Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ιδρώτας-Όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο περισσότερη ενυδάτωση χρειαζόμαστε

Καύσωνας και ιδρώτας
Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά του σώματός μας.
Αλλά τι είναι ο ιδρώτας;
Ο ιδρώτας είναι υγρό το οποίο εκκρίνεται από τους λεγόμενους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων, με τη διαδικασία της εφίδρωσης.
Είναι υγρό άχρωμο, με οσμή χαρακτηριστική, που κάποτε γίνεται ανυπόφορη, και γεύση αλμυρή.
Ο ιδρώτας είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος.
Με την έκκρισή του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός.
Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κλπ.
Άφθονο ιδρώτα βγάζουν οι άνθρωποι και τα ζώα όταν κάνει ζέστη και μάλιστα όταν ασκούνται έντονα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει υπερθέρμανση και η έκκριση του ιδρώτα αποτελεί διαδικασία ψύξης του οργανισμού...
read more:https://botanologia.gr/idrotas-oso-pio-poly-idronoyme-toso-perissoteri-enydatosi-chreiazomaste/

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Γιατί επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής.
Τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια η αρχαιότερη κουζίνα της Ευρώπης,
η Ελληνική κουζίνα ,  έχει εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους Έλληνες που στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες
 – και όχι μόνο –
Η στροφή αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Η Ελληνική παραδοσιακή δίαιτα ,που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,
από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής....

Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

Μούσλι,
müesli,
müsli,
muesli
Ο όρος «μούσλι» – για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ορθογραφίες – προέρχεται από την Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
και τι είναι;
μα…
1) Το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο
Το πρωινό με βάση
α) τις νυφάδες βρώμης
β) τα μήλα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2) Το πρωινό που επινόησε ο Ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner -σε επόμενη ανάρτηση η ιστορία του περίφημου αυτού γιατρού που το όνομά του είναι σχεδόν ξεχασμένο- στη δεκαετία του 1890, για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.....

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Οι δράσεις των βοτάνων: αναλγητικά και αντισπασμωδικά βότανα για μυϊκούς πόνους και κράμπες

Τα καταπραϋντικά βότανα είναι ιδανικά για μυϊκούς πόνους και τις κράμπες.
Μυϊκοί πόνοι,
κράμπες,
καταπόνηση του σώματος και πολλές φορές, ιδιαίτερα μετά από σκληρή σωματική δραστηριότητα και το σώμα μας υποφέρει από μυϊκούς πόνους και πολλές φορές από κράμπες.
Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και οι πόνοι υποχωρούν με τον καιρό.
Όταν όμως η καταπόνηση του σώματος είναι καθημερινό φαινόμενο πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθήσουμε τους καταπονημένους και πονεμένους μύες μας.
Ο καλύτερος τρόπος είναι τα καταπραϋντικά βότανα.
Οι εντριβές και οι αλοιφές με καταπραϋντικά βότανα,
όπως το θυμάρι και 
το βιμπούρνο* κάνουν ακριβώς αυτό, καταπραΰνουν τους καταπονημένους μύες....

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων

                                     
Ντομάτα
Τόσο πολύτιμη όσο δε φανταζόμαστε!
Είναι κόκκινη αλλά
και ροζ
και πράσινη!
Είναι ζουμερή,
είναι ο πρωταγωνιστής στις σαλάτες μας,
είναι ο πρωταγωνιστής των πιο νόστιμων σαλτσών μας
αλλά , δεν είναι μόνο μία:
Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη:
~ ροζ ντομάτες- μια ποικιλία από το 1800 η οποία και θεωρείτε η πιο νόστιμη
~ η Cherokee Purple η θεωρούμενη και η αυθεντική ποικιλία από το Tennessee , ινδιάνικης καταγωγής με μιά εξαιρετική γεύση και άρωμα....

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ισχυρά αντιβιοτικά που μας έχει χαρίσει η φύση

Ισχυρά αντιβιοτικά που μας έχει χαρίσει η φύση, και που κανένα δεν δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο.
Τα τελευταία χρόνια οι οργανισμοί υγείας κάνουν εκστρατείες προκειμένου να ενθαρρύνουν την ορθή χρήση των αντιβιοτικών,και ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO),προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα,ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση και διασπορά του προβλήματος της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Τα αντιβιοτικά,όπως καλά γνωρίζουμε,είναι ουσίες που καταστρέφουν στελέχη μικροβίωνπροστατεύοντάς μας από μικροβιακές λοιμώξεις.
Όμως ,ορισμένα μικροβιακά στελέχη, εμφανίζουν επίκτητη αντίσταση σε αυτά
και αυτό είναι απόρροια της επανειλημμένης,
αλλά και εσφαλμένης χρήσης αντιβιοτικών,το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο.
«Διακινδυνεύουμε να είμαστε σε ένα «μετα-αντιβιοτικό» κόσμο» έχει δηλώσει παλαιότερα ο Thomas Frieden, διευθυντής του Αμερικανικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων....

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Νύχια – Όμορφα και δυνατά με τη βοήθεια των βοτάνων και της διατροφής

 
Νύχια – Όμορφα και δυνατά με τη βοήθεια των βοτάνων,των βιταμινών,ειδικά της βιοτίνης,  και της πλήρης και ισορροπημένης διατροφής μας
Βιταμίνη Β7 για υγιή και δυνατά νύχια.

Όμορφα νύχια, γιατί η όψη των νυχιών μας είναι ο καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας.
Όπως και τα μαλλιά μας, έτσι και τα νύχια μας είναι εξαρτήματα του δέρματός μας και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το εξωτερικό τους περίβλημα, το οποίο αποτελείται από κερατίνη.
Η δε δραστηριότητα των κυττάρων μας στις ρίζες των νυχιών μας είναι αδιάλειπτη.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα νύχια μας δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται.
Η δε σάρκα μας που βρίσκεται από κάτω τους τροφοδοτείται με αίμα από πολλά μικρά αγγεία , δίνοντας στα νύχια μας αυτό το όμορφο ροζ χρώμα που έχουν.
Με άλλα λόγια τα νύχια μας δεν είναι μόνο....
read more:https://botanologia.gr/nychia-omorfa-kai-dynata-me-ti-voitheia-ton-votanon-kai-tis-diatrofis/

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Χυμοί φρούτων και λαχανικών με την προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων

Χυμοί φρούτων και λαχανικών
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε χυμό με ένα ή πιο πολλά φρούτα, αν πρέπει να προσθέσουμε κάποιο αφέψημα ή έγχυμα βοτάνου ή 
αν μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό ή κάποια γλυκαντική ουσία.
Αν οι χυμοί φρούτων -όπως και τα φρούτα-πρέπει να αποτελούν ένα γεύμα από μόνα τους ή να τρώγονται και να πίνονται μαζί με το γεύμα.
Η άποψή μου είναι ότι πριν από όλα πρέπει να
γνωρίζουμε και να γνωρίσουμε το δικό μας οργανισμό.
Να μάθουμε σιγά – σιγά πως λειτουργεί, τι είναι εκείνο που τον ενοχλεί και τι είναι εκείνο που τον ευχαριστεί.
Όπως ένας δείκτης ραδιοφώνου έτσι και...

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας,με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια. 
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ότι υπάρχει στον οργανισμός μας είναι αναγκαίο, τα προβλήματα δημιουργούνται όταν οι τιμές ‘εκτρέπονται»
Έτσι και τα τριγλυκερίδια ο οργανισμός μας τα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας στο λιπώδη του ιστό.
Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε καθημερινά, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια,έτσι,όπως είπαμε,
τα τριγλυκερίδια αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων μας και κυρίως των λιποκυττάρων.
Επίσης τα τριγλυκερίδια χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία νέων κυττάρων καθώς και ορμονών.
Είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των εστέρων και προκύπτουν από την ένωση της γλυκερόλης με τρία λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι όμοια -απλά τριγλυκερίδια –  ή διαφορετικά μεταξύ τους – μικτά τριγλυκερίδια.....

