Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Τι πρέπει να τρώω για να μειώσω τριγλυκερίδια;

τα τριγλυκερίδια παράγονται στο ήπαρ ως απάντηση σε μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και  υδρογονωμένα ή τρανς λιπαρά...

συσσωρεύονται σε όργανα σε όλο το σώμα, ειδικά στον καρδιακά μυ όπου και επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων που προάγουν τη νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας
και
είναι γνωστό πως κάθε μέρα έρχονται στο φως καινούργιες έρευνες και μελέτες για πάρα πολλά θέματα που αφορούν την υγεία,την ευεξία,την ισορροπία και τις παθήσεις του οργανισμού μας... 
τα στοιχεία ερευνών που αφορούν τα λιπίδια δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, ειδικά τις γυναίκες άνω των 50 ετών,τους δε άνδρες όσους έχουν ήδη την χοληστερόλη τους σε μη επιτρεπτά επίπεδα...
μια φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με δυσμενή επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων -πάνω από 203 mg / dl - είχαν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής,
εντούτοις, όταν το επίπεδο μεταξύ των δύο χοληστερολών ήταν καλό, τα τριγλυκερίδια δεν ήταν επικίνδυνα...
το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η χαμηλή HDL και τα υψηλά τριγλυκερίδια συνήθως πάνε μαζί
και
ποιες τροφές συνήθως μειώνουν τα τριγλυκερίδια;
ας δούμε τι μας λένε οι έρευνες:
- τα θαλασσινά
οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια...
σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Όρεγκον, η ημερήσια δόση ιχθυελαίου - που είναι ίση με 210 γρ από σολομό,σκουμπρί ή σαρδέλες, μπορεί να μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από 50%...
σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι άνδρες κλήθηκαν αντί της συνηθισμένης τους πρωτεΐνες - κρέας, αυγά, γάλα ή τυρί-  για δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες να τρώνε οστρακοειδή...
παρατηρήθηκε πως τα οστρακοειδή μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 51% και οι γαρίδες κατά 23%.
-το σκόρδο
μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα, σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τα τριγλυκερίδια κατά 40%.
- τα ξηρά φασόλια
τα ξηρά φασόλια μειώνουν τα τριγλυκερίδια κατά 17%
- αγκινάρα
η αγκινάρα είναι γνωστό πως είναι από τα φυτά  που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα διότι
βοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν
και
όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα,
επιπλέον, η αγκινάρα έχει την ιδιότητα να «καθαρίζει» το συκώτι και το έντερο, γι’ αυτό και συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος  π.χ. υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια...
μπορούμε να κάνουμε έγχυμα ρίχνοντας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας φύλλα αγκινάρας...
τα αφήνουμε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά σκεπασμένα
και
πίνουμε τρία (3) φλιτζάνια την ημέρα μισή ώρα πριν το φαγητό...
εκτός από τα βότανα,τα λαχανικά και τα ψάρια που βοηθούν στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος,για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να ακολουθούμε και κάποιες διαιτητικές οδηγίες οι οποίες είναι:
  • - όχι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος - όπως: 

- λιπαρά τυριά
- κρέμες
- πίτες και σφολιάτες
-σάλτσες και σως
-βούτυρα και μαργαρίνες
-λαρδί
-κέικ και μπισκότα φτιαγμένα με βούτυρο και μαργαρίνες
  • - όχι απλούς υδατάνθρακες π.χ. ζάχαρη,γλυκά,άσπρο αλεύρι
  • - όχι πολλά κιλά - ελέγχουμε το βάρος μας
  • - όχι στα οινοπνευματώδη ποτά
  • - όχι στους έτοιμους χυμούς
  • - όχι στα αποξηραμένα φρούτα
  • - ναι στην πρόσληψη φυτικών ινών από φρέσκα λαχανικά και φρούτα
  • - ναι στη σωματική άσκηση και στις καθημερινής παντός είδους δραστηριότητες
  • - ναι στις τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα- προσπαθούμε  οπωσδήποτε να τρώμε μία με δύο φορές την εβδομάδα σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, πέστροφα, τσιπούρα...
  • - ναι στο κουρκούμι και στην κανέλα , διότι τα δυό αυτά μπαχαρικά όταν λαμβάνονται πριν από τα γεύματα μειώνουν τα τριγλυκερίδια, με μέσο όρο  30%
  • - ναι στη βιταμίνη Ε,ερευνητές στην Journal of Atherosclerosis and Thrombosis διαπίστωσαν ότι το πλήρες φάσμα των τοκοτριενολών της  βιταμίνη Ε σε μιά κούρα τριάντα ημερών μείωσε τα τριγλυκερίδια  κατά 28%.Η βιταμίνη Ε μαζί με περιορισμό των υδατανθράκων συνιστάται για τα άτομα που τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους είναι πάνω από 80 mg / dl...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου