Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας
Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών των φύλλων της ελιάς σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από την ακμή μέχρι το AIDS.
Η επιστημονική βιβλιογραφία αναδεικνύει την ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιική αλλά και αντιμικροβιακή δράση τους.
Τα φύλλα της ελιάς ίσως είναι το μοναδικό "διαθέσιμο φάρμακο" για την καταπολέμηση των ιών.
Ενώ το ελενολικό οξύ, ένα προϊόν της υδρόλυσης των συστατικών των φύλλων της ελιάς, αναμένεται να είναι το αντιβιοτικό του 21ου αιώνα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς εστιάζοντας το πως επιδρούν ευεργετικά στην υγεία μας.
Αναφέρονται ποια σκευάσματα διατίθενται στην αγορά καθώς και τρόποι παρασκευής ορισμένων από αυτά στο σπίτι.
Επισημαίνεται επίσης πότε και σε ποιες δόσεις πρέπει να παίρνουμε τα σκευάσματα αυτά, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει η ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνονται κάπως διεξοδικά, αντλώντας πληροφορίες από πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες σε καταξιωμένα ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, ποιες ασθένειες επηρεάζονται ευεργετικά από τις δραστικές ουσίες των φύλλων της ελιάς και με ποιον τρόπο (μηχανισμό) επιτυγχάνεται η θεραπεία τους.
Ο τρόπος αυτός σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παρόμοιος με τον τρόπο που ενεργούν και τα συμβατικά φάρμακα, χωρίς όμως τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Στο τρίτο μέρος του βιβλίου παρατίθενται επεξηγηματικά κείμενα με πρόσθετες πληροφορίες και επισημάνσεις για ορισμένα θέματα, τα οποία αναφέρονται στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.
Όλα αυτά παρουσιάζονται με όσο το δυνατόν ποιο απλό τρόπο, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την δική τους άποψη.
Ακόμη το πλούσιο ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα σε κασέ ενδιαφερόμενο να εντοπίσει εύκολα που βρίσκονται οι πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο δέμα, το οποίο σχετίζεται με το ρόλο των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας.
Τα σκευάσματα των φύλλων της ελιάς έχουν ήδη εγκριθεί από τους οργανισμούς φαρμάκων ορισμένων χωρών.
Όχι βέβαια με το όνομα "φραπελιά", η οποία τόσο αβάσιμα υποβαθμίστηκε στη χώρα μας.
Όλα αυτά αναδεικνύουν τα φύλλα της ελιάς σε πραγματική ασπίδα υγείας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
~~~~~~~~~~~~~

Συνέντευξη του Βασιλείου Τζωτζέ

Τις ευεργετικές δυνατότητες της ελιάς αναλύει το νέο βιβλίο «Φύλλα ελιάς: Ασπίδα Υγείας» των Γεωργίου Μανουσάκη, καθηγητή Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του ιατρού και χημικού Βασιλείου Τζωτζέ. Ο κ. Τζωτζές μιλά στο ρικnews και τη Σούλα Χατζήκυριακου για το βιβλίο αλλά και το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ελιά για να ενισχύσει την υγεία και την ευεξία του.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε επιστημονικά με τις ιδιότητες των φύλλων της ελιάς;
Η ενασχόληση μου με την προστασία της υγείας με φυσικά μέσα και την προληπτική αξία διατροφικών συμπληρωμάτων ξεκίνησε περίπου πριν από 20 χρόνια όταν εκπονούσα την διδακτορική μου διατριβή που εξετάζει τις επιπτώσεις του καδμίου στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Στο πλαίσιο της αυτής έρευνας συνειδητοποίησα αφενός τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων και αφετέρου τη σημασία των προστατευτικών φυσικών ουσιών για την υγεία-σε ενισχυμένη όμως μορφή διότι δεν είναι δυνατό να τις λάβουμε όλες μόνο με τη διατροφή μας και στην απαιτούμενη ποσότητα.
Την εποχή εκείνη ξεκινούσαν και οι πρώτες επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας. 
Η κεντρική θέση της ελιάς και του ελαιολάδου στην ελληνική φύση, στην παράδοση και τη διατροφή μας ήταν άλλος ένας σημαντικός παράγων.
Ήμουν τυχερός, διότι το επιστημονικό αυτό ενδιαφέρον μοιραζόμαστε με τον καθηγητή Ανόργανου Χημείας στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νικης κ. Μανουσάκη.
Έτσι πριν από δυο χρόνια, καθώς η διεθνής βιβλιογραφία εμπλουτιζόταν με μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων σε έγκυρα περιοδικά αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το θέμα διεξοδικά. Το αποτέλεσμα ήταν η έκδοση αυτού του βιβλίου ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Eίναι κάτι που γνώριζαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας χωρίς να έχουν τις επιστημονικές εξηγήσεις του σήμερα;
Οι λαοί της Μεσογείου, συνδέονται με το δένδρο της ελιάς από την καθημερινότητα και τις διατροφικές τους συνήθειές έως τις πολιτιστικές και φιλοσοφικές αρχές που αναπτύχθηκαν στα παράλια της.
Οι λαοί αυτοί, την ελιά και τα φύλλα της ειδικότερα, τα χρησιμοποίησαν και ως φάρμακο, λ.χ. μασούσαν φύλλα ελιάς για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες.
Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ως μικροβιοκτόνο για την ταρίχευση των νεκρών.
Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά, εκτός από θεά της σοφίας ήταν και της θεά της υγείας.
Το δώρο της στους Αθηναίους, το μικρό ελαιόδεντρο, που φύτεψαν στον βράχο της Ακρόπολης συμβόλιζε επίσης τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τον 5ο π.Χ. αιώνα 
ο Ιπποκράτης θεράπευε με φύλλα ελιάς έλκη, μυϊκούς πόνους, γυναικολογικές παθήσεις και τη χολέρα.
Από τότε η χρήση των φύλλων της ελιάς ως μικροβιοκτόνων δεν σταμάτησε.
Το 1843 ένας γιατρός από τη Λέσβο, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, αντιμετώπισε επιτυχώς με φύλλα ελιάς την πανδημία ελονοσίας που παρουσιάστηκε στο νησί.

Σε ποιές ασθένειες μπορούμε να δούμε αποτελέσματα;
Σύμφωνα με πάνω από 
170 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες, που μέχρι στιγμής δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς φαίνεται να έχει θεραπευτική επίδραση σε πολλές ομάδες νοσημάτων όπως
•λοιμώξεις (Aids, γρίπη, πνευμονία),
•καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, αρρυθμίες, θρομβοεμβολικά),
•μεταβολικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, οστεοπόρωση)
•καρκίνος (μαστού, προστάτη, ήπατος, παχέος εντέρου, μελάνωμα, λευχαιμία)
•δερματικά νοσήματα (όπως έκζεμα, ψωρίαση)
• νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Parkinson, Alzheimer)
• αρθρίτιδες (ρευματοειδής, οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα)
• ενδοκρινολογικά (θυρεοειδοπάθειες, ανδρική υπογονιμότητα)
• Έλκος και γαστρίτιδα


Γιατί είναι καλύτερα να αξιοποιήσουμε τα συστατικά των φύλλων της ελιάς και όχι να καταφύγουμε σε φάρμακα;
Θα ήθελα να σημειώσω, ότι 
δεν λέμε να εγκαταλείψουμε τα φάρμακα.
Από τη μελέτη όμως των εργασιών αυτών διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος δράσης (μηχανισμός) των συστατικών φύλλων της ελιάς και των καθιερωμένων φαρμάκων είναι σε ορισμένες ασθένειες παρόμοιος.
Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι τα συστατικά των φύλλων της ελιάς δεν είναι καθόλου τοξικά, δεν έχουν παρενέργειες ακόμη και σε μεγάλη δοσολογία-κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για τα περισσότερα φάρμακα.
Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ως προληπτικό προστατευτικό διατροφικό συμπλήρωμα. Ακόμη, τα φύλλα της ελιάς είναι πολύ πιο προσιτά - εύκολα θα τα βρούμε ακόμη και στην αυλή ή στη γειτονιά μας.
Τα σκευάσματα από φύλλα της ελιάς είναι αναγνωρισμένα και διεθνώς από φαρμακευτικούς οργανισμούς κάποιων χωρών;
• Στη Γερμανία, εδώ και μερικά χρόνια, διακινούνται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα, με τις σχετικές οδηγίες για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα ή διαβήτη.
• Στις 
ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και συνταγογραφούνται.
• Και Στην 
Αυστραλία ξοδεύουν πάνω από 1000000 δολάρια το μήνα για συμπληρώματα φύλλων ελιάς.
• Το αρμόδιο τμήμα της 
Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συστήσει επισήμως μεθόδους για την παρασκευή ορισμένων σκευασμάτων από φύλλα ελιάς. Η συνταγή παρασκευής αφεψήματος έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το 2009. Στις 22 Νοεμβρίου του 2011 έχει κατοχυρωθεί με πατέντα η χρήση των εκχυλισμάτων των φύλλων της ελιάς ως ήπιο διουρητικό στις περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, αλλά και γενικότερα για τη ρύθμιση της καλής λειτουργίας των νεφρών.

Πώς μπορούμε στο σπίτι, μόνοι μας, να έχουμε οφέλη από τη χρήση φύλλων της ελιάς (χυμό , τσάι κλπ.);
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνουμε διεξοδικά πως μπορεί ο καθένας μας με εύκολο τρόπο να παρασκευάσει ένα σκεύασμα από τα φύλλα της ελιάς όπως από ένα απλό αφέψημα (τσάι)στερεό εκχύλισμαβάμμα με την βοήθεια τσίπουρου ή της γνωστής στη Κύπρο ζιβανίας καθώς και αιωρήματος δηλαδή πολτού. Επίσης, υπάρχουν και οι κάψουλες που κατασκευάζουν μεγάλες εταιρείες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι θα ήθελες να προσθέσεις;
Θα ήθελα να προσθέσω ότι:
Το πρώτο μέρος του βιβλίου μας περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες παρασκευής των σκευασμάτων. 
Στο δεύτερο μέρος προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με τρόπο κατανοητό από το μέσο αναγνώστη την δράση των φύλλων της ελιάς σταδιάφορα νοσήματα σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες που καταγράψαμε.
Επίσης ιατρικά στοιχεία που ίσως αναζητήσει ένας απαιτητικός αναγνώστης περιέχονται στις υποσημειώσεις καθώς και στο τρίτο μέρος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Γενικά - Ελαιοευρωπαΐνη - Βιβλιογραφία
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Αντιική δράση φύλλων ελιάς - Μυκητοκτόνος, αντιπρωτοζωική δράση των φύλλων ελιάς
ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Αφέψημα φύλλων ελιάς - Εκχύλισμα φύλων ελιάς - Βάμματα φύλλων ελιάς - Αιώρημα φύλλων ελιάς - Κάψουλες φύλλων ελιάς - Αποξηραμένα φύλλα ελιάς σε σκόνη - Κριτήρια επιλογής των φύλλων ελιάς - Δοσολογία - Παρενέργειες φύλλων ελιάς - Πότε χρειάζονται τα σκευάσματα φύλλων ελιάς
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ Βιβλιογραφία
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Δερματικοί καρκίνοι - Μελάνωμα - Καρκίνος μαστού - Καρκίνος παχέος εντέρου - Καρκίνος του ήπατος - Καρκίνος του προστάτη - Λευχαιμία - Παθητικό κάπνισμα
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρωση - Καρδιακές αρρυθμίες - Θρομβοεμβολικά νοσήματα
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Σακχαρώδης διαβήτης - Μεταβολικό σύνδρομο - Οστεοπόρωση
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Θυρεοειδής αδένας - Ανδρική γονιμότητα
ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Παθογόνοι μικροοργανισμοί - AIDS - Γρίπη - Άτυπη πνευμονία - Γαστρίτιδα, έλκος στομάχου
ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Έκζεμα - Ψωρίαση
ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Νόσος Alzheimer - Νόσος Parkinson
ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ
Ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα - Ουρική αρθρίτιδα
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
Ελεύθερες ρίζες - Το αμυντικό μας σύστημα - Στρες - Φλαβονοειδή - Καροτενοειδή - Αντιοξειδωτική ικανότητα φυσικών ουσιών
ΠΟΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Βιταμίνες - Ιχνοστοιχεία - Φυτικές ίνες και ταννίνες - Χοληστερίνη - Σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας - Συνένζυμο Q10 - Σκουαλένιο

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τα εσπεριδοειδή και οι ισχυρές αντιγηραντικές τους ιδιότητες

Τα γκρέιπφρουτ ,
τα λεμόνια ,
τα πορτοκάλια και
τα μανταρίνια – όπως όλοι πια γνωρίζουμε – είναι πλούσια σε βιταμίνη C , η οποία έχει και ισχυρές αντιρυτιδικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.
Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τους τις ιδιότητες και για να χαρούμε τα αποτελέσματά τους στο πρόσωπό μας
ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:
Μία ώρα πριν πάμε για ύπνο…
– βουτάμε ένα βαμβάκι στο χυμό που έχουμε πάρει από ένα πορτοκάλι και
περνάμε όλο μας το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό μας-το πρόσωπό μας πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένο 
– αφήνουμε να στεγνώσει και να χαρίσει στο πρόσωπό μας τις πολύτιμες ιδιότητές του.
– εάν θέλουμε , μετά από κάποια ώρα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό...
read more:https://botanologia.gr/ta-esperidoeidi-kai-oi-ischyres-antigirantikes-toys-idiotites/

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Dmitri Shostakovich-Waltz No. 2

μια μελωδία
μέσα στη νύχτα
μιά ανάσα
ένας χορός....

                                                         Ντμίτρι Σοστακόβιτς - Waltz No. 2

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Πως μπορούμε να κάνουμε αρωματικό λάδι βανίλιας

Αρωματικό λάδι βανίλιας ,
μια εξαίσια μυρωδιά ,
ένα υπέροχο λάδι ,
ένα υπέροχο φυτό
Λάδι βανίλιας λοιπόν και ας δούμε πως μπορούμε να το ετοιμάσουμε και να το χαρούμε
Η βανίλια με το εξαίσιο άρωμα και
την παραδεισένια της οσμή μπορεί να μας προσφέρει πάρα πολλές χρήσεις.
Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε αρωματικό λάδι!
Και
σχίζουμε το λοβό με τέτοιο τρόπο ώστε τα δυό μέρη του “φασολιού” να μείνουν ενωμένα στην κάτω άκρη.
Σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι βάζουμε μισό κιλό ελαιόλαδο ψυχρής συμπίεσης και
βυθίζουμε μέσα τον σκισμένο λοβό της βανίλιας...

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οι εμβοές -βουητό- των αυτιών

Εμβοές

Όταν λέμε εμβοές εννοούμε την αντίληψη κάποιου ήχου χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική ηχητική πηγή και σίγουρα , οι εμβοές δεν είναι θέμα φαντασίας των ατόμων που υποφέρουν από αυτές.
Κουδούνισμα ,
σφύριγμα ή
θρόισμα στα αυτιά μας.
Συμπτώματα καταγεγραμμένα από την αρχαιότητα ,
ενώ η πρώτη τους περιγραφή εμφανίστηκε το 1500 π.χ. στον πάπυρο Ebers.*
Από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους ιατρικούς παπύρους της Αρχαίας Αιγύπτου με πολλά βοτανολογικά στοιχεία.
Εμβοές μπορεί να παρουσιάσει οποιοσδήποτε , σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του , οι οποίες μόνες τους ή μαζί με βαρηκοΐα μπορεί να αποτελέσουν μόνιμες καταστάσεις. 
Ένα σημαντικό αίτιό τους αποτελεί η....

read more:https://botanologia.gr/emvoes-ayto-to-syneches-koydoynisma-sta-aytia-mas/

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ροδόνερο το ευωδιαστό και μια εύκολη συνταγή παρασκευής του.

Το ροδόνερο είναι ένα από τα πρώτα καλλυντικά που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες ανά τους αιώνες σαν αντιρυτιδικό,
αναζωογονητικό,
δροσιστικό,
ηρεμιστικό,
αντιφλογιστικό,
στυπτικό – αφού κάνουμε μιά κούρα προσώπου με τη βοήθεια του ατμού απλώνουμε με ελαφριές κινήσεις το ροδόνερο στο πρόσωπό μας,αυτό
λειτουργεί σαν στυπτικό και βοηθάει τους πόρους του δέρματος να κλείσουν,ενώ παράλληλα προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος,παρέχοντας τόνωση και σύσφιξη.
αντιφλεγμονώδες – επιθέματα με ροδόνερο καταπραΰνουν και ξεκουράζουν τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια μας.
επουλωτικό – καταπραΰνει  και θεραπεύει προβλήματα του δέρματος που οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις,όπως
ακμή
έκζεμα
πληγές και
κοψίματα.....

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Δάκρυα – ο βιολογικός ρόλος των συναισθηματικών δακρύων

Και ας δούμε γιατί είναι καλό να κλαίμε
Ενώ τα μάτια όλων των θηλαστικών υγραίνονται και ηρεμούν με τα δάκρυα, μόνο τα ανθρώπινα όντα δακρύζουν και κλαίνε σε απάντηση ενός συναισθηματικού στρες και πόνου.
Αν και το γεγονός αυτό έχει γίνει γνωστό εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αν όχι χιλιάδες, η επιστήμη έχει ρίξει μόλις πρόσφατα λίγο φως σχετικά με τους λόγους αυτής της μοναδικής ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο dr William H. Frey* ελάχιστες είναι οι μελέτες που ασχολούνται με το πόσο συχνά και κάτω από ποιες συνθήκες οι ενήλικες κλαίνε.
Ο dr Frey, ο οποίος έχει ονομάσει ”ψυχογενής δακρύρροια” τα δάκρυα που προκαλούνται από συναισθηματικούς πόνους, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια ότι ήρθε η ώρα να μάθουμε γιατί οι άνθρωποι κλαίνε.
Η θεωρία του είναι ότι τα δάκρυα βοηθούν να ανακουφιστούμε από την πίεση και να απαλλάξουμε το σώμα μας από το δυνητικά επιβλαβές στρες που προκαλείται από χημικές ουσίες.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σοκολάτα και μέλι δυο από τις πιο ισχυρές αφροδισιακές τροφές

Αλήθεια γιατί «μήνας του μέλιτος»; και
γιατί ο Μοντεζούμα ο αρχηγός των Αζτέκων έπινε μόνο τσοκολάτλ-σοκολάτα-ένα ρόφημα από κακάο αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μελιού;
Λοιπόν,πριν από πολλούς-πολλούς αιώνες έδιναν στο καινούργιο ζευγάρι να πιει μέλι με κρασί.
Έτσι επί ένα μήνα στην αρχή της κοινής τους ζωής το ζευγάρι μαζί  με άλλα τρόφιμα τα οποία τα χαρακτήριζαν οι αφροδισιακές ιδιότητες γεύονταν ένα θαυμάσιο ρόφημα με μέλι και κρασί για να βελτιώσουν την ερωτική τους αντοχή και,όπως σωστά μαντέψαμε, ο μήνας αυτός ονομάστηκε μήνας του μέλιτος.
Και ο Μοντεζούμα δεν έπινε τυχαία αυτό το θαυμάσιο ρόφημα ,που έλιωνε στο στόμα,μέσα σε χρυσό κύπελο,πριν μπει στο χαρέμι του.
Οι κόκκοι του κακάο –«κακάο» λέξη που προέρχεται από τη λέξη των Αζτέκων cacahualt -περιέχουν -εκτός των άλλων- μιά ουσία τη 
φαινυλεθυλαμίνη.
Η φαινυλεθυλαμίνη βοηθά στην έκλυση των ενδορφινών ουσιών που συνδέονται με την....

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ένα μυρωδάτο απολυμαντικό και αποσμητικό για την κουζίνα μας

Το λεμόνι ως μια φυσική εναλλακτική λύση καθαρισμού και απολύμανσης στην κουζίνα μας!
Ένα εξαιρετικό τέχνασμα που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές στην κουζίνα μας, ειδικά αν προηγουμένως έχουμε μαγειρέψει ψάρι ή μπρόκολο.
Τι κάνουμε:
– χαράσσουμε ένα λεμόνι σταυρωτά χωρίς να το κόψουμε κάτω κάτω -χωρίς δηλαδή να το διαχωρίσουμε-
– το βάζουμε σε ένα πιάτο,
– γεμίζουμε με χοντρό αλάτι τις βαθιές χαραματιές και
– αφήνουμε το πιατάκι με το λεμόνι σε ένα σημείο του πάγκου μας που δεν ενοχλεί.
Αυτό το μικρό τέχνασμα θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές τις κουζίνας μας και
θα δώσει ένα υπέροχο και δροσιστικό λεμονάτο άρωμα στην κουζίνα μας και θα φέρει ένα εξαίσιο άρωμα φρεσκάδας.
Και αν θέλουμε να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τους πάγκους της κουζίνας μας;
O χυμός του λεμονιού είναι ένα ήπιο απολυμαντικό που προφυλάσσει τους πάγκους της κουζίνα μας από τα μικρόβια* τα οποία καθιστά ανενεργά...

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί, ένα απόλυτο έδεσμα!

Σκορδαλιά με καρύδια, ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!
Κάθε χρόνο μέσα στην περίοδο της σαρακοστής είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,
την αλιάδα μας,
το βακαλάο μας,
τα μύδια μας,
το χταπόδι μας,
το χαλβά μας!
Σε παλαιότερα άρθρα μου:
-είχαμε δει πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα-botanologia.gr
-είχαμε δει πιο λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου-botanologia.gr
-είχαμε δει πως ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.gr,για αυτό σήμερα λέω να δούμε πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Πατάτες , γιατί δεν πρέπει να τις διατηρούμε στο ψυγείο


Η πατάτα, Solanum tuberosum, γνωστή και ως γεώμηλο, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae.
Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού,
του Περού,
της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι.
Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο Καποδίστριας που είχε δοκιμάσει την πατάτα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για το δοκιμαζόμενο και πεινασμένο ελληνικό λαό των δύσκολων εκείνων χρόνων.
Όταν ήρθε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να πείσει τον κόσμο να...

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Παχυσαρκία,και πως να κάψουμε το περιττό λίπος με τη βοήθεια της κανέλας.

Αδυνάτισμα – και πάντα , ειδικά μετά τις γιορτές , προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.
Ας δούμε τι συμβαίνει με την κανέλα
Μέρες γιορτινές και πάντα στις γιορτές γύρω μας υπάρχουν γευστικοί πειρασμοί!
λίγο τα μελομακάρονα,
λίγο οι κουραμπιέδες,
λίγο τα λαχταριστά φαγητά,
λίγο η πιο χαλαρή μας διάθεση , και σίγουρα θα φάμε πάρα πάνω από ότι συνήθως και
αμέσως το μυαλό μας πάει στο λίπος που συσσωρεύσαμε μετά από τις διατροφικές παρασπονδίες!
Μη χαλάμε όμως τη διάθεσή μας και μη νιώθουμε ενοχές!
Διότι το σώμα μας έτσι έχει σχεδιαστεί!
Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους – σχεδόν ακαριαία!
Γιατί αυτό;
Διότι οι πρόγονοί μας το είχαν ανάγκη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών της καθημερινότητάς τους!
Στη σύγχρονη όμως εποχή, όπου οι συνθήκες είναι τελείως μα τελείως διαφορετικές η αποθηκευμένη ενέργεια σε μορφή λίπους μας κακοφαίνεται και αν δεν προσέξουμε μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας...

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Αρωμα κανέλας στο στόμα μας

Άρωμα κανέλας στο στόμα μας.
Ξέρετε ότι με την κανέλα μπορούμε να κάνουμε ένα άριστο στοματικό διάλυμα;
Ναι, η κανέλα είναι ιδανική για την κακοσμία του στόματος.
Και αυτό διότι σκοτώνει τα επιβλαβή στοματικά μικρόβια, καταπραΰνει τον ερεθισμό των ούλων και
διατηρεί την αναπνοή μας φρέσκια και καθαρή χάρη στις ισχυρές
αντι-βακτηριακές,
αντισηπτικές
και αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει.
Πως τη χρησιμοποιούμε
– σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ρίχνουμε μισό κουταλάκι σκόνη από κανέλα Κεΰλάνης**
– ανακατεύουμε πολύ καλά και έχουμε ένα θαυμάσιο στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια και μας χαρίζει μια ευωδιαστή αναπνοή.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Γιατί γερνάμε-Το Ένζυμο της Αθανασίας


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και
τον Μεταβολισμό/American College for the Advancement in Medicine
Το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά, έκλεισε όμως με ένα γεγονός που θεωρώ ότι δεν έτυχε της σημασίας που του πρέπει.
Το Δεκέμβριο του 2009 πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ. Το βραβείο του Προέδρου των ΗΠΑ τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και επισκίασε τα υπόλοιπα βραβεία.
Το φετινό όμως Νόμπελ της ιατρικής είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης!
Το μοιράστηκαν 3 επιστήμονες που έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της βιολογίας σχετικά με την αντιγραφή και την προστασία των χρωμοσωμάτων.
Με απλά λόγια οι ανακαλύψεις αυτές μας επιτρέπουν να εμβαθύνουμε στη λειτουργία του DNA και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο, τη φθορά και το γήρας.
Γιατί γερνάμε
Από τη στιγμή της σύλληψης του, κάθε ανθρώπινος οργανισμός, ξεκινάει μια πορεία στο χρόνο που τον οδηγεί στη γήρανση του και τελικά στο θάνατο.
Τα κύτταρα μας δεν παραμένουν τα ίδια κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Στη πλειοψηφία τους, διαιρούνται και αντικαθιστούν όσα έχουν φθαρεί.
Η συχνότητα της διαίρεσης και της αντικατάστασης διαφέρει  από όργανο σε όργανο.
Οι διαιρέσεις όμως και αντικαταστάσεις δεν μπορούν να συμβαίνουν επ’ άπειρο.
Υπάρχει ένα όριο.
Το 1961 ο Leonard Hayflick προσδιόρισε ότι τα κύτταρα μας έχουν ένα συγκεκριμένο όριο σχετικά με τις διαιρέσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν.
Αυτός ο αριθμός ονομάζεται όριο του Hayflick και προσδιορίζει και τη διάρκεια ζωής μας.
Σε κάθε διαίρεση τα κύτταρα μας γερνούν και πλησιάζουν το όριο τους.
Τα δερματικά κύτταρα ενός βρέφους, για παράδειγμα, μπορούν να πολλαπλασιαστούν 80-90 φορές ακόμη, ενώ τα δερματικά κύτταρα ενός ενήλικα ηλικίας 70 ετών, μπορούν να πολλαπλασιαστούν 20-30 φορές.
Γιατί όμως μετά από κάθε κυτταρική διαίρεση τα κύτταρα μας δεν είναι ίδια με το κύτταρο από το οποίο προήλθαν, είναι όμως πιο γερασμένα και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν και να πεθάνουν;
Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι η φυσική επιλογή.
Ανά είδος είναι τόση η διάρκεια ζωής όση χρειάζεται για να μπορέσει το συγκεκριμένο είδος να προσαρμοστεί στις αλλαγές και να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης του.
Σε κάθε γενιά επιβιώνουν περισσότερο εκείνοι οι οργανισμοί που προσαρμόζονται καλύτερα στις συγκεκριμένες συνθήκες.
Τελομερή
Ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη σταδιακή γήρανση των κυττάρων μας βρίσκεται στην άκρη των χρωμοσωμάτων (πορτοκαλί μέρος, βλ. εικόνα).
Ονομάζεται τελομερές από τις λέξεις ( τέλος-) και ( -μέρος).
Το κάθε τελομερές, κατά τη σύλληψη, έχει μήκος 15.000 μονάδες (βάσεις).
Σε κάθε διαίρεση ένα μέρος από αυτές τις βάσεις δεν αντιγράφεται και έτσι σταδιακά το μήκος των τελομερών μειώνεται.
Σε κάθε διαίρεση του κυττάρου, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι τελικά να χάσει το κύτταρο τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται και πεθαίνει.
Τα χρωμοσώματα μας σε κάθε αντιγραφή χάνουν ένα κομμάτι, όπως συμβαίνει και στο παράδειγμα με τον εργάτη που πατά πάνω στο τοίχο που χτίζει.
Ένα μεγάλο μέρος χάνεται κατά τη διάρκεια της εμβρυικής περιόδου.
Στη γέννηση το μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων μας έχει ήδη μειωθεί στις 10.000. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, το μήκος των τελομερών συνεχίζει να μειώνεται και όταν φτάσει στις 5.000 τότε πεθαίνουμε.
Τα τελομερή είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός και προωθούν την σταθερότητα του DNA μας. Η φθορά τους είναι ένας κεντρικός παράγοντας στη πρόκληση του γήρατος.
Η μείωση του μήκους των τελομερών αναδεικνύεται ως προγνωστικός δείκτης για την ανάπτυξη νόσου και την πορεία νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου.
Το ένζυμο της Αθανασίας
Στο σώμα μας όμως υπάρχει και ένα ένζυμο που αναστέλει τη συρρίκνωση των τελομερών, η τελομεράση.
Τα τελομερή δημιουργούνται και διατηρούνται από το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο έχει βαπτιστεί και «ένζυμο της αθανασίας» λόγω του ρόλου του στην κυτταρική γήρανση και στον καρκίνο.
Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή, επιβραδύνει και είναι πιθανό να αναστέλλει τη γήρανση των κυττάρων.
Επιστήμονες στο χώρο της μοριακής βιολογίας ερευνούν για την ανεύρεση ουσιών που ενεργοποιούν την τελομεράση με σκοπό να αναστείλουν το γήρας.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες πιλοτικές έρευνες σε ανθρώπους, της πρώτης ουσίας που ενισχύει τη δράση της τελομεράσης.
Οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα της μοριακής βιολογίας στο άμεσο μέλλον αναμένονται εντυπωσιακές.
Πρόσφατες έρευνες μας δείχνουν ότι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας επηρεάζουν αρνητικά τη δράση της τελομεράσης.
Αλλαγές στο τρόπο ζωής μας αυξάνουν σημαντικά τη δράση της τελομεράσης και ενισχύουν τους διορθωτικούς μηχανισμούς στα ανθρώπινα κύτταρα.
Παράγοντες που ενεργοποιούν τη δράση της τελομεράσης
- Η διατήρηση χαμηλών επιπέδων Ομοκυστεΐνης (εξέταση που μας δείχνει το βαθμό οξειδωτικού στρες).
- Η βιταμίνη C
- Η άσκηση
- H Υπεροξειδική Δισμουτάση (SOD), ένα πολύ ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο εσωτερικό των κυτττάρων μας.
Μέχρι την ευρεία εφαρμογή των ουσιών που θα ενισχύουν τη δράση της τελομεράσης οι παραπάνω παράγοντες και ένας φυσικός τρόπος ζωής είναι σημαντικά βήματα για την επίτευξη βέλτιστης υγείας.
Στην Υγειά Σας!
www.drtsoukalas.com

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Βότανα και μπαχαρικά στην υπηρεσία της υγείας μας!

Για αιώνες, πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά για τη βελτίωση της υγείας τους αλλά και για να προλάβουν πλήθος ασθενειών.
Στις μέρες μας πολλές μελέτες – κυρίως εργαστηριακές – επιβεβαιώνουν το ρόλο συγκεκριμένων μπαχαρικών επισημαίνοντας  πως  όντως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και του καρκίνου.
“Υπάρχει όλο και περισσότερη τεκμηρίωση ότι αρκετές ενώσεις μπαχαρικών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες,” λέει ο John Milner, PhD, διευθυντής του “Human Nutrition Research Center at the US Department of Agriculture και συν-συγγραφέας της επανεξέτασης των μπαχαρικών για την πρόληψη του καρκίνου.
Τα μπαχαρικά που έχουν επισημανθεί για την προστασία που προσφέρουν από τον καρκίνο σε εργαστηριακές μελέτες είναι πάρα πολλά όπως
βέβαια και οι μελέτες…
άλλες από αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ενώ
άλλες έχουν προχωρήσει και κάποια μπαχαρικά όπως το κουρκούμι και το σκόρδο έχουν μελετηθεί διεξοδικά με δεδομένη πιά τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες…
Τα μπαχαρικά με επιστημονικά αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες  και τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο ως συστατικά της διατροφής μας είναι τα παρακάτω:
read more:https://botanologia.gr/votana-kai-mpacharika-stin-ypiresia-tis-ygeias-mas/

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αναζωογονητικές μάσκες ομορφιάς για το πρόσωπό μας

Αναζωογονητικές μάσκες ομορφιάς για το πρόσωπό μας με υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας.
Η Vivien Leigh- Βίβιαν Λι η διασημότερη ηθοποιός στον κόσμο είχε πει κάποτε πως δεν υπάρχουν μη όμορφες γυναίκες – υπάρχουν μόνο γυναίκες που δεν ξέρουν ότι είναι όμορφες!
Και ο Θεόφραστος, ο μεγάλος σοφός, είχε πει μονολεκτικά όπως μόνο αυτός μπορούμε να πει “Ομορφιά, άφωνη ευγλωττία”
Όπως όμως όλα σε αυτόν τον πλανήτη έτσι και η ομορφιά μας χρειάζεται την προσοχή μας και τη φροντίδα μας!
Απλά πράγματα!
Μάσκες ομορφιάς!
Οι μάσκες ομορφιάς για το πρόσωπό μας όταν εφαρμόζονται δυό με τρεις φορές την εβδομάδα βελτιώνουν σημαντικά τη συνολική υγεία της επιδερμίδας μας.
Είναι ευεργετικές,
τονωτικές,
προλαμβάνουν τις ρυτίδες...