Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη που αυτή μας προσφέρει.
Για αυτό η στροφή προς την παραδοσιακή κουζίνα και η απομάκρυνση από τα τυποποιημένα τρόφιμα, που στην πλειοψηφία τους στερούνται θρεπτικά συστατικά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι αναγκαία και επιτακτική!
Και όταν λέω παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, αναφέρομαι στη διατροφική κουλτούρα ενός τόπου, η οποία περιλαμβάνει έθιμα,
παραδόσεις και τεχνογνωσία - π.χ πως έφτιαχναν τα "τουτουμάκια" στην Πελοπόννησο - μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.
Και ενώ η διατροφική αξία των παραδοσιακών τροφίμων,
των παραδοσιακών συνταγών και του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος είναι αναγνωρισμένη, διαπιστώνεται μια προοδευτική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ενός μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού, το οποίο απομακρύνεται από την παραδοσιακή διατροφή και τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, υιοθετώντας αλλότριες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παχύσαρκα άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, δυστυχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται
Σε αυτό μου το άρθρο θα σας δώσω συνταγές για σπιτικές σάλτσες, με αναμφισβήτητη διατροφική αξία, αλλά και εξαίσια γεύση, με τις οποίες συνοδεύω πολλά μου πιάτα!
1. σάλτσα με λεμόνι και βασιλικό:
- 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
2. σάλτσα μουστάρδας με μέλι:
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon - κάνω πάντα την δική μουστάρδα dijon
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανθέων
- 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι - κάνω πάντα το δικό μου ξύδι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
3. σάλτσα αβοκάντο και λεμόνι:
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
4. σάλτσα μέντας ή δυόσμου και γιαουρτιού:
- 1 φλιτζάνι φυσική/παραδοσιακή γιαούρτη - μερικές φορές κάνω και γιαούρτη, εξαρτάται πάντα από το αν θα βρω το γάλα που θέλω!
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
Για όλες τις παραπάνω σάλτσες μου εργάζομαι με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος είναι ο εξής:
read more:https://botanologia.gr/grigora-apla-kai-katanoita-pangeystes-spitikes-saltses-me-arista-ylika-toy-protogenoys-tomea-tis-diatrofis-gia-ygeia-kai-eyzoia/
ας θυμηθούμε:
Για αυτό η στροφή προς την παραδοσιακή κουζίνα και η απομάκρυνση από τα τυποποιημένα τρόφιμα, που στην πλειοψηφία τους στερούνται θρεπτικά συστατικά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι αναγκαία και επιτακτική!
Και όταν λέω παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, αναφέρομαι στη διατροφική κουλτούρα ενός τόπου, η οποία περιλαμβάνει έθιμα,
παραδόσεις και τεχνογνωσία - π.χ πως έφτιαχναν τα "τουτουμάκια" στην Πελοπόννησο - μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.
Και ενώ η διατροφική αξία των παραδοσιακών τροφίμων,
των παραδοσιακών συνταγών και του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος είναι αναγνωρισμένη, διαπιστώνεται μια προοδευτική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ενός μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού, το οποίο απομακρύνεται από την παραδοσιακή διατροφή και τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, υιοθετώντας αλλότριες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παχύσαρκα άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, δυστυχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται
Σε αυτό μου το άρθρο θα σας δώσω συνταγές για σπιτικές σάλτσες, με αναμφισβήτητη διατροφική αξία, αλλά και εξαίσια γεύση, με τις οποίες συνοδεύω πολλά μου πιάτα!
1. σάλτσα με λεμόνι και βασιλικό:
- 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
2. σάλτσα μουστάρδας με μέλι:
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon - κάνω πάντα την δική μουστάρδα dijon
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανθέων
- 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι - κάνω πάντα το δικό μου ξύδι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
3. σάλτσα αβοκάντο και λεμόνι:
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
4. σάλτσα μέντας ή δυόσμου και γιαουρτιού:
- 1 φλιτζάνι φυσική/παραδοσιακή γιαούρτη - μερικές φορές κάνω και γιαούρτη, εξαρτάται πάντα από το αν θα βρω το γάλα που θέλω!
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
-. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου!
Για όλες τις παραπάνω σάλτσες μου εργάζομαι με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος είναι ο εξής:
read more:https://botanologia.gr/grigora-apla-kai-katanoita-pangeystes-spitikes-saltses-me-arista-ylika-toy-protogenoys-tomea-tis-diatrofis-gia-ygeia-kai-eyzoia/
ας θυμηθούμε:
ntina/thalia - botanologia.gr