Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τρεις από τις ισχυρότερες ιδιότητες του λιναρόσπορου

Αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του λιναρόσπορου
οι ισχυρές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του λιναρόσπορου:
1) μειώνουν τον κίνδυνο της υψηλής πιέσεως
2) προστατεύουν τον οργανισμό από τις φλεγμονώδεις παθήσεις- όπως οι ρευματικές παθήσεις
3) είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και για την ωρίμανση του νευρικού τους συστήματος
Αντικαρκινικές ιδιότητες του λιναρόσπορου
Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται ήδη εκτενώς σε μελέτες για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καρκίνων
Ίσως ο πιο μελετημένος καρκίνος σε σχέση με την επίδραση του διαιτητικού λιναρόσπορου είναι...
read more:https://botanologia.gr/treis-apo-tis-ischyroteres-idiotites-toy-linarosporoy/

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Πως μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας ευωδιαστό δαφνέλαιο

Δαφνέλαιο και δάφνη -Πως φτιάχνουμε δικό μας ευωδιαστό δαφνέλαιο και ποιες είναι οι σπουδαίες και πολύτιμες ιδιότητές του
Η δάφνη είναι ένα αρχαϊκό είδος δέντρου-βοτάνου που άνθισε στην αρχαία σούπερ ήπειρο  Gondwana και προηγείται της εποχής των δεινοσαύρων και όλων των θηλαστικών στη Γη. 
Η δάφνη είναι ένα από τα λίγα είδη δέντρων-βοτάνων που έχουν επιβιώσει από μια πολύ ξεχασμένη γεωλογική εποχή που ήταν εκεί περιμένοντας τη σημερινή ανθρωπότητα και την αυγή του πολιτισμού μας
Ήταν τόσος ο σεβασμός για το ιερό δέντρο-βότανο που οι αρχαίοι λαοί το λάτρευαν.
Το λάτρευαν για τις μυστικιστικές και ιατρικές ιδιότητές του και το δάφνινο στεφάνι του το προόριζαν 
για τους ευγενέστερους των ευγενών.
Σήμερα, η αναγέννηση των πανάρχαιων γνώσεων έχει εισχωρήσει στα σύγχρονα εργαστήρια καθώς οι επιστήμονες ξανα-ανακαλύπτουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού, του πιο ευγενικού δέντρου.
Σύγχρονοι ιατρικοί ερευνητές σε μετα-αναλύσεις αποδεικνύουν τη φαρμακευτική αποτελεσματικότητα της δάφνης και του δαφνέλαιου και επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία των φυσικών ιατρών, όπως ο  Ρωμαίος συγγραφέας, φυσιοδίφης και φυσικός φιλόσοφος, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο οποίος  απαριθμούσε μια ποικιλία δράσεων και...

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Λεμόνι, ας γνωρίζουμε τον πολύτιμο “ιατρικό καρπό” των Αρχαίων γιατρών.

Λεμόνι, και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το γνωρίζει – γνωρίζουν όμως όλοι την σπουδαιότητά του;
Και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το λεμόνι, και γιατί τόσο πολλοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί μαζί του;
Ας δούμε – 
Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως το κίτρο και το μανταρίνι.
Πότε και που έγινε η διασταύρωση και προέκυψε το λεμόνι δεν είναι γνωστό, πάντως το λεμόνι αναγνωρίζεται κυρίως ως καλλιεργούμενο είδος και ο κίτρος, μάλλον είναι ο καρπός τον οποίο ο Πλίνιος στη Φυσική του ιστορία τον αναφέρει ως malum medicum- “ιατρικό καρπό” – και κατά πάσα πιθανότητα ήταν το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο.
Καλλιεργήθηκε στη νότια Ιταλία από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και στο Ιράκ και την Αίγυπτο από το 700 μ.Χ.
Το λεμόνι εισάγουν στην Ισπανία στις αρχές του 10ου αιώνα οι Άραβες, όπου καλλιεργείται ανελλιπώς από το 1150, η δε ισπανική λαϊκή ιατρική του έχει αποδώσει πάρα πολλές ιατρικές χρήσεις, ώστε να έχουν γραφτεί για το λεμόνι πλήθος βιβλία.
Ένα άρθρο για την καλλιέργεια λεμονιών και λάιμ στην Ανδαλουσία της Ισπανίας παρουσιάζεται στο γεωργικό έργο του Ibn al-‘Awwam του 12ου αιώνα, “Le livre de l’agriculture”, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος στα μεσαιωνικά αραβικά και ένα από τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά έργα σχετικά...

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Ισχυρότερα ροφήματα βοτάνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις συνήθεις χρόνιες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ατόμων που υποφέρουν από αυτό, χωρίς όμως να την απειλεί.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν συνοδεύεται από ανατομικές ή ιστολογικές βλάβες του εντέρου, είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που προκαλείται από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα.
Τα κύρια συμπτώματά του είναι ο χρόνιος κοιλιακός πόνος,
ο τυμπανισμός ή φούσκωμα και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες,
την εργασία,
τα ταξίδια,
τη σεξουαλική λειτουργία ακόμα και την ποιότητα του ύπνου των ατόμων που υποφέρουν από το σύνδρομο.
Οι προτάσεις της βοτανολογίας, σε συνδυασμό με μία ορθή δίαιτα για το ευερέθιστο έντερο, είναι ροφήματα ενδεδειγμένων βοτάνων.
Ελεγχόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βότανα όπως ο δυόσμος...

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Η θεραπευτική και ενυδατική κρέμα προσώπου του Γαληνού

Θεραπευτική και ενυδατική κρέμα του Γαληνού, που μας έρχεται από τα βάθη του 2ου αι. μ.Χ
Ο Γαληνός έλεγε πως πρέπει να γνωρίζει κανείς τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, ώστε να δώσει το ανάλογο φάρμακο ή καλλυντικό.
Πιστεύεται πως ο Γαληνός παρασκεύασε την κρέμα αυτή για να θεραπεύσει, κατά πάσα πιθανότητα, τα σημάδια της ευλογιάς ή της ιλαράς
Τα πολυσύνθετα φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα, που ο ίδιος παρασκεύαζε είναι γνωστά στη βιβλιογραφία ως “γαληνικά” και η αντίστοιχη φαρμακοτεχνία ονομάζεται “γαληνική φαρμακευτική”
Ήταν αυτός που πρώτος συνδύασε λίπος με νερό για να παρασκευάσει ένα ενυδατικό προϊόν.
Η κρέμα αφήνει μια χαρακτηριστική αίσθηση δροσιάς κατά την εφαρμογή της, από όπου και πήρε την ονομασία “cold cream”
Το κερί της μέλισσας, πρέπει να γνωρίζουμε, δεν  είναι ισχυρός γαλακτωματοποιητής.
Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού.
Παρασκευάζονται είτε από βιολογικά υλικά,
αυγά,
κρέας,
γάλα ή συντίθενται από λιπαρά οξέα και...