Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Μολόχα ένα αγαπημένο και πολύτιμο βότανο,που “παύει τας ωδίνας”

Σαν τροφή χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του βοτάνου , τα φύλλα ,
οι τρυφεροί βλαστοί αλλά και οι ρίζες.
Αυτός που ανέφερε πρώτος την μολόχα τον έβδομο αιώνα π.χ ήταν ο Ησίοδος.
Οι δε Βυζαντινοί σχολιαστές του , μας πληροφορούν ότι στα χρόνια εκείνα έφτιαχναν με μολόχα και με πολλά άλλα βότανα έναν θρεπτικότατο πολτό.
Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν την μολόχα μαζί με άλλα λαχανικά και βότανα στους κήπους τους.
Έλεγαν ότι σταματούσε την πείνα και τη δίψα.
Μολόχα , και την επαίνεσαν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας.
Οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και την είχαν στα τραπέζια τους.
Ο Κικέρων με τον Οράτιο μας αναφέρουν πολλές από τις ανακουφιστικές της ιδιότητες.
Ο Πλίνιος έλεγε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια.
Ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται μολόχα σ’ όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους.

Οι Φελάχοι, που τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ζούσαν με χόρτα , έφτιαχναν ένα νόστιμο φαγητό από τις ρίζες της μολόχας , τις οποίες...
read more:https://botanologia.gr/molocha-ena-agapimeno-kai-polytimo-votano-poy-quot-payei-tas-odinas-quot/

9 σχόλια:

  1. θάλεια
    η μολόχα-σούπα με ρύζι υπήρξε η παιδική αγαπημένη τροφή της πολυμελούς οικογένειας μου(7 παιδιά).ήξερα ότι η μολόχα κάνει καλό-γενικά αλλά οτι έχει όλες αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες-αξίες,μένω κατάπληκτος,και με όλες αυτές τις ιδιότητες της μολόχας-που γράφεις(και που δέχτηκε ευεργετικά ο οργανισμός μου όταν μεγάλωνε),αισθάνομαι ότι δεν θα πεθάνω ποτέ!!
    μολόχα λοιπόν και πάσης...θεραπείας(ένα ταπεινό χόρτο-βρίσκεται παντού στην φύση και δωρεάν)
    υγείαινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα φίλε μου!!!!!αυτό το ταπεινό χόρτο κρύβει μέσα του θυσαυρούς....και να σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται τεράστια ποσά για αντιβιοτικά και αντιβηχικά....και γεμίζουμε τον οργανισμό μας και τον οργανισμό των παιδιών μας με χιλιάδες χημικά....χρόνια φίλε μου ασχολούμε με τα βότανα και όμως κάθε φορά που διαβάζω νέες μελέτες που τα αφορούν(δυστυχώς ελάχιστες στην ελλάδα)μένω κατάπληκτη με το πλήθος των εφαρμογών τους και με το πλήθος των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναί μαζεψε τα όλα και θα χρειασθούν-εννοώ ότι όλα αυτά που κάποτε χάθηκαν και σήμερα ευρέθηκαν-αναβιώνουν παγκοσμίως θα είναι η νεα κληρονομιά-κιβωτός-διαθήκη για τους ανθρώπους του μέλλοντος(που αφορά την φύση τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες-η ίδια η μητέρα φύση είναι μια φυσική κιβωτός αλήθειας και ένα αειθαλές βιβλίο που ο θεός κατέγραψε μέσα του τις σκέψεις του).
    οι έλληνες έχουν στο γενετικό κώδικα τους όλο το ιστορικό-δεν ήρθε η ώρα ακόμη για να το ανασύρουν-αναμιμνησθούν(ευτυχώς γιατί θα το πουλούσαν ..για το χρέος!)η ώρα όμως πλησιάζει-μου λέει ο εαυτός μου και πάλι θα πρωταγωνιστήσουν πνευματικά σε όλα και κυρίως στον πολιτισμό.
    (γράψε ένα βιβλίο-"το βιβλίο της φύσης")
    χρή θάλλειν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φίλε μου!!!!Ξέρεις πόσες φορές αναρωτιέμαι.....μα ποιος τα έσπειρε όλα αυτά;!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποιος ποιός ..ο σπείρων;(σπείρα-έλιξ/γαλαξίες)
    είναι ο σπείρων-σπορέας όλων των γαλαξιών του σύν-παντος κόσμου!
    σ-π-είρων=λέγων-λόγος(σπερματικός λόγος-ηράκλειτος + παρμενίδης)(όπου Σ=σοφία και Π=πνεύμα-πατήρ)δηλαδή ο σοφός πατήρ-πνεύμα(ο θεός)είναι ο ΕΙΡΩΝ-αυτός που έλεξε-είπεν(ομίλησε) δια του λόγου του(γενηθήτω φώς και εγένετω φως)και εγένετω δημιουργία(γέμισε τον κόσμο-φυση-δημιουργία με σπέρματα-λόγους,έσπειρε σπερματικούς λόγους(υλικούς σπόρους-σπέρματα,ηθικούς λόγους ρήσεις, πνευματικές αλήθειες)(δημιούργησε και διε-κόσμησε το παν)
    είρων-λέγων λόγους(ειρήνη-υμίν)και σπείρων-σπέρνων σπόρους ο καλός πατήρ-σπορέας.
    σε μία αναλογία...τον αναπαριστάς! if you know what i mean!!!
    da

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ καλά φίλε μου...πολύ καλά!!!!
    να είσαι πάντα καλά...καλό βράδυ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ο κόσμος φροντίζε να μαθει τις ιδιότητες όλων των βοτάνων οι φαρμακευτικές εταιρείες θα ήταν να αχρηστες! Ουσιαστικά θα είχαν χρεοκοπήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή