Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

φύτρα και πως τα καλλιεργούμε

τι είναι τα φύτρα τελικά; 
φύτρο λοιπόν ονομάζεται η διαδικασία των πρώτων ωρών και ημερών ζωής ενός σπόρου 
ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο του με τη βοήθεια του νερού και 
πάει να γίνει φυτό
πρώτα πετά
ένα τρυφερό άσπρο βλασταράκι
το πρώτο φύτρο
και ώρα με την ώρα 
οι νεαροί βλαστοί -τα νεαρά φύτρα-ξεπετάγονται από
τον σπόρο όλο και πιο δυνατά όλο και
πιο εύρωστα και
εκεί μέσα στο ενδόσπερμα υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί
υπάρχουν
υδατάνθρακες
πρωτεΐνες
βιταμίνες
έλαια
σίδηρος
ασβέστιο
φώσφορο
ψευδάργυρος
φυτικές ίνες και
σε κάποιους όπως
του μπρόκολου
της σόγιας υπάρχουν ακόμα και
φυτοοιστρογόνα με δράση χωρίς παρενέργειες
όταν ο σπόρος μας φυτρώνει τα παραπάνω συστατικά μετατρέπονται σε αφομοιώσιμα αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα που το μικρούλι φυτό καταναλώνει για να μεγαλώσει
δηλαδή τα φύτρα περιέχουν όλα τα συστατικά που χρειάζεται το φυτό για 
να  αναπτυχθεί 
να μεγαλώσει δηλ
να ζήση
αυτή η ζωτική δύναμη του φύτρου είναι γεμάτη ενέργεια και
έχει την ικανότητα να ανανεώνει τα κύτταρα και του δικού μας οργανισμού όταν
τα καταναλώνουμε και
να μας γεμίζει με καινούργια δύναμη και ζωτικότητα
έτσι τα φύτρα λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων που περικλείουν
είναι μια τροφή επιβίωσης ακόμα και σε δύσκολους καιρούς
.................................
στο βιντεάκι βλέπουμε έναν τρόπο καλλιέργειας φύτρων 

μια χούφτα σπόροι και
άμα φυτρώσουν μετατρέπονται σε μιά τροφή ικανή
να μας θρέψει ολοκληρωμένα για μια ολόκληρη εβδομάδα
μιά τροφή  από τις πλέον ισορροπημένες και ένα από τα υγιεινότερα τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας
είναι η καλύτερη “ζωντανή τροφή”
είναι μιά τροφή εξαιρετικής βιολογικής αξίας
περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά αλλά
είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών
αντιοξειδωτικών και
βιταμινών
έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα φύτρα είναι από τις πιο βιταμινούχες τροφές
χάρη στα χημικά μόρια που περιέχουν τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με ενέργεια
μας αναζωογονούν
βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και
καθυστερούν τη γήρανση
τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετικά πολύτιμη τροφή ακόμη
πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και από τους ίδιους τους σπόρους
και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία του φυτρώματος
βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών
αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ
τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό
π.χ. η  βιταμίνη C στο σιτάρι στην αρχή του φυτρώματος αυξάνεται κατά 600%
τα φύτρα είναι γνωστά για τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες πάνω από 5.000 χρόνια
Κινέζοι γιατροί τα σύστηναν για διάφορες θεραπείες ενώ
υπάρχουν αναφορές και για τη χρήση τους από τους Ινδιάνους
στη Δύση -υπάρχουν γραφτές πηγές -χρησιμοποιήθηκαν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέιμς Κούκ ο οποίος 
στην προσπάθεια του να σώσει το πλήρωμά του από το σκορβούτο επέβαλε την κατανάλωση φύτρων
από τα φύτρα 
άλλα είναι τραγανά
άλλα μαλακά
άλλα έχουν ελαφριά γεύση και
άλλα πιο πικάντικη
τα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς ενώ
τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να  δώσουν ξεχωριστή γεύση σε πολλές σούπες ή 
να τα  ψιλοκόψουμε μέσα σε διάφορα φαγητά ὀπως
βραστά λαχανικά
σούπες και
λαδερά
σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο
μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο
το πιο σημαντικό είναι ότι τα φύτρα δεν περιέχουν χημικά
είναι πεντανόστιμα στις σαλάτες και
όταν τρώγονται ωμά έχουν εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες
οι περισσότεροι σπόροι μπορούν να γίνουν φύτρα
σιτάρι
τριφύλλι
καλαματιανά φασολάκια
ηλιόσποροι
ραπανάκια
σινάπι
ρεβίθια
φακές
σουσάμι και
όλα τα βρίσκουμε  άφθονα και στη φυσική τους μορφή στη Χώρα μας
δηλαδή όχι κατεργασμένα
η διαδικασία που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τους σπόρους να φυτρώσουν είναι πολύ απλή
α) βάζουμε  περίπου 20 με 50 γρ σπόρια σε ένα πιάτο
τους ξεδιαλέγουμε και αφαιρούμε τους σπασμένους ή όσους έχουν στίγματα
στη συνέχεια βάζουμε τους σπόρους σ’ ένα σουρωτήρι και τους ξεβγάζουμε αρκετές φορές με άφθονο νερό
έπειτα τους βάζουμε σε ένα ευρύχωρο γυάλινο βάζο
φροντίζουμε το βάζο  που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε 
να γίνεται εύκολα η κυκλοφορία του αέρα
να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν τα φύτρα και
να μπορούμε να τα βγάλουμε εύκολα όταν θα είναι πια έτοιμα
β) ρίχνουμε στο βάζο νερό προσέχοντας να είναι 4 με 5 δάχτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων και 
το σκεπάζουμε με ένα τουλπάνι ή διαφανές ύφασμα το οποίο στερεώνουμε  με ένα σπάγκο ή με ένα λαστιχάκι και 
αφήνουμε τους σπόρους να μουσκέψουν περίπου 12 ώρες κατά προτίμηση τη νύχτα που είναι σκοτεινά
γ) αφού συμπληρωθούν οι ώρες μουλιάσματος  οι σπόροι μας χρειάζονται ξέπλυμα κάθε μέρα 2 φορές τις δύο πρώτες μέρες και
μία φορά μετά την δεύτερη μέρα 
παίρνουμε λοιπόν  το βάζο μας
ρίχνουμε το νερό το κουνάμε πολύ καλά να διαβραχούν πολύ καλά οι σπόροι μας και κατόπιν αδειάζουμε όλο το νερό
τοποθετούμε το βάζο ανάποδα σε σκοτεινό αλλά καλά αεριζόμενο σημείο για να στραγγίσει καλά το νερό
την διαδικασία αυτή την ακολουθούμε καθ'όλη την διάρκεια  του φυτρώματος των σπόρων δηλαδή από τρεις έως πέντε μέρες ανάλογα τους σπόρους
μετά από κάθε ξέπλυμα οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος σκοτεινό
οι σπόροι θα φυτρώσουν καλά μέσα σε 3 ως 5 ημέρες ανάλογα με το είδος τους
για να επωφεληθούμε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά
πρέπει να τα καταναλώνουμε αμέσως
αν θέλουμε πριν τα καταναλώσουμε μπορούμε να τα εμπλουτίσουμε με  χλωροφύλλη και αυτό
είναι πολύ απλό
αφήνουμε το βάζο εκτεθειμένο στο φυσικό φως
για 5-6 ώρες
με τη μέθοδο αυτή θα δούμε να αναπτύσσονται μικρά-μικρά φυλλαράκια
αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3 με 4 μέρες αφού πρώτα τα βγάλουμε από το βάζο και τα τοποθετήσουμε σε πιο μεγάλο γυάλινο βάζο για να είναι πιο άνετα
ας δούμε τώρα χαρακτηριστικά τα φύτρα δύο σπόρων:
Φύτρα από φακές
από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης
26% τα φύτρα της φακής και 28%το κρέας
περιέχουν μεγάλες ποσότητες
βιταμίνης C
φολλικού οξέος και
είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών
ανά 100 γρ. περιέχουν
Πρωτεΐνες: 8,9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 γρ.
Yδατάνθρακες: 16,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,8 γρ.
Bιταμίνη C: 15,5 mg
Φυλλικό οξύ: 100 mg
Σπόρος σουσαμιού
είναι ο πρώτος σε περιεκτικότητα ελαίου από όλους τους άλλους σπόρους
περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και 
το αμινοξύ  μεθειονίνη
η μεθειονίνη είναι ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα και 
ζωτική για τη δημιουργία πολλών σπουδαίων ουσιών του οργανισμού μας
είναι από τους σπουδαιότερους αντιοξειδωτικούς και
αποτοξινωτικούς  παράγοντες βοηθώντας στην αποβολή από το σώμα μας των βαρέων μετάλλων
όταν o σπόρος του σουσαμιού δεν είναι επεξεργασμένο περιέχει
- περισσότερη νιασίνη από το μαύρο ψωμί
- περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα
- μιάμιση φορά περισσότερο σίδηρο από το βοδινό συκώτι
- τρεις φορές περισσότερο φώσφορο από το αυγό
- περισσότερη πρωτεΐνη από 
το κοτόπουλο
το συκώτι και
το μπιφτέκι και
ας παρακολουθήσουμε ένα ακόμη βιντεάκι καλλιέργειας φύτρων

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικο!Για καποιον αρχαριο ποιους 2-3 σπορους προτεινεις? Οταν λες σπορο σησαμιου υποθετω εννοεις το σουσαμι στη μορφη που ξερουμε ολοι, που βαζουμε π.χ πανω απ'το ψωμι.Επισης θα θελα να ρωτησω οταν γινουν τρωμε μονο το φυτρο ή και τον σπορο?
    Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρκεί να μην είναι καβουρδισμένο
      το φύτρο

      Διαγραφή