Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Τα οφέλη της υγεία μας από το αμυγδαλόγαλα

 Αμυγδαλόγαλα και τα οφέλη του στην υγεία μας.
Σε πιό παλιό μου άρθρο είχαμε δει πως μπορούμε να κάνουμε αμυγδαλόγαλα:
Όπως είχα αναφέρει σε εκείνο μου το άρθρο "το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό
άκρως
θρεπτικό και θεραπευτικό το οποίο
μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους"
Σε αυτό μου το άρθρο ας παρακολουθήσουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες διότι
α) το αμυγδαλόγαλα είναι μιά εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν πρέπει να τρώνε ζωικό γάλα
β) περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα φυτικά γάλατα όπως π.χ το γάλα ρυζιού ή το γάλα σόγιας
και
γ) στη χώρα μας έχουμε πολλές αμυγδαλιές και αμύγδαλα και είναι εύκολο να παρασκευάσουμε μόνοι μας γάλα αμυγδάλου-δες τε Γάλα αμυγδάλου ή αμυγδαλόγαλα
Και ας δούμε
τα θρεπτικά - θεραπευτικά συστατικά και ιδιότητες - οφέλη του αμυγδαλόγαλου:
1) βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της υγείας της καρδιάς
Το γάλα του αμύγδαλου δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι γνωστό πως καταναλώνοντας τροφές χαμηλές σε νάτριο και χοληστερόλη διατηρούμε την αρτηριακή μας πίεση στα φυσιολογικά της επίπεδα και δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς μας.
Το χωρίς χοληστερίνη αμυγδαλόγαλα δεν επιβαρύνει τη χοληστερίνη μας* και τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχει,περίπου 150 mg σε κάθε μερίδα,συμβάλει και αυτό στην συνολική υγεία του οργανισμού μας.
2) βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών μας
Το γάλα των αμυγδάλων περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου
και
το 25% της βιταμίνης D.
Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται  για την οικοδόμηση ισχυρών οστών σε
άνδρες,
γυναίκες,
παιδιά και
βρέφη.
Βοηθούν στη αποτροπή της οστεοπόρωσης και στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Επίσης η βιταμίνη D βοηθά στην απρόσκοπτη λειτουργία των κυττάρων μας,
το δε μαγνήσιο είναι άκρως αναγκαίο στον οργανισμό μας.
Ας θυμηθούμε τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D:
η σχέση της βιταμίνης D και της γνωστικής λειτουργίας-https://botanologia.blogspot.gr/2014/04/d.html
συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών-https://botanologia.blogspot.gr/2011/12/blog-post_23.html
3) βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Το αμυγδαλόγαλα είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες το οποίο
σημαίνει ότι δεν θα αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.
Επίσης λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακές του ως ενέργεια με αποτέλεσμα τα σάκχαρα να μην αποθηκεύονται ως λίπος.
4) βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών
Η βιταμίνη Α που βρέθηκε στο γάλα του αμυγδάλου βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών μας διότι
η βιταμίνη Α επηρεάζει άμεσα την ικανότητα του ματιού να προσαρμόζεται στις διαφορές και εναλλαγές του φωτός...
5) δεν περιέχει λακτόζη
Το γάλα του αμυγδάλου είναι κατάλληλο για τα άτομα που ο οργανισμός τους δεν δέχεται τη λακτόζη ,στα άτομα δηλαδή που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη...
6) φροντίζει το δέρμα μας
Μία μερίδα αμυγδαλόγαλου περιέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Ε,η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στη ρύθμιση της βιταμίνης Α και στη διαθεσιμότητά της.
Βέβαια η βιταμίνη Ε δρα ως πρωταρχικό ρυθμιστικό θρεπτικό συστατικό για τη βελτίωση της υγείας του δέρματός μας αλλά και της διατήρησης της νεανικότητάς του.
7) βοηθά στη διαχείριση του βάρους μας
Διότι ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 60 θερμίδες σε αντίθεση με 146 θερμίδες που περιέχει το πλήρες,
122 θερμίδες το 2%,102 θερμίδες το 1% και
86 θερμίδες το αποβουτυρωμένο ζωικό γάλα.
8) συμβάλλει στη μυική δύναμη και στην επούλωση
Παρόλο που το γάλα του αμυγδάλου περιέχει μόνο ένα (1) γρ πρωτεΐνης ανά μερίδα,περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαμίνη
και σιδήρου - 4% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.
Τα συστατικά αυτά βοηθούν τους μύες να απορροφούν τις πρωτεΐνες  μετατρέποντάς τες σε ενέργεια,ενώ παράλληλα βοηθούν τις κυτταρικές λειτουργίες!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr

και άλλες πληροφορίες εδώ:
http://europepmc.org/abstract/med/16172596
http://healthyeating.sfgate.com/healthy-almond-milk-1539.html