Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Χούμους-ρεβίθια και ταχίνι τα δυό βασικά συστατικά του hummus

Χούμους - ρεβίθια και ταχίνι, τα δυό βασικά συστατικά του hummus και ένας ιδανικός τρόπος να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ρεβίθια και το ταχίνι.
alhams - الحمّص στα αραβικά σημαίνει ρεβίθια και από αυτή τη λεξούλα εδώ,και αυτό που αντιπροσωπεύει,έχουμε το περίφημο χούμους!!!
και τα συστατικά του χούμους είναι τα ρεβίθια-alhams- και το ταχίνι-btahina-δυό συστατικά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν!
ρεβίθια και ταχίνι-حمّص بطحينة -και αφού πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια και τα αναμείξουμε με το ταχίνι έχουμε τη βάση για το χούμους!!!
στη συνέχεια προσθέτουμε
λάδι,
χυμό λεμονιού,
πολτοποιημένο σκόρδο και βέβαια μπαχαρικά
όπως
κύμινο και
πάπρικα και έτοιμο το χούμους μας!!!
και η θρεπτική αξία του περικλείει όλο το μεγαλείο των ρεβιθιών και του ταχινιού,αλλά
και του λαδιού,
και του λεμονιού και των μπαχαρικών!!!
και ας δούμε τα συστατικά του  hummus- χούμους με τη σειρά...
read more:https://botanologia.gr/choymoys-revithia-kai-tachini-ta-dyo-vasika-systatika-toy-hummus/

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Ουγγαρέζικο gulyás -κάτι αντίστοιχο με το δικό μας βραστό αλλά τελείως διαφορετικό

Ουγγρικό gulyás σε παραδοσιακό
bogrács-καζάνι
Ουγγαρέζικο gulyás – Πέρσι τέτοια εποχή είχα βρεθεί σε φίλους στη βόρεια Ευρώπη και είχα γευτεί ένα από τα πιο νόστιμα gulyás ή gulyáshús – που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “η κρεατόσουπα που έφτιαχναν οι κτηνοτρόφοι”– με καπνιστό μοσχάρι, ξυνολάχανο και μπόλικη-μπόλικη πάπρικα!
Και βέβαια έφερα μαζί μου τη συνταγή – με πατάτες όμως και καρότα γιατί το ξυνολάχανο λίγο δύσκολο εδώ στην Ελλάδα αν και δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε
Το gulyás λοιπόν προέρχεται από τη Μεσαιωνική Ουγγαρία,
είναι δημοφιλές γεύμα και καταναλώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και έχει πολλές-πολλές παραλλαγές!
Ας δούμε τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσαν οι φίλοι μου, μιά σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή σαν πρώτο πιάτο σε ένα μας δείπνο!
Τα υλικά είναι για 4 άτομα
και θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/oyggareziko-gulyas-kati-antistoicho-me-to-diko-mas-vrasto-alla-teleios-diaforetiko/

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ο τρόπος που ο οργανισμός επεξεργάζεται την καφεΐνη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης της νόσου Πάρκινσον

Ο τρόπος που ο οργανισμός κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται την καφεΐνη μπορεί να είναι μια ένδειξη για το άν έχει ή όχι νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology. 

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζουντέντο, με επικεφαλής τον Σίντσι Σαΐκι, διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα καφεΐνης είναι συχνότερα μεταξύ των ατόμων με νόσο Πάρκινσον, συγκριτικά με άτομα χωρίς την εν λόγω νευροεκφυλιστική διαταραχή, ακόμα και αν έχουν πιει την ίδια ποσότητα καφεΐνης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της νόσου, που προκαλεί κυρίως κινητικές δυσκολίες.
Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους σε ομάδα 108 ατόμων με νόσο Πάρκινσον χωρίς εμφανή προβλήματα μνήμης και 31 συνομήλικα υγιή άτομα (ως ομάδα ελέγχου).

Μετά από ολονύκτια νηστεία, ελέγχθηκαν αιματολογικά για τα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους και αναζητήθηκαν 11 μεταβολίτες της καφεΐνης επίσης.
Και οι δυο ομάδες είχαν κατά μέσο όρο ίδια ημερήσια ποσότητα καφεΐνης, περίπου δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Αλλά τα άτομα με νόσο Πάρκινσον είχαν χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και χαμηλότερες ποσότητες εννέα εκ των 11 μεταβολιτών.
Συγκεκριμένα οι ασθενείς είχαν κατά ένα τρίτο χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους από την ομάδα ελέγχου.
Τα επίπεδα της καφεΐνης και οι μεταβολίτες δεν άλλαζαν με την σοβαρότητα της νόσου Πάρκινσον.
Για παράδειγμα, τα άτομα με προηγμένη νόσο δεν είχαν πιο χαμηλά επίπεδα ή μεταβολίτες.

Οι ερευνητές στη συνέχεια συγκρότησαν μια δεύτερη ομάδα από 67 άτομα με νόσο Πάρκινσον και 51 υγιή άτομα για να αναζητήσουν τυχόν αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της καφεΐνης.
Αλλά δεν εντόπισαν διαφορές ως προς τα γονίδια μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με τον Δρ Σαΐκι, η καφεΐνη δεν απορροφάται σωστά από το λεπτό έντερο στα άτομα με νόσο Πάρκινσον και στόχος του είναι να μπορέσει σε επόμενη φάση να μελετήσει κατά πόσο μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια η νόσο Πάρκινσον πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή στα πολύ πρώιμα στάδια της, με βάση την καφεΐνη και τους μεταβολίτες της.
~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:health.in.gr
n.neurology.org

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ένα θρεπτικότατο γλυκάκι για όταν ο οργανισμός μας ζητάει κάτι γλυκό

Ένα γλυκάκι, από τις συνταγές μου, πεντανόστιμο με υψηλή διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν οι βιταμίνες του όπως:
– η βιταμίνη Α,
– η βιταμίνη Ε,
– η βιταμίνη C,
τα μεταλλικά του στοιχεία όπως:
– το μαγνήσιο,
-το κάλιο,
– ο ψευδάργυρος,
τα καροτενοειδή του,
οι πρωτεΐνες του και οι φυτοστερόλες του.
Και είναι η κολοκύθα.
Και πως μπορούμε να κάνουμε το γλυκάκι μας;...

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Κηραλοιφή,ιδανική αλοιφή για το έκζεμα και την υγεία του δέρματός μας

Ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε την κηραλοιφή μας,
γιατί το μείγμα μας αυτό στην ουσία είναι μια ισχυρότατη κηραλοιφή ιδανική για δερματικές παθήσεις
Θα χρειαστούμε:
-μία κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας*
-πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και
-ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Επίσης θέλουμε:
-ένα γυάλινο βαζάκι και
ένα ξύλινο,κατά προτίμηση,αναδευτήρι
Εργαζόμαστε ως εξής:
Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το κερί.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πάντα σε bain marie λιώνουμε το κερί.
Μόλις το κερί μας λιώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να....
read more:https://botanologia.gr/kiraloifi-idaniki-aloifi-gia-to-ekzema-kai-tin-ygeia-toy-dermatos-mas/

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ας δούμε πως πρέπει να συντηρούμε τα αυγά μας...

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και οικονομικά τρόφιμα που μας έχει χαρίσει η φύση και που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν κύριο τρόφιμο της διατροφής του.
Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειριζόμαστε και προετοιμάζουμε φρέσκα αυγά ώστε να αποφεύγουμε τροφικές δηλητηριάσεις, διότι τα αυγά είναι
τρόφιμα υψηλού κινδύνου!
Είναι ευαλλοίωτα όπως και τα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα και πολλές φορές έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις τροφοδηλητηριάσεως από Salmonella.
Ακόμη και τα ακέραια, καθαρά και φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν Salmonella Enteritidis, η οποία,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι μια πολύ επικίνδυνη λοίμωξη.
Τα αυγά περιέχουν salmonella γιατί κατά το σχηματισμό του το αυγό στον ωοφόρο αγωγό της κότας ,και των άλλων πουλερικών, το εσωτερικό επιμολύνεται πριν να σχηματισθεί το κέλυφος του αυγού,βέβαια ο αριθμός των αυγών που επιμολύνονται είναι σχετικά μικρός.
Για να είναι,λοιπόν,τα αυγά μας ασφαλή θα πρέπει να προσέχουμε
πως τα συντηρούμε,
πως τα διατηρούμε και
πως τα μαγειρεύουμε!
– Ας δούμε πως πρέπει να συντηρούμε τα αυγά μας....
read more:https://botanologia.gr/pos-na-cheiristoyme-kai-pos-na-syntirisoyme-me-asfaleia-ta-ayga-mas/

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Γλυκό,ζεστό,αρωματισμένο με μέλι,κανέλα και γαρίφαλο.

Γλυκό , ζεστό , αρωματισμένο με μέλι , κανέλα και γαρίφαλο , ένα υπέροχο ποτό μπύρας
Ένα μελωμένο και αρωματισμένο χειμερινό ποτό μπύρας!
Χειμώνας ,
κρύο ,
μέρες γιορτινές ,
οικογενειακά τραπεζώματα ,
γλυκές γεύσεις ,
αρώματα μπαχαρικών ,
κανέλα ,
γαρύφαλο ,
μοσχοκάρυδο ,
τζίντερ ,
κάρδαμο!
Και δημιουργούμε γλυκιές και πικάντικες γεύσεις για τους ανθρώπους που αγαπάμε!
Στη χώρα μας δεν το έχουμε πολύ με τα ιδιόχειρα χειμωνιάτικα ποτά , διότι δεν έχουμε το κρύο που έχουν οι βόρειες χώρες , αλλά είναι κάποια , τα οποία διεγείρουν τις αισθήσεις μας με τη δύναμη των μπαχαρικών ,
του μελιού και
του αλκοόλ , ιδανικά για τις χειμωνιάτικες γιορτινές μέρες...

Ουγγαρέζικο gulyás -κάτι αντίστοιχο με το δικό μας βραστό αλλά τελείως διαφορετικό

Ουγγρικό gulyás σε παραδοσιακό
bogrács-καζάνι
Ουγγαρέζικο gulyás – Πέρσι τέτοια εποχή είχα βρεθεί σε φίλους στη βόρεια Ευρώπη και είχα γευτεί ένα από τα πιο νόστιμα gulyás ή gulyáshús – που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “η κρεατόσουπα που έφτιαχναν οι κτηνοτρόφοι”– με καπνιστό μοσχάρι, ξυνολάχανο και μπόλικη-μπόλικη πάπρικα!
Και βέβαια έφερα μαζί μου τη συνταγή – με πατάτες όμως και καρότα γιατί το ξυνολάχανο λίγο δύσκολο εδώ στην Ελλάδα αν και δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε
Το gulyás λοιπόν προέρχεται από τη Μεσαιωνική Ουγγαρία,
είναι δημοφιλές γεύμα και καταναλώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και έχει πολλές-πολλές παραλλαγές!
Ας δούμε τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσαν οι φίλοι μου, μιά σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή σαν πρώτο πιάτο σε ένα μας δείπνο!
Τα υλικά είναι για 4 άτομα
και θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/oyggareziko-gulyas-kati-antistoicho-me-to-diko-mas-vrasto-alla-teleios-diaforetiko/

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μιά στάλα κανέλα θα μπορούσε να είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα – και πάντα , ειδικά μετά τις γιορτές , προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.
Ας δούμε τι συμβαίνει με την κανέλα
Μέρες γιορτινές και πάντα στις γιορτές γύρω μας υπάρχουν γευστικοί πειρασμοί!
λίγο τα μελομακάρονα,
λίγο οι κουραμπιέδες,
λίγο τα λαχταριστά φαγητά,
λίγο η πιο χαλαρή μας διάθεση , και σίγουρα θα φάμε πάρα πάνω από ότι συνήθως και
αμέσως το μυαλό μας πάει στο λίπος που συσσωρεύσαμε μετά από τις διατροφικές παρασπονδίες!
Μη χαλάμε όμως τη διάθεσή μας και μη νιώθουμε ενοχές!
Διότι το σώμα μας έτσι έχει σχεδιαστεί!
Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους – σχεδόν ακαριαία!
Γιατί αυτό;
Διότι οι πρόγονοί μας το είχαν ανάγκη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών της καθημερινότητάς τους!
Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου οι συνθήκες είναι τελείως μα τελείως διαφορετικές η αποθηκευμένη ενέργεια σε μορφή λίπους μας κακοφαίνεται και αν δεν προσέξουμε μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας...

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ο βαθύτερος εαυτός μας-Leo Buscaglia -2

magickphoto.blogspot.gr
η συνέχεια της προηγούμενη ανάρτησής μου botanologia.blogspot.gr για τον -Leo Buscaglia,
και μας επισημαίνει ο καθηγητής στο βιβλίο του "να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις" στο κεφάλαιο 8:
Σ' ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο βρίσκεται αυτό που ο Έρικ Μπερν ονόμασε «τα παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι».
Άλλη μια αλλόκοτη διασκέδαση.
Μπαίνεις σ' ένα παιχνίδι στενής επαφής για να πάρεις την αντίδραση που θέλεις.
Για παράδειγμα ο άντρας σου σε παραμελεί ή αντίστροφα, γυρίζεις λοιπόν στο σπίτι και ρωτάς:
«Τι τρέχει, αγάπη μου;»
Η απάντηση είναι,«Α, τίποτε».
Εσύ λες τότε:
«Δεν είναι δυνατόν, κάτι έχεις, μοιάζεις σαν να γύρισες από τον τάφο».
«Δεν έχω τίποτε».
«Αν δεν έχεις τίποτε, τότε γιατί κάνεις τέτοια μούτρα;»
«Δεν έχω τίποτε!»
«Κι όμως κάτι έχεις, αγάπη μου».
«Όχι»— και πάει λέγοντας...
Αλλά το πραγματικά υψηλό επίπεδο είναι αυτό, για το οποίο θέλω να σας μιλήσω σήμερα.
Εκεί που μπορείς να ανταλλάξεις πράγματα και να ζήσεις μια σχέση, κι αυτό είναι η στενή επαφή.
Εδώ δίνουμε και παίρνουμε χωρίς εκμετάλλευση του άλλου.
«Δε θέλω να σε χρησιμοποιήσω, θέλω να σε αγαπήσω.
Θέλω να σε ζήσω.
Θέλω να σε γνωρίσω,
να σε μυρίσω,
να σε αγγίξω.
Θέλω να μεγαλώσω μαζί σου.
Θέλω να χορέψω, να κλάψω μαζί σου.
Θέλω να σε χαϊδέψω».
Όπως είπα και πιο πριν όμως, αυτή η επαφή θα απαιτήσει όλη σας την ενέργεια.
Η αναζήτηση της στενής επαφής είναι ρίσκο και πιθανόν να προκαλέσει πόνο.
Όμως ο μοναδικός τρόπος που έχεις να δεις τον εαυτό σου και να αναπτυχθείς, είναι μέσα από μια στενή σχέση.
Στο βιβλίο μου Αγάπη έχω γράψει:
«Όταν σ' αγαπώ κι εσύ μ' αγαπάς είμαστε σαν καθρέφτης ο ένας του άλλου, και καθώς καθρεφτιζόμαστε ο ένας μέσα στον άλλο,κοιτάζουμε το άπειρο.
Αν θέλω να γνωρίσω τον εαυτό μου, δε θα τα καταφέρω ζώντας μόνος μου.
Θα τον γνωρίσω από τις αντιδράσεις σας απέναντί μου — από τις αντιδράσεις του καθένα χωριστά, κι αν έχω φτάσει ν' απομακρύνω τους άλλους, καλά θα κάνω να κοιτάξω καλύτερα τον εαυτό μου.
Πόσους ανθρώπους δεν ξέρουμε που κατηγορούν τους πάντες εκτός από τον εαυτό τους;
Η κοινωνία είναι εναντίον τους, η γραμματέας είναι εναντίον τους, τα παιδιά είναι εναντίον τους.
Ακόμη κι ο Θεός.
Αν είναι αλήθεια όλα αυτά,μήπως τελικά έχουν αυτοί κάτι που απομακρύνει τους ανθρώπους;
Μήπως θα 'πρεπε να κοιτάξουν καλύτερα τον εαυτό τους;
Ένας θαυμάσιος τρόπος να κοιτάξεις τον εαυτό σου είναι μέσα από την αντανάκλαση των αντιδράσεων του άλλου απέναντί σου.
Νομίζω ότι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο μιας σχέσης αγάπης είναι η πιστότητα των συναισθημάτων.
Είναι το πιο ωραίο φάρμακο κατά της μοναξιάς.
Δεν είναι ευχάριστο να ξέρεις πως, όταν γυρίζεις σπίτι, θα υπάρχει κάποιος να σε υποδεχτεί;
Δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζετε τη δουλειά της Τζόαν Ντίντιον.
Είναι μια θαυμάσια, ευαίσθητη συγγραφέας που δεν τη διαβάζει σχεδόν κανείς. Το τελευταίο της βιβλίο λέγεται Ένα βιβλίο κοινής προσευχής — μια ιστορία απίστευτη.
Αυτό  που  την  ενδιαφέρει  πιο  πολύ  είναι  η απελευθερωμένη γυναίκα — όχι με τη συνηθισμένη έννοια, αλλά με την έννοια που λέει,
«Ας πάψουμε πια να εκμεταλλευόμαστε τις γυναίκες∙ ας καταλάβουμε ότι δε θα μας αφήσουν πια να τις εκμεταλλευόμαστε».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
στην επόμενη ανάρτηση η συνέχεια...
~~~~~~~~~~~~~
thalia:https://botanologia.blogspot.gr/

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Πως θα αποφύγουμε γρίπη, κρυολόγημα και εποχικές ιώσεις.

