Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Το σκόρδο, η θεραπευτική του δύναμη και δυό ισχυρότατα ελιξίρια

Στο σκόρδο έχω αναφερθεί πολλές φορές και δεν θα σταματήσω να αναφέρομαι, για να σας θυμίζω πόσο πολύτιμο είναι για την υγεία μας.
Το σκόρδο όπως όλοι γνωρίζουμε -και πρέπει να γνωρίζουμε -είναι ένα ισχυρότατο φυσικό αντιβιοτικό με ένα ευρύ φάσμα δράσεων
Οι αντιιικές,
οι αντιβακτηριακές,
οι αντιμυκητιασικές,
οι αντιπρωτοζωικές,
οι αντιθρομβωτικές του ιδιότητες και
τα ευεργετικά αποτελέσματά του στο καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιστημονικά πια αποδεδειγμένες.
Η καθημερινή λήψη αυτού του πολύτιμου βολβού έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία μας από σχεδόν όλες τις λοιμώξεις.
Το γεγονός ότι το σκόρδο είναι σε θέση να βοηθήσει φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους παθήσεις μας δείχνει ότι πάρα πολλές ασθένειες έχουν κοινές ρίζες και αιτίες,
και το βασικότερο συνδέονται μεταξύ τους.
Όλα στο σώμα μας είναι συνδεδεμένα.
Η επιδίωξή μας είναι να εντοπίσουμε την αιτία.
Αν δεν προσδιορισθεί η αιτία ώστε να...

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Φύτρα και πως καλλιεργούμε στην κουζίνα μας τις τροφές θαύμα

Τα φύτρα θεωρούνται τροφές θαύμα
Κατατάσσονται ως τα πιο φρέσκα και πιο θρεπτικά από όλα τα λαχανικά που διατίθενται για την ανθρώπινη διατροφή.
Είναι μια σύνθετη πηγή τροφίμων, όπου τα θρεπτικά συστατικά είναι σχεδόν πλήρως διαθέσιμα, πλούσια σε διάφορες αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ενώσεις, που αντιπροσωπεύουν τρόφιμα που προάγουν την υγεία.
Με μια διαδικασία φυσικού μετασχηματισμού, τα φύτρα- οι φυτρωμένοι σπόροι- αποκτούν πολύ βελτιωμένη πεπτικότητα,
ισχυρότερες θρεπτικές ιδιότητες σε σύγκριση με το μη φυτρωμένο σπόρο από τον οποίο προέρχονται και βελτιωμένη διαθεσιμότητα μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών, όπως επιβεβαιώνεται από αρκετές in vitro και in vivo μελέτες
Τα φυτρωμένα τρόφιμα αποτελούν μέρος της διατροφής πολλών αρχαίων φυλών εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ακόμα και μέχρι σήμερα, βρίσκουμε στγις κουζίνες πολλών λαών φημισμένα φύτρα όπως τα  Mung Bean Sprouts
Τα φύτρα παρέχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας και πρέπει να αποτελούν ζωτικό συστατικό της διατροφής μας.
Η βλάστηση των σπόρων δεν απαιτεί συνεχή φροντίδα, αλλά μόνο περιστασιακό ψεκασμό με νερό
Όλοι οι βρώσιμοι σπόροι και τα όσπρια μπορούν να φυτρώνουν...

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

15η Σεπτεμβρίου : Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Τα πιό ισχυρά βότανα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, τα οποία επιδρούν θετικά στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του προστάτη είναι:
Η ρίγανη – Origanum vulgare
Η τσουκνίδα – Urtica dioica
Το πολυκόμπι – Equisetum arvense 
Ο μαϊντανός – Petroselinum crispum
Ο άγριος βασιλικός – Ocimum gratissimum
Το επιλόβιο το ολιγανθές – Epilobium parviflorum
Η σερενόα – Serenoa repens ή Saw palmetto
Η διοσκορέα – Dioscoreae Rhizoma
Το κορεάτικο κόκκινο Panax ginseng
Τα φυτοθρεπτικά και φυτοθεραπευτικά στοιχεία στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, τα οποία επιδρούν θετικά στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του προστάτη είναι...

Το αμυγδαλόγαλα, τα οφέλη του και δυό υπέροχες συνταγές

Αμυγδαλόγαλα, ένα φίνο ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Σε πιο παλιό μου άρθρο είχαμε δει πως μπορούμε να κάνουμε αμυγδαλόγαλα
Όπως είχα αναφέρει σε εκείνο μου το άρθρο “το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό
άκρως θρεπτικό και θεραπευτικό, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους”
Σε αυτό μου το άρθρο ας παρακολουθήσουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, διότι
α) το αμυγδαλόγαλα είναι μιά εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν πρέπει να τρώνε ζωικό γάλα
β) περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα φυτικά γάλατα όπως π.χ το γάλα ρυζιού ή το γάλα σόγιας
γ) στη χώρα μας έχουμε πολλές αμυγδαλιές και αμύγδαλα και είναι εύκολο να παρασκευάσουμε μόνοι μας γάλα αμυγδάλου
Tα θρεπτικά-θεραπευτικά συστατικά και ιδιότητες-οφέλη του αμυγδαλόγαλου...

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Οι δράσεις των βοτάνων – ισχυρά αφροδισιακά βότανα και φυτικά ιάματα για τη στυτική δυσλειτουργία

H μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή η χαμηλή σεξουαλική λίμπιντο είναι αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.
Και βέβαια οι αιτίες της μειωμένης λίμπιντο είναι πολλές και διάφορες και μπορεί να είναι βιολογικές,
παθολογικές,
συναισθηματικές,
ορμονικές.
Επίσης η κατάθλιψη,
το άγχος,
το στρες,
οι διάφορες δίαιτες,
η κακή διατροφή,
οι αυξομειώσεις βάρους, έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την μειωμένη διάθεση για σεξ τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
Και όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί από γιατρούς και ερευνητές, η δραστήρια ερωτική ζωή είναι άκρως ευεργετική για τη φυσική κατάσταση...

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Μπουμπούκια και βελόνες πεύκου για τα προβλήματα του αναπνευστικού

Με τα μπουμπούκια και τις βελόνες του πεύκου μπορούμε να κάνουμε
1) Αφέψημα.
Ας δούμε πως:
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βράζουμε μία κούπα νερό.
Μόλις το νερό μας αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου, ή βελόνες – τις βελόνες τις πλένουμε πολύ καλά,κόβουμε λίγο τις άκρες τους και τις σπάμε με τα δάχτυλά μας για να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των πολύτιμων ελαίων τους.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για δέκα -10- λεπτά.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα να κρυώσουν πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα.
2) Έγχυμα
Ας δούμε πως:
Σε μία κούπα ή σε μία τσαγιέρα, ρίχνουμε νερό που μόλις έχουμε βράσει.
Προσθέτουμε μισή κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μπουμπούκια πεύκου, ή βελόνες πεύκου σκεπάζουμε αμέσως και αφήνουμε για είκοσι (20)  λεπτά.
Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε το ιαματικό ρόφημα...

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Πως κάνω ξινολάχανο , ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης

Ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης είναι το λάχανο, ή ξινολάχανο, ένα έδεσμα και comfort food της Θρακιώτικης κουζίνας και όχι μόνο.
Το ξινολάχανο το ετοιμάζουμε πάντα στην εποχή του – δηλαδή το χειμώνα 
Θα χρειαστώ
ένα βιολογικό λάχανο μετρίου μεγέθους – περίπου 1 κιλό
10 gr υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι.
Αφαιρώ τα τρία – τέσσερα φύλλα εξωτερικά και τα κρατάω στην άκρη
Κόβω το λάχανο στα τέσσερα και αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι με το μαχαίρι.
Ψιλοκόβω το λάχανο, όσο πιο λεπτό τόσο πιο καλά, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία της ζύμωσης.
Βάζω το λάχανο σε ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ και ρίχνω το αλάτι.
Ανακατεύω να πάει παντού το αλάτι και τρίβω-ζυμώνω τo λάχανό μου  με τα χέρια μου, μέχρι να “μαραθεί”-να σπάσουν οι ίνες του- και να βγάλει τους χυμούς του, ώστε να...read more:
https://botanologia.gr/pos-kano-xinolachano-ena-apo-ta-polytimotera-lachanika-zymosis/