Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Αχιλλέα

...όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium.
Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε ή ψάξουμε για τα τοπωνύμια της αχιλλέας ανά τον κόσμο, θα δούμε πως όλα σχετίζονται με τις ισχυρές αιμοστατικές της ιδιότητες και την σχέση της με το Αχιλλέα!!!
Θα βρούμε να την ονομάζουν herba militaris/στρατιωτικό βότανο, 
knights’ milfoil/βότανο των ιπποτών, 
bloodwort/αιμοβότανο, 
staunchweed/ισχυρό βότανο, 
soldier's woundwort/βότανο για τα τραύματα του στρατιώτη-(σε ελεύθερη μετάφραση), carpenter's wee/μαραγκοβότανο και nosebleed/βότανο για τη ρινορραγία, όλα με βάση την ισχυρότατη, κυριαρχικής αιμοστατική της ιδιότητα!!! 
Η βοτανική/επιστημονική της ονομασία προέρχεται από τον ήρωα Αχιλλέα, ενώ η κοινή ονομασία διαφόρων άλλων λαών προέρχεται από το ελληνικό ιερό/hiera, ή ιερό βότανο, που παραπέμπει στις φαρμακευτικές του ιδιότητες. 
Η αχιλλέα είναι ένα περίεργο φυτό, καθώς θα βοηθήσει άλλα φυτά που φυτρώνουν κοντά της να αντισταθούν στις ασθένειες, ενώ όταν προστεθεί στην περιποίηση του δέρματος, θα αυξήσει τη δραστικότητα άλλων φυτικών συστατικών. 
Η αχιλλέα έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες, εκτός των άλλων, οπότε είναι ιδανική για λιπαρό, λιπαρό ή προβληματικό δέρμα. 
Την χρησιμοποιούμε σε ατμούς προσώπου, 
σε συσκευασίες προσώπου βαθύ καθαρισμού και σε θεραπείες για φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής ή για λιπαρά μαλλιά. 
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε κρέμες και λοσιόν για καθαρισμό του προσώπου.
Σε συνδυασμό το έκχυμα αχιλλέας με το έκχυμα αμαμηλίδας είναι ισχυρότατα τονωτικά της επιδερμίδας μας, τα οποία μπορούν να αποκαταστήσουν τη νεανική εμφάνιση!!!
Επίσης η αχιλλέα μπορεί να βοηθήσει να σκουρήνουν τα γκρίζα μαλλιά!!!
Βοηθάει σε πληγές, 
ρινορραγίες και φλεγμονώδη μάτια και είναι μια γρήγορη θεραπεία για να εφαρμοστεί σε κοψίματα από το ξύρισμα!!!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου