Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Από τη χλωρίδα της Ελληνικής Γης - Verbena officinalis

Σταυροβότανο, 
ιεροβότανο, 
γοργογιάνι
"Εγώ 'μαι χόρτο του Θεού με λένε Γοργογιάνι,
 κι όποιος με βράσει και με πιει όπου πονεί θα γιάνει"
Πολυετές φυτό, με άνθη σε στάχεις, που ελαφρά μωβίζουν. 
Φύεται μέχρι την ορεινή ζώνη. 
Κατά την Αρχαιότητα το θεωρούσαν ιερό βότανο. 
Δρα ως αντιπυρετικό, τονωτικό των νεύρων, διεγερτικό για το συκώτι και λέγετε πως καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα. 

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Παιδιά και υγιεινή διατροφή

Ο δρόμος προς την υγιεινή διατροφή πρέπει να κατευθύνεται από την παιδική ηλικία, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.
Τα λάθη στη διατροφή που έχουν συσσωρευτεί στην παιδική ηλικία είναι δύσκολο να αλλάξουν στην ενήλικη ζωή.
Μελέτες δείχνουν ότι τα περισσότερα υπέρβαρα παιδιά θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα ως ενήλικες.
Αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό αφού τα παιδιά γενικά αντιλαμβάνονται διαισθητικά τι τους ταιριάζει και τι δεν τους ταιριάζει.
Θα παρατηρήσουμε παιδιά που τους αρέσει να τρώνε ζεστό φαγητό,
παιδιά που δεν του αρέσει να τρώνε πρωινό,
παιδιά που απορρίπτουν οτιδήποτε είναι ξινό ή πικάντικο...

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Γη, χημικά, φυτά και Άνθρωπος


Ο Howard Albert – 8 Δεκεμβρίου 1873 – 20 Οκτωβρίου 1947 – ήταν Άγγλος βοτανολόγος, πρωτοπόρος της οργανικής καλλιέργειας και κυρίαρχη μορφή στο πρώιμο κίνημα οργανικής καλλιέργειας.
Μια σημαντική πτυχή που παρατήρησε, ήταν η σχέση μεταξύ υγιούς εδάφους και των υγιών πληθυσμών των χωριών, των ζώων και των καλλιεργειών.
Θεωρείται ότι μαζί με τον Rudolf Steiner και την Eve Balfour, από τους βασικούς ευαγγελιστές και προσωπικότητα κλειδί για την καθιέρωση της οργανικής καλλιέργειας.
Χαρακτηριστικά έλεγε ότι “η υγεία του εδάφους, των φυτών, των ζώων και του ανθρώπου είναι μια και αδιαίρετη”
Το βιβλίο του The Waste Products of Agriculture, που εξέδωσε το 1931 βασίστηκε...
read more:https://botanologia.gr/gi-chimika-fyta-kai-anthropos/

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Από το κανάλι μου στο youtube: Οι δράσεις των βοτάνων - Ισχυρότατα παυσίπονα βότανα με στοχευμένη δράση

Στο βίντεό μου αυτό θα γνωρίσουμε οκτώ ισχυρότατα παυσίπονα  βότανα, τα οποία διαθέτουν τεκμηριωμένη δράση και κλινικές μελέτες, οι οποίες καταγράφουν το αποτέλεσμα, τη σωστή δοσολογία, τις παρενέργειές τους, αν υπάρχουν, τον στοχευμένο τομέα δράσης τους και τη στοχευμένη θεραπευτική τους δράση
Παρακολουθείστε το βίντεό μου και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ
                     

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Παρθενούλι/Tanacetum parthenium, ένα πολύτιμο αλλά ξεχασμένο βότανο

Το τανατσέτο ή παρθενούλι/Tanacetum parthenium
 θυμίζει χαμομήλι λόγω των λουλουδιών του, γι’ αυτό θα δούμε να το ονομάζουν και “ψεύτικο χαμομήλι”.
Ως φαρμακευτικό βότανο, έχει σχεδόν περιέλθει στη λήθη.
Ωστόσο, πρόσφατα, χάρη στην ικανότητά του να ανακουφίζει τις ημικρανίες ανακαλύφθηκε από την επικρατούσα ιατρική και η χρήση του αρχίζει να αυξάνεται εκ νέου.
Όταν η σύζυγος ενός Ουαλλού γιατρού έπαψε να έχει ημικρανίες μετά από ένα ιστορικό 50 χρόνων, με θεραπευτική αγωγή με παρθενούλι ξεκίνησε η λεπτομερειακή επιστημονική διερεύνηση του βοτάνου.
Έτσι σε κλινικές δοκιμές στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 το βότανο αποδείχτηκε αποτελεσματικό γιατρικό για τις ημικρανίες
Η κύρια παραδοσιακή χρήση του τανατσέτο ήταν ως γυναικείο βοτάνο, καθώς ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο όταν έχει γίνει ακανόνιστος και ευνοεί την ωορρηξία...
read more:https://botanologia.gr/parthenoyli-tanacetum-parthenium-ena-polytimo-alla-xechasmeno-votano/

Τα φύλλα της δάφνης και οι χαλαρωτικές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες

Τα φύλλα της δάφνης εκτός από το να νοστιμεύουν τις φακές μας και το στιφάδο μπορούν και να μας χαλαρώσουν και να μας ηρεμήσουν μετά από στιγμές έντασης και άγχους 
Στη σύγχρονη κοινωνία μας ο τρόπος ζωής μας συνεχώς επιβαρύνεται από το στρες και
την ένταση – αυτός είναι και ο λόγος που επιβάλλεται να βρίσκουμε χρόνο να χαλαρώνουμε,
να ηρεμούμε.
Στην προσπάθειά μας αυτή μπορούν να μας βοηθήσουν – για άλλη μιά φορά – τα βότανα και ειδικά η δάφνη-Laurus nobilis
Ναι η δάφνη μας που βάζουμε στις φακές μας και στο στιφάδο!
Ας δούμε πως και γιατί...

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Τι είναι η μέθοδος Heimlich που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Ένας Κινέζος γιατρός μπήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εισαγάγει τον ελιγμό Heimlich για να διαδώσει αυτή τη μέθοδο πρώτων βοηθειών για ασφυξία.
https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=2993286217630002
Ο ελιγμός Heimlich είναι μια σωτήρια μέθοδος πρώτων βοηθειών που χρησιμοποιείται σε επείγουσες περιπτώσεις πνιγμού. 
Είναι ασφαλές να το κάνετε μόνο σε άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους
Πρόκειται για ένα χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.

Καρότα σε ένα ρόφημα με ισχυρότατα φυτοθρεπτικά συστατικά

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη C,
βιταμίνη A,
βιταμίνες του συμπλέγματος B και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας, χτίζουν ισχυρό μυϊκό σύστημα, προστατεύουν την υγεία των ματιών, το κυκλοφορικό μας σύστημα, την καρδιά μας...
Καρότα – και ας ρίξουμε μια σύντομη-σύντομη ματιά στις σημαντικές του ιδιότητες.
Τα καρότα με μια ματιά.
Τα καρότα μας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο
Τα καρότα χτίζουν ισχυρά οστά – το σκελετικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα χτίζουν ισχυρό μυικό σύστημα – άτομα όπως οι αθλητές που έχουν ανάγκη μυϊκής ενδυνάμωσης έχουν στην καθημερινή τους διατροφή αρκετή ποσότητα καρότων , καθώς αυτά προστατεύουν και ισχυροποιούν τον μυϊκό ιστό.
Τα καρότα χτίζουν υγιές νευρικό σύστημα – το νευρικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με ισχυρότατη αντικαρκινική δράση , την φαλκαρινόλη* , που έχει τη δύναμη να διεγείρει μηχανισμούς καταπολέμησης του καρκίνου...
και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε, και από εκεί, μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Αρτυματικά βότανα στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική μας


Tα βότανα συνήθως τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας την ώρα που μαγειρεύουμε, υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως-
- στο λάδι, λάδι αρωματισμένο με βότανα
- στο ξίδι, ξίδι αρωματισμένο με βότανα
- στις σάλτσες, σάλτσες αρωματισμένες με βότανα.
- στο τυρί, τυρί αρωματισμένο με βότανα
- στο κρασί, κρασί αρωματισμένο με βότανα ακόμα και
- στο αλάτι, αλάτι αρωματισμένο με βότανα – ας θυμηθούμε : Αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις
Οι σαλάτες,
τα βραστά και τα ψητά κρέατα,
τα ψητά λαχανικά,
τα ψάρια και τα χόρτα μας παίρνουν μια ευωδιαστή ιδιαίτερη γεύση και το σπουδαιότερο προσθέτουμε επιπλέον θρεπτικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες απαραίτητα για την....
read more:
https://botanologia.gr/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi-1/
https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-enas-synoptikos-geystikos-odigos/
και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε, και από εκεί, μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:
#botanologia_gr
#ανοσοποιητικό
#βότανα_και_υγεία
#μένουμε_υγιείς
#βότανα_και_μαγειρική

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Από το κανάλι μου στο youtube: Αφέψημα από ρίζα τσουκνίδας για μείωση των φλεγμονών του οργανισμού μας, όπως ο καρκίνος του προστάτη

 
Τα αφεψήματα των βοτάνων είναι ένας από τους πολλούς τρόπους χρήσης των βοτάνων.

Αφέψημα, από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη ἀφέψημα, ἀπό + ἕψω,που σημαίνει βράζω.
Αφέψημα, λοιπόν, είναι το προϊόν του βρασμού, σε νερό, διάφορων φυτικών φαρμακευτικών, ιαματικών ή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Αφέψημα είναι το σιγανό βράσιμο των ανθεκτικότερων μερών των βοτάνων στο νερό.
Οι ρίζες, ο φλοιός, τα κλωνάρια και οι καρποί των βοτάνων απαιτούν πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπό ή αποξηραμένο βότανο το οποίο θα πρέπει να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια πριν το βράσουμε.
Όπως τα εγχύματα, τα αφεψήματα μπορούμε να τα πιούμε ζεστά ή κρύα.
Στο βίντεό μου αυτό θα παρακολουθήσουμε πως κάνουμε αφέψημα από ρίζα τσουκνίδας για τη μείωση των φλεγμονών του οργανισμού, όπως ο καρκίνος του προστάτη
Παρακολουθείστε το βίντεό μου και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Υπέροχη λαδόπιτα για όλες τις ώρες

Μια λαχταριστή πίτα με πολύ αγνά υλικά για όλες τις ώρες που ο οργανισμός μας αναζητά κάτι ξεχωριστό για να διατηρήσει την ενέργειά του.
#. για τη ζύμη θα χρειαστώ:                                
500gr αλεύρι στάρινο ολικής άλεσης
3 κουταλιές λάδι                       
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό - περίπου 350gr για να έχω μια μαλακή ευκολοδιαχειρίσημη ζύμη
#. για τη γέμιση θα χρειαστώ:
2 ντομάτες, τις οποίες αποφλοιώνω, καθαρίζω από τα σπόρια, στραγγίζω πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι και τις κόβω σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
1 φρέσκο σκόρδο κομμένο σε ροδέλες
1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένες σε σχετικά μικρές λωρίδες
1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένες σε σχετικά μικρές λωρίδες
5 με 6 ελιές κομμένες στα δύο, χωρίς τα κουκούτσια τους βέβαια
ρίγανη
λάδι
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ σε σκόνη
-. βάζω όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώνω.
-. έχω μια σχετικά μαλακή ζύμη.
-. την σκεπάζω με μία μεβράνη και την αφήνω σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά να φουσκώσει
-. εν τω μεταξύ, σε ένα γυάλινο μπολ αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν 
-. μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μου, τη βγάζω στο πλαστήρι μου, τη ζυμώνω για λίγο ακόμη και
-. την απλώνω σε ένα αναλόγου μεγέθους ταψί, το οποίο έχω λαδώσει πολύ καλά
-. αφού απλώσω σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τη ζύμη μου, ανασηκώνοντάς την λίγο στα πλαϊνά του ταψιού μου,
-. λαδώνω την επιφάνειά της και 
-. προσθέτω τα λαχανικά μου, τα  ραντίζω με λίγο λάδι και την βάζω στο φούρνο.
-. ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 με 40 λεπτά - πάντα ανάλογα με το φούρνο.
Γευόμαστε την πίτα μας ζεστή και κρύα, όποια ώρα της ημέρας!!!
από τις συνταγές μου - thalia-https://botanologia.gr/yperochi-pita-ladopita-gia-oles-tis-ores/

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αυτάρκεια - πως μαζεύουμε άγρια φαγώσιμα χόρτα

Οδηγίες για το μάζεμα των άγριων φαγώσιμων χόρτων.
Λοιπόν αρχίζουμε.
Πως μαζεύουμε άγρια χόρτα και μάλιστα αυτά που πολλαπλασιάζονται και με ριζώματα;
Διαλέγουμε το μέρος που θα μαζέψουμε άγρια χόρτα ώστε να μην είναι κοντά σε δρόμους, σε καλλιεργημένα χωράφια, σε βιομηχανικές περιοχές κ.λ.π.
Γενικά προτιμούμε μέρη με λίγο έως πολύ υψόμετρο και με έδαφος σχετικά πετρώδες,είναι πολύ πιο νόστιμα!
Καλύτερη ώρα είναι μετά από βροχή, όπου τα χόρτα είναι πιο τρυφερά και επίσης προτιμούμε απόγευμα, ώστε να προλάβετε να πάρετε και τα θρεπτικά τους στοιχεία που παρήγαγαν εκείνη τη μέρα, πριν αποθηκευτούν στις ρίζες του φυτού. 
Αν είναι μετά τη συλλογή τους να τα μεταφέρουμε γρήγορα σπίτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια καθαρή πλαστική σακούλα, αλλιώς προτιμούμε μια βαμβακερή, για να μην "ανάψουν" τα χόρτα.
Έχουμε μαζί μας ένα κοφτερό μαχαίρι σαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Ποτέ δεν μαζεύομε ένα χόρτο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγεται. 
Αν έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία το αφήνουμε.
Στη φύση υπάρχουν παρά πολλά χόρτα που είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη.
Επειδή τα χόρτα ενός είδους εμφανίζονται συνήθως κατά αποικίες -μαζεμένα- ποτέ δεν τα κόβουμε όλα, δεν τα εξολοθρεύουμε! 
Αφήνουμε κάποια και πάμε παρακάτω να βρούμε άλλα.
Δεν μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.
Και - μεγάλη προσοχή - τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ.
Αφού βρούμε ένα ωραίο και υγιές χόρτο
πλησιάζουμε με το μαχαίρι υπό γωνία και το μπήγουμε κάτω από τη κέντρο του χόρτου που είναι η κεντρική του ρίζα.
Το φέρνουμε ακόμη περισσότερο παράλληλα με το έδαφος και κόβουμε οριζόντια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους οριζόντια τη ρίζα του και αμέσως μετά ανασηκώνουμε με το μαχαίρι το κομμένο χόρτο,
το γυρίζουμε ανάποδα και το αφήνουμε να πέσει στο έδαφος
Κάνουμε μια πρώτη καθαριότητα στο χόρτο, διώχνοντας τα διάφορα ξένα χορταράκια ή σώματα που βγήκαν μαζί με το χόρτο καθώς και τα χώματα, με το χέρι τινάζοντας το ελαφρά.
Μετά κόβουμε ένα μέρος της ρίζας και καθαρίζουμε όλα τα κίτρινα φύλλα από το χόρτο. Αυτό που θα μείνει είναι έτοιμο να πλυθεί καλά και να πέσει στο βρασμένο νερό μιας κατσαρόλας με πολύ νερό.
Το χόρτο/βότανο που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το διάσημο αγριοράδικο, ο βασιλιάς των άγριων χόρτων, ο βασιλιάς των βοτάνων.
όταν το βράζουμε δεν πετάμε το ζουμί του, το πίνουμε με μπόλικο λεμόνι και λίγο λάδι.
Το αγριοράδικο ξεχωρίζει εύκολα, πέραν του χαρακτηριστικού σχήματος των φύλλων, αλλά και της συστροφής που κάνει το φυτό όταν το κόψουμε, για αυτό σε κάποια μέρη της Ελλάδας όπως στη Λακωνία το λένε και καβουράκι.

Από τη χλωρίδα της Ελληνικής Γης - Tulipa australis

Χλωρίδα της Ελληνικής Γης - το σύνολο των φυτών που αυτοφύονται σστη χώρα μας.
Η Tulipa australis Link είναι η πιο κοινή από τις τουλίπες της χώρας μας.
Εμφανίζεται σε υπαλπικά λιβάδια, 
θαμνώνες, 
πτεριάδες, 
πετρώδεις θέσεις σε ανοίγματα δάσους, ξηρές βραχώδεις πλαγιές και σάρες, αδιαφορώντας για το γεωλογικό υπόστρωμα.
Συνήθως βρίσκεται σε υψόμετρο από 1100 έως 2200 μ., αν και πολλές φορές κατέρχεται χαμηλότερα.
Η γεωγραφική της κατανομή είναι κυρίως υπομεσογειακή, περιλαμβάνοντας τη Ν. Ευρώπη, τη ΒΔ Αφρική και τη Μικρά Ασία έως τον Καύκασο.
Στην Ελλάδα εμφανίζεται στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου καθώς και στα νησιά Νάξο και Θάσο.
Ορισμένοι συγγραφείς την κατατάσσουν ως υποείδος της T. sylvatica, αλλά η Persson (1991) υποστηρίζει ότι η τελευταία διαφέρει σημαντικά σε μορφολογικούς χαρακτήρες, βιότοπο και χρωμοσωμικό αριθμό. 
Όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη του γένους, η T. australis περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 67/81 «Περί προστασίας της αυτοφυούς Χλωρίδος και Άγριας Πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και Ελέγχου της ερεύνης επ’ αυτών.»
Οι τουλίπες συνδέονται με μία από τις εντυπωσιακότερες περιπτώσεις ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης οφειλόμενης σε φυτό.
Το παράξενο όμως είναι ότι σε αντίθεση με άλλα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν είτε ως τροφή είτε ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, οι τουλίπες προορίζονταν καθαρά και μόνο για καλλωπιστική χρήση.
Η αρχή αυτής της βιομηχανίας φαίνεται να γίνεται στην Ολλανδία του 16ου αιώνα με την εισαγωγή βολβών τουλίπας από κάποιο άγνωστο είδος προερχόμενο από την επικράτεια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι Ολλανδοί, μαγεμένοι από τα χρώματα της τουλίπας, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα συνεχούς εξέλιξης και διασταύρωσης των φυτών με σκοπό τη δημιουργία όλο και πιο εντυπωσιακών σε μέγεθος και χρωματισμό λουλουδιών.
Σε αυτό μάλιστα, βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον ιό TBV που προσβάλλει τα φυτά δημιουργώντας ανοιχτόχρωμες λωρίδες στα πέταλα! 
Η κατοχή και επίδειξη εντυπωσιακών τουλιπών έγινε μέτρο οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικού στάτους.
Οι τιμές ανέβαιναν γρήγορα και ορισμένοι βολβοί έφθασαν να ανταλλάσσονται με ολόκληρα στρέμματα χωραφιών. 
Όλη αυτή η κατάσταση έμεινε γνωστή ως "τουλιπομανία".
Η αγορά όμως κάποια στιγμή έφτασε σε κορεσμό και στα μέσα του 17ου αιώνα οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να παρέμβει για να προλάβει κοινωνικές αναταραχές.*
Παρά την αρχική αμετροεπή συμπεριφορά τους, οι Ολλανδοί έχουν ακόμη μια θέση στην καρδιά τους για τις τουλίπες.
Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγές δρεπτών ανθέων και βολβών τουλίπας. 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Το αγριοράδικο βοηθάει τον οργανισμό του κάθε ατόμου πολύπλευρα, καθώς τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά και εκπληκτικά.

Πάρα πολλά άτομα νομίζουν ότι το αγριοράδικο, το Taraxacum officinale, είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο και πάρα πολλές φορές, δυστυχώς, το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και ενώ το θαυμάσιο αυτό βότανο, χρόνια τώρα, με καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ετών, χρησιμοποιείται ως τρόφιμο αλλά και ως ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Αγριοράδικο ή ταράξακο με διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale,
ποιός δεν το γνωρίζει;
αγριοράδικο ή
ταράξακο,
το πολύτιμο…
Το ταραξάκο για όσους δεν το ξέρουν είναι το γνωστό μας ραδίκι του βουνού
είναι το αγριοράδικο.
Το αγγλικό όνομά του “dandelion” είναι παραφθορά του γαλλικού dent de lion που σημαίνει “το δόντι του λιονταριού” και αυτό χάρη στα οδοντωτά  του φύλλα.
Taraxacum officinale και είναι λέξη ελληνική – αυτό που θεραπεύει τις ταραχές,
τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού....
δείτε τη συνέχεια στο άρθρο μου στην ιστοσελίδα μου:https://botanologia.gr/agrioradiko-to-polytimo-poy-echei-charaktiristei-kai-os-quot-periergo-votano-quot/
και παρακολουθείστε το βίντεό μου:https://www.youtube.com/watch?v=ISwQvXmKCOU&t=13s και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Και ποιες τροφές συνήθως μειώνουν τα τριγλυκερίδια;
Ας δούμε τι μας λένε οι έρευνες:
– τα θαλασσινά και τα ω-3 λιπαρά τους
οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια.
– σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Όρεγκον, η ημερήσια δόση ιχθυελαίου – που είναι ίση με 210gr από σολομό,
σκουμπρί ή
σαρδέλες, μπορεί να μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από 50%
– σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι άνδρες κλήθηκαν αντί της συνηθισμένης τους πρωτεΐνες – κρέας, γάλα ή τυρί- για δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες να τρώνε οστρακοειδή, παρατηρήθηκε πως τα οστρακοειδή μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 51% και οι γαρίδες κατά 23%.
-το σκόρδο...

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Milkshake με κουρκούμι, μπανάνες, αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο.


-απομεσήμερο, 
ειδυλλιακό, 
με ένα χαρούμενο ήλιο, μετά από μια φθινοπωρινή έκλειψη!!! 
και τι απολαυστικότερο από ένα ρόφημα/milkshake με κουρκούμι, 
μπανάνες, 
αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο!!!
ας το ετοιμάσουμε και πίνοντάς το, ας αφήσουμε τις χαλαρές ακτίνες του ήλιου να μας χαρίσουν την δύναμή του!!!
είναι ένα ρόφημα με πλήθος αντιοξειδωτικά συστατικά, με ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με υψηλές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως:
το μαγγανίο, σύμμαχο των οστών μας, απαραίτητο ιχνοστοιχείο σε όλα τα άτομα που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, το οποίο συμβάλει και στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού και στον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων,
ο σίδηρος, υψηλή περιεκτικότητα
το κάλιο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το νάτριο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το ασβέστιο, υψηλή περιεκτικότητα και βιταμίνες όπως...
read more:https://botanologia.gr/milkshake-me-koyrkoymi-mpananes-amygdalogala-kai-amygdalovoytyro/
και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο...

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Γλυκύτατο οξύμελι με τέσσερα πανίσχυρα συστατικά

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω άλλη μια αγαπημένη μου συνταγή για οξύμελι
Μια συνταγή με όλα τα βήματα που ακολουθώ για να ετοιμάσω το ξιδόμελό μου με φασκόμηλο και τζίντζερ και μερικές συμβουλές για να είναι η διαδικασία ομαλή και αποτελεσματική, αν κάποιος θελήσει να ετοιμάσει το δικό του οξύμελι!
Οξυμέλι ή ξιδόμελο με μηλόξυδο,
τζίντζερ και φασκόμηλο
Ένας τέλειος συνδυασμός πανίσχυρων πρώτων υλών που μου δίνει ένα πανίσχυρο ρόφημα!
Τέσσερα προϊόντα, σε ένα μαγικό ρόφημα-ελιξήριο!
Δεν χρησιμοποιώ “ελαφρά τη καρδία” τη λέξη “μαγικό”
Οι  ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες των τεσσάρων προϊόντων, που χρησιμοποιώ για να ετοιμάσω το ρόφημά μου, είναι πανίσχυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες… 
read more:https://botanologia.gr/glykytato-oxymeli-me-tessera-panischyra-systatika/