Η διατροφή μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας , κατά την περίοδο του χειμώνα , να προστατευτούμε από τα κρυολογήματα , τη γρίπη και τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημά , ώστε να μειώσουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια μίας εποχικής ίωσης ,ενός κρυολογήματος αλλά και της γρίπης;
Πρώτα – πρώτα είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύσουμε από τη ζάχαρη και τα αμυλούχα τρόφιμα , τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών , όπως
η βιταμίνη C και 
η βιταμίνη D – 
Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ο θετικός της ρόλος στις αναπνευστικές λοιμώξεις και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των πνευμόνων έχει επιβεβαιωθεί σε σχετικές μελέτες*
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη ιχνοστοιχείων.
Ναι στην αυξημένη πρόσληψη μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος , ο οποίος....
read more:https://botanologia.gr/idaniki-diatrofi-gia-na-apofygoyme-gripi-kryologima-kai-epochikes-ioseis/

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές

 
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες  από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την  αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

η θεραπεία του λεμονιού

το λεμόνι που σώζει
Όλος ο κόσμος γνωρίζει σήμερα την θεραπεία με τα σταφύλια, πολλοί λίγοι όμως γνωρίζουν την θεραπεία με τα λεμόνια, η οποία εντούτοις είναι ωφελιμότατη.
Ιδίως δε για τους ρευματικούς και αρθριτικούς.
Ο χυμός του λεμονιού ενεργεί επί της εκκρίσεως του ουρικού οξέος και της ουρίνης, η εντονότερη του όμως ενέργεια είναι πρωτίστως αλκαλική.
Δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι το λεμόνι είναι οξικό φρούτο.
Η απάτη του πολύ κόσμου, προέρχεται από το κιτρικό οξύ το οποίο περιέχει.
Η κιτρική αυτή όμως ουσία καίγεται εύκολα μέσα στον οργανισμό και μεταβάλετε σε αλκαλικά ανθρακούχα.

Η θεραπεία με τα λεμόνια είναι για αυτό πρωτίστως θεραπεία αλκαλοποιήσεως, ανάλογη ως προς τα αποτελέσματα της, με την χρήση της διτανθρακικής σόδας.
Πρέπει να θεωρείται μάλιστα ως ανώτερη, γιατί τα φυσικά προϊόντα απορροφούνται καλύτερα από τα χημικά και υφίστανται ευκολότερα την πρέπουσα μεταβολή εντός του οργανισμού.

Ο χυμός του λεμονιού άλλωστε δεν παρέχει μόνο κιτρικές ουσίες.
Κατά την ανάλυσή του βρίσκονται και στοιχεία πικρά ως γόμα, μαλικό οξύ και δεν είναι απίθανο επιστημονικός να έχουν και τα στοιχεία αυτά την ευεργετική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως σε κάθε θεραπεία όμως, και στην θεραπεία του λεμονιού χρειάζεται ειδικός τρόπος.
Το να καταπίνει κανείς καθημερινά ορισμένη ποσότητα χυμού λεμονιού δεν είναι θεραπεία.
Είναι συνήθεια τροφοδοτική, εξαίρετη άλλωστε.
Μία θεραπεία προϋποθέτει σημαντική λήψη του θεραπευτικού στοιχείου. Επιπλέον πρόκειται περί πράγματος προσωρινού, το οποίο διαρκεί ορισμένο καιρό μόνο.
Την αρχίζει δηλαδή κανείς ορισμένη ημέρα και την τελειώνει ορισμένη.

Πως γίνεται η θεραπεία του λεμονιού σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα
Αρχίζετε να λαμβάνετε τον χυμό ενός λεμονιού την πρώτη ημέρα. Είναι περιττό να φάτε και την φλούδα.
Έπειτα λαμβάνετε καθημερινός ένα λεμόνι περισσότερο έως ότου φτάσετε στα δέκα λεμόνια. Τότε κατεβαίνετε ελαττώνοντας από ένα λεμόνι καθημερινός. Όταν φτάσετε στο τελευταίο λεμόνι, η θεραπεία τελείωσε. Αν παρατηρήσετε ευχάριστα συμπτώματα, μπορείτε να ξαναρχίσετε μετά από μικρή διακοπή.
