Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Χαμομηλέλαιο για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

 
Χαμομηλέλαιο – Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η τοπική χρήση χαμομηλέλαιου, του πανάρχαιου βοτάνου με την πληθώρα των ιδιοτήτων, δράσεων και χρήσεων, μειώνει τα συμπτώματα, όπως ο πόνος, του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.
     Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια επώδυνη κατάσταση που οδηγεί σε μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στα χέρια και στα δάκτυλα.
Το σύνδρομο προκαλείται από την πίεση που δέχεται το νεύρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.
Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.
Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού όπως στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
ο σακχαρώδης διαβήτης
Άλλες καταστάσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν αυτή την πίεση είναι οι τραυματισμοί στον καρπό,
οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως εργασία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εργάτες με κομπρεσέρ, μουσικοί…
Η αντιμετώπιση είναι κατ’ αρχήν συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και φαρμακευτική αγωγή...
read more:https://botanologia.gr/chamomilelaio-gia-to-syndromo-toy-karpiaioy-solina/

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου – ένα πολύτιμο λάδι

Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου
 
– ένα πανίσχυρο λάδι, το οποίο ενισχύει και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και βελτιώνει την αναπνευστική κυκλοφορία.
Μας προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις,
ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αναπνευστικών προβλημάτων,
είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα αιθέρια έλαια για τον πονόλαιμο,
τον βήχα,
τις εποχιακές αλλεργίες,
τους πονοκεφάλους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι “η αντιμικροβιακή δράση ευρέως φάσματος του αιθέριου ελαίου του ευκάλυπτου, το καθιστά ελκυστική εναλλακτική λύση στα φαρμακευτικά προϊόντα”.
Τι είναι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου;
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου παρασκευάζεται από φύλλα επιλεγμένων ειδών δέντρων ευκαλύπτου.
Τα δέντρα ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Myrtaceae.
Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη ευκαλύπτων, αλλά τα αιθέρια έλαια του...
read more:https://botanologia.gr/aitherio-elaio-eykalyptoy-ena-polytimo-ladi/

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

“Χρυσό μέλι”, ένα από τα ισχυρότερα φυσικά θεραπευτικά ιάματα

Στο άρθρο μου  Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης είχαμε δει πως μπορούμε να αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμιού,
Στα άρθρα μου:
Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι
Κουρκούμι και λεμόνι – ένα ισχυρότατο θεραπευτικό ρόφημα,
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές, είχαμε δει διάφορους τρόπους χρήσεις του κουρκουμιού
Στο σημερινό θα δούμε ένα ακόμα τρόπο χρήσης του, με δεύτερο συστατικό το μέλι.
Ένας πανίσχυρος συνδυασμός
Κουρκούμι και μέλι λοιπόν, σε έναν ισχυρότατο συνδυασμό με πάμπολλες και ανεκτίμητες θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις για πάρα πολλά προβλήματα και ασθένειες του οργανισμού μας*
Η Ayurveda, μας λέει πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το κουρκούμι:
-. πριν το φαγητό για να διατηρούμε υγιή τον λαιμό μας και τους πνεύμονές μας
-. κατά τη διάρκεια του φαγητού για να διατηρούμε υγιές το πεπτικό μας σύστημα
-. μετά το φαγητό, για να διατηρούμε υγιές το εντερικό μας σύστημα και τα νεφρά μας και το “χρυσό μέλι” σε περιπτώσεις όπως...

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Πολύτιμος ψευδάργυρος κρυμμένος σε βότανα και μπαχαρικά

Αυτά λοιπόν είναι τα σπουδαιότερα βότανα που περιέχουν ψευδάργυρο και τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν τα εφόδια της κουζίνας μας, ώστε, σιγά-σιγά μέσα από τη γνώση πρώτα και την εμπειρία αμέσως μετά, να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως “ναι, το φαγητό μας είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας” – 
read more:https://botanologia.gr/polytimos-pseydargyros-krymmenos-se-votana-kai-mpacharika/

Πώς να κόψουμε πολλά σταφύλια στη μέση ταυτόχρονα, ώστε να αποφύγουμε τον πνιγμό

Γνωρίζουμε πως πρέπει πάντα να κόβουμε σε φέτες τα σταφύλια πριν τα δώσουμε σε μικρά παιδιά γιατί αποτελούν σοβαρό κίνδυνο πνιγμού.
Και πρέπει πάντα να κόβονται κατά μήκος, ώστε να περνούν πιο εύκολα από μικρότερους λαιμούς. 
Και ποτέ κατά πλάτος, γιατί θα εξακολουθούν να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να παραμένει ο κίνδυνος πνιγμού.
Μπορούμε είτε να τα κόψουμε προς τα κάτω στη μέση ή για τα μωρά, ίσως να χρειάζεται να τα κόψουμε και πάλι κατά μήκος αλλά στα τέσσερα.
Και σίγουρα, το να κόψουμε πολλά σταφύλια κατά μήκος είναι χρονοβόρο. 
Ας δούμε τι σκέφτηκε ένας μπαμπάς και πως έκοψε πολλά σταφύλια μαζί κατά μήκος με τη βοήθεια ενός πιάτου:
Tο βίντεο.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ένα γευστικό ρόφημα με μέλι, γάλα και μοσχοκάρυδο για την αϋπνία

Τα ροφήματα και τα ελιξίρια βοτάνων και μπαχαρικών είναι φαγητά και ιάματα ταυτόχρονα- η διαχωριστική γραμμή πολύ λεπτή.
Μπορούμε να γευτούμε ένα ρόφημα βοτάνων ή μπαχαρικών, γιατί μια δεδομένη στιγμή το ζητάει ο οργανισμός μας ή γιατί θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια ανισορροπία του οργανισμού μας.
Ακριβώς αυτό είναι και ένα ρόφημα με γάλα,
μοσχοκάρυδο και μέλι.
Μοσχοκάρυδο – Myristica fragrans
Το μοσχοκάρυδο ήταν και είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό με αναλγητικές,
αντιμικροβιακές,
αντιθρομβωτικές,
αποτοξινωτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιεμετικές,
σπασμολυτικές,
τονωτικές και...

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Σκόρδο και μέλι, ένα πανίσχυρο διατροφικό ίαμα – Πως το φτιάχνω

Σκόρδο και μέλι, ένα πανίσχυρο διατροφικό ίαμα – πως το φτιάχνω;
Πανεύκολα
-. καθαρίζω τα σκόρδα μου
-. τοποθετώ τις σκελίδες μου ολόκληρες ή κομμένες σε ροδέλες σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο
-. ρίχνω στο βάζο μου τόσο μέλι, όσο να σκεπάζει πολύ καλά τις σκελίδες μου,
-. ανακατεύω πολύ καλά
-. κλείνω το βάζο μου και
-. το τοποθετώ στο πιο ψυχρό σημείο της κουζίνας μου,
-. κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, ανοίγω το βάζο μου, για να βγουν τυχόν αέρια, ανακατεύω και ξανακλείνω
-. μέρα με τη μέρα θα παρατηρώ μικροσκοπικές φυσαλίδες στο μέλι, σημαίνει ότι το σκόρδο μου έχει αρχίσει να “ζυμώνεται”,
-. μέρα με τη μέρα θα παρατηρώ το μέλι μου να γίνεται πιό ρευστό, αυτό γιατί το σκόρδο θα έχει αρχίσει να βγάζει τους χυμούς του στο μέλι...