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ιδιότητες των βοτάνων που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Πολύτιμες ιδιότητες των βοτάνων – O Θεόφραστος στο βιβλίο του “Περί Φυτών Ιστορίαι”, θεμελιώνει τις βάσεις της βοτανικής και στα 450 φυτά που περιγράφει, αναφέρει και τις φαρμακευτικές του εφαρμογές.
Ο Αριστοτέλης μας περιγράφει 500 περίπου φάρμακα στην “Ιστορία των Φυτών”
Ανάμεσά τους και τα παρακάτω πασίγνωστα και σε μας σήμερα βότανα,που πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε την σπουδαιότητά τους – ας δούμε ένα ελάχιστο δείγμα των ιδιοτήτων τους!
#.1 o χυμός της τσουκνίδας -ιδανικότατος σε περιπτώσεις αναιμίας,
– σε περιπτώσεις αρθρίτιδας,
– σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας,
-άριστο γιατρικό για παθήσεις της χολής,για όσους υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά και από χρόνια ή οξεία νεφρίτιδα.
#.2 το φασκόμηλο μέσα στο πέρασμα των αιώνων απέκτησε ιδιότητες..
ιερές,
θεϊκές...

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Μακροζωία και ευζωία : Το μυστικό τους η διατροφή

Σιγά-σιγά γίνεται κατανοητό σε όλο και περισσότερους ανθρώπους αυτό που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν σχεδόν συνέχεια τα τελευταία χρόνια – πως οι  τροφές συμβάλλουν στη μακροζωία του ανθρώπινου οργανισμού.
Έχουν ομαδοποιηθεί τροφές που ,εκτός των άλλων , εμποδίζουν τη δημιουργία ρυτίδων και κατ΄ επέκταση συμβάλλουν στη υγεία,την ευζωία και την μακροζωία.
Βάσει αυτών των στοιχείων οι επιστήμονες έχουν συγκροτήσει δίαιτες κατά των γηρατειών.
Στις σαρδέλες,
στα ρεβίθια και στα ακτινίδια βρίσκεται- μεταξύ άλλων- το μυστικό της «αιώνιας» νεότητας επισημαίνουν Ελβετοί επιστήμονες από την Ακαδημία Δερματολογίας και Ογκολογίας,μαζί
με Ιταλούς συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Σιένα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 120 ατόμων διαφορετικών φύλων και ηλικιών, έδειξε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη όπως..
read more:https://botanologia.gr/makrozoia-kai-eyzoia-to-mystiko-toys-i-diatrofi/

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Λάδια βάσης, η κινητήρια δύναμη των αισθήσεών μας, στην υπηρεσία της υγείας μας

Λάδια βάσης -
Ας μιλήσουμε για αυτά  και ας δούμε γιατί μας είναι απαραίτητα.
Αλήθεια τι είναι τα λάδια βάσης και πια η διαφορά τους από τα αιθέρια έλαια;
Πολλές φορές έχω δεχτεί αυτή την ερώτηση.
Πρώτα-πρώτα να ξεκαθαρίσουμε πως τα λάδια βάσης δεν ΕΙΝΑΙ αιθέρια έλαια.
Τα λάδια βάσης είναι φορείς ,κατά κύριο λόγο λιπαρά έλαια, όπου μέσα τους έχουν διαλυθεί τα αιθέρια έλαια και είναι πάντα φυτικής προέλευσης. 
Τα φυτικά λάδια που χρησιμοποιούμε σαν λάδια βάσης προέρχονται από τους καρπούς,τους σπόρους και τα φρούτα των φυτών.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των φυτικών ελαίων είναι η τεχνική της ψυχρής έκθλιψης διότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται στο ακέραιο τα ωφέλημα και
ζωτικά συστατικά των φυτών και των βοτάνων....

Η άνοιξη των βοτάνων,η άνοιξη του Arcimboldo,η άνοιξη των αλλεργιών


Είναι η Άνοιξη του Giuseppe Arcimboldo.
Του Ιταλού ζωγράφου που γεννήθηκε  στο Μιλάνο το 1527.
Τον πίνακα αυτόν τον έφτιαξε σε ώριμη ηλικία,περίπου στα σαράντα έξι του χρόνια μαζί με άλλους τρεις πίνακες των υπολοίπων εποχών του χρόνου.
Μια Άνοιξη ιδιόμορφη που μόνο κάποιος σαν τον Giuseppe Arcimboldo θα την παρουσίαζε με αυτόν τον τρόπο.
Οι πίνακες αυτοί φυλάσσονται στο μουσείο του Λούβρου.
Και ήταν ένας πολύ μικρός ιδιόμορφος πρόλογος για να μας μπάσω στην Άνοιξη.
Μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου,που όμως κάποιους από μας μας ταλαιπωρεί.
Μας ταλαιπωρεί με αυτές τις περίεργες και ενοχλητικές αλλεργίες οι οποίες πολλές φορές δεν μας αφήνουν να χαρούμε αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου.
Σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο οι αλλεργίες θεραπεύονται με τo να  ελαττώσουμε την επαφή μας με τις αλλεργιογόνες πηγές μέχρι να ελαττωθεί και να εξαφανιστεί η υπερευαισθησία του οργανισμού.
Τα βότανα έχουν τις ιδιότητες να ανακουφίσουν αλλεργικές καταστάσεις και μπορούν να μειώσουν σταδιακά τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Και δύο-τρεις συμβουλές για την αλλεργική ρινίτιδα.
- α) Περιορίζουμε ή σταματάμε την κατανάλωση τροφών όπως:
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- αυγά,
- ζάχαρη,
- άσπρο αλεύρι,
- οινοπνευματώδη και γενικά οποιαδήποτε λιπαρή τροφή.
Οι τροφές αυτές δημιουργούν βλέννες  και είναι άκρως επιβαρυντικές.
- β) Φτιάχνουμε έγχυμα με τσουκνίδα και πίνουμε τρία φλυτζάνια την ημέρα καθ όλη την διάρκεια της εποχής που έχουμε αλλεργία.
Κείμενο-παρουσίαση thalia:botanologia.blogspot.gr

"Η βοτανοθεραπευτική,αναπτύσσει και τονώνει το σώμα,αποκαθιστώντας τις φυσικές λειτουργίες του"

Άνθρωπε: 
Στρέψε συνειδητά τα βλέματά σου στη φύση,μέσα στην οποία γεννήθηκες και διαμορφώθηκες.
Δώσε προσοχή στα ζωντανά όντα που λέγονται φυτά,που αυτά όπως και συ,γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν πάνω στον ίδιο πλανήτη.
Σκέψου και θα πεισθείς πως τα κατώτερα από σένα δημιουργήματα αυτά της φύσης,έχουν ωστόσο,κάποια με σένα σχέση,από πολύ μακρινή εποχή.
Κάνε αυτή τη βαθειά σκέψη και θα βεβαιωθείς πως όλα τα ζωντανά όντα πάνω στη γη,έχουν κάποια φυσική σχέση αλληλοσυμπληρώσεως.
Άν η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής σου έδωσαν ωρισμένα ευεργετήματ,ωστόσο,σε πολλά σημεία σε απομάκρυναν από τη δημιουργό σου φύση προς το χειρότερο. 
Είναι σήμερα απόλυτα βεβαιωμένο πως η υγεία σου και η μακροζωία σου εξαρτώνται από το φυσικό κόσμο.....
read more:https://botanologia.gr/i-votanotherapeytiki-apokathista-tis-fysikes-leitoyrgies-toy-somatos/

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μπακαλιάρος:πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

 
Βακαλάος : Πως θα τον ξαλμυρίζουμε,πως θα τον μαγειρέψουμε,γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου και πιά η σχέση του με την σταφίδαΟι Πορτογάλοι τον λένε bacalhau,δηλαδή βακαλάο,οι Ιταλοί baccalaro,δηλαδή μπακαλιάρο και μεις οι Έλληνες βακαλάο ή μπακαλιάρο,για να μην παραπονεθεί κανένας!
       Το έθιμο του βακαλάου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, της γνωστής μας εκκλησιαστικής θεομητορικής εορτής αλλά και της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία σκορδαλιάς....
Αφού τελειώσουμε με το ξαλμύρισμα,κόβουμε τον βακαλάο σε κομμάτια στο μέγεθος που χρειάζεται η συνταγή μας και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν, για τουλάχιστον μια ώρα.
Το μαγείρεμα του βακαλάου μας πρέπει να είναι ολιγόλεπτο, διαφορετικά θα στεγνώσει και θα χάσει τη νοστιμιά του.
       Σαλάτα με ξαλμυρισμένο και καλά στραγγισμένο βακαλάο
Αν μαρινάρουμε τον βακαλάο για τέσσερις περίπου ώρες μπορούμε να τον σερβίρουμε και ωμό εν είδει «σούσι» ή σαν συστατικό μιας πλούσιας σαλάτας με λαχανικά όπως –
– τριμμένο καρότο
– ροδέλες κρεμμύδι....

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Μακαρονόπιτα - Επιστροφή στους θησαυρούς της κουζίνας των περιοχών της χώρας μας.

Η μακαρονόπιτα είναι η πίτα που οι περισσότεροι από εμάς τη θυμόμαστε να συμπληρώνει το τραπέζι της Τυρινής και να μας χαρίζει την ευωδιά της και τη γεύση της.
Ανάλογα με την περιοχή ήταν με φύλλο ή χωρίς φύλλο.
Στα μέρη της βόρειας Πελοποννήσου συνήθως ήταν χωρίς φύλο και με ελάχιστα υλικά που μέσα από την απλότητά τους έδιναν ένα μεγαλειώδες γευστικό αποτέλεσμα.
Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ταπεινή πίτα με λίγα υλικά,αλλά εγώ θα την εντάξω στα Comfort food – στα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε και που θυμόμαστε με αγάπη φτιαγμένα από τα χέρια μαμάδων,γιαγιάδων και θειάδων.
Εδώ σας μεταφέρω μια συνταγή από την ορεινή Αιγιάλεια,όπως την έκαναν οι γυναίκες των χωριών και την οποία μου την αφηγήθηκε μια υπέργηρη ευγενική κυρία από τα μέρη αυτά*
Θα χρειαστούμε:
– Ένα πακέτο μακαρόνια Νο 5 -500 γρ.
– Πέντε αβγά χωριάτικα
– 400 γρ. φέτα τριμμένη με τα χέρια μας σε κομμάτια
– Μισό λίτρο φρέσκο γάλα κατσικίσιο
– Αγνό παρθένο λάδι
– Αλάτι,λίγο ανάλογα πόσο αλμυρή ή όχι είναι η φέτα και...
read more:https://botanologia.gr/makaronopita-epistrofi-stoys-thisayroys-toy-gastronomikoy-mas-politismoy/

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

καρποί της αγριουτιανταφυλλιάς:μια αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα,όπως πολύ καλά γνωρίζουν τα άτομα τα οποία υποφέρουν από αυτή,είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού,τα γνωστά οστεόφυτα,και προκαλείται από διάφορους παράγοντες.
Η καλύτερη άμυνα κατά της οστεοαρθρίτιδας είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής. 
Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του άγχους έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία των αρθρώσεων.
Ανάμεσα στα βότανα και στους καρπούς που είναι ιδανικά στις περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και που μετριάζουν τα προβλήματα που δημιουργεί είναι και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς είναι ένα από τα ιδανικότερα βότανα για τα προβλήματα που δημιουργεί η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Την εποχή της καρποφορίας σε πολλά μέρη της χώρας μας θα παρατηρήσουμε τους θάμνους της αγριοτριανταφυλλιάς να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους καθώς είναι γεμάτοι από τους κόκκινους καρπούς τους.
Θα μπορούσαν οι μικροί αυτοί κόκκινοι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς να κρύβουν ένα μυστικό που θα ωφελούσε όλα τα άτομα που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα;....
read more:https://botanologia.gr/karpoi-tis-agriotriantafyllias-mia-apotelesmatiki-therapeia-gia-tin-osteoarthritida/

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ένα φυσικό αντιβιοτικό με σκόρδο, λεμόνι και μέλι.

Η ισχυρότατη αντιβακτηριακή και αντιβιοτική δράση του σκόρδου-Allium sativum και ένα υπέροχο βοτανικό ίαμα

Η εμφάνιση της αντοχής στα φάρμακα με μεθικιλλίνη είναι , δυστυχώς , εμφανής και παγκόσμια πρόκληση.
Η αναζήτηση εναλλακτικών αντιβιοτικών , τα οποία να είναι νέα, φυσικά, φυτικά, οικονομικά αποδοτικά και μη τοξικά, είναι ο στόχος και το έργο της παγκόσμιας υγείας.
Οι έρευνες που γίνονται για αυτό το σκοπό σε πάρα πολλά ερευνητικά κέντρα έχουν στρέψει την προσοχή του και στο ισχυρότατο σκόρδο.
Το σκόρδο έχει μακρά παράδοση ως φαρμακευτικό φυτό και η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την προετοιμασία ενός ιατρικού φαρμάκου είναι γραμμένη με σφηνοειδή γραφή περίπου το 3000 π.Χ.
Οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για τα διάφορα παρασκευάσματα σκόρδου άρχισαν μόλις το 1939
Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα έδειξαν ότι το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός αντιβακτηριακός παράγοντας για παθογόνους μικροοργανισμούς...

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Inula helenium -ένα πολύτιμο βότανο για τις παθήσεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού

Inula helenium -Ένα πολυτιμότατο βότανο- η ινούλα το ελένιο και όπως όλα σχεδόν τα βότανα και τα φυτά δεν είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη.
Η ινούλα είναι ένα βότανο που έχει φτάσει σε εμάς μέσα από το διάβα των αιώνων για να μας χαρίσει τις σπουδαίες ιδιότητές της.
Η ινούλα είναι το βότανο που πρέπει να υπάρχει πάντα στο ντουλάπι μας για να μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε όλα τα αναπνευστικά προβλήματα και όχι μόνο.
Και ναι,υπάρχουν πολλά γενικά τονωτικά για την γενική τόνωση και ενίσχυση του οργανισμού,
όμως η ινούλα είναι ένα ειδικό τονωτικό του αναπνευστικού μας συστήματος,
του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των περισσοτέρων οργάνων του οργανισμού μας με σπουδαία αποτελέσματα.
Λοιμώξεις του αναπνευστικού και χρόνια προβλήματα,όπως βρογχίτιδα και βρογχικό άσθμα είναι αντιμετωπίσιμα με το πολύτιμο βότανο , 
όταν λαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όλοι οι αρχαίοι γιατροί θεωρούσαν την ινούλα σαν το καταλληλότερο ίαμα για ένα αδύναμο αναπνευστικό σύστημα καθώς είχε τη δύναμη να βελτιώνει άμεσα τη λειτουργία του....

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

μυρτιά,η ευωδιαστή μυρσίνη-ένα ισχυρότατο επουλωτικό,αναπλαστικό και στυπτικό βότανο

Μυρτιά! στην Ελλάδα την γνωρίζουμε ως:
μερσινιά
μερτιά
σμερτιά
μυρσίνη
μυρτιά
σμυρτιά
Στην αρχαία Ελλάδα την ήξεραν ως:
μυρρίνη- μύρρινος ο Θεόφραστος
μυρσίνη -μυρσίνη η ήμερος-ο Διοσκουρίδης
μυρτίνη ο Πίνδαρος
Το διωνυμικό της όνομα είναι:
Myrtus communis -κοινή μυρτιά,του γένους Myrtus και της οικογένειας Myrtaceae
           – Όταν η Αφροδίτη βγήκε γυμνή από τη θάλασσα της Πάφου κρύφτηκε πίσω από μια μυρτιά,
ήταν το ιερό φυτό της!
Ο όμορφος αειθαλής θάμνος ήταν σύμβολο ομορφιάς και νεότητας!
Ηταν γνωστή από την αρχαιότητα, και την χρησιμοποιούσαν ως καλλωπιστικό φυτό στους ναούς!
Μυρτιά-και η Φαίδρα τρυπά τα φύλλα της, είτε από στενοχώρια, είτε για να εκδικηθεί της Αφροδίτη, επειδή δεν την ερωτεύθηκε ο Ιππόλυτος.
Και βέβαια ο μύθος προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα φύλλα της μυρτιάς.....
read more:https://botanologia.gr/myrtia-i-eyodiasti-myrsini-ena-ischyrotato-epoylotiko-anaplastiko-kai-styptiko-votano/

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Οι δράσεις των βοτάνων – ισχυρά βότανα για τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και τα προβλήματα του αναπνευστικού.

 
Τα ισχυρότερα βότανα για το κρυολόγημα ,το βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού μας συστήματος
“Ο αέρας που αναπνέουμε είναι πνευματική οικολογία στην πράξη.
Όταν εισπνέομαι την ανάσα της ζωής, μοιραζόμαστε αυτόν τον αέρα με όλες τις άλλες ανθρώπινες υπάρξεις, με όλη τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας
Μέσω της αναπνοής, η ενότητά μας με τα δέντρα γίνεται ένα εμφανές γεγονός και η σύνδεσή μας με τους ωκεανούς μας επηρεάζει άμεσα.
Μέσα από την κυκλοφορία των αερίων και της ενέργειας της ατμόσφαιρας,αποκαλύπτεται η πραγματικότητα του πλανητικού όλου ,με τις συνέπειες που έχει για όλες τις ανθρώπινες ζωές.
Αυτό το όραμα αποτελεί τη βάση της ολιστικής θεραπείας, όσο και της οικολογίας – επιστήμης του όλου.
Κάθε λεπτό εισπνέουμαι και εκπνέουμε από δέκα με δεκαπέντε φορές,συνήθως ασυναίσθητα.
Ο αέρας που διακινούμε κάθε μέρα θα έφτανε για να φουσκώσουμε αρκετές χιλιάδες μπαλόνια!
Η αναπνοή μεταφέρει ζωτική ενέργεια μέσα στον οργανισμό.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

To τεστ "sitting-rising",δηλαδή "κάτσε-σήκω",δείχνει πόσο καλή είναι η μυοσκελετική μας κατάσταση και αποτελεί δείκτη μακροζωίας.

Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης» (EJCP) μια απλή άσκηση συνδέεται με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.
Η άσκηση αυτή είναι να καθίσετε στο πάτωμα και να σηκωθείτε χωρίς κανένα στήριγμα.  Αυτό δείχνει πόσο καλή είναι η μυοσκελετική κατάσταση και αποτελεί δείκτη μακροζωίας, ιδίως για άτομα ηλικίας πάνω από 50 ετών.
Το τεστ δοκιμάστηκε σε 2.000 εθελοντές από την Βραζιλία και ήταν «εκπληκτικά προγνωστικό» για τη θνησιμότητα.
Όσοι εθελοντές κατάφεραν και να καθίσουν και να σηκωθούν από το πάτωμα με ελάχιστη έως καθόλου στήριξη, διέτρεχαν πέντε έως έξι φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με όσους στηρίχτηκαν σε βοηθήματα για να τα καταφέρουν.
«Εάν ένας μεσήλικας άντρας ή γυναίκα κατορθώνει να καθίσει και να σηκωθεί από το πάτωμα χρησιμοποιώντας το πολύ ένα χέρι – αν και είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιεί ούτε αυτό – όχι μόνον έχει πολύ καλή μυοσκελετική κατάσταση, αλλά οι πιθανότητες μακροζωίας του είναι πολύ καλύτερες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κλαούντιο Αράτζιο, από την Κλινική Αθλητιατρικής του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

To τεστ ονομάστηκε «SRT» (sitting-rising test) δηλαδή «κάτσε-σήκω».
Δοκιμάστε το τεστ:
1. Σταθείτε όρθιοι χωρίς παπούτσια και φορέστε άνετα ρούχα.
2. Χωρίς να ακουμπάτε κάπου, καθίστε στο πάτωμα.
3. Προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε χέρια, γόνατα, ή το πλαϊνό μέρος των ποδιών σας. Θα δείτε πως δεν είναι και τόσο εύκολο.
Μακροζωία και μυϊκή δύναμη
Ο δρ Αράτζιο και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τους εθελοντές τους από την ημέρα που έκαναν το τεστ έως τις 31 Οκτωβρίου 2011 – κατά μέσον όρο επί 6,3 χρόνια. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης πέθαναν 159 εθελοντές – ποσοστό θνησιμότητας 7,9%.
Η προσπάθεια κάθε εθελοντή να καθίσει και να σηκωθεί από το πάτωμα, έγινε χωρίς να έχουν θέσει οι ερευνητές όριο χρόνου, αλλά ο μέσος χρόνος για την προσπάθεια των εθελοντών ήταν τα 2 λεπτά. 
Η προσπάθειά τους βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα έως το 10 (5 για το κάθισμα και 5 για να σηκωθούν).
Για κάθε βοήθημα που χρειαζόταν κάθε εθελοντής (χέρι, πόδι κ.τ.λ.) οι ερευνητές αφαιρούσαν έναν βαθμό από το 5, αναλόγως με το αν το βοήθημα το χρειάζονταν για να καθίσουν ή για να σηκωθούν.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων καταγράφηκε σε εθελοντές με χαμηλή βαθμολογία στο τεστ: μόλις 2 καταγράφηκαν σε εθελοντές που είχαν συνολική βαθμολογία 10.
Τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου διέτρεχαν οι εθελοντές που είχαν πετύχει χαμηλή βαθμολογία και στο να καθίσουν στο πάτωμα.
Αντιθέτως, όσοι πέτυχαν συνολική βαθμολογία από 8 και πάνω, διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
Ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 21% με κάθε βαθμό από το 8 και πάνω.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η αεροβική φυσική κατάσταση σχετίζεται με την επιβίωση, αλλά η μελέτη μας υποδηλώνει ότι σημαντικό είναι επίσης να διατηρεί κανείς καλή ευλυγισία, μυϊκή δύναμη και συντονισμό των κινήσεων», εξήγησε ο δρ Αράτζιο.
πηγή:healthyliving.gr
botanologia.gr

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Στην κουζίνα του σπιτιού του καθηγητή Αντώνη Καφάτου, το κρέας είναι σπάνιο, τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά ανύπαρκτα.

  
Στην κουζίνα του σπιτιού του Αντώνη Καφάτου, ομότιμου καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το κρέας είναι σπάνιο, τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά ανύπαρκτα, τα γλυκά περιορισμένα και στο καθημερινό τραπέζι βρίσκονται πολλά όσπρια και λαχανικά.
Τα χρόνια της κρίσης τρεφόμαστε ακόμη χειρότερα από πριν, λέει ο Αντώνης Καφάτος
Άλλωστε,  σύμφωνα με δημοσίευμα του Patris.gr ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα  από τον καθένα πόσο κακό κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό η ανθυγιεινή διατροφή και η παχυσαρκία αλλά και το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης η διατροφή των Ελλήνων έγινε ακόμη χειρότερη από ό,τι ήδη ήταν.
Ο καθηγητής, ο οποίος συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μάς είπε: “Από το 2010 μέχρι σήμερα η κατάσταση έγινε ακόμη πιο ανησυχητική και απογοητευτική.
Κάθε χρόνο οι Έλληνες δαπανούν 6,5 εκατομμύρια ευρώ στα ταχυφαγεία κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία.
Γιατί;
Διότι αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λίπη, αλάτι και τρανς λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
Για παράδειγμα, τα αλλαντικά, ανάλογα με την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αυξάνουν κατά 75% τον κίνδυνο για όλους τους καρκίνους.
Τα ταχυφαγεία είναι η εύκολη λύση.
Προσφέρουν νόστιμα, φθηνά γεύματα που όμως είναι καταστροφικά για την υγεία και αυτές τις επιλογές τελικά τις πληρώνουμε πολύ ακριβά”.
Η νηστεία είναι το καλύτερο διαιτητικό σχήμα, σύμφωνα με τον γιατρό
Ο κ. Καφάτος τόνισε ότι τη δεκαετία του ‘60 είχαμε 3 θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου ανά 100.000 κατοίκους.
Το 2012 το ποσό των θανάτων αυξήθηκε κατά 700%.
“Πριν κάποιες δεκαετίες είχαμε τα λιγότερα εμφράγματα στον κόσμο, τώρα είμαστε στις υψηλότερες κλίμακες και είμαστε πρώτοι διεθνώς στην παιδική παχυσαρκία. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και μας ανησυχούν σοβαρά”.
Με τη γυναίκα μου νηστεύουμε και είναι η καλύτερη δίαιτα
Ο Αντώνης Καφάτος αναφερόμενος στη διατροφή που ακολουθούν στο σπίτι με τη σύζυγό του επισημαίνει: “Η ευεργετική επίδραση της νηστείας σε όλα τα χρόνια νοσήματα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και έχει αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο διαιτητικό σχήμα. Η κανονική νηστεία για 180-200 ημέρες το χρόνο δεν περιλαμβάνει καθόλου κρέας και ψάρι. Η γυναίκα μου μου λέει ότι προτιμάει τη νηστεία από τη μη νηστεία.
Έτσι, καθημερινά στο τραπέζι μας υπάρχουν όσπρια και λαχανικά, ωμά και μαγειρευμένα.
Τρώμε ψάρι αρκετά συχνά, κρέας μια φορά τον μήνα, και όχι κόκκινο, και γλυκά καταναλώνουμε σπάνια”.
Τελικά αυτή η οικογένεια δεν κάνει ποτέ παρασπονδίες;
“Μάλλον όχι” λέει γελώντας ο καθηγητής. “Την τελευταία φορά που φάγαμε κάτι ανθυγιεινό ήταν τα Χριστούγεννα.
Δοκιμάσαμε σπιτικό λουκάνικο, αλλά η ποσότητα ήταν ελάχιστη.
Μας αρέσει να τρώμε υγιεινά, δεν μας λείπει κάτι και νιώθουμε μια χαρά”.

το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 01/03/2018 στο:cretedoc.gr
botanologia.gr