Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

η παγκόσμια τεράστια τράπεζα σπόρων θαμμένη μέσα σε ένα παγωμένο βουνό στη Νορβηγία

οι ποικιλίες
του σιταριού
του καλαμποκιού
του ρυζιού 
και πολλές-πολλές άλλες ποικιλίες
που μεγαλώνουμε σήμερα -λένε οι επιστήμονες-
πιθανόν
να μην αντέξουν σε ένα μέλλον που απειλείται από την κλιματική αλλαγή
ο Κάρυ Φάουλερ μας μεταφέρει στο εσωτερικό
μίας τεράστιας τράπεζας σπόρων θαμμένης μέσα σε ένα παγωμένο βουνό στη Νορβηγία, στην οποία αποθηκεύεται μια ποικιλόμορφη ομάδα σπόρων τροφής για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

Δεντρολίβανο και μέντα, δύο πανίσχυρα βότανα που ενισχύουν τη μνήμη μας

H μνήμη διαποτίζει και κυβερνά τη ζωή μας ολόκληρη.
Χωρίς τη μνήμη μας δεν θα είχαμε παρελθόν , δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε το παρόν και πιο θα ήταν το μέλλον του μέλοντός μας κανείς δεν μπορεί να ξέρει.
Για γνώση και μάθηση ούτε λόγος.
Τι μπορεί λοιπόν να αναμοχλεύσει τη μνήμη μας;
Έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές η μυρωδιά και μόνο ενός αρώματος μπορεί να μας στείλει πίσω στον χρόνο , να μας θυμίσει συναισθήματα ,
εικόνες,
τόπους,
συγκεκριμένα γεγονότα.
Οι ερευνητές έχουν πια μάθει ότι η ανάκληση κάποιου γεγονότος ή μιας κατάστασης στο νου μας από το παρελθόν τουλάχιστον διπλασιάζεται όταν ένα γεγονός του παρελθόντος σχετίζεται με μία μυρωδιά.
Το δεντρολίβανο και η μέντα είναι δυό βότανα που στη λαϊκή ιατρική, έχουν συνδεθεί εδώ και αιώνες με τη καλή μνήμη, το οποίο έρχονται να το επιβεβαιώσουν σύγχρονες μελέτες και έρευνες, όπως μια μελέτη που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Northumbria...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η ανεπάρκεια της διατροφικής βιταμίνης Ε είναι μία από τις αιτίες της τριχόπτωσης.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και η βοήθεια και ο ρόλος της στους ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας είναι καθοριστικός.
Η βιταμίνης Ε βρίσκεται ως επί τω πλείστον , στα φυτικά έλαια, αλλά και γενικότερα στις περισσότερες φυτικές τροφές.
Είναι  μια λιποδιαλυτή βιταμίνη , και στη φύση βιοσυνθέτεται από τα φωτοσυνθετικά φυτά , αλλά και από άλλους αυτότροφους οργανισμούς , όπως τα φύκη και ορισμένα βακτήρια , κυρίως κυανοβακτήρια.
Η βιταμίνη Ε δεν βιοσυντίθεται από τον άνθρωπο και τα άλλα θηλαστικά και προσλαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής.
Και τι γίνεται με την τριχόπτωση;
Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που ο περιορισμός του δεν είναι κάτι το απλό.
Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής μας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες , όπως η παραγωγή σμήγματος ,το επίπεδο του pH στον οργανισμό μας ,  η κυκλοφορία του αίματος και η κατάσταση των τριχοθυλακίων.
Διαθέσιμες θεραπείες υπάρχουν πολλές , υπάρχουν όμως μόνο μερικές που είναι πραγματικά αποτελεσματικές.
Η βιταμίνη Ε συγκαταλέγεται σε αυτές και θεωρείται ότι αποτελεί ιδανικό ίαμα , και ας δούμε γιατί...

read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-tis-diatrofikis-vitaminis-e-einai-mia-apo-tis-aities-tis-trichoptosis/

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

τα πίτουρα και η σημασία τους για τον οργανισμό μας


Πίτουρα  - αλήθεια τι είναι τα πίτουρα;
και τι σχέση έχουν με τα "bran";
Λοιπόν...
Τα πίτουρα είναι ένας συνδυασμός της αλευρώνης , του περικαρπίου και του φύτρου των σιτηρών , τα οποία διαχωρίζονται από το αλεύρι μετά το άλεσμα , όταν θέλουμε να πάρουμε άσπρο αλεύρι.
Είναι δηλ τα πίτουρα υποπροϊόν της άλεσης και συνήθως , μέχρι πριν κάποια χρόνια , τα χρησιμοποιούσαμε μόνο ως ζωοτροφή.
Αυτό άλλαξε όταν , κατόπιν ερευνών , οι μελετητές παρατήρησαν την σπουδαιότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό του πίτουρου και της ολικής άλεσης.
Παρατηρήθηκε πως:
- η αλευρώνη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες , απαραίτητα λιπαρά οξέα, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο , σίδηρο.
Επίσης το σπουδαίο αυτό φυτοθρεπτικό συστατικό είναι σημαντική πηγή θειαμίνης ,
νιασίνης ,
ριβοφλαβίνης ,
χολίνης ,
βεταΐνης ,
φολικού οξέος ,
φαινολικών ενώσεων όπως  φαινολικά οξέα και πολύπλοκες φαινόλες , μεταξύ των οποίων και οι ισχυρότατες λιγνάνες με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις....

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Το δέρμα μας αυτό το γνωστό – άγνωστο όργανο του σώματός μας

Το δέρμα μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα του σώματός μας.
Είναι η επιφάνεια επαφής μας με τον εξωτερικό κόσμο.
Είναι το μεγαλύτερό μας όργανο , που
1,5 εκατομμύρια μικροσκοπικές νευρικές απολήξεις το βοηθούν
να νιώθει να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται την πίεση ,
τις δονήσεις ,
τον πόνο ,
τις αλλαγές της θερμοκρασία.
Είναι η προβολή μας στον κόσμο των μορφών.
Μέσα από αυτό αγγίζουμε και μας αγγίζουν ,
Είναι η εικόνα που δημιουργούμε , και
για κάποιο περίεργο λόγο πολλοί από εμάς , ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι βάζουμε στο στόμα μας , αγνοούμε παντελώς για το τι βάζουμε στο δέρμα μας.
Είναι εκπληκτική η άγνοιά μας για το περιεχόμενο των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό που είναι το....

read more:https://botanologia.gr/to-derma-mas-ayto-to-gnosto-agnosto-organo-toy-somatos-mas/

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

tacuinum Sanitatis ένα εγχειρίδιο υγείας από την εποχή του Μεσαίωνα

Στα τέλη του Μεσαίωνα οι πρίγκιπες,
οι πλούσιοι έμποροι,
οι άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας και οι αριστοκράτες  γνώρισαν τους κανόνες της υγείας,
της υγιεινής και της ορθολογικής ιατρικής μέσα από το Tacuinum Sanitatis.
Το Tacuinum Sanitatis  ήταν μια πραγματεία, κάτι σαν Αλμανάκ – ημερολόγιο – 
Ήταν ένας οδηγός για την υγεία και την ευεξία που διαδόθηκε ευρέως τον 14 και τον 15 αιώνα.
Ήταν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια με σύντομες αντιλήψεις για την υγεία,
την διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων του μεσαίωνα.
Η πραγματεία αυτή πρωτογράφτηκε στην Αραβική γλώσσα από τον Ububchasym de Baldach  -ή Ibn Butlân όπως ήταν ευρεία γνωστός -με αρχικό τίτλο Taqwin al-sihha.
Ο τίτλος Tacuinum Sanitatis του δόθηκε κατά την μετάφραση στα Λατινικά, η οποία έγινε στο Παλέρμο στην αυλή του Manfred – βασιλιά της Σικελίας – μεταξύ 1258 και στο 1266.
Ο Ibn Butlân ήταν ένας χριστιανός γιατρός γεννημένος στην Βαγδάτη και ο οποίος πέθανε το 1068...

ώρα για μουσική

μουσική
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 και - νομίζω - 
πως όλοι γνωρίζουμε
πόσο καταλυτική είναι η σημασία της στην ανθρώπινη συμπεριφορά
~~~~~~~~~~~~~~~
ας ακούσουμε ένα μεγάλο ερμηνευτή
και
ένα μεγάλο συνθέτη
~~~~~~~~~~~
ο Glenn Gould ερμηνεύει
Johann Sebastian Bach  
και
GOLDBERG-VARIATIONEN  
~~~~~~~~~~~~~
 

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Λιαστές πεντανόστιμες ντομάτες – ένα κορυφαίο έδεσμα

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικόστο τραπέζι μας και στη διατροφή μας το χειμώνα.
Θα χρειαστούμε κατ’ αναλογία-
– δύο κιλά κόκκινες στρογγυλές ντομάτες
– 200 γρ χοντρό θαλασσινό αλάτι
– ένα μεγάλο ξέβαθο ταψί
– μία σχάρα* ,την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στο ταψί
– τούλι ή μια αυτοσχέδια κρησάρα – σήτα
Ξεκινάμε:
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και τις κόβουμε στα δυο.
Αφαιρούμε τους σπόρους και τις αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.
Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω στο ταψί και αραδιάζουμε πάνω στη σχάρα τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε τις ντομάτες μας με.....
read more:https://botanologia.gr/liastes-pentanostimes-ntomates-kai-skoni-ntomatas/

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων


Ντομάτα
Τόσο πολύτιμη όσο δε φανταζόμαστε!
Είναι κόκκινη αλλά
και ροζ
και πράσινη!
Είναι ζουμερή,
είναι ο πρωταγωνιστής στις σαλάτες μας,
είναι ο πρωταγωνιστής των πιο νόστιμων σαλτσών μας
αλλά , δεν είναι μόνο μία:
Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη:
~ ροζ ντομάτες- μια ποικιλία από το 1800 η οποία και θεωρείτε η πιο νόστιμη
~ η Cherokee Purple η θεωρούμενη και η αυθεντική ποικιλία από το Tennessee , ινδιάνικης καταγωγής με μιά εξαιρετική γεύση και άρωμα....



Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Βότανα για σεξουαλική υγεία,τόνωση και ζωτικότητα

Είναι γνωστό ότι  εδώ και χιλιάδες χρόνια το ενδιαφέρον για τα αφροδισιακά βότανα ήταν ιδιαίτερο και κάθε φορά ο κατάλογος των βοτάνων μεγάλωνε.
Αφροδισιακά βότανα και ιάματα ήταν και είναι μια μεγάλη ομάδα βοτάνων-φρούτων και μπαχαρικών για το “ευ ζην”,
για τη σεξουαλική υγεία και τη ζωτικότητα, γιατί η σεξουαλικότητα ήταν και είναι συστατικό της καλής υγείας.
Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα
αφροδισιακά βότανα και αυτό διότι αναζητούσαν τρόπους να αυξήσουν τη ζωτικότητά τους,
να διατηρήσουν την υγεία τους,να καλυτερεύσουν και να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή.
Τίποτα περίεργο θα μου πείτε,αφού ο έρωτας -όπως και η υγεία-ήταν και είναι συνυφασμένα με την ίδια τη ζωή
και
η αναζήτηση αυτή ήταν και είναι κοινή σε όλους τους πολιτισμούς και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της μέχρι σήμερα...

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Γρανίτα με σταφύλι και μέντα, μια ιδανική απόλαυση για το καλοκαίρι

 
Γρανίτα – Μια ιδανική και δροσερή απόλαυση για το καλοκαίρι
Τις ζεστές μέρες , πάντα , ζητάμε κάτι δροσιστικό και αναζωογονητικό που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την ζέστη αλλά και που θα μας χαρίσει απόλαυση.
Και βέβαια αν ήταν απολαυστικό και υγιεινό όσο μια δροσερή γρανίτα μέντας με σταφύλι , δεν θα λέγαμε όχι.
Λοιπόν
– σε μια τσαγιέρα βάζουμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα.
– ρίχνουμε μια κούπα βραστό νερό.
– σκεπάζουμε και περιμένουμε να κρυώσει.
– μόλις κρυώσει σουρώνουμε και προσθέτουμε μία κούπα χυμό σταφυλιού* που έχουμε εν τω μεταξύ ετοιμάσει περνώντας τα σταφύλια* μας στο μπλέντερ ή στον αποχυμωτή.
– τοποθετούμε την γρανίτα μας στο ψυγείο να παγώσει και την σερβίρουμε με ευωδιαστά παγάκια μέντας!
     *Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με πολλές διαταραχές, όπως:

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Πως φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά

σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια των επαρχιακών και αγροτικών περιοχών μέχρι και πριν λίγα χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες έφτιαχναν
τραχανά
χυλοπίτες
και
τουτουμάκια
και διαβάζουμε
στη wikipedia...
Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. 
Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. 
Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. 
Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή.
Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.
και
από το ftiaxno.gr
 ας δούμε πως 
 Έχοντας δικό μου αλεύρι αποφάσισα στις διακοπές μου να φτιάξω ότι ζυμαρικό μπορούσα να φανταστώ, ξεκίνησα λοιπόν από το πιο απλό και παραδοσιακό ζυμαρικό της Ελλάδος, τον τραχανά. 
Ο τραχανάς έχει θρέψει πολλά παιδιά και σχεδόν όλους τους Έλληνες τα παλιότερα χρόνια. 
Αυτό υποθέτω πως γινόταν, γιατί ήταν πολύ εύκολος και γρήγορος στην παρασκευή του στο σπίτι και ταυτόχρονα ήταν πολύ θρεπτικός, νόστιμος και εύκολος στο μαγείρεμα, για αυτό και κάθε σπίτι έφτιαχνε τον δικό του τραχανά.
 Εγώ δεν τον πολυσυμπαθούσα όταν ήμουν μικρός λόγο του αρώματός του από το γάλα, βέβαια τώρα τελευταία που τον ξαναδοκίμασα άλλαξα γνώμη. 
Αποφάσισα λοιπόν να μάθω πως γίνετε ο τραχανάς και να φτιάξω τον δικό μου σπιτικό τραχανά στο σπίτι με τα δικά μου υλικά.
Συνταγές για τραχανά υπάρχουν πολλές, μπορείτε να φτιάξετε νηστίσιμο, γλυκό, ξινό τραχανά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας . 
Ακόμα υπάρχει και ο τραχανάς με σπασμένο στάρι, ο χόντρος, με πλιγούρι δηλαδή κάτι που θέλω να φτιάξω αργότερα.
Σε πολλές συνταγές τραχανά συνάντησα και σιμιγδάλι, κάτι που εγώ δεν χρησιμοποίησα, μιας και το αλεύρι ολικής αλέσεως που έχω έκανε για τον τραχανά.

                                                              Γλυκός τραχανάς
Ο γλυκός τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και φρέσκο γάλα. 
Βράζουμε το γάλα και περιμένουμε να γίνει χλιαρό. 
Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

                                                             Ξινός τραχανάς
Ο ξινός τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και ξινισμένο γάλα. 
Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου.
 Κάθε μέρα προσθέτουμε και λίγο φρέσκο γάλα στο ξινισμένο γάλα μας. 
Σε 3-4 ημέρες το ξινόγαλό μας είναι έτοιμο. 
Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Άλλη πιο εύκολη παραλλαγή για ξινό τραχανά είναι να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι αντί για ξινόγαλα.
                                                         Νηστίσιμος τραχανάς
Ο νηστίσιμος τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και φρέσκο χυμό ντομάτας. 
Στύβουμε τις ντομάτες μας, αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
                                                        Παρασκευή τραχανά

Ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας με τα αντίστοιχα υλικά, την σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί (μια ωρίτσα φτάνει). 
Μετά κόβουμε την ζύμη μας σε μικρά κομματάκια.
 Άλλοι την κόβουν με τσιμπιές άλλοι με ένα κουτάλι.
Το σχήμα που θα έχουν τα μικρά κομματάκια ζύμης δεν παίζει ρόλο, ρόλο παίζει το μέγεθός τους. 
 Πρέπει να είναι μικρά και ίδια μεταξύ τους σε μέγεθος, για να ξεραθούν γρήγορα και ομοιόμορφα.
 Φτιάξουμε όλο μας το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια τα τοποθετούμε σε αεριζόμενο ζεστό μέρος να ξεραθούν σκεπάζοντάς τα με ένα σεντόνι. 
Δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε για να ξεραθούν σε όλες τις πλευρές καλά. 
 Αναλόγως το μέγεθός τους, την θερμοκρασία και τον αερισμό τους, τα ζυμαράκια στεγνώνουν σε 2-3 ημέρες.
 Δεν χρειάζεται να ξεραθούν εντελώς, ας είναι και λίγο μαλακά για να τρίβονται ευκολότερα.
                                              Άπλωμα και ξήρανση του τραχανά  

Μόλις τρίψουμε όλα τα κομμάτια του ζυμαριού, απλώνουμε τον τραχανά τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό σεντόνι ή τούλι και περιμένουμε να φύγει η υγρασία του, περίπου μια βδομάδα.
Για να συντομεύσουμε το χρόνο ξήρανσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ανεμιστήρα, που θα φυσάει αέρα πάνω στο τραχανά που έχουμε απλώσει.
Όταν στεγνώσει εντελώς τον φυλάμε σε πάνινες σακούλες σε στεγνό, και δροσερό μέρος.
................................
αναδημοσίευση από  ftiaxno.gr