Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Εγκαύματα και μικροτραυματισμοί και μια αλοιφή για την αντιμετώπισή τους

Εγκαύματα,μικροτραυματισμούς και γρατζουνιές , ας τα αντιμετωπίσουμε με μια θαυμαστή αλοιφή από τρία υψηλής επούλωσης υλικά
Πολλές φορές κάνοντας διάφορες μικροδουλειές μπορεί να γρατζουνιστούμε ή να μικροτραυματιστούμε χωρίς να το καταλάβουμε.
Οι γρατζουνιές αυτές και οι μικροτραυματισμοί είναι ακίνδυνοι και εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να μολυνθούν και
γι 'αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να συντομεύσουμε την επούλωση αλλά και να προστατεύσουμε την πληγείσα περιοχή από μικρόβια.
Η πρώτη μας δουλειά είναι να καθαρίσουμε πολύ-πολύ καλά την περιοχή με οξυζενέ.
Μόλις καθαρίσουμε την προβληματική περιοχή και βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνή εφαρμόζουμε αντιβακτηριακά ή αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια ή εγχύματα βοτάνων,όπως είναι π,χ το ισχυρότατο έγχυμα θυμαριού.
Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε....
read more:https://botanologia.gr/egkaymata-kai-mikrotraymatismoi-kai-mia-aloifi-gia-tin-antimetopisi-toys/

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Μολόχα ένα αγαπημένο και πολύτιμο βότανο,που “παύει τας ωδίνας”

Σαν τροφή χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του βοτάνου , τα φύλλα ,
οι τρυφεροί βλαστοί αλλά και οι ρίζες.
Αυτός που ανέφερε πρώτος την μολόχα τον έβδομο αιώνα π.χ ήταν ο Ησίοδος.
Οι δε Βυζαντινοί σχολιαστές του , μας πληροφορούν ότι στα χρόνια εκείνα έφτιαχναν με μολόχα και με πολλά άλλα βότανα έναν θρεπτικότατο πολτό.
Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν την μολόχα μαζί με άλλα λαχανικά και βότανα στους κήπους τους.
Έλεγαν ότι σταματούσε την πείνα και τη δίψα.
Μολόχα , και την επαίνεσαν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας.
Οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και την είχαν στα τραπέζια τους.
Ο Κικέρων με τον Οράτιο μας αναφέρουν πολλές από τις ανακουφιστικές της ιδιότητες.
Ο Πλίνιος έλεγε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια.
Ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται μολόχα σ’ όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους.

Οι Φελάχοι, που τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ζούσαν με χόρτα , έφτιαχναν ένα νόστιμο φαγητό από τις ρίζες της μολόχας , τις οποίες...
read more:https://botanologia.gr/molocha-ena-agapimeno-kai-polytimo-votano-poy-quot-payei-tas-odinas-quot/

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Aπολεπιστική και ενυδατική κρέμα χεριών,με υλικά που έχουμε στα ντουλάπια μας

Χέρια
Δεκαεννέα μύες, 28 οστά, 16 σύνδεσμοι, χιλιάδες δέκτες αφής -240 ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος-, 15 αρθρώσεις και περίπου 30 τένοντες συνεργάζονται τέλεια.
Το χέρι έχει τόσο περίπλοκη δομή, που κανένα ρομπότ-μέχρι τώρα-, δεν κατάφερε έστω και αμυδρά να τη μιμηθεί.
Τα χέρια μας είναι τα πιο πολύτιμα όργανα δράσης μας.
Πολλοί ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι τα χέρια ήταν που έδωσαν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εξελιχθεί σε “ευφυές ζώο”.
Η αφή μας έκανε εξυπνότερους και η σπουδαιότερη λειτουργία του χεριού είναι αναμφίβολα αισθητηριακή.
Αυτά τα χέρια μας λοιπόν που κάνουν όλες τις δουλειές από το να χαϊδεύουν, μέχρι να ερμηνεύουν στο βιολί μία σύνθεση του Ταρτάλια ή του Παγκανίνι, χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση.
Και να μια εύκολη να κατασκευαστεί, στο σπίτι μας, απολεπιστική κρέμα με πάνφθηνα υλικά...

Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού και της ζάχαρης

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως τη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς είναι καίριας σημασίας η ακριβής ρύθμιση του σακχάρου τους αίματος,
αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για όλους εμάς που θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά
και υγιεινά χωρίς να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας με ανεξέλεγκτα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου στο αίμα.
Το μέλι** σε αντίθεση με την ζάχαρη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη*, παρόλο που έχει περισσότερες θερμίδες.
Και που μας βοηθάει αυτό;
Μας βοηθάει διότι αφομοιώνεται καλύτερα ως τροφή και η σωστά αφομοιωμένη τροφή συντελεί στην ήπια έκκριση ινσουλίνης.
Και η ήπια έκκριση ινσουλίνης μας προστατεύει από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα.
• Το μέλι χρονολογείται πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και η πρακτική της μελισσοκομίας για παραγωγή μελιού χρονολογείται τουλάχιστον από το  700 π.Χ.
• Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το μέλι ως μέσο πληρωμής και είναι γραμμένο σε ιερογλυφικά.
• Για τους αρχαίους Έλληνες  το μέλι ήταν ένα τρόφιμο για τους θεούς-το νέκταρ των θεών,όπως το ονόμαζαν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το μέλι ήταν η αμβροσία των θεών.
      Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη...
read more:https://botanologia.gr/o-glykaimikos-deiktis-toy-melioy-kai-tis-zacharis/

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πως να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

Ας δούμε πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο.
Οι ζέστες μας έχουν έρθει εδώ και πολύ καιρό και μαζί τους έχουν φέρει και πολύ υγρασία,κάτι όχι και τόσο σύνηθες για τη χώρα μας.
Και πόσο ανάγκη έχουμε τη βραδινή χαλάρωση στην βεράντα!
Όμως τι γίνεται με τους απρόσκλητους επισκέπτες μας τα κουνουπάκια;
Δεν είναι δυνατόν εκεί που κάθεσαι ήρεμα -ήρεμα κάθε φορά να σε ενοχλεί και από ένα κουνουπάκι.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Πρώτα – πρώτα δημιουργούμε στην βεράντα μας έναν μίνι ευωδιαστό και εντομοαπωθητικό κήπο.
Φυτεύομαι σε γλαστρούλες-
βασιλικό
θυμάρι
γεράνι
αρμπαρόριζα
Όλα αυτά αν τα αγοράσουμε από φυτώρια είναι.....