Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

εσείς ξέρετε τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού?

Κοιτάζοντας τη χημική σύνθεση μιας συνηθισμένης τροφής φυτικής προέλευσης αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα που κατοικοεδρεύει εντός της!!!
Ας δούμε λίγο τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού και στο αιθέριο έλαιό του!!!
Το Thymus vulgaris κοινώς γνωστό ως “θυμάρι” έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες για τις αρωματικές, γαστρονομικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το όνομα θυμάρι προέρχεται από την ελληνική λέξη “θύμος” που σημαίνει θάρρος ή δύναμη.
Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., το θυμάρι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φαρμακευτικό φυτό, το οποίο αναφέρθηκε στο έργο του Διοσκουρίδη.
Ωστόσο, στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μπαχαρικό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε είδη θυμαριού για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης.
Μια μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων καθώς και...

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Η βοτανοθεραπεία των προηγούμενων αιώνων στη βαλκανική - βικογιατροί

-. η ενασχόλησή μου με τα βότανα, οι έρευνές μου και τα διαβάσματά μου, ειδικά για τους βοτανοθεραπευτές και βοτανολόγους των προηγούμενων αιώνων, πάντα με συναρπάζει και μου δημιουργεί συναισθήματα γαλήνης και ευδαιμονίας!!! - thalia
Η γιατρειά του στομαχιού.
-. αμα μπονείς το στομάχι σου, βράσε καλάθρωπα για χαμομήλι γκαι πιε το!!!
Η ξακουστή χαράδρα του Βίκου ανέδειξε τους Βικογιατρούς, που περιόδευαν σε όλο τον ελλαδικό και τουρκοκρατούμενο βαλκανικό χώρο, αλλά και στην ίδια την Τουρκία, μέχρι τις αυλές των σουλτάνων. 
Πολλές σχετικές ιστορίες κυκλοφορούν, ανάμεσα στην αλήθεια και τον μύθο, για τα επιτεύγματά τους, αποτέλεσμα της πλούσιας φαρμακευτικής χλωρίδας και των γνώσεών τους.
Εκτός από τους εμπειρικούς μεν, αλλά καλοπροαίρετους και έντιμων προθέσεων θεραπευτές, βοτανοθεραπευτικές γνώσεις διέθεταν, ή έλεγαν ότι διαθέτουν, και κάποια περίεργα άτομα.
Η φήμη θέλει ορισμένες γνώσεις αυτών των ατόμων να οδηγούν σε υπερφυσικά αποτελέσματα. 
Διαβάζουμε στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου
 Κορνάρου:
Hτο μια γρα στην Eγριπο, αλλοτινή βυζάστρα
μάισσα, που κατέβαζε τον ουρανό με τ' άστρα·
με τα χορτάρια κάτεχε, σαν τά 'θελε μαλάξει
να κάμει τ' άσπρο μελανό, την πρόσοψη ν' αλλάξει!!!
Και ναι, αδρές, καθημερινές γνώσεις της θεραπευτικής δράσης των βοτάνων έπρεπε να διαθέτει κάθε άνθρωπος τους περασμένους αιώνες. 
Πώς αλλιώς να βρει γιατρειά, 
πώς αλλιώς να επιβιώσει στον απομονωμένο συνοικισμό, 
στην ποιμενική καλύβα, 
στο απομακρυσμένο χωράφι;
"Οι άνθρωποι μοναχοί τ'ς πήγαιναν και μάζευαν βότανα, τα βράζαν και πίναν το ζουμί τ'ς για να γιάν'νε"
...απόσπασμα από ένα παλιό άρθρο του γιατρού γεράσιμου ρηγάτου

...αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

...η πραγματική λοιπόν αιτία για την αρρώστια αυτή, όπως και για όλες τις σοβαρές αρρώστιες, είναι ο εγκέφαλος!
...ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων· 
ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ οἵης προφάσιος γίνεται, ἐγὼ φράσω σάφα.
...αὕτη δὲ ἡ νοῦσος ἡ ἱερὴ καλεομένη ἀπὸ τῶν αὐτῶν προφασίων γίνεται ἀφ᾽ ὧν καὶ αἱ λοιπαί, ἀπὸ τῶν προσιόντων καὶ ἀπιόντων καὶ ψύχεος καὶ ἡλίου καὶ πνευμάτων μεταβαλλομένων τε καὶ οὐδέποτε ἀτρεμιζόντων. 
ταῦτα δ᾽ ἐστὶ θεῖα, ὥστε μηδὲν δεῖ ἀποκρίνοντα τὸ νόσημα θειότερον τῶν λοιπῶν νομίσαι, ἀλλὰ πάντα θεῖα καὶ πάντα ἀνθρώπινα· 
φύσιν δὲ ἕκαστον ἔχει καὶ δύναμιν ἐφ᾽ ἑωυτοῦ, καὶ οὐδὲν ἄπορόν ἐστιν οὐδὲ ἀμήχανον· 
ἀκεστά τε τὰ πλεῖστά ἐστι τοῖς αὐτοῖσι τούτοισιν ἀφ᾽ ὧν καὶ γίνεται. 
ἕτερον γὰρ ἑτέρῳ τροφή ἐστι, τοτὲ δὲ καὶ κάκωσις. 
τοῦτο οὖν δεῖ τὸν ἰητρὸν ἐπίστασθαι, ὅπως τὸν καιρὸν διαγινώσκων ἑκάστου τῷ μὲν ἀποδώσει τὴν τροφὴν καὶ αὐξήσει, τῷ δὲ ἀφαιρήσει καὶ κακώσει. 
χρὴ γὰρ καὶ ἐν ταύτῃ τῇ νούσῳ καὶ ἐν τῇσιν ἄλλῃσιν ἁπάσῃσι μὴ αὐξάνειν τὰ νοσήματα, ἀλλὰ τρύχειν προσφέροντα τῇ νούσῳ τὸ πολεμιώτατον ἑκάστῃ καὶ μὴ τὸ σύνηθες· 
ὑπὸ μὲν γὰρ τῆς συνηθείης θάλλει τε καὶ αὔξεται, ὑπὸ δὲ τοῦ πολεμίου φθίνει τε καὶ ἀμαυροῦται. 
ὅστις δὲ ἐπίσταται ἐν ἀνθρώποισι ξηρὸν καὶ ὑγρὸν ποιεῖν καὶ ψυχρὸν καὶ θερμὸν ὑπὸ διαίτης, οὗτος καὶ ταύτην τὴν νόσον ἰῷτο ἄν, εἰ τοὺς καιροὺς διαγινώσκοι τῶν συμφερόντων, ἄνευ καθαρμῶν καὶ μαγείης.

read more:https://botanologia.gr/alla-gar-aitios-o-egkefalos-toytoy-toy-patheos-osper-kai-ton-allon-nosimaton-ton-megiston/

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Τα αιώνια μυστικά του Ιπποκράτη που αξίζει να γνωρίζουμε

Μπορεί να πέρασαν χιλιάδες χρόνια, αλλά τα συμπεράσματα του πατέρα της ιατρικής, όσον αφορά τη σχέση της σωστής διατροφής με την καλή υγεία, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα.
Τα αιώνια μυστικά του Ιπποκράτη
Οι πρώτοι άνθρωποι ήταν αποκλειστικά φυτοφάγοι. 
Φύλλα, βλαστοί και καρποί αποτελούσαν την καθημερινή τους διατροφή.
Με το πέρασμα των χρόνων, άρχισαν να καταναλώνουν κρέας, με την κατάσταση να έχει σήμερα ανατραπεί πλήρως. 
Η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι άρρηκτη. 
Ο Ιπποκράτης κατέγραψε με λεπτομέρεια τη σχέση της τροφής με την ασθένεια, τέσσερις αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. 
Εξι αιώνες αργότερα, ο Γαληνός προχώρησε σε παρόμοιες καταγραφές.
Στο θέμα αναφέρεται με λεπτομερή τρόπο ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας και επί σειρά ετών διευθυντής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, στο βιβλίο με τίτλο "Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα"
Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάτο, στα διάφορα έργα της ιπποκρατικής συλλογής, εκφράζονται οι γενικές αρχές της σχολής της Κω για τη διατροφή ως τρόπο διατήρησης της υγείας, αλλά και θεραπείας νοσημάτων. 
Μεταξύ των γενικών υποδείξεων περιλαμβάνεται η ακόριη τροφής, δηλαδή το να μην τρώει κάποιος μέχρι κορεσμού. 
Η υπερβολική λήψη τροφής έχει επιπτώσεις στην υγεία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Περιορισμοί
Μία άλλη βασική αρχή, είναι η λήψη τροφής σύμφωνα με διάφορες μεταβλητές, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, το είδος της εργασίας και η εποχή του έτους. 
Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν, κατά τις ίδιες αντιλήψεις και όσον αφορά τη γυμναστική, η οποία πρέπει, επίσης, να ρυθμίζεται ανάλογα με τις πιο πάνω παραμέτρους.
Για το κρασί, δίνεται έμφαση στη λελογισμένη κατανάλωση και σε άλλες παραμέτρους (ανάμιξη με νερό και περιορισμοί τους θερινούς μήνες). 
Οι οδηγίες είναι πολύ αυστηρότερες και πιο εξειδικευμένες όταν πρόκειται για τη θεραπεία νοσημάτων.
Η δίαιτα ρυθμίζεται και πάλι με τα πιο πάνω κριτήρια, καθώς και άλλα, τα οποία αφορούν το είδος της νόσου, τη φάση στην οποία βρίσκεται (έναρξη, ακμή, λύση, ανάρρωση) και την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις ?αναφέρει ο Ιπποκράτης… ακόμα και το ψωμί που τρώει ο ασθενής είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
Ευεργετικές ιδιότητες
Οι τροφές που αποτελούν φάρμακο από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ως φάρμακα εξετάζονταν από τον Ιπποκράτη τα διάφορα είδη τροφίμων. 
Ενδεικτικά αναφέρει ότι το κριθάρι έχει άλλες ιδιότητες αξεφλούδιστο και άλλες ξεφλουδισμένο, άλλες ως καβουρδισμένο ή κριθάλευρο και άλλες ως κρίθινο ψωμί: 
"Αν θέλεις να βράσεις αξεφλούδιστο κριθάρι, το αφέψημα είναι ισχυρό καθαρτικό. 
Όταν καβουρδιστεί, η υγρή και η καθαρτική ιδιότητα αναστέλλονται από τη φωτιά.
Το ακοσκίνιστο αλεύρι έχει μικρότερη θρεπτική αξία, είναι όμως πιο υπακτικό/καθαρτικό.
Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι πιο θρεπτικό, αλλά είναι λιγότερο υπακτικό. 
Το σιτάρι είναι πιο ισχυρό και πιο θρεπτικό από το κριθάρι, αλλά λιγότερο υπακτικό, τόσο αυτό όσο και ο χυλός του. 
Το πιτυρούχο ψωμί με κοσκινισμένο αλεύρι είναι πιο θρεπτικό, αλλά λιγότερο υπακτικό"
Το μελίκρητον/νερόμελο είναι λιγότερο κατάλληλο για εκείνους στους οποίους επικρατεί η πικρή/κίτρινη χολή και για εκείνους που εμφανίζουν διόγκωση των σπλάχνων. 
Μαλακώνει τους πνεύμονες, διευκολύνει την απόχρεμψη και περιορίζει τον βήχα. 
Εχει διουρητικές ιδιότητες και μάλιστα σημαντικές.
Το οξύμελι/ξιδόμελο είναι από τα κύρια ροφήματα που η Ιατρική του Ιπποκράτη επιτρέπει και συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα νοσήματα. 
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπει και τη χορήγηση κρασιού, αραιωμένου με νερό. 
Είναι αποχρεμπτικό και διευκολύνει την αναπνοή. 
Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που αντί να ανεβάζει τα πτύελα ώστε να αποβληθούν, τα κάνει γλοιώδη και δυσκολεύει την κατάσταση.
Πρόληψη
Ασπίδα η διατροφή για σοβαρές ασθένειες
Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο. Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια. 
Το πράσο είναι θερμαντικό.
Η ρίγανη βοηθά τη λειτουργία της χολής.
Αρχαία και σύγχρονη Ιατρική συμπίπτουν στις παρατηρήσεις για τη σχέση τροφών με την υγεία.
Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός περιγράφουν λεπτομερώς τη δράση τους στην υγεία, ενώ και οι σύγχρονοι γιατροί συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Η σύγχρονη Ιατρική αναδεικνύει τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη:
Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο, ενώ αυξάνει και τη χοληστερόλη, η οποία οδηγεί σε νεφρική βλάβη. 
Σνακ, γλυκά, ζάχαρη και λιπαρά απορρυθμίζουν το σάκχαρο, οδηγώντας σε καρδιαγγειακά, νεφρική νόσο και αρτηριοσκλήρυνση. 
Αν σε αυτά προστεθεί η κατανάλωση λιπαρών και αλατιού, οδηγούμαστε στο μεταβολικό σύνδρομο.
Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης προστατεύουν από τα παραπάνω, καθώς και από την αύξηση της ομοκυστεΐνης, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Το αλκοόλ είναι η δεύτερη καρκινογόνος ουσία μετά τον καπνό.
Τα κουκκιά – σημειώνει – ο Ιπποκράτης είναι θρεπτικά, αλλά προκαλούν δυσκοιλιότητα.
Τα μπιζέλια είναι περισσότερο υπακτικά, όπως επίσης τα λαθούρια και τα φασόλια.
Τα άσπρα ρεβίθια είναι υπακτικά, διουρητικά και θρεπτικά.
Το σκόρδο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. 
Ωφελεί το σώμα, βλάπτει τα μάτια και η δράση του εξασθενίζει με το βράσιμο. 
Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια, αλλά βλάπτει το σώμα, το οποίο θερμαίνει και ξηραίνει.
Το πράσο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Υγραίνει, σταματά τις ξινίλες και είναι καλό να τρώγεται προς το τέλος του γεύματος. 
Το ράπανο διαλύει το φλέγμα με την καυστικότητά του, είναι θερμαντικό, αλλά και δύσπεπτο. Το μαρούλι είναι δροσιστικό, αλλά προκαλεί αδυναμία στο σώμα.
Το σέλινο είναι διουρητικό. 
Η φρέσκια αντράκλα/γλιστρίδα δροσίζει και ως τουρσί θερμαίνει.
Η τσουκνίδα έχει καθαρτική δράση. 
Το βλίτο διευκολύνει τις κενώσεις. 
Η ρίγανη θερμαίνει και βοηθά τη λειτουργία της χολής. 
Το θυμάρι είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό.
Ο Γαληνός αναφέρει ότι το ρύζι σταματάει τη διάρροια και οι φακές διευκολύνουν τις κενώσεις. 
Αν βραστούν δεύτερη φορά, ξηραίνουν τα ρεύματα της κοιλιάς. 
Το σουσάμι χορταίνει γρήγορα, η πέψη γίνεται αργά και η τροφή που δίνει στο σώμα είναι λιπαρή. Το πεπόνι είναι διουρητικό και υπακτικό και καθαρίζει το δέρμα. 
Τα αγγούρια είναι διουρητικά, ενώ τα σύκα έχουν αξιόλογη καθαρτήρια ιδιότητα.
"Περί διαίτης"
Τι πρέπει να τρώνε οι παχύσαρκοι
Ειδική δίαιτα για τους παχύσαρκους είχε περιλάβει ο Ιπποκράτης στο "Περί διαίτης υγιεινής" έργο του.
Για τους παχύσαρκους, ο πατέρας της Ιατρικής ανέφερε χαρακτηριστικά: "Πρέπει δε, οι μεν παχύσαρκοι να βαδίζουν ταχύτερα, οι δε λεπτοί ησυχότερα"
Για την εργασία και τη διατροφή γράφει:
"Οι παχείς και όσοι θέλουν να γίνουν λεπτοί, πρέπει όλες τις ταλαιπωρίες, εργασία, οδοιπορία να τις κάνουν όσο είναι νηστικοί. 
Να τρώνε ενώ ακόμη είναι λαχανιασμένοι από τον κόπο και χωρίς να δροσιστούν πρώτα και αφού προηγουμένως έχουν πιει νερωμένο κρασί και όχι πολύ δροσερό.
Καρυκεύματα
Τα φαγητά να τα παρασκευάζουν με σουσάμια ή με καρυκεύματα και με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα κι ας είναι πιο λιπαρά, διότι έτσι θα χορτάσουν με λιγότερο φαγητό! 
Και να τρώνε μία φορά την ημέρα και να μην κάνουν λουτρό, να κοιμούνται σε σκληρό κρεβάτι και να περπατούν ελαφρά ντυμένοι, όσο πιο πολύ γίνεται"
Ο Ιπποκράτης έδινε έμφαση και στις καθάρσεις, οι οποίες είχαν τη θεωρητική τους στήριξη στη χυμοπαθολογία, δηλαδή την πύκνωση και αραίωση τεσσάρων χυμών του ανθρώπου - αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή-.

Δημήτρης Καράγιωργας- iribeyond.com

Αχιλλέα

...όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium.
Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε ή ψάξουμε για τα τοπωνύμια της αχιλλέας ανά τον κόσμο, θα δούμε πως όλα σχετίζονται με τις ισχυρές αιμοστατικές της ιδιότητες και την σχέση της με το Αχιλλέα!!!
Θα βρούμε να την ονομάζουν herba militaris/στρατιωτικό βότανο, 
knights’ milfoil/βότανο των ιπποτών, 
bloodwort/αιμοβότανο, 
staunchweed/ισχυρό βότανο, 
soldier's woundwort/βότανο για τα τραύματα του στρατιώτη-(σε ελεύθερη μετάφραση), carpenter's wee/μαραγκοβότανο και nosebleed/βότανο για τη ρινορραγία, όλα με βάση την ισχυρότατη, κυριαρχικής αιμοστατική της ιδιότητα!!! 
Η βοτανική/επιστημονική της ονομασία προέρχεται από τον ήρωα Αχιλλέα, ενώ η κοινή ονομασία διαφόρων άλλων λαών προέρχεται από το ελληνικό ιερό/hiera, ή ιερό βότανο, που παραπέμπει στις φαρμακευτικές του ιδιότητες. 
Η αχιλλέα είναι ένα περίεργο φυτό, καθώς θα βοηθήσει άλλα φυτά που φυτρώνουν κοντά της να αντισταθούν στις ασθένειες, ενώ όταν προστεθεί στην περιποίηση του δέρματος, θα αυξήσει τη δραστικότητα άλλων φυτικών συστατικών. 
Η αχιλλέα έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες, εκτός των άλλων, οπότε είναι ιδανική για λιπαρό, λιπαρό ή προβληματικό δέρμα. 
Την χρησιμοποιούμε σε ατμούς προσώπου, 
σε συσκευασίες προσώπου βαθύ καθαρισμού και σε θεραπείες για φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής ή για λιπαρά μαλλιά. 
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε κρέμες και λοσιόν για καθαρισμό του προσώπου.
Σε συνδυασμό το έκχυμα αχιλλέας με το έκχυμα αμαμηλίδας είναι ισχυρότατα τονωτικά της επιδερμίδας μας, τα οποία μπορούν να αποκαταστήσουν τη νεανική εμφάνιση!!!
Επίσης η αχιλλέα μπορεί να βοηθήσει να σκουρήνουν τα γκρίζα μαλλιά!!!
Βοηθάει σε πληγές, 
ρινορραγίες και φλεγμονώδη μάτια και είναι μια γρήγορη θεραπεία για να εφαρμοστεί σε κοψίματα από το ξύρισμα!!!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-https://botanologia.gr/achillea/

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας/Achillea millefolium

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!!
αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων
Ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποίησε ως αιμοστατικό και ήταν οι ισχυρές αιμοστατικές ιδιότητες της αχιλλέας που χρησιμοποιήθηκαν στα περισσότερα πεδία των μαχών της αρχαιότητας για να θεραπεύουν τα τραύματα των στρατιωτών!
Η αχιλλέα είναι ένα περίεργο βότανο, καθώς θα βοηθήσει άλλα φυτά που φυτρώνουν κοντά της να αντισταθούν στις ασθένειες, ενώ όταν προστεθεί στην περιποίηση του δέρματος, θα αυξήσει τη δραστικότητα άλλων φυτοθεραπευτικών συστατικών.
και εγώ θα σας δείξω πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας
1. παίρνω 200gr  λουλούδια και φύλλα αχιλλέας που έχω αποξηράνει πρόσφατα!
2. περίπου 400ml ελαιόλαδο/βιολογικό ψυχρής συμπίεσης και
3. τα ρίχνω σε ένα αναλόγου μεγέθους γυάλινο βάζο
4. ανακατεύω πάρα πολύ καλά με ένα ξύλινο πιρούνι που έχω για αυτή την διαδικασία
5. κλείνω το βάζο μου και
6. το τοποθετώ σε ένα σημείο της κουζίνας μου που να το βλέπει ο ήλιος
7. κάθε μέρα ανοίγω το βάζο μου και το ανακατεύω και προσέχω το βότανό μου να είναι πάντα σκεπασμένο με το λάδι, για να μην δημιουργηθεί μούχλα
8. το αφήνω στο σημείο αυτό περίπου 10 μέρες…
9. μετά από αυτό το διάστημα, μεταφέρω το βάζο μου στον πάγκο της κουζίνας μου σε σχετικά ζεστό σημείο και το αφήνω για περίπου 20 ημέρες, μην ξεχνώντας να το ελέγχω σε τακτά χρονικά διαστήματα και να βεβαιώνομαι ότι το λάδι μου συνεχίζει να σκεπάζει το βότανό μου! – αν δω ότι το λάδι μου δε σκεπάζει το βότανό προσθέτω τόσο, όσο να το σκεπάζει!
10. μετά το πέρας του χρόνου φιλτράρω με αποστειρωμένη γάζα και το μεταφέρω σε ένα μπουκάλι και το αποθηκεύω σε ντουλάπι της κουζίνας μου!!!
και μερικές από τις ιδιότητες και δράσεις της αχιλλέας:
-. είναι ισχυρό αιμοστατικό και επουλωτικό βότανο – είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό βότανο.
Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες,
αντισηπτικό,
στυπτικό και ισχυρότατο αιμοστατικό.
Ιδανικό βότανο για τον καθαρισμό και την απολύμανση των πληγών.
Και ο θρύλος θέλει το χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά να φυτρώνει από τη σκουριά που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του Αχιλλέα, για να μπορέσει ο ήρωας με το βοτάνι αυτό να θεραπεύει τους συντρόφους του στον Τρωικό πόλεμο!
-. καταπραΰνει τα συμπτώματα και βοηθάει στη θεραπεία των αιμορροΐδων
-.  ανακουφίζει από τις κράμπες της περιόδου, σε συνδυασμό και με το μελισσόχορτο – είναι στον κατάλογο των 300 βοτάνων, στα οποία έχουν βρεθεί φυτοοιστρογόνα,
-. ηρεμεί τις επώδυνες θηλές
-. ηρεμεί τα συμπτώματα και συμβάλει στη θεραπεία της γαστρίτιδας και της κολίτιδας
-. διεγείρει την όρεξη και βοηθά την πέψη
-. είναι κατάλληλο για τις ευρυαγγείες
-. είναι ισχυρό αντιγηραντικό και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και συντελεί στην εξαφάνιση των καστανών κηλίδων.
Το λάδι μου αυτό μαζί με το λάδι του υπερικού,
το λάδι του χαμομηλιού,
το λάδι της καλέντουλας,
το λάδι του μάραθου και
το λάδι του δεντρολίβανου, είναι η εξάδα των βοτανολαδιών μου που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι της κουζίνας μου!!!
read more: Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας
Κείμενο και επιμέλεια κειμένουthalia-botanologia.gr
Ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες των παραπάνω βοτάνων:
αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή μυριόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium
Αχιλλέα η χιλιόφυλλη ή μυριόφυλλο – μιά πρώτη γνωριμία
Χαμόμηλο το θεραπευτικό – Ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον
Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα – Calendula officinalis
Δεντρολίβανο, το βότανο της μνήμης και το ελιξίριο της νεότητας μας
Βαλσαμόχορτο – το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής μας

Διαφορετικές ματιές στη φύση και σε ότι αυτή μας χαρίζει - Euell Gibbons και Charles Dowding

"Η σχέση αγάπης μου με τη φύση είναι τόσο βαθιά που δεν μου αρκεί να είμαι ένας απλός θεατής ή τουρίστας της φύσης. 
Επιθυμώ μια πιο πραγματική και ουσιαστική σχέση. 
Τα πικάντικα τσάγια και οι γευστικές λιχουδιές που ετοιμάζω από άγρια υλικά είναι ο άρτος και το κρασί με τα οποία κοινωνώ και συναναστρέφομαι με τη φύση και με τον Δημιουργό αυτής της φύσης"
... έλεγε όχι και το τόσο μακρινό 1960 ο Euell Gibbons, από τους πρώτους υποστηρικτές της υγιεινής διατροφής, πρωτοπόρος, φυσιολάτρης,
περιβαλλοντολόγος και φυσιοδίφης, ο οποίος προώθησε την κατανάλωση άγριων τροφών που μας χαρίζει η φύση... 
"Περιβαλλόμαστε από δυνάμεις που η τεχνολογία δεν μπορεί ακόμη να μετρήσει"...λέει σήμερα ο Charles Dowding, ο οποίος υποστηρίζει τη διαχείριση του εδάφους χωρίς σκάψιμο και την οργανική διαχείριση του εδάφους!!!
η φωτογραφία είναι της ntina: ο ελαιώνας με τα χαμομήλια
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr