Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια - 
είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια. 
Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα μας έχει ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν οτιδήποτε.
Για να είναι όμως λειτουργικά τα  μιτοχόνδριά μας χρειάζονται τα μικροθρεπτικά συστατικά  όπως οι βιταμίνες, 
τα μεταλλικά στοιχεία
και 
τα αντιοξειδωτικά, ειδικά δύο αντιοξειδωτικά, το άλφα λιποϊκό οξύ* και το συνένζυμο Q10, υποστηρίζουν την ενέργεια και προστατεύουν τα μιτοχόνδρια.
Χρειάζονται σωματική δραστηριότητα,
καθόλου επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή, έως καθόλου θρεπτική αξία και προστασία από την παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός μας προλαβαίνει να διορθώσει. 
Και βέβαια τα μιτοχόνδριά μας χρειάζονται άφθονα αμινοξέα, που βρίσκονται στο κρέας, 
στο ψάρι, 
στους ξηρούς καρπούς, 
στους σπόρους, τα φασόλια, 
στις φακές και στα αυγά που περιέχουν επίσης γλουταθειόνη/glutathione, που δρα προστατευτικά στα μιτοχόνδρια.
Και βέβαια και εδώ έχουν το ρόλο τους τα βότανά μας!
Τα βότανα και οι βιοδραστικές τους ενώσεις ενισχύουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διαταραγμένης μιτοχονδριακής λειτουργίας για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών με πρωτοστατούντα το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του, 
το τζίντζερ, 
τη Nigella sativa,
το σκόρδο,
το ganoderma το μανιτάρι,
την Euphorbia fischeriana,
τον Astragalus,
το Panax ginseng. 
Βέβαια οι επιδράσεις των βοτάνων,
των μπαχαρικών και των βιοδραστικών συστατικών τους στην ανθρώπινη υγεία και τη θεραπεία ασθενειών είναι και αυτές πολύπλοκες!
Ωστόσο, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχουν εφαρμοστεί νέες τεχνικές, μελετώντας και ερευνώντας τα βότανα!
Σε συνδυασμό με μοριακές μεθόδους και τεχνολογίες, μπορούν να διαφωτιστούν υποκείμενοι μηχανισμοί με μεγαλύτερη σαφήνεια για να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν ακριβείς στοχευμένοι θεραπευτικοί παράγοντες.
*Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA
Ένα συνένζυμο, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA λειτουργεί στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας για να επαναφορτίσει συγκεκριμένα ένζυμα και να αυξήσει τη διαθεσιμότητά τους για την παραγωγή ενέργειας.
Το ανθρώπινο σώμα παράγει άλφα-λιποϊκό οξύ αλλά σε μικρές ποσότητες. 
Επίσης, πολλά τρόφιμα περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ και
είναι το σπανάκι, 
το μπρόκολο, 
οι πατάτες, 
οι ντομάτες, 
τα λαχανάκια Βρυξελλών, 
τα καρότα,
τα παντζάρια,
το κόκκινο κρέας.
Τα τελευταία χρόνια, η μελέτη των μιτοχονδρίων έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιατρική, επειδή πολυάριθμες ασθένειες έχουν αποδοθεί σε δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia- https://botanologia.gr/mitochondria-mia-pantachoy-paroysa-kai-poikilomorfi-oikogeneia-organidion/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29360539/ - παναγιόχορτο ή λεονούριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου