Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το φως του ήλιου και η βιταμίνη D : Οι πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας μας

Το φως του ήλιου και η βιταμίνη D
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη D προστατεύει από κρυολογήματα και γρίπη – Μια νέα παγκόσμια συνεργατική μελέτη επιβεβαίωσε ότι η βιταμίνης D μπορεί να μας προστατέψει από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
Η μελέτη, μιας μετα-ανάλυσης 25 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, στις οποίες είχαν πάρει μέρος περισσότερα από 11.000 δημοσιεύθηκε στο The BMJ.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την υγεία των οστών και των μυών”, δήλωσε ο Carlos Camargo του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), συγγραφέας της μελέτης.
“Η ανάλυσή μας όμως διαπίστωσε ότι βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει και την οξεία αναπνευστική λοίμωξη, η οποία είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.”
Μέρα με την μέρα όλο και πληθαίνουν οι έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν τα τεράστια οφέλη του ηλιακού φωτός και κατ επέκταση της βιταμίνης D για την υγεία μας.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής τον διακεκριμένο δερματολόγο Richard Weller “Υπάρχει μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των θανάτων από όλες τις αιτίες με αυξημένη έκθεση στον ήλιο.
Φαίνεται ότι το φως του ήλιου αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα γονίδιά μας.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge έδειξαν ότι η έκφραση του 28% των γονιδίων αλλάζει, ανάλογα με την εποχή”...

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αμυγδαλέλαιο -Ένα θαυματουργό λάδι για τα μάτια μας.

Το αμυγδαλέλαιο και τα μάτια μας
Σε προηγούμενο αρθρο μου παρακολουθήσαμε το αμυγδαλέλαιο.
Είδαμε τις ιδιαίτερες ιδιότητές του και πως κατευνάζει τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στο πρόσωπό μας ,
στα χείλη μας και στα μαλλιά μας.
Στο σημερινό μου άρθρο θα παρακολουθήσουμε πως και γιατί μπορεί να βοηθήσει τα μάτια μας.
Μια από της ισχυρές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου είναι και οι ισχυρές μαλακτικές.
Αυτό σημαίνει ότι έχει κατευναστική και ηρεμιστική επίδραση στο δέρμα και δη στο δέρμα γύρω από τα μάτια.
Η υφή του είναι λεπτή και λεία , έτσι οι πόροι του δέρματος δεν κλείνουν και απορροφάται πολύ εύκολα.
Είναι ένα λάδι ελαφρύ , εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας.
Με την γήρανση και την καταπόνηση η ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας χάνει την φυσική ελαστικότητά της και δημιουργούνται ρυτίδες , μαύροι κύκλοι και το δέρμα χαλαρώνει.
Εφαρμόζοντας λοιπόν σε αυτή την...

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ
και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καίνε το λίπος και μας αδυνατίζουν

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καταπολεμούν το λίπος και μας απαλλάσσουν από τα περιττά κιλά
Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αναζητά τροφές δροσερές και ελαφριές.
Και τι πιο ελαφρύ και νoστιμότερο από τα φρούτα;
Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιεινή μας διατροφή.
Τα φρούτα επίσης έχουν πολύ λίγες θερμίδες υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο:
διαβήτη,
υψηλής αρτηριακής πίεσης,
καρκίνου και
καρδιακών παθήσεων...

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τα κεράσια και οι διουρητικές ιδιότητες των μίσχων τους

Κεράσια –είναι μικρά, στρόγγυλα, βαθυκόκκινα, γλυκά, χυμώδη με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α,
βιταμίνης C, σιδήρου και μελατονίνης.
Κεράσια, ένα από τα τόσα πολύτιμα μικρά φρούτα του καλοκαιριού μας.
Και πίσω από το μικρό τους μέγεθος κρύβουν πολλές-πολλές σπουδαίες ιδιότητες και δράσεις.
Μέσα στις πολλές είναι και η μείωση της σωματικής και πνευματικής μας κόπωσης και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας
Τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν τα κεράσια αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού μας και παράλληλα λαμβάνουν μέρος στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού μας.
Οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες με περίσσια κερασιών είναι ένα πλήρες θρεπτικών συστατικών πιάτο, ειδικά για τα παιδιά μας σε περιόδους μαθητικών εξετάσεων που χρειάζονται νηφαλιότητα και ενεργητικότητα.
Και λίγο πριν να πάμε για ύπνο, μετά από μια κουραστική μέρα, οι επιστήμονες από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών- School of Biological Sciences- του Πανεπιστημίου Northumbria μας προτείνουν το χυμό κερασιών...

Η κατανάλωση σπανακιού καθημερινά βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας

Γιατί το σπανάκι μας κάνει δυνατούς;
Γιατί τα νιτρικά άλατα που περιέχει το σπανάκι και πολλά άλλα πράσινα λαχανικά έχουν μια ισχυρή επίδραση στη μυϊκή δύναμη επιβεβαιώνει μία σουηδική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έρχεται να μας υπενθυμίσει πως όλα τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα βότανα και τα λαχανικά έχουν θρεπτική αξία.
Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας – Physiology and Pharmacology – του έγκριτου Karolinska Institutet της Στοκχόλμης με επικεφαλής τους:
Andrés Hernández
Eddie Weitzberg και
Tomas A. Schiffer διαπίστωσαν , πριν κάποια χρόνια , ότι η κατανάλωση 300 gr σπανακιού καθημερινά ή δύο έως τρία παντζάρια βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Κάτι σαν τον Ποπάυ δηλαδή , το διάσημο ήρωα των καρτούν που φαίνεται πως σωστά έτρωγε μανιωδώς σπανάκι για να μεγαλώσουν οι μύες του.
Τον Ποπάυ όπως είναι γνωστό εφηύρε η Ένωση Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄30 όταν διοργάνωνε τη διαφημιστική της καμπάνια.
Ο Ποπάυ πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση της Ένωσης για την προώθηση του λαχανικού αυτού και από τότε ο ναυτικός Ποπάυ....
read more:https://botanologia.gr/spanaki-i-sychni-katanalosi-toy-voithaei-stin-ayxisi-tis-myikis-mazas/

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μπαχάρι ή αλλιώς πανάρτυμα

Μπαχάρι – και πρέπει να το τρίψουμε τη στιγμή που θα χρειαστεί να το γευτούμε.
Όλη του η γεύση και το μυστηριώδες άρωμά του που θυμίζει μασχοκάρυδο,
κανέλα και γαρίφαλο αναδύεται τη στιγμή που το τρίβουμε.
Οι Άγγλοι το 1621 όταν το πρωτοσυνάντησαν μαγεύτηκαν μαζί του και το ονόμασαν allspice νομίζοντας πως είναι συνδυασμός των τριών μπαχαρικών
Είναι γνωστό και ως ινδικό πιπέρι και έρχεται δεύτερο μετά το γαρίφαλο όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Και, ναι το κόβουμε τα από δέντρα!
Από τα “μπαχαρόδενδρα”...

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

έχουν τα φυτά «αυτιά»;

Ακούνε ήχους και στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες

~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

  Έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας μέσω ηχητικών και χημικών σημάτων έχουν τα φυτά σύμφωνα με τους ειδικούς

Το ότι τα φυτά είναι ικανά να ακούνε ήχους και να ανταποκρίνονται σε αυτούς το έχουμε ήδη ακούσει. 
Αρκετές μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι οι πράσινοι φίλοι μας λαμβάνουν μια τονωτική «ένεση» ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής τους στο άκουσμα γλυκόλογων ή κλασικής μουσικής.
Νέα μελέτη από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, έδειξε ότι σπόροι καυτερής πιπεριάς (Chili – Capsicum annuum) είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την παρουσία γειτονικών φυτών όταν όλες οι μορφές επικοινωνίας μεταξύ τους, πλην της ηχητικής, έχουν αποκλειστεί.
Πράσινη «ακοή»
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί έβαλαν σπόρους καυτερής πιπεριάς σε οκτώ Petri dish τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε έναν κύκλο γύρω από ένα γλαστράκι μάραθου (Foeniculum vulgare).
Ο μάραθος απελευθερώνει χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα και στο χώμα οι οποίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη άλλων φυτών.
Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές δοκίμασαν να απομονώσουν τον μάραθο σε ένα κουτί, «φυλακίζοντας» έτσι τις «επιθετικές» προς άλλα φυτά χημικές του ουσίες. Σε άλλη περίπτωση, τοποθέτησαν το κουτί άδειο στο κέντρο χωρίς τον μάραθο μέσα.
Κατά τη διάρκεια όλων των δοκιμών, το σύνολο των φυτών βρισκόταν κλεισμένο μέσα σε ένα κουτί ηχομόνωσης προκειμένου να μην υπάρχουν παρεμβολές από εξωτερικά σήματα.
Ανάπτυξη βάσει… επικοινωνίας
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η βλάστηση των σπόρων καυτερής πιπεριάς που είχαν εκτεθεί στον μάραθο ήταν πολύ πιο αργή συγκριτικά με εκείνη των σπόρων που δεν γειτόνευαν με το συγκεκριμένο φυτό.
Την ταχύτερη ανάπτυξη ωστόσο, εμφάνισαν οι σπόροι που περιέβαλαν το γλαστράκι του μάραθου όταν εκείνος βρισκόταν σφραγισμένος.
Οι επιστήμονες επανέλαβαν τις δοκιμές με 2400 σπόρους καυτερής πιπεριάς σε 15 ξεχωριστά κουτιά.
Αναλύοντας τα ευρήματα αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των σπόρων αποτελούσε αποτέλεσμα της αντίδρασής τους σε κάποια μορφή ηχητικών σημάτων, τα οποία προετοίμαζαν τους σπόρους για την απελευθέρωση των χημικών ουσιών του μάραθου.
Το γεγονός ότι αυτά τα χημικά δεν κατάφερναν να φτάσουν ποτέ όταν ο μάραθος ήταν σφραγισμένος, εξηγεί την ταχύτερη ανάπτυξη των σπόρων της πιπεριάς γύρω του -οι σπόροι αυτοί, λένε οι ερευνητές, είχαν ακούσει την παρουσία του μάραθου και είχαν προετοιμαστεί για την επίθεσή του-.
Από την πλευρά του ο δρ Ρίτσαρντ Κάρμπαν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντείβις, στις ΗΠΑ, έσπευσε να σχολιάσει ότι πάρα το γεγονός ότι η μελέτη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, υποδεικνύει για άλλη μι αφορά ότι τα φυτά διαθέτουν έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους.
 Αυτός ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος στους επιστήμονες.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Αυστραλών επιστημόνων παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».
thalia

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Το καρπούζι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Και βέβαια το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό.
Και βέβαια το καλοκαίρι με τη ζέστη του αναγκάζει τον οργανισμό μας να το αναζητά!
Και πριν πάμε πάρα κάτω ας θυμηθούμε: Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.
Και ας δούμε τώρα τι λένε οι ερευνητές για το καρπούζι και την αρτηριακή πίεση.
Τα στοιχεία από μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Arturo Figueroa και Bahram H. Arjmandi του scientists at The Florida State University δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό όπλο ενάντια στην προϋ-πέρταση, μια διαταραχή που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νόσων.
Η μελέτη δείχνει ότι τo εκχύλισμα του καρπουζιού μειώνει την προϋπέρταση ή υπέρταση σταδίου ένα (1) σε παχύσαρκους μεσήλικες και αυτό διότι το εκχύλισμα του καρπουζιού,
το οποίο είναι μια πλούσια πηγή των αμινοξέων L-citrulline και L-arginine συσχετίστηκε με μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση...

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αιθέρια έλαια βοτάνων για ηρεμία, ξεκούραση, διαύγεια και ζωτικότητα

Αιθέρια έλαια και είναι η ”ψυχή” του κάθε φυτού.
Οι ουσίες οι οποίες προσδίδουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά και το άρωμα των φυτών και των βοτάνων.
Η απορρόφησή τους από το δέρμα τα στέλνει κατευθείαν στο κυκλοφορικό μας σύστημα και αν τα μυρίσουμε θα τα στείλουμε στα κέντρα, τα οποία έχουν σχέση με την έκκριση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών και κατ’επέκταση με τον τον ψυχισμό μας.
– λεβάντα
– γεράνι
– τριαντάφυλλο
– πορτοκάλι, όλα γλυκά αισθησιακά αρώματα.
Και μαλάξεις του σώματος, μασάζ.
Το μασάζ με αιθέρια έλαια-όπως είναι γνωστό-είναι από τους πλέον δημοφιλείς και αποτελεσματικούς τρόπους πρόσληψης και θεραπείας διάφορων ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Πολλές οι ευεργετικές και οι θεραπευτικές δράσεις του μασάζ:
~ ανακουφίζει από τσιμπήματα και κεντρίσματα εντομών
~ ανακουφίζει από ελαφριά εγκαύματα
~ ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους...

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

φτιάχνω σπιτική κέτσαπ-how to make Homemade Ketchup

Ketchup - κέτσαπ
όλοι μας γνωρίζουμε την πικάντικη αυτή σάλτσα η οποία
είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά καρυκεύματα στον κόσμο
το κέτσαπ ή η κέτσαπ εφευρέθηκε στην Κίνα στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα και
από τότε έχει κατακλύσει σχεδόν τις περισσότερες αγορές
μόνο στην Αμερική η βιομηχανία κέτσαπ -λένε- αξίζει μισό δισεκατομμύριο δολάρια
η  προέλευση αυτής της γλυκύτατης και πικάντικης σάλτσας χρονολογείται από τον 16ο αιώνα όταν
οι Κινέζοι ανακάτεψαν  μαριναρισμένα ψάρια με διάφορα μπαχαρικά και το ονόμασαν “kôe-chiap” που σημαίνει μαριναρισμένα ψάρια στην άλμη 
στις αρχές του 17ου αιώνα η  κέτσαπ κάνει την εμφάνισή του στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία
όπου ανακαλύφθηκε από βρετανικούς εξερευνητές οι οποίοι και
την εισάγουν στην πατρίδα τους
και έτσι
γίνεται η κέτσαπ γνωστή και στην Ευρώπη
εμείς ας δούμε  
πώς να φτιάξουμε μιά νοστιμότατη σπιτική κέτσαπ που ανακάλυψα στο:
πάμε με την πρώτη πρόταση:
Υλικά:
Πάρε 24 κιλά ντομάτες και βράστες μέχρι να γίνουν μαλακές.
Στύψε τες μέσα από ένα καλό συρμάτινο κόσκινο και πρόσθεσε:
2 κιλά ξύδι
850 γραμμάρια αλάτι  
57 γραμμάρια γαρύφαλλο  
110 γραμμάρια μείγμα μπαχαρικών-αλατοπίπερο
85 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)
3 κουτάλια σούπας γεμάτα μαύρο πιπέρι και
5 κεφάλια σκόρδο ξεχωρισμένα και ξεφλουδισμένα.
Παρασκευή:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τα περίπου 3 ώρες, ή μέχρι να μειωθεί στο ήμισυ.
Μετά αποθήκευσέ τη χωρίς στράγγισμα, και εμφιαλώστε τη σε μπουκάλια - αποστειρωμένα φυσικά
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
και
η δεύτερη πρόταση:
Υλικά:
Σε 12 κιλά ξεφλουδισμένες ντομάτες πρόσθεσε:
1 λίτρο καλό ξύδι
450 γραμμάρια αλάτι
110 γραμμάρια μαύρο πιπέρι
57 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν - αν θέλουμε να καίει
110 γραμμάρια μείγμα αλατοπίπερο
6 κρεμμύδια
28 γραμμάρια γαρύφαλλο
900 γραμμάρια ζάχαρη
Παρασκευή:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τη μάζα για 3 ώρες ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σας καεί στο πάτο.
Όταν κρυώσει περάστε το από μία καλή κρησάρα ή ένα χοντρόκοκκο ύφασμα και διατηρήστε τη εμφιαλώνοντας τη σε μπουκάλια- αποστειρωμένα φυσικά
Πολλοί παραλείπουν το ξύδι σε αυτή τη συνταγή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
εγώ ήδη έχω ξεκινήσει να κάνω την πρώτη πρόταση με έξι όμως κιλά ντομάτες και την ανάλογη ποσότητα των άλλων υλικών
ενώ θα προσθέσω επιπλέον
μέλι
ρίγανη
βασιλικό
θυμάρι και
κανέλα
καλή μου επιτυχία και σε όσους αποφασίσουν να την κάνουν
οι ντομάτες στις λαϊκές αγορές είναι ήδη πολύ φτηνές
~~~~~~~~~~~~~~~~
aς θυμηθούμε και τις σπουδαίες ιδιότητες της ντομάτας και της σάλτσας της:

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Πέντε ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά βότανα

Με οποιοδήποτε μικρό τραυματισμό στο σώμα μας δημιουργούνται φλεγμονές , και
όταν υπάρχουν φλεγμονές υπάρχει και πόνος ,
και όταν υπάρχει πόνος αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλά ένα αντιφλεγμονώδες βότανο αλλά ένα ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες βότανο , το οποίο να είναι και αναλγητικό.
Χρειαζόμαστε ένα βότανο που να εντοπίζει την φλεγμονή και άμεσα να καταπραΰνει τον πόνο και να ανακουφίζει από τον πόνο και παράλληλα  να μειώνει το πρήξιμο.
Να είναι αποτελεσματικό και ταχείας δράσης.
Τα πιο κατάλληλα αντιφλεγμονώδη βότανα για αυτές τις περιπτώσεις είναι τα βότανα που έχουν και τις δυο ιδιότητες είναι
δηλαδή και
ισχυρά αντιφλεγμονώδη και
ισχυρά αναλγητικά.
Οι φλεγμονές μερικές φορές είναι αρκετά επώδυνες και...

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία

Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την κανέλα από την κασσία;
ναι;
Πάμε λοιπόν.
Άλλο μπαχαρικό είναι η κανέλα και άλλο η  κασσία.
Πολύ-πολύ συχνά τα δυο μπαχαρικά συγχέονται και όταν είναι σε σκόνη είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.
Η κασσία προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ και είναι ένα πολύ πιο παχύ και χονδροειδές προϊόν  , ενώ η κανέλα από την Κεϋλάνη είναι έλα ντελικάτο λεπτό προϊόν.
Η cassia είναι πολύ πιο φτηνή από την κανέλα και πωλείται συχνά αντί αυτής.
Εμείς όμως πως μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε;
Ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα ξυλάκια της κανέλας από της κασσίας είναι να παρατηρήσουμε πολύ – πολύ καλά τους δύο φλοιούς.
Ας δούμε την κασσία...

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Το μπρόκολο, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

     Μπρόκολο για μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου
Έχει αποδειχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης, και πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις ή πέντε μερίδες, ειδικά της ομάδας των σταυροειδών λαχανικών την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου αλλά και άλλων χρόνιων και μη ασθενειών.
Τα σταυρανθή λαχανικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού μας και υπάρχει ένα σύνολο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι υψηλές δίαιτες σε αυτά τα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Οι περισσότερες από τις αποδείξεις ότι το μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή μας κρατούν υγιείς προέρχονται από μεγάλες μελέτες για τη διατροφή των ανθρώπων, μερικές από τις οποίες εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Πολλές από αυτές τις μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετές μερίδες από αυτά τα λαχανικά κάθε εβδομάδα έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες οι ερευνητές με διαφοροποιημένες φυσικές μεθόδους και διασταυρώσεις δημιουργούν νέες ποικιλίες λαχανικών με υψηλότερες ποσότητες των ήδη υπαρχόντων σε αυτά φυτοθρεπτικών συστατικών...

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

J. S. Bach - Suite for Lute in C Minor BWV 997 - 3. Sarabande

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sarabande
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
για να γαληνέψει λίγο η ψυχή...
........................

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!