Ο παλαιότερος γιατρός της Βρετανίας αρθρογραφεί ακόμα σε περιοδικά και συμβουλεύει τους ανθρώπους για τις αλλεργίες τους.
Μία ζωή που πολλοί παραγωγοί του Χόλιγουντ θα ζήλευαν:
Ο Alfred William Frankland είναι 106 ετών και ένας επιστήμονας που άφησε ιστορία στον τομέα της ιατρικής.
Έως σήμερα παραμένει αφιερωμένος στο επάγγελμά του.
Γεννήθηκε το 1912 (!) και ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική τη δεκαετία του ’30. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν επί τρία χρόνια αιχμάλωτος πολέμου.
Μετά τον πόλεμο γύρισε πίσω στην Αγγλία και διδάχτηκε από τον
Sir Alexander Fleming, τον άνθρωπο που ανακάλυψε την πενικιλίνη.
Στη συνέχεια έγινε αλλεργιολόγος και εφηύρε ένα σύστημα,τη μέτρηση γύρης, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είναι αυτό στην ατμόσφαιρα που τους δημιουργεί αλλεργία.
"Πολύ συχνά με ρωτάνε πώς κατάφερα να ζήσω τόσο πολύ" αναφέρει ο Alfred William Frankland στο CNNi.
"Εγώ τους απαντάω πως πολλές φορές βρέθηκα κοντά στο θάνατο αλλά για κάποιο λόγο δεν έφυγα".
Ακόμη και στα 106 του χρόνια,και έξι μήνες όπως ο ίδιος συμπληρώνει,συναντά και εξετάζει ασθενείς και περιστασιακά γράφει άρθρα σε περιοδικά.
Λατρεύει να διαβάζει περί ιατρικής και να είναι ενημερωμένος για τον χώρο, στον οποίο έπαιξε και ο ίδιος σημαντικό ρόλο.
Εκτός από
τη μακροζωία, κάτι που χαρακτηρίζει τον William Frankland είναι η οξυδέρκειά του που παραμένει έως σήμερα υψηλή.
Αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο σχετικά με το πώς ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη και το βασίζει στον χρόνο που πέρασε με
τον Alexander Fleming.
Ένας πρωτοπόρος στις αλλεργίες
Το 1952 στο νοσοκομείο St. Mary του Λονδίνου, ο William Frankland κατάφερε να κάνει γνωστή τη μέθοδό του για
τις αλλεργίες, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως μέχρι και σήμερα.
Τότε, για να τα καταφέρει, πειραματιζόταν στον εαυτό του…
Το 1955, πειραματίστηκε με τον εαυτό του με το να βάζει το έντομο Rhodnius prolixus να τον δαγκώνει καθημερινά.Βοηθήθηκε σε αυτό το έργο από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου , η οποία ήταν σε θέση να τον εφοδιάσει με έντομα στα οποία ο Frankland ήταν σίγουρος ότι δεν είχε ποτέ εκτεθεί στο παρελθόν. Τα δαγκώματα προκάλεσαν τελικά μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση .
Η έρευνα αυτή συνέβαλε στην κατανόηση των αλλεργιών,των αλλεργιογόνων και των ποσοτήτων χορήγησης ώστε να μην είναι τόσο ευαίσθητη οι οργανισμοί.
Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανά άτομο, αλλά η ανοσία στη γύρη βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από τρία χρόνια.
Η ανοσία στα αλλεργιογόνα με βάση το δηλητήριο χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και η ασυλία βρέθηκε κατά μέσο όρο μετά από πέντε χρόνια.
"Είχα προκαλέσει αναφυλαξία στον εαυτό μου από ένα ζωύφιο. Σήμερα, δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να κάνει ένα τέτοιο πείραμα. Τότε όμως, ήμουν αποφασισμένος να μάθω πώς αντιδρούσε ο οργανισμός μου σε κουνούπια, ψύλλους και άλλα πολλά".*
"Το μυαλό μου είναι συνεχώς σε εγρήγορση"
Η "φθορά" των νοητικών ικανοτήτων με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι που φοβούνται οι περισσότεροι.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αναπόφευκτη. Το να βρίσκεται το μυαλό σε εγρήγορση και επικεντρωμένο στη ζωή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει
στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και νευρικών συνδέσεων.
Όταν γερνάς υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις.
Είμαι πολύ μεγάλος για να πάω για τρέξιμο και γενικά για να κρατιέμαι σε φόρμα.
Όμως, σίγουρα έχω το μυαλό μου σε εγρήγορση.
Διαβάζω πολλά επιστημονικά κείμενα,
πιστεύω πως αυτό που με βοηθάει είναι πως έχω μία λογική ζωή.
Δεν καπνίζω, δεν τρώω υπερβολικά και όσο μπορώ γυμνάζομαι.
Να είστε ενεργητικοί σε ό,τι κι αν κάνετε".
*Ο Frankland πίστευε ότι η αύξηση των αλλεργιών οφείλεται στην αυξημένη καθαριότητα και τα επίπεδα υγιεινής στη σύγχρονη ζωή-τη λεγόμενη θεωρία της υγιεινής-
Έχει πει ότι "καταστέλλουμε τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος,μέσα από την πολλή καθαριότητα.Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, για παράδειγμα, με πολύ κακή κατάσταση εργασίας και στέγασης, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο αλλεργικοί"
Στην ιατρική, η "
θεωρία της υγιεινής" δηλώνει την έλλειψη πρώιμης παιδικής έκθεσης σε μολυσματικούς παράγοντες , συμβιωτικούς μικροοργανισμούς -όπως η χλωρίδα ή τα προβιοτικά- και τα παράσιτα αυξάνουν την ευαισθησία σε αλλεργικές παθήσεις, καταστέλλοντας τη φυσική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος .
Κείμενο επιμέλεια-thalia:
botanologia.gr
πηγές πληροφόρησης και:
cnn.gr
telegraph.co.uk
independent.co.uk
en.wikipedia.org