Το ελάττωμα του λεμονιού είναι ότι αδιάλυτο καίει το στομάχι. Για να αποφύγει κανείς αυτό το άσχημο αρκεί να το λαμβάνει, πολύ διαλυμένο σαν λεμονάδα.
Η προτιμότερη ώρα για την λήψη του χυμού είναι μία ώρα μετά το γεύμα.

Η Θεραπεία αυτή ήταν γνωστή από την απώτατη αρχαιότητα. Ο Πλίνιος ο αρχαίος μάλιστα την συνιστά με ιδιαίτερη θέρμη. Σήμερα δε εφαρμόζεται συστηματικά σε Γερμανία και Ελβετία.
Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:ftiaxno.gr
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης
Πηγή: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΕΛΑΣΓΟΥ 1932

Προζυμένιο ψωμί με σκόρδο και τυρί

Ψωμί,
λάδι,
ρίγανη,
φέτα,
ελιές,
κασέρι,
γραβιέρα.
κρεμμύδι.
Όλα θυμίζουν πασίγνωστα ελληνικά "προσφάγια"
Πρισφάγι ή προσφάι-αρχαιότατη ελληνική λέξη που δηλώνει κάτι πρόχειρο που τρώμε πριν το κυρίως γεύμα.
Και σαν παιδιά,πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με το ψωμί και το τυρί. 
Το ψωμί,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι το βασικότερο είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
read more:thalia- https://botanologia.gr/prozymenio-psomi-me-ladi-skordo-tyri-kai-rigani/

στα άδυτα της μακροβιότητας

Στα άδυτα της μακροβιότητας έχουν… βουτήξει Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν τον μυστικό κώδικα που χαρίζει στους ανθρώπους πολλά και καλά χρόνια ζωής.

Υγιεινή διατροφή, περπάτημα, κοινωνικότητα, ερωτισμός, μεσημεριανή σιέστα αλλά και η αισιόδοξη διάθεση φαίνεται ότι αποτελούν κάποια από τα βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, ανήκει στις πέντε προνομιούχες περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων. Όπως μάλιστα δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο.
Οι κάτοικοι της Ικαρίας, οι βοσκοί της Σαρδηνίας, οι Γιαπωνέζοι της Οκινάβα, οι κάτοικοι της Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας  και της Νικόγια στην Κόστα Ρίκα εκ πρώτης όψης δεν φαίνεται να έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους.
Αλλά σ’ αυτές τις ομάδες ανθρώπων φαίνεται να υπάρχουν μερικοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Τυχαίο;
Όχι λένε, οι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το μικρό νησί του Αιγαίου.
Όχι, επίσης, λένε οι ειδικοί του National Geographic που ταξίδεψαν στην Ικαρία για να ανακαλύψουν ποιο είναι ακριβώς το στοιχείο που προσφέρει στους κατοίκους μια μακρά και υγιή ζωή.
Όχι λένε και οι Έλληνες ιατροί  της Α’ Πανεπιστηµιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο που πραγματοποίησαν πρόσφατα σχετική έρευνα.
«Μάλλον, η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής», τονίζει η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Οι 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη
Τα τελευταία χρόνια ερευνητές και επιστήμονες γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας τα μυστικά της μακροζωίας και εστιάζοντας σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν αρκετά περισσότερο.
Μετά από χρόνια κοπιαστικής δουλειάς ο ερευνητής Νταν Μπιούτνερ, αφού πρώτα ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, επικεντρώθηκε σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπου εκεί οι άνθρωποι ζουν τις πιο μακρόβιες και ισορροπημένες ζωές.
Ο Μπιούτνερ ονόμασε τις περιοχές αυτές «Οι 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη».
Στη συνέχεια, μαζί με ένα επιτελείο επιστημόνων –σε συνεργασία με το National Geographic– επισκέφτηκε κάθε μια από αυτές, όπου έμεινε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακαλύψει ποιοι είναι οι παράγοντες που κρατούν τους ανθρώπους εκεί νέους, υγιείς, ισορροπημένους και γεμάτους ζωή, ακόμα και μετά τα 90 τους.
Μαθήματα μακροζωίας από την Ικαρία
Στην αρχαιότητα, η Ικαρία ήταν γνωστή σαν προορισμός υγείας, κυρίως για τις θερμές πηγές της, που ανακούφιζαν από τον πόνο και θεράπευαν προβλήματα των αρθρώσεων και του δέρματος.
Ωστόσο, για χιλιετίες, ο πολιτισμός δεν άγγιξε αυτό το ανεμοδαρμένο, δίχως λιμάνι, νησί του Αιγαίου.
Για να αποφύγουν τους πειρατές, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχτισαν τα χωριά τους στο εσωτερικό του νησιού, πάνω στις βραχώδεις πλαγιές.
Η απομόνωση τους οδήγησε σε μια μοναδική κουλτούρα.
Χωρίς εξωτερικές επιδράσεις για αιώνες, ανέπτυξαν ένα χαρακτηριστικό τρόπο να βλέπουν τη ζωή, ο οποίος εμπεριέχει ατέλειωτη αισιοδοξία και μια τάση για ξεφάντωμα, τα οποία μειώνουν το άγχος.
Οι χαλαροί ρυθμοί ζωής συμβάλλουν στην ευεξία των κατοίκων, οι οποίοι συνήθως δε φορούν ρολόγια και δε βιάζονται για τη δουλειά.
Αυτός ο τρόπος ζωής επιβιώνει μέχρι σήμερα.
Οι ντόπιοι πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, ξυπνούν αργά, και στη διάρκεια της ημέρας παίρνουν κανέναν υπνάκο.
Τα χωριά της Ικαρίας είναι οικισμοί – φαντάσματα κατά την ώρα της απογευματινής σιέστας.
Καταστήματα, καφενεία, γραφεία όλα κλειστά…
Τίποτα δεν έχει προτεραιότητα μπροστά στο μεσημεριανό ύπνο.
Άλλωστε, όλες οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως μισή ώρα ύπνος το μεσημέρι καθημερινά μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα καρδιακού νοσήματος και απ’ ό,τι φαίνεται «φέρνει» την ευτυχία, συμβάλλοντας  στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Τέλος, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι ντόπιοι άνω των ενενήντα ετών παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί..
Ποια είναι τελικά τα «μυστικά» των αιωνόβιων;  
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσάι και τα βότανα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν σημαντική θέση στο τραπέζι των ντόπιων.
Το ντόπιο μέλι λέγεται πως έχει ισχυρά προβιοτικά και περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ακόμα, κάποια είδη τσαγιού που καταναλώνονται από τους κατοίκους λειτουργούν ως ήπια διουρητικά, που χαμηλώνουν την πίεση του αίματος. Επίσης, τρώνε πολλά χόρτα.
Υπάρχουν περίπου 70 διαφορετικά είδη χόρτων στο νησί και πολλά από αυτά έχουν δεκαπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συγκριτικά με το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί.
Μεταξύ άλλων, η τοπογραφία του νησιού καθιστά τη σωματική άσκηση απαραίτητη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καίνε θερμίδες περπατώντας από το ένα μέρος στο άλλο.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με τη συνεχή άσκηση και τη χαλιναγώγηση του στρες να οδηγούν στην καλή υγεία.
Έτσι, στους κατοίκους του νησιού οι περιπτώσεις καρκίνου, καρδιαγγειακής πάθησης, και διαβήτη είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλου του πλανήτη, ενώ η άνοια είναι σπάνια.
Μόνο τα γονίδια δεν αρκούν
Θα μπορούσε να πει κανείς πως ένα ιδανικό «κοκτέιλ» μακροβιότητας προϋποθέτει όχι μόνο ένα καλό DNA, αλλά και επιλογές ενός υγιεινού (τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα) τρόπου ζωής.
Αυτό πιθανότατα …πίνουν και οι αιωνόβιοι Ικαριώτες!
Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χρ. Στεφανάδη, αφού στα γονίδιά μας δεν μπορούμε να παρέμβουμε, ακόμη και εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε σίγουρα να «πιούμε» από το κοκτέιλ της μακροζωίας, αρκεί να δώσουμε έμφαση στον τρόπο ζωής μας.
Γιατί η ζωή διαρκεί περισσότερο στην Ικαρία;
Σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής:
λιτή ισορροπημένη διατροφή,
κοινωνικότητα,
άσκηση,
απλές χαρές και
χαλαρή οπτική των πραγμάτων,
σε συνδυασμό, πιθανότατα, με τα «ενισχυμένα» γονίδια είναι η συνταγή που εισάγει τους παλιούς Ικαριώτες στο κλαμπ της μακροβιότητας.
Όλοι μπορούμε όμως να διδαχθούμε από αυτή τη συνταγή, προκειμένου να σβήσουμε πολλά ακόμη κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων μας στα χρόνια που έρχονται!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
naturanrg.gr
~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Χερσόνησος Νικόγια: Ο παράδεισος με το μυστικό της μακροζωίας

Έπειτα από εκτενή έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων
Ο Χοσέ Γκεβάρα ζει με την οικογένειά του σε μία μικρή φάρμα στη χερσόνησο Νικόγια της Κόστα Ρίκα.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε ιππεύοντας άλογα και δουλεύοντας στα χωράφια, αλλά τώρα κυκλοφορεί στο πίσω μέρος του τζιπ του εγγονού του.
Είναι 105 ετών.
«Ξυπνάω στις έξι το πρωί, τρώω λίγο καλαμπόκι και πηγαίνω να ταΐσω τις κότες ή το γουρούνι» είπε στο αμερικανικό CNN.
«Τρώω αλλά όχι πολύ... κυρίως μοσχάρι, ένα καλό κομμάτι χοιρινό, ρύζι και φασόλια - τέσσερα γεύματα που δεν μπορούμε να παραλείψουμε στο σπίτι μας» προσέθεσε.

Η χερσόνησος Νικόγια, με τις αμμουδερές παραλίες και το τροπικό δάσος, είναι ο παράδεισος των ταξιδιωτών.
Είναι επίσης μία από τις περιοχές που αποκαλούνται «Μπλε Ζώνη» - ένα δηλαδή από τα πέντε σημεία του πλανήτη, των οποίων οι κάτοικοι έχουν διαπιστωθεί ότι ζουν περισσότερο από τους υπολοίπους.
Ο Νταν Μπούτνερ ηγείται της ομάδας που ανακάλυψε πριν από μία δεκαετία τις Μπλε Ζώνες.
Εκτός από τη χερσόνησο Νικόγια στην ίδια κατηγορία βρίσκονται
η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια,
η Ικαρία στην Ελλάδα,
η Σαρδηνία στην Ιταλία
και
η Οκινάουα στην Ιαπωνία - κάθε μία από αυτές τις περιοχές επιλέχθηκε επειδή έχουν έθιμα και τρόπο ζωής που έχουν βρεθεί ότι ευνοούν τη μακροζωία.

Ο Μπούτνερ επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χερσόνησο Νικόγια το 2006, αφότου δημογράφοι από το πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα υπογράμμισαν ότι μπορεί να πρόκειται για μία ζώνη μακροζωίας.
Έπειτα από μία εκτενή έρευνα από πόρτα σε πόρτα - με δείγματα αίματος των κατοίκων -  διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και πιο μακριά τελομερή - τους μοριακούς γενετικούς δείκτες που θεωρούνται σημαντικοί για τη διαδικασία της γήρανσης.

«Οι κάτοικοι της Νικόγια έχουν μακρύτερα τελομερή από τους υπόλοιπους Κοσταρικανούς - ειδικά οι ενενηντάχρονοι και οι εκατοντάχρονοι» εξήγησε ο Γκίλμπερτ Μπρινς του Κέντρου για τον Πληθυσμό της Κεντρικής Αμερικής.  «Όσο πιο μακρύ το τελομερές τόσο πιο μακριά η ζωή» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι της Νικόγια θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και αυτό βοηθάει στη μακροζωία.
Επιπλέον το νερό που πίνουν είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουν λιγότερα περιστατικά σπασμένων οστών.

«Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φυτά, ζουν σε χωριά και περπατάνε για να πάνε στη δουλειά τους, στο σπίτι κάποιου φίλου, στην εκκλησία - έτσι βρίσκονται συνέχεια σε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα που κρατάει τον μεταβολισμό τους σε εγρήγορση» εξήγησε ο Μπούτνερ.
Η Κόστα Ρίκα δαπανά μόλις το ένα δέκατο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο διπλάσιο ποσοστό ανδρών ζει μέχρι τα 90!!!
~~~~~~~~~~~~~~~
δημοσιεύτηκε 10/03/2015 στο
tovima.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr