Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Για την υγιεινή των ματιών μας και την προστασία της όρασής μας

Η υγιεινή των ματιών μας…
1) Πολλές φορές νιώθουμε τα μάτια μας κουρασμένα,
ταλαιπωρημένα,
ερεθισμένα,
πρησμένα,
ξηρά.
Κοιτάζουμε στον καθρέφτη – και… πω, πω, μαύροι κύκλοι!
Θέλουμε λίγο να κουραστούμε για να τα βοηθήσουμε;
Αν ναι, ας κάνουμε μερικά επιθέματα με αφεψήματα και εγχύματα που θα ετοιμάσουμε με βότανα.
Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν τους μαύρους κύκλους το καταλληλότερο είναι το μαύρο τσάι.
α) κάνουμε έγχυμα με μαύρο τσάι.
Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μουλιάζοντας δύο βαμβακάκια -στο μέγεθος που να σκεπάζουν το μάτι μας – και τα τοποθετούμε πάνω στα κλειστά μας βλέφαρα!
Τα αφήνουμε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά ενώ παράλληλα χαλαρώνουμε!
Δεν ξεπλένουμε.
β) κόβουμε λεπτές φέτες αγγουριού και τις τοποθετούμε σαν επιθέματα πάνω στα κλειστά μας βλέφαρα...

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τον Μεταβολισμό /
American College for the Advancement in Medicine
Κάθε πέντε χρόνια η επιτροπή σύστασης διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών των ΗΠΑ (Dietary Guidelines Advisory Committee) συντάσσει μια αναφορά που επηρεάζει σε ευρεία κλίμακα την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα διατροφής και υγείας.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις επηρεάζουν άμεσα τις αναφορές στον τύπο για τη διατροφή, τους ισχυρισμούς υγείας των εταιρειών παρασκευής τροφίμων, τις συστάσεις και οδηγίες που δίνουν γιατροί και διαιτολόγοι, τη διατροφή στα σχολεία μέχρι και τον τρόπο διαφήμισης των τροφίμων.

Διατροφικές Συστάσεις 2015 και Χοληστερίνη

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 διαμορφώνουν αυτή τη φορά μια πολύ σημαντική αλλαγή θέσης σε σχέση με τις προηγούμενες, που αφορά στη χοληστερίνη και αναφέρουν τα εξής:
Χοληστερόλη: Παλαιότερα, οι Διαιτητικές Οδηγίες συνιστούσαν τον περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg/ημέρα.
Το 2015 η επιτροπή διατροφικών συστάσεων (DGAC) δεν θα συνεχίσει την εν λόγω σύσταση επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση χοληστερόλης μέσα από τη διατροφή και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.
Σε συμφωνία και με τα συμπεράσματα της αναφοράς της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA / ACC report) η χοληστερόλη είναι μια θρεπτική ουσία της οποία η αυξημένη κατανάλωση δεν καθιστά πρόβλημα.”
Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων (DGAC)
Αναφορά 2015, κεφάλαιο 1, σελ. 17
Σε απλά Ελληνικά αναφέρεται ότι η κατανάλωση χοληστερίνης δεν είναι πρόβλημα για την υγεία και δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Πρόκειται για μια επαναστατική στροφή σε σχέση με τις συστάσεις των προηγούμενων 50 χρόνων που επηρέασαν και άλλαξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες.

Με αυτή την αναφορά και σε συνδυασμό με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας που αποδεσμεύει τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής από τα επίπεδα χοληστερίνης, έπεσε και το τελευταίο προπύργιο διατροφικών και φαρμακευτικών συστάσεων σχετικά με τη χοληστερίνη.

Χοληστερίνη, ο καλός της υπόθεσης

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου “Πως Να Ζήσετε 150 Χρόνια με Υγεία” η χοληστερίνη παράγεται κατά το 85% από το ίδιο μας τον οργανισμό και είναι ένα βασικό συστατικό για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής.
Η πρόσληψη της μέσα από την τροφή αφορά μόνο στο 15% της χοληστερίνης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα.

Λόγω της συμμετοχής της χοληστερίνης σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, τα επίπεδα της στο αίμα ανεβαίνουν όχι γιατί προσλαμβάνουμε παραπάνω από την τροφή αλλά γιατί είναι απαραίτητη στην επιδιόρθωση βλαβών σε ιστούς και κύτταρα.
Το σώμα μας αυξάνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης για να βοηθήσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.  

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά, γενετικά καθορισμένα, επίπεδα χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε “φυσιολογικά” επίπεδα. Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 150-320 mg/dl.

Αν όμως ένα άτομο έχει τιμές που συνήθως κυμαίνονται για παράδειγμα κοντά στα 220 ml/dl και αυτές ανέβουν κάποια στιγμή σε υψηλότερα επίπεδα, τότε αυτό σημαίνει ότι κάπου το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη ώστε να διορθώσει μια βλάβη.
Η χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος της διαδικασίας επίλυσης.
Η ιδανική λύση θα ήταν να εντοπίσουμε την χρόνια φλεγμονή και να επέμβουμε βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει την διαδικασία.

Δυστυχώς αυτό το κυνήγι της χοληστερίνης οδήγησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποφυγή τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία όπως τα αυγά, το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά ή το βιολογικό βούτυρο με παράλληλη αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που οδήγησαν στην επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου και αυτοάνοσων που βιώνουμε σήμερα.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το ψευδές δεδομένο που αφορά τη συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης με την υγεία μας να πάψει να επηρεάζει τις επιλογές τόσο  του κοινού όσο και των γιατρών.
Ευελπιστώ ότι σήμερα που βιώνουμε την επανάσταση της πληροφορίας αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Στην Υγειά Σας!
www.drtsoukalas.com

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

υγιεινή διατροφή,και γιατί ο Ray Kurzweil παίρνει 100 συμπληρώματα διατροφής την ημέρα

ο Ray Kurzweil,διευθυντής των μηχανικών της Google και ο άνθρωπος πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη,
μεταξύ άλλων έχει πει πως η αθανασία μπορεί να είναι σήμερα ένα όνειρο, όμως, η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας και η σωστή και μελετημένη διατροφή έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα...
ο ίδιος θεωρεί την διατροφή από τους καθοριστικότερους παράγοντες επιμήκυνσης του προσδόκιμου της ζωής μας,την οποία,ειδικά μελετημένη και προσαρμοσμένη,εφαρμόζει στην καθημερινότητά του...
μάλιστα λέγεται ότι ξοδεύει αρκετά δολάρια την ημέρα για τη διατροφή του,
η οποία αποτελείται από αρίστης ποιότητας τρόφιμα και ένα πλήθος συμπληρωμάτων...
ας δούμε το πρωινό του:
σύμφωνα με την Caroline Daniel από τους Financial Times,το πρωινό του Kurzweil περιλαμβάνει:
- μούρα - ένα φλιτζάνι,85 θερμίδες
- μαύρη σοκολάτα εμποτισμένη με εσπρέσο -30 γρ,170 θερμίδες
- καπνιστό σολομό και σκουμπρί - από 90γρ,100 θερμίδες
- γάλα σόγιας με βανίλια -ένα φλιτζάνι,100 θερμίδες
- στέβια -μηδέν θερμίδες
- porridge -μισό φλιτζάνι από 150 έως 350 θερμίδες,ανάλογα με τα εκάστοτε συστατικά και τη μέθοδο μαγειρέματος
- πράσινο τσάι -μηδέν θερμίδες...
επίσης παίρνει 100 συμπληρώματα διατροφής την ημέρα -250 χάπια λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας- γιά
την υγεία της καρδιάς,
για την υγεία των ματιών,
για σεξουαλική υγεία,
για τον εγκέφαλο...
όσον αφορά το πρωινό του, που αποτελείται από πραγματικά τρόφιμα, ο Kurzweil δίνει έμφαση
α) στους υγιείς υδατάνθρακες,όπως το porridge από δημητριακά ολικής αλέσεως,με μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και
οι οποίοι έχουν πολύ - λιγότερες θερμίδες,
σε αντίθεση με τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες όπως
η ζάχαρη και
το άσπρο ψωμί που είναι καταστροφικοί...
β) στα φρούτα όπως τα μούρα
και
γ) στις πρωτείνες όπως τα ψάρια και το γάλα σόγιας
ας δούμε και τη λίστα με 77 από τα  συμπληρώματα που παίρνει καθημερινά ο Ray Kurzweil

1) αντιοξειδωτικά για γενική υγεία
Comprehensive multi-vitamin
συνένζυμο Q10
Grapeseed extract
Resveratrol
εκχύλισμα μύρτιλλου
λυκοπένιο
Silymarine 
Linoleic acid
λεκιθίνη
n-acetyl-cysteine
σκόρδο
 l-carnitine
Pyrodoxal-5-phosphate:
εχινάτσεα
βότανα συνταγογραφούμενα από τον Dr. Glenn Rothfeld
B12
2) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2
Chromium
Metformin
Gymnema sylvestra
3) για τον έλεγχο της χοληστερίνης
Policosanol
Gugulipid
φυτικές στερόλες
νιασίνη
πίτουρο βρώμης
γκρέιπ φρουτ σε σκόνη
Psyllium
Lecithine
Lipitor
4) για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων
αργινίνη
TMG
χολίνη
5) για το αίμα
ασπιρίνη
Lumbrokinase
6) για τη μείωση των φλεγμονών
EPA/DHA
κουρκουμίνη
7) για την ισορροπία της ομοκυστεΐνης
Folic acid
B6
8) για αποτοξίνωση
EDTA
DMPS
9) για το συκώτι
ενδοφλεβίως glutathione
10) για τα κύτταρα
ενδοφλεβίως phosphatidylcholine
11) για την ισορροπία της testosterone
PtC
DHEA
Testosterone
l-3-C
Chrysin
τσουκνίδα
ginger
12) για το προστάτη
Saw palmetto complex
13) για το stress
l-theanine
Beta-sitosterol
Phosphatidylserine
εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
14) για τον εγκέφαλο
GABA
Melatonin
Glycerylphosphatidylcholine
Nextrutine
Quercetin
15) για τα μάτια
Lutein
εκχύλισμα Bilberry
16) για το δέρμα
αντιοξειδωτικές κρέμες δέρματος
17) για σωστή πέψη
Betaine HCL
Pepsin
ρίζα γεντιανής
μέντα
Acidophilus bifodobacter
Fructooligosaccharides
Fish proteins
l-glutamine
n-acetyl-d-glucosamine
17) για την αναστολή των τελικών γλυκοζυλιωμένων προϊόντων
n-acetyl-carnitine
Carnosine
Quercetin
Alpha lipoic acid
~~~~~~~~~~~~~~~~~
ο Ray Kurzweil είναι ερευνητής, συγγραφέας και συνιδρυτής του μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος Singularity University...
είναι ο άνθρωπος πίσω από
την τεχνική νοημοσύνη -Artificial intelligence
την τεχνολογική νοημοσύνη -technological singularity
τον διανθρωπισμός -transhumanism
την μελλοντολογία -futurology
έγινε διάσημος για πάρα πολλές εφευρέσεις όπως
την δημιουργία του πρώτου λογισμικού μετατροπής κειμένου σε ομιλία
ενώ
το Forbes τον χαρακτήρισε ως «την απόλυτη μηχανή σκέψης».
~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης και:
businessinsider.com
https://www.quora.com
photo:
https://www.google.gr
thalia

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Αφέψημα και έγχυμα – ποιες οι διαφορές των δύο ροφημάτων;

Αφέψημα και έγχυμα – και τα δύο είναι ροφήματα <ρόφημα < προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ῥόφημα < ῥοφῶ<από όπου και η μεσαιωνική ελληνική λέξη ρουφώ>
Τα ροφήματα είναι ζεστά υγρά, που σερβίρονται σε κούπα και πάρα πολλές φορές η παρασκευή τους χρειάζεται τέχνη και φαντασία!
Ας δούμε όμως ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο έγχυμα και στο αφέψημα
            – Πολλές φορές με ρωτάτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα αφέψημα και σε ένα έγχυμα , λοιπόν με πολύ λίγα λόγια ξαναθυμίζω:
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την απλή έγχυση των βοτάνων , που είναι αυτό που κάνουμε όταν βάζουμε ένα φακελάκι τσάι σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και το αφήνουμε κάποια λεπτά της ώρας μέχρι να το πιούμε.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα:
Οι εγχύσεις χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των βιταμινών και των πτητικών συστατικών των μαλακών μερών των βοτάνων όπως είναι:
read more:https://botanologia.gr/afepsima-kai-egchyma-poies-oi-diafores-ton-dyo-rofimaton/

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Το Πάσχα Εμείς και το Αρνάκι μας

είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε
για το Πάσχα του 2006 στην ιστοσελίδα
του Τεχνολογικού Ινστιτούτου,
αλλά νομίζω ότι είναι πάντα επίκαιρο
Πως θα το φάμε χωρίς να μας φάει.

    Έφθασε η Κυριακή  του Πάσχα.
Από σήμερα αρχίζει να αλλάζει η ψυχική διάθεσή μας.
Οι περισσότεροι βλέπουν την Μεγάλη Εβδομάδα  σαν ένα δρόμο που μας οδηγεί στην Κυριακή του Πάσχα.
Είναι σίγουρο ότι ήδη πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει τα πασχαλινά ψώνια.
Τα ψώνια για ένα τραπέζι που είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα του έτους.
    Το Πάσχα σημαίνει αμνοερίφιο.
Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας αυτό έχει την τιμητική του. Μπορεί να μαγειρεύεται σε κάθε περιοχή και διαφορετικά, αλλά θα φαγωθεί από όλους.
Για να το φαμε όμως θα πρέπει να έχουν προηγηθεί δύο άλλα βήματα.
Το πρώτο είναι να το αγοράσουμε, το δεύτερο είναι να το μαγειρέψουμε.
Για να το αγοράσουμε, θα πρέπει πρώτα να επιλέξουμε τον προμηθευτή.
Πρέπει να προσέξουμε την υγιεινή του καταστήματος πώλησης.
Το κατάστημα καθαρό και το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στον αέρα και κρεμασμένο σε βρώμικα και σκουριασμένα τσιγκέλια. Η εικόνα του καταστήματος είναι σημαντική. Παραδοσιακό δεν σημαίνει κακά συντηρημένο και βρώμικο κατάστημα.
Εάν έχουμε την επιθυμία να γνωρίζουμε την καταγωγή του θα πρέπει να ξέρουμε ότι εάν άφησε την τελευταία του πνοή σε Ελληνικό σφαγείο τότε έχει σφραγίδα χρώματος "τυρκουάζ" Τώρα εάν τυχαίνει να είναι ελληνικό έχει άλλη μία σφραγίδα που γράφει ΕΛΛΑΣ  σε διαφορετική περίπτωση έχει παρόμοια σφραγίδα με το όνομα της χώρας από όπου κατάγεται.
Έτσι για να το αναγνωρίσετε δεν αρκεί το χρώμα της σφραγίδας αλλά θα πρέπει να αναζητήσετε και την δεύτερη σφραγίδα που γράφει την χώρα καταγωγής.
Όταν όμως το αγοράζουμε θα πρέπει να
Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο, Διαφορετικά κινδυνεύετε να φάτε προβατίνα.
Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (κάθε δυσάρεστη μυρωδιά μας αποτρέπει από την αγορά του) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή.To χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό». Όταν είναι στεγνό και έχει θαμπό χρώμα, είναι το κρέας του σκληρό με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι μπαγιάτικο ή ταλαιπωρημένο ή άρρωστο.
Ωραία!!!! Το διαλέξαμε, το πληρώσαμε, το κουβαλήσαμε στο σπίτι και έπειτα… τι το κάνουμε;
    Κατ αρχήν φροντίζουμε να παραμείνει στην ίδια κατάσταση που το α-γοράσαμε. Εάν δεν μπορούμε να το έχουμε στο δικό μας ψυγείο πρέπει να το πάρουμε το μεγάλο Σάββατο από τον κρεοπώλη ώστε να παραμείνει συνε-χώς σε ψύξη. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό το κρέας πρέπει να παραμείνει σε ιδιαίτερα δροσερό μέρος και ασφαλές από οποιαδήποτε επιμό-λυνση.
    Και τώρα πως το μαγειρεύουμε;
    Η προσωπική επιθυμία και η οικογενειακή παράδοση παίζουν καθορι-στικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε την σούβλα ή τον φούρνο, την ψησταριά ή την γάστρα, ή ακόμα και την κατσαρόλα. Κάθε ένας από εμάς έχει τις δικές του συνταγές που βασίζονται στα προσωπικά του γούστα και σαφώς είναι η καλύτερη από όλες. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να σας προσφέρω μια εναλλακτική λύση. Μια συνταγή για κατσίκι που έλκει την καταγωγή της από την Σάμο. Όσοι είναι θαρραλέοι, περίεργοι, τολμηροί,  μπορούν να την δοκιμάσουν :
ΚΑΤΣΙΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
ΥΛΙΚΑ
κατσίκι 4-5 κιλών
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
8 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
3/4 του φλιτζανιού λάδι
ψιλοκομμένο άνηθο
ψιλοκομμένο συκώτι κατσικιού
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένη τομάτα
πιπέρι και αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το συκώτι, το άνηθο, αλάτι, πιπέρι και τρία φλιτζάνια ψιλοκομμένη τομάτα.
Ρίχνουμε στο μείγμα το ρύζι και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Στο μεταξύ, πλένουμε το κατσίκι και αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του.
Το γεμίζουμε και το ράβουμε, αφού προσθέσουμε πρώτα ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό και λίγο λάδι για να ψηθεί καλά η γέμιση.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και εξωτερικά και το περιχύνουμε με το χυμό δύο λεμονιών.
Σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε μισή ώρα προτού το βγάλουμε από το φούρνο.
Ψήνουμε για 2,5-3,5 ώρες σε 180 βαθμούς.
    Και μια τελευταία συμβουλή για το Πασχαλινό τραπέζι. Εφόσον είστε σε φόρμα και δεν αντιμετωπίζεται προβλήματα Υγείας, απολαύστε ελευθέρα το γιορτινό σας φαγητό.
    Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση.

ΘΩΪΔΗΣ Γρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / Τ.Λ.Μ.Β.
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Της ΕΡΓΑΣΙΑΣ
πηγή πληροφόρησης:
http://www.teck-institute.gr/DC858E1A.el.aspx

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η ψυχική και συναισθηματική ανάτασή μας επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή μας με τη φύση

Η πλήρης ψυχική και συναισθηματική ανάταση του ανθρώπου επέρχεται μόνον όταν αποκατασταθεί η επανασύνδεσή του με την φύση
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας περιβαλλοντικής ψυχολογίας έχει αποδείξει ότι η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον – και ειδικά το χώρο του πράσινου – μπορεί να έχει ωφέλιμες ψυχολογικές επιπτώσεις στα περισσότερα άτομα.
Η πράσινη άσκηση είναι δραστηριότητα παρουσία της φύσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγεί σε θετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία.
Το ότι έχουμε αποξενωθεί από την φύση δεν χρειάζεται η δική μου επισήμανση για να γίνει γνωστό,είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο.
Το ότι η συμπεριφορά μας απέναντί της και απέναντι στα άλλα είδη του πλανήτη μας – τα οποία θεωρούμε άλογα σε σχέση με την δική μας λογική – είναι σε τέτοιο βαθμό αλαζονική,ώστε να θέλουμε τα πάντα να συμπεριφέρονται όπως εμείς επιθυμούμε – είναι επίσης γνωστό και γεγονός αναμφισβήτητο,και αυτό.
Ο άνθρωπος ξέχασε ότι είναι παιδί της φύσης,ότι μόνο κοντά της και μαζί της νιώθει ευτυχής και πλήρης....

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα ,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες #1

Βιταμίνες κρυμμένες σε βότανα,λαχανικά και φρούτα με ισχυρότατες θεραπευτικές ιδιότητες,οι οποίες προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση.
Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε πλήθος εξωγενών αλλά και σε ενδογενών παραγόντων που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του.
Τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών και  για να το επιτύχουν  αυτό χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τους που εξειδικεύονται στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών.
Όταν όμως από τα κύτταρά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως
ένζυμα
πρωτεΐνες
βιταμίνες
μέταλλα , αυτά (τα κύτταρα) δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Γνωρίζουμε πια ότι όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ο οργανισμός μας τα λαμβάνει από τις τροφές και έχουμε υποχρέωση να μην του τα στερούμε.
Πολλές φορές ακούμε ότι το τάδε ένζυμο ή η τάδε πρωτεΐνη βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να θεραπεύσουν την τάδε ασθένεια.
Όταν όμως αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν τι γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θεραπευτικά στοιχεία , που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα και τα οποία βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από διάφορους παράγοντες και που επιβραδύνουν την γήρανση του οργανισμού μας...

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Αυτές τις μέρες σχεδόν όλοι μας θα αγοράσουμε τα αυγά μας,που στη συνέχεια κάποια θα τα βάψουμε κόκκινα,άλλα θα τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρίτσα μας,άλλα σε διάφορα άλλα φαγητά και γλυκίσματα,
για αυτό επιβάλλεται να γνωρίζουμε κάποια πράγματα πριν τα αγοράσουμε...
ας δούμε τι μας συμβουλεύει ο ΕΦΕΤ...
Όλα τα αυγά ,συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές, θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:
read more:https://botanologia.gr/ti-na-prosechoyme-otan-agorazoyme-ayga-oi-odigies-toy-efet/

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες


Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
των καρδιακών παθήσεων,
του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
Έτσι
έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

dr.Edward Bach - η αληθινή φύση της ασθένειας

το όνομα και η φύση της ασθένειας δεν παίζουν κανένα ρόλο στην πραγματική θεραπεία.
η ασθένεια του σώματος δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα μιάς δυσαρμονίας ανάμεσα στην ψυχή και το συναίσθημα.
αποτελεί μόνο ένα σύμπτωμα της αιτίας και επειδή η ίδια η αιτία εκδηλώνεται σχεδόν σε κάθε άνθρωπο μ΄έναν διαφορετικό τρόπο,πρέπει πρώτα να παραμεριστεί η αιτία,και τα αποτελέσματά της,όποια και αν είναι αυτά,θα εξαφανιστούν μετά από μόνα τους!!!

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Σέλινο-διατροφικές συμβουλές και μία συνταγή

Το σέλινο – όπως πολύ καλά γνωρίζουμε – τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του, όταν όμως το ζεματίζουμε έστω και για 3 λεπτά
και 
όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία έχουμε πλήρη απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών 
όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του.
Οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% , 
ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του.
Το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό:– στις σαλάτες μας– σε όλα μας τα σάντουιτς– στις σούπες μας και– στα ριζότο μας
Συνδυάζεται ιδανικά με...
read more:https://botanologia.gr/selino-diatrofikes-symvoyles-kai-mia-yperochi-syntagi/

Αιθέριο έλαιο λεβάντας και τριαντάφυλλου για την επιλόχεια κατάθλιψη

Πολλές φορές η περίοδος μετά τον τοκετό για κάποιες γυναίκες είναι περίοδος υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αγχωτικών και καταθλιπτικών επεισοδίων.
Πράγματι, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες μπορούν να παρουσιάσουν επιλόχεια θλίψη, κόπωση, άγχος, διαταραγμένο ύπνο και αλλαγή της διάθεσης,ακόμα και
επιλόχεια κατάθλιψη.
Η επιλόχεια κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, πανικό και ψυχαναγκαστικά φαινόμενα.
Εμφανίζεται σε περίπου στο 10% και μερικές φορές στο 20% των μητέρων,αυτός είναι και ο λόγος για πολλές μελέτες που έχουν γίνει και γίνονται ώστε να βοηθηθούν οι νέες μαμάδες που μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα.
Ο σκοπός μιάς από αυτές τις μελέτες ήταν να καθοριστεί εάν η αρωματοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους,της επιλόχειας θλίψης και της επιλόχειας κατάθλιψης σε υψηλού κινδύνου γυναίκες μετά τον τοκετό.
read more:https://botanologia.gr/aitherio-elaio-levantas-kai-triantafylloy-gia-tin-epilocheia-katathlipsi/

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο-λαχανικό με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Σέλινο , ένα ισχυρότατο λαχανικό που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πολύ υποστηρίζει τη γενική μας υγεία!
Και πολλές φορές είναι κάποια λαχανικά και βότανα τα οποία επειδή τα βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα και τα έχουμε απλόχερα , ξεχνάμε την αξίας τους και το πόσο πολύ υποστηρίζουν την υγεία μας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σέλινο ,το οποίο καθ ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι της αρχές της άνοιξης στολίζει όλους σχεδόν τους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας μας.
Το σέλινο το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και επειδή το βρίσκουμε πάρα-πάρα πολύ εύκολα νομίζουμε ότι είναι ένα ταπεινό λαχανικό , το οποίο νοστιμεύει τη φασολάδα μας και το χοιρινό , όταν το μαγειρεύουμε με σέλινο.
Δεν είναι όμως έτσι.
Για αυτό ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πολλούς λόγους που πρέπει το σέλινο να είναι μέρος της διατροφής μας , και όχι σποραδικά αλλά σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή του.
Το σέλινο και οι ιδιότητές του
1. -το σέλινο ανακουφίζει τον πόνο , μειώνει τις φλεγμονές – γιατί;

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

η τηλεόραση και η σύγκριση

Η τηλεόραση και η διαφήμιση "εκμεταλλεύονται" κατά κόρον ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης
Αυτό το βασικό γνώρισμα είναι η νοσηρή ανάγκη που έχουμε να συγκρινόμαστε ο ένας με τον άλλο.
Αυτή η τάση σύγκρισης με οτιδήποτε μας οδηγεί στο να συγκρίνουμε και τη ζωή μας με τη ζωή ανθρώπων που φυσιολογικά δεν μπορούμε να μιμηθούμε, όπως είναι οι ήρωες της τηλεόρασης, οι διάσημοι ή ακόμη πολλές φορές και άλλοι πιο προσιτοί άνθρωποι της καθημερινότητας που έχουν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κατακτήσουμε ή να αποκτήσουμε όλοι εμείς. Πρόκειται για μια σύγκριση χωρίς ελπίδα, η οποία όμως ελπίδα  αναπτερώνεται από την τηλεόραση με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η συνεχής σύγκριση με οτιδήποτε που προσφέρεται με το «ψεύτικο» μοντέλο της τηλεόρασης οδηγεί το σύγχρονο άνθρωπο σε κοινωνικό αποκλεισμό  και μαρασμό.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους μετά από προσθήκη μελιού, γάλακτος και λεμονιού
Τα αφεψήματα των:
μελισσόχορτου,
δεντρολίβανου,
χαμομηλιού και
φασκόμηλου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες και για αυτό χαρακτηρίζονται και ως αντιοξειδωτικά βότανα.
Αντιοξειδωτικό είναι ένα βότανο, το οποίο έχει την ιδιότητα να παρεμποδίζει τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που προκαλούν σοβαρότατες βλάβες στα κύτταρα μας  και συνδέονται με την πρόωρη γήρανση...