αναφέρεται στην Micromeria acropolitana την οποία “εδώ και έναν αιώνα κανένας δεν έχει ξαναδεί ούτε στο βράχο της Ακρόπολης ούτε κάπου αλλού”.
Το 2004 ανακαλύφθηκε ξανά τυχαία από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη κατά τις μελέτες του για το οικοσύστημα του Ιερού βράχου και ταυτοποιήθηκε το 2009 από τη βοτανολόγο δρ Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 
Από τότε η τοποθεσία του φυτού παραμένει μυστική για την προστασία του.
Ο Σταύρος Αποστόλου με τον Γιώργο Στασινόπουλο, εντόπισαν το φυτό λίγους μήνες πριν στην Ακρόπολη. 
Πρόκειται για ένα φυτό που φύεται μόνο στην Ακρόπολη. 
Το φυτό αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα σύμβολο αναγέννησης και επιβίωσης. 
Τα φυτά και η φύση συνεχώς μας εκπλήσσουν με την δύναμη τους να αντέχουν στον χρόνο. Είναι μαγικό το πως από ένα μικροσκοπικό σπόρο, πολλές φορές σε ελάχιστο χώμα ή σε κάποια σχισμή ενός βράχου, φυτρώνει ένα φυτό, μεγαλώνει ανθίζει και διαιωνίζει το είδος του. Τα φυτά και η φύση είναι δάσκαλοι επιβίωσης.
Η προστασία του μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους αλλά με βασικότερο αυτόν της απόκρυψης της ακριβούς τοποθεσίας του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. 
Έπειτα θα μπορούσε να γίνει αναπαραγωγή του φυτού και δημιουργία ενός μικρού Βοτανικού κήπου στην περιοχή όπου θα μπορούν οι επισκέπτες της Ακρόπολης να δουν και το φυτό “μύθο” και να το θαυμάσουν από κοντά…
Ανδρινίκη Κολοβου 
Η Μικρομέρια της Ακρόπολης/Micromeria acropolitana είναι είδος μικρού φυτού του γένους Μικρομέρια/Micromeria της οικογένειας των χειλανθών/Lamiaceae ή Labiatae.
Αποτελεί ενδημικό φυτό της Αθήνας και συγκεκριμένα του βράχου της Ακροπόλεως, στον οποίο φύεται αποκλειστικά. 
Έχει ύψος 5 έως 30 εκατοστά. 
Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Τα άνθη της έχουν χρώμα ροζ.
Το φυτό ανακάλυψαν οι Γάλλοι βοτανολόγοι Rene C.J.E. Maire και ο Marcel G.C. Petitmengin, στις 30 Αυγούστου του 1906 - “In Acropoli Athenarum”, 30.8.1906, Maire & Petitmengin, Mission Botanique en Orient no. 1073. 
Ορίστηκε για πρώτη φορά το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Eugen von Halácsy. 
Σε μη επίσημα δημοσιευμένο, χειρόγραφο έγγραφο του αναφέρεται αρχικά στο φυτό με το όνομα «Micromeria athenae», το οποίο περιγράφεται ως λεκτότυπος.[1] 
Ο von Halácsy παρουσιάζει το φυτό με το όνομα «Micromeria acropolitana» στο έργο του «Conspectus Florae Graecae».
Το φυτό είχε εξαφανιστεί για αρκετά χρόνια. 
Τον Ιανουαρίο του 1981 το φυτό συμπεριελήφθη, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στον κατάλογο των προστατευόμενων φυτών από το Ελληνικό κράτος.
Το 2006, 100 χρόνια μετά την πρώτη του ανακάλυψη, εντοπίστηκε ξανά, γύρω από την Ακρόπολη από τον Έλληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον γιο του Λάμπρο Τσούνη, ένας μικρός πληθυσμός 200 φυτών. 
Ταυτοποιήθηκαν το 2009 από τη Καθηγήτρια Βοτανικής Δρ. Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 
Η θέση του πληθυσμού κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας.
Βασίλειο:        Φυτά/Plantae
Συνομοταξία:  Αγγειόσπερμα/Magnoliophyta
Ομοταξία:       Δικοτυλήδονα/Magnoliopsida
Τάξη:        Λαμιώδη/Lamiales
Οικογένεια:    Χειλανθή/Lamiaceae
Γένος:       Μικρομέρια/Micromeria
Είδος:       Micromeria Acropolitana
Διώνυμο:       Μικρομέρια της Ακρόπολης/Micromeria acropolitana
Halácsy

 environmentalarchaeology.wordpress.com

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου.
Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα το βρούμε μεταγενέστερα στην Αίγυπτο και μετά στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους, σαν εδώδιμο ορεκτικό!
Και μετά, πολύ μετά, κάπου εκεί στο 1500μ.χ στο Μεξικό αλλά και στην Γερμανία και στην Αγγλία.
Στην παραδοσιακή ιατρική της Βρετανίας θα βρούμε το ραπανάκι να χορηγείται για τα δερματικά και εντερικά προβλήματα, αλλά και για τις πέτρες στα νεφρά.
Βέβαια ο πρώτος διδάξας ήταν ο Θεόφραστος*, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, ο οποίος το συνιστούσε ως ορεκτικό,
αντιβηχικό,
για την υδρωπικία,
το ερυσιπέλας,
τη αρθρίτιδα, αλλά και για τις ηπατικές παθήσεις
τις πέτρες στα νεφρά,
τις πέτρες στη χολή...

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη του στον οργανισμό μας!

...και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση θα χαρώ πολύ να εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε, και από εκεί, μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:
#μένουμε_υγιείς
#βότανα_και_υγεία
#βοτανοθεραπεία
#botanologia_gr
#βότανα_και_μαγειρική
#ανοσοποιητικό
#βότανα

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι
Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε όλα τα εκπληκτικά οφέλη από το μέλι είναι να ετοιμάζουμε και διάφορα ροφήματα και σιρόπια, από τα πιο πολύπλοκα οξυμέλια, μέχρι τα  πιο απλά και ευκολοπαρασκεύαστα, όπως το νερόμελο.
Η καθημερινή κατανάλωση νερόμελου είναι μια εύκολη,
υγιεινότατη και θρεπτικότατη συνήθεια.
Το απλό, αλλά ισχυρό αυτό ρόφημα που ενισχύει  τη γενική σας υγεία, ετοιμάζεται πανεύκολα, πιο εύκολα δεν γίνεται, και είναι ιδανικό και για τα παιδιά μας και μπορεί να αντικαταστήσει άνετα έτοιμους χυμούς
Και...
παρακολουθείστε τη συνέχεια στο βίντεό μου...
και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου,
collage φωτογραφιών και παραγωγή βίντεο:thalia – botanologia.gr

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Οι βαριές κουβέρτες μειώνουν την αϋπνία και εξασφαλίζουν ήρεμο και άνετο ύπνο

Εάν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά ή αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε υπάρχει ένας απλός τρόπος που θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε γλυκά και να συνεχίσουμε τον ύπνο μας ήρεμα.
Ποιος είναι;
Μια χνουδάτη μάλλινη παχιά-παχιά και βαριά κουβέρτα!!!
Ναι, ακριβώς αυτό δημοσίευσαν επιστήμονες στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία.
Η μελέτη τους δείχνει ότι οι βαριές κουβέρτες μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της αϋπνίας και να εξασφαλίσουν ήρεμο και άνετο ύπνο
Επίσης διαπίστωσαν οι επιστήμονες πως μια πιο παχιά κουβέρτα εκτός του ότι βελτιώνει τον ύπνο μειώνει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. 
Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν αυτές τις κουβέρτες για τέσσερις εβδομάδες ανέφεραν σημαντικά μειωμένη αϋπνία, 
καλύτερη διατήρηση του ύπνου, 
υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειωμένα συμπτώματα κόπωσης, κατάθλιψης και άγχους.
Και γιατί η χοντρή μάλλινη κουβέρτα έχει τόσες πολλές "μαγικές δυνάμεις"; 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η παχιά κουβέρτα μιμείται την αίσθηση της αγκαλιάς και του αγγίγματος, αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας, ενώ παράλληλα βοηθά τα δύο τμήματα του νευρικού συστήματος, το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό, να διατηρούν την ισορροπία τους και να δουλεύουν με αγαστή συνεργασία!!!
"Έμεινα έκπληκτος από το μεγάλο μέγεθος της επίδρασης στην αϋπνία από τη βαριά κουβέρτα και χάρηκα από τη μείωση των επιπέδων τόσο του άγχους όσο και της κατάθλιψης", Dr. Mats Adler
Η μελέτη δημοσιεύεται στις 15/09/2020 στο Journal of Clinical Sleep Medicine.
https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.8636

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Δεν είμαστε υποχείρια των γονιδίων μας αλλά των ιδεοληπτικών εμμονών μας

Επιγενετική: πέρα από τη μονοκρατορία των γονιδίων
H συμπεριφορά μας αλλάζει το DNA
Τι κοινό μπορεί να έχουν η άνθιση ενός φυτού, η επιρροή της δίαιτας μιας εγκύου στο μελλοντικό μεταβολισμό του παιδιού της και μια σειρά από νεοπλασίες και νευρολογικές παθήσεις;
Ολα εξαρτώνται από τη λιγότερο ή περισσότερο φυσιολογική επίδραση των επιγενετικών διεργασιών: από τις χημικές τροποποιήσεις που εισάγει το κυτταρικό περιβάλλον στη δομή και την οργάνωση του DNA.
Και όπως έδειξε μια σειρά από πρωτοποριακές έρευνες των τελευταίων 10-15 ετών, οι επιγενετικές διεργασίες, οι οποίες εκδηλώνονται με την τροποποίηση της έκφρασης των γονιδίων, αποτελούν πιθανότατα την «απάντηση» ενός οργανισμού στις εξωγενείς πιέσεις ή σε σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι αυτές οι τροποποιήσεις στην έκφραση των γονιδίων μπορεί να είναι πρόσκαιρες και μεταβατικές, ενδέχεται όμως να είναι πολύ πιο μόνιμες και ενδεχομένως κληρονομικές!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Δεν πετάμε ποτέ τα σκόρδα που έχουν βγάλει φύτρα

Πολλές φορές παρατηρούμε τα σκόρδα που έχουμε στην αποθήκη μας να έχουν βγάλει φύτρα και πολλές φορές χωρίς δεύτερη σκέψη τα σκόρδα αυτά τα πετάμε στα σκουπίδια.
Λάθος, μεγάλο λάθος, διότι τα φύτρα του σκόρδου είναι ένας χρήσιμος τρόπος για 
να βελτιωθεί το αντιοξειδωτικό δυναμικό του.
Τα φωτεινά πράσινα βλαστάρια που προκύπτουν από τις σκελίδες του σκόρδου απογειώνουν τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μετατρέποντάς το σε έναν ακόμα ισχυρότατο σύμμαχο για την καρδιά μας και όχι μόνο!
Όπως γνωρίζουμε το σκόρδο είναι ο μεγαλύτερος και ο ισχυρότερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας και υγιή τον οργανισμό μας
και η καινούργια ανακάλυψη που δείχνει ότι το σκόρδο που έχει βγάλει φύτρες έχει 
περισσότερες αντιοξειδωτικές δυνατότητες δηλαδή περισσότερες μετρήσιμες αντιοξειδωτικές δράσεις το καθιστά ακόμα σημαντικότερο.
read more:https://botanologia.gr/den-petame-pote-ta-skorda-poy-echoyn-vgalei-fytra/

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Πως ετοιμάζω ελιξήρια βοτάνων

Τα ελιξίρια είναι παρασκευάσματα με θαυματουργές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες.
Οι ιδιότητές τους προέρχονται από με το βότανο ή τα βότανα που είναι παρασκευασμένα.
Για την παρασκευή των ελιξιρίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εκτός από αυτούσιο το βότανο και το αιθέριό του,
το βάμμα του, ή το σιρόπι του.
Τα ελιξίρια συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά του εγχύματος ή του αφεψήματος με τα χαρακτηριστικά του σιροπιού και τα χαρακτηριστικά του βάμματος του βοτάνου που επιλέξαμε να το παρασκευάσουμε...

Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια

Εν τω μεταξύ, άλλα δεδομένα, που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές στο συνέδριο Diabetes Professional Care (DPC) 2022 που έγινε το Νοέμβριο στο Λονδίνο, προσθέτουν επίσης υποστήριξη στην κλινική αναγνώριση του εθισμού στα τρόφιμα.
Η κλινική ψυχολόγος Jen Unwin, PhD, από το Southport του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι ένα τρίμηνο διαδικτυακό πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων σε συνδυασμό με ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα σε μια ποικίλη ομάδα ατόμων, τα οποία δεν ήταν όλα υπέρβαρα ή είχαν παχυσαρκία.
Η Jen Unwin δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα της, αντιπροσωπεύουν τον πρώτο ευρείας κλίμακας κλινικό έλεγχο του είδους του, εκτός από μια προηγούμενη αναφορά τριών ασθενών με εθισμό στο φαγητό, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με κετογονική δίαιτα.
“Ο εθισμός στα τρόφιμα εξηγεί πολλά από αυτά που βλέπουμε στην κλινική πρακτική, όπου οι ευφυείς άνθρωποι καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε για τη φυσιολογία που σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και την ακολουθούν για λίγο, αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν”, δήλωσε η Unwin, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει περίπου το 20% των ασθενών της που θεωρείται ότι έχουν εθισμό στα τρόφιμα...

Kουραμπιέδες λαδιού-συνταγές που μας έρχονται από παλιά

 
κουραμπιέδες : το χριστουγενιάτικο γλυκό μας!!!
Κουραμπιέδες λαδιού -Από τις συνταγές μου και από τετράδια συνταγών γυναικών του προηγούμενου αιώνα που έχουν μεταφερθεί μέχρι εμάς σήμερα στόμα με στόμα!
Σε προηγούμενο άρθρο, στο οποίο μιλούσα για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, σας μίλησα για τους κουραμπιέδες με λάδι– και επειδή τα  δυο αυτά γλυκά είναι τα καθιερωμένα γλυκά  του Δωδεκαημέρου έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε τους λαδένιους κουραμπιέδες, που σας υποσχέθηκα.
Λοιπόν -ας τους ετοιμάσουμε-
Κουραμπιέδες: Το χριστουγενιάτικο γλυκό μας!
Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες γίνεται;
Δεν γίνεται, για αυτό ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τους κουραμπιέδες με λάδι, με συνταγές που μας έρχονται από πολύ παλιά, τότε που δεν χρησιμοποιούσαν βούτυρο, ειδικά στην Ελλάδα...

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Helleborus niger ένα πανέμορφο περίεργο βότανο

O Helleborus niger, κοινώς αποκαλούμενος και χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο ή μαύρος ελλέβορος, είναι ένα αειθαλές πολυετές ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια της νεραγκούλας, Ranunculaceae.
Αν και τα λουλούδια μοιάζουν με τα άγρια ​​τριαντάφυλλα ο ελλέβορος δεν ανήκει στην οικογένεια των τριαντάφυλλων/Rosaceae.
Ο μαύρος ελλέβορος περιεγράφηκε από τον Carl Linnaeus στον τόμο 1 του  Species Plantarum του το 1753.
Η ειδική ονομασία niger/μαύρο μπορεί να αναφέρεται στο χρώμα των ριζών
.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες ,τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών

 
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ποιο από τα δυο αγαπημένα γλυκά των γιορτών των Xριστουγέννων να προτιμήσουμε;
Γιορτινά τραπέζια,
πανέμορφα αλεξανδρινά, 
περίτεχνα κεριά και πιατέλες γεμάτες γλυκά.
Και τι γλυκά!
Κουραμπιέδες και μελομακάρονα!
Αν είναι δυνατόν να πεις σε κάποιον –“ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΕΙΣ”– είναι ιεροσυλία μια τέτοια προτροπή αυτές τις μέρες!
Και τι γίνεται με τα κιλά μας;
Πολύ σωστά να μου απευθύνετε μια τέτοια ερώτηση.
Και απαντώ-Όχι απαγόρευση,κάθε απαγόρευση πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα – βουλιμία και στη συνέχεια παχυσαρκία.
Και τι κάνουμε...

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Εγκέφαλος - Ισχυρά βότανα και μπαχαρικά για την υγεία του εγκεφάλου μας

Στον εγκέφαλό μας αρέσουν αυτά τα φαγητά περισσότερο!
Έρευνες δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, 
αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, 
να αυξήσουν τη συγκέντρωση, 
να ρυθμίσουν τη διάθεση και να διατηρήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας
Οι παρακάτω τροφές πρέπει να βρίσκονται συχνά στο καθημερινό μας τραπέζι:
-. ψάρια
-. φασολάδα
-. λαχανικά όλων των τύπων
-. αυγά
-. ξηροί καρποί
-. ροφήματα βοτάνων
-. μπαχαρικά
-. νερό
Και σίγουρα γνωρίζουμε πως ο εγκέφαλός μας αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού μας συστήματος.
Αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται με άξονες και δενδρίτες, οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις λειτουργίες του σώματος και του μυαλού μας.
Τα πάντα περνάνε από τον έλεγχο του εγκεφάλου μας και αν αυτός αρχίζει να έχει προβλήματα τα πάντα στη ζωή μας ανατρέπονται.
Ας ρίξουμε μια ματιά στε ισχυρότατα βότανα και μπαχαρικά που, σε επιστημονικές μελέτες, βρέθηκαν να ωφελούν τον εγκέφαλο μας...