Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το κρεμμύδι - μέρος τρίτο

το πρώτο μέρος:
το δεύτερο μέρος:
................
στο τρίτο και τελευταίο μέρος ας θυμηθούμε πως χρησιμοποιούμε το κρεμμύδι στην κουζίνα μας ας γνωρίσουμε τις θαυμάσιες ιδιότητές του και ας δούμε τα στοιχεία που το αποτελούν...
 το κρεμμύδι στην κουζίνα μας
και ερχόμαστε στο σήμερα 
όπου το κρεμμύδι καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο
ως τρόφιμο
και σερβίρεται
ωμό
μαγειρεμένο
φρέσκο
ξερό
τουρσί...
όταν αγοράζουμε κρεμμύδια προσέχουμε να μην είναι
μαλακά αλλά τραγανά και με ξηρό εξωτερικό περιβλήμα
να μην είναι
μελανιασμένα
με σκούρες κηλίδες ή
με στίγματα μούχλας...
τα κρεμμύδια πρέπει να τα αποθηκεύουμε
σε δροσερό
ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος σε θερμοκρασία δωματίου
μακρυά από το φως και πηγές θερμότητας...
δεν τα αποθηκεύουμε ποτέ σε πλαστική σακούλα
και
αποφεύγουμε την αποθήκευση σε ψυγείο
επίσης κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό:
τα κρεμμύδια πρέπει να φυλάσσονται μακριά από πατάτες
καθώς απορροφούν την υγρασία τους με
αποτέλεσμα να χαλούν πιο εύκολα!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~
τα κρεμμύδια διαφέρουν στο μέγεθος
στο χρώμα και τη γεύση ανάλογα με την ποικιλία τους 
συνήθως
είναι διαθέσιμα σε τρεις ποικιλίες ή τρία χρώματα...
- τα κίτρινα ή καφέ κρεμμύδια -ή κόκκινα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες-
είναι κρεμμύδια με γεμάτη και έντονη  γεύση
και
είναι η καθημερινή μας επιλογή...
τα κίτρινα κρεμμύδια παίρνουν μια πλούσια σκούρα καφέ υφή όταν καραμελώνουν και είναι αυτά που δίνουν την πλούσια και γλυκιά γεύση στη γαλλική κρεμμυδόσουπα!!!
τα κίτρινα κρεμμύδια είναι συνήθως διαθέσιμα όλο το χρόνο
και
έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο από το λευκό κρεμμύδι...
- τα κόκκινα κρεμμύδια - που ονομάζεται και μωβ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - είναι μια καλή επιλογή όταν θέλουμε ωμό φρεσκοκομμένο κρεμμύδι για τις σαλάτες ή τις σούπες μας
επίσης είναι ιδανικά αυτά τα κρεμμύδια όταν θέλουμε να τα ψήσουμε στη σχάρα της κουζίνας μας ή στα κάρβουνα!!!
και
ερχόμαστε
- στα Λευκά κρεμμύδια τα οποία είναι τα παραδοσιακά κρεμμύδια που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα τα μέρη του πλανήτη...
τα άσπρα κρεμμύδια δίνουν μια πιο ισχυρή
πιο σύνθετη γεύση
και
παίρνουν ένα χρυσό χρώμα όταν μαγειρεύονται και μιά ιδιαίτερα γλυκιά γεύση όταν σοτάρονται...
~~~~~~~~~~
εκτός από τα ξερά κρεμμύδια έχουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια από τα οποία τρώγονται όλα τα μέρη του φυτού
και τα φύλλα και ο βολβός
και
έχουν μιά χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα η οποία μετριάζεται όταν μαγειρεύεται...
ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα κρεμμύδια -όπως άλλωστε και με τα σκόρδα - είναι ότι αποφεύγουμε να τα καταναλώνουμε ωμά λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής τους...
τι μεγάλο λάθος!!! - θα δούμε στη συνέχεια γιατί...
ένα πρόβλημα που έχουμε ακόμα με τα κρεμμύδια είναι ότι δακρύζουμε - σχεδόν κλαίμε -όταν τα καθαρίζουμε
αυτό
πρώτον το αποφεύγουμε όταν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια κάτω από τρεχούμενο νερό αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι με τα δάκρυα όταν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια καθαρίζουν και τα μάτια μας...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~         
στοιχεία που αποτελούν το κρεμμύδι
το κρεμμύδι αυτό το θαύμα της φύσης  θεωρείται παράγοντας μακροζωίας και περιέχει έναν εκπληκτικό αριθμό θρεπτικών συστατικών
όπως
- βιταμίνη C - ένα μέτριο κρεμμύδι περιλαμβάνει το 20% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C
και
όπως γνωρίζουμε η βιταμίνη C έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες απαραίτητες στον οργανισμό μας
σημείωση:πρέπει να γνωρίζουμε πως
το μαγείρεμα με υψηλή θερμότητα και το σοτάρισμα των κρεμμυδιών σχεδόν καταστρέφει τη βιταμίνη όπως και τεράστιες είναι οι απώλειες της στα  κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα κρεμμύδια...
- allicin
το κρεμμύδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε allicin
η οποία είναι αυτή που δίνει στο κρεμμύδι την πικάντική του γεύση
και
το ιδιαίτερο άρωμά του
αλλά και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων...
η allicin είναι μιά οργανική ένωση του θείου με
ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που κάνει το κρεμμύδι ιδιαίτερα σημαντικό στη πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου
με ισχυρές αντικικροβιακές
αντιι-ικές
αντικαρκινικές
και
αντιβακτηριακές ιδιότητες ικανές να σκοτώσουν τα κοινά
αλλά και
τα πιό ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια και ιούς
όπως
τον E-coli
την Candida
τον aldicans και δεδομένου
ότι οι ιοί ευδοκιμούν σε κρύο καιρό πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερα κρεμμύδια τον χειμώνα
διότι
αυτό θα μας προστατέψει από όλες τις ιώσεις του χειμώνα
όπως
το κοινό κρυολόγημα
τη γρίπη και
την πνευμονία
επίσης
έχει επιβεβαιωθεί σε μελέτες πως σε άτομα με υψηλή πρόσληψη κρεμμυδιού και σκόρδου η εμφάνιση γαστρικού έλκους είναι πολύ χαμηλή
ενώ
αναστέλλεται η δράση του ελεικοβακτηρίου του πυλωρού το οποίο
είναι βακτήριο υπεύθυνο για την εμφάνιση του έλκους...
άλλη μία σπουδαία δράση του κρεμμυδιού είναι η σχέση του με το σάκχαρο του αίματος...
το κρεμμύδι λοιπόν έχει συνδεθεί με τις μειωμένες τιμές σακχάρου στο αίμα
και
σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα έχουν μειωθεί σημαντικά μετά από θεραπεία με allicin
και αυτό
διότι
η allicin ανταγωνίζεται την ινσουλίνη του ήπατος ενθαρρύνοντάς το να παράγει περισσότερο από αυτή...
επιπλέον τα κρεμμύδια είναι μια κορυφαία πηγή χρωμίου ένα ιχνοστοιχείο που ενισχύει τις δράσεις της ινσουλίνης
και
είναι αναγκαίo για τη διατήρηση του φυσιολογικoύ μεταβολισμού
την αποθήκευση
των λιπών
των πρωτεϊνών και
των υδατανθράκων...
ανεπαρκής πρόσληψή του έχει συνδεθεί με καταστάσεις διαβήτη τύπου 2
επίσης
το χρώμιο βοηθάει στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης
και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων...
ως εκ τούτου τα διαβητικά ή τα προ-διαβητικά άτομα για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους πρέπει να προσθέτουν οπωσδήποτε κρεμμύδια στη διατροφή τους...
αυτή ήταν η allicin και οι σπουδαίες της ιδιότητες
ας δούμε τώρα μιά άλλη σπουδαία ουσία που περιέχεται στο κρεμμύδι
και αυτή είναι
-η κερσετίνη-quercetin η οποία είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών  με ισχυρότατη αντιφλεγμονώδη δράση που συνδέεται  άμεσα με την  αντιοξειδωτική  της  δράση η οποία παίζει σημαντικότατο ρόλο σε διάφορους τομείς της υγείας μας
και
μιά ουσία από τις πιό μελετημένες
σημείωση:τα φλαβονοειδή (τα φλαβονοειδή είναι μια πολύ σημαντική υποδιαίρεση των πολυφαινολών) του κρεμμυδιού τείνουν να είναι πιο συμπυκνωμένα στα εξωτερικά του στρώματα
για αυτό προσέχουμε πολύ ώστε να πετάμε μόνο τα πολύ-πολύ εξωτερικά στρώματα του φλοιού του
διότι μπορεί να χάσουμε το 20% της quercetin και σχεδόν το 75% των ανθοκυανινών του
επίσης
η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες του κρεμμυδιού είναι όχι μόνο υψηλότερο από ό, τι στα άλλα λαχανικά της ομάδος του όπως σκόρδο και πράσα
αλλά και υψηλότερη από
τις ντομάτες
τα καρότα και
την κόκκινη πιπεριά...
οι πολυφαινόλες των κρεμμυδιών είναι πολύ πιο υψηλές από ό, τι όλοι μας νομίζουμε
και οι πολυφαινόλες είναι μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες φυτοθρεπτικών συστατικών των τροφίμων...
περιλαμβάνει δε όλα τα φλαβονοειδή
καθώς και τανίνες...
σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center η quercetin δρα σαν ισχυρότατο αντιισταμινικό
και
αντι-φλεγμονώδες με αποτέλεσμα να  συμβάλλει στην διατηρήση των φυσιολογικών επιπέδων της  αρτηριακής πίεσης
να μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις της LDL χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων
αλλά και
εγκεφαλικών επεισοδίων...
επιστημονικές μελέτες έδειξαν  ότι η κερσετίνη  και κατ'επέκταση το κρεμμύδι όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης  καρκίνου
του προστάτη
των ωοθηκών
του μαστού
του στομάχου και
του παχέως εντέρου
αλλά και αναστέλλει  τη δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων...
έχει δε διαπιστωθεί από μελέτες πως τρώγοντας μισό κρεμμύδι την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου κατά 50%
επίσης
επίσης οι αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές  ιδιότητες του κρεμμυδιού και της quercetin 
προστατεύει τον οργανισμό από την τοξικότητα άλλων ουσιών...
άλλη μία ιδιότητα και χρήση της quercetin που έχει μελετηθεί είναι ο ρόλος της στην πρόληψη της παχυσαρκίας που σχετίζεται με ασθένειες...
όπως η allicin έτσι και η quercetin βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων
που εμφανίζουν τα διαβητικά άτομα
και
μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος...
συνοψίζοντας  και ολοκληρώνοντας με τα θρεπτικά συστατικά του κρεμμυδιού
σε ένα κρεμμύδι 100γρ έχουμε
χαμηλή περιεκτικότητα σε
κορεσμένα λιπαρά 2%
χοληστερόλη 0% και
ψήγματα νατρίου 0%
υψηλή ποσότητα υδατανθράκων 5%
πρωτεΐνη σε χαμηλές ποσότητες 2%
στα συστατικά μας
εκτός από τα υψηλά ποσοστά βιταμίνης C 10%
έχουμε σε επαρκείς ποσότητες
βιταμίνη Β6 10%
βιταμίνη Β1 3%
βιοτίνη 10%
θειαμίνη 3%
ριβοφλαμίνη 2%
φυλλικό οξύ 5%
χολίνη 10%
βιταμίνη Κ 0,5%
μέταλλα και ιχνοστοιχεία
κάλιο 4%
μαγνήσιο 2%
φώσφορο 3%
ψευδάργυρο 1%
χαλκός 10%
μαγγάνιο 10%
ασβέστιο 2%
σίδηρο 1%
σελήνιο 1%
χρώμιο
λιπαρά οξέα
ω-3 λιπαρά 4,0 mg
ω -6 λιπαρά 13 mg
υψηλές ποσότητες φυτικών ινών 7%
και
νερό 90 g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου