Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

λάχανο τουρσί

Τα τουρσιά, γευστικά, αρωματικά και πικάντικα, δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας. Με την σπιρτάδα τους και την αλμύρα τους, αποτελούν εξαιρετικά μεζεδάκια για το ούζο και το τσίπουρο.
Δίνουν πικάντικο τόνο στις σαλάτες μας και συνοδεύουν τέλεια τα όσπρια!
Ακόμη γίνονται υπέροχα φαγητά κυρίως της Θρακιώτικης κουζίνας που έχει παράδοση στα τουρσιά και χρησιμοποιεί το λάχανο για μερικά από τα ωραιότερα πιάτα της.
Ας φροντίσουμε λοιπόν να έχουμε στο τραπέζι μας γευστικό, τραγανό τουρσί λάχανο!!!
θα χρειαστούμε
1 λάχανο μετρίου μεγέθους
3 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
4 κλωνάρια σέλινο
1/2 φλ. χοντρό αλάτι
Καυτερή πιπεριά και σκόρδο προαιρετικά
και
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα και το κόβουμε σε κομμάτια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σ΄ένα ταψί ή σε μία λεκάνη και ρίχνουμε από πάνω το αλάτι.
Ανακατεύουμε να πάει παντού και τρίβουμε τα λαχανικά με τις παλάμες μας, τα ζουλάμε με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν λίγο.
Αν βάλουμε καυτερή, καλά είναι να φοράμε γάντια.
Τοποθετούμε το λάχανο στο δοχείο που θέλουμε να το αποθηκεύσουμε. Βράζουμε νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στο δοχείο μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο.
Από πάνω τοποθετούμε το ειδικό «εξάρτημα» του δοχείου, για να κρατάει το λάχανο μέσα στο ζουμί και μια πέτρα και κλείνουμε το καπάκι.
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός ψυγείου και κάθε μέρα το ανοίγουμε και το ανακατεύουμε.

Μόλις περάσει μια βδομάδα δοκιμάζουμε.
Αν θέλουμε να έχει περισσότερη «αψάδα», το αφήνουμε λίγες μέρες ακόμα, μέχρι να ικανοποιεί το προσωπικό γούστο του καθενός.
Μόλις φτάσει στο επιθυμητό σημείο, το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν σερβίρουμε, προσθέτουμε μόνο λαδάκι.
Σε περίπτωση που έχουμε σκέτο λάχανο τουρσί χωρίς τα υπόλοιπα υλικά, συνηθίζεται να ρίχνουμε και κόκκινο πιπέρι.
Όσο περνάνε οι μέρες, το χρώμα του σκουραίνει και η μυρωδιά του γίνεται πιο βαριά.
cookeatup.com
~~~~~~~~~~
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου