Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

σέλινο-διατροφικές συμβουλές και μία συνταγή

το σέλινο -όπως πολύ καλά γνωρίζουμε- τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο...
αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σέλινο στον ατμό χάνει πολύ λίγο από τα θρεπτικά συστατικά του ενώ έχουμε
πλήρη
απώλεια του συνόλου των θρεπτικών συστατικών,όπως οι φαινολικές ενώσεις και τα άλλα αντιοξειδωτικά του, όταν το ζεματίζουμε για 3 λεπτά και όταν το βράζουμε για 10 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία...
οι απώλειες με το βράσιμο φτάνουν πολλές φορές και το 41% ,ενώ στον ατμό το σέλινο διατηρεί το 83% και πολλές φορές το 99% των αντιοξειδωτικών του...
το σέλινο μπορούμε να το προσθέσουμε ωμό
στις σαλάτες μας
σε όλα μας τα σάντουιτς
στις σούπες μας και
στα ριζότο μας
συνδυάζεται ιδανικά με
το καρότο,
το κρεμμύδι,
το πράσο και την ντομάτα σε υπέροχες ντοματόσουπες,κοτόσουπες και κρεατόσουπες
με αγγούρι,
μήλο,
σπανάκι και
λεμόνι σε πεντανόστιμα smoothies
ενώ οι σπόροι του μπορούν να προστεθούν σε
πιάτα λαχανικών,
σούπες,
σάλτσες και
σε σαλάτες...
και τώρα η συνταγή μας
κοτόσουπα με σέλινο,
καρότο και
ντομάτα...
ο χρόνος προετοιμασίας μας είναι σχεδόν
πέντε -5- λεπτά και
ο χρόνος μαγειρέματος
περίπου σαράντα -40- λεπτά
και είναι για τέσσερα -4- άτομα
και θα χρειαστούμε
δύο ολόφρεσκα καρότα κομμένα λεπτές ροδέλες
μισό μαστάκι ολόφρεσκο σέλινο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
δύο ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή σάλτα ντομάτας δική μας
κονσομέ κότας - όσο θέλουμε ανάλογα πόσο πηχτή ή ζουμερή θέλουμε τη σούπα μας
περίπου 250g ζυμαρικά φτιαγμένα από μας - αλλιώς τυποποιημένα
το λάδι μας
θαλασσινό αλάτι
μισό κουταλάκι κουρκούμι
λίγο μαύρο πιπέρι
λίγο πιπέρι καγιέν
και
σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε περίπου ένα λίτρο νερό βρύσης και το αφήνουμε να βράσει...
μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε δύο ποτήρια του νερού κονσομέ κότας - ο ζωμός κότας και το νερό είναι κατά προτίμηση - μόλις αρχίζει να κοχλάζει προσθέτουμε την ντομάτα και τα καρότα και
περιμένουμε λίγο να έρθουν πάλι σε σημείο βρασμού...
μόλις αρχίσει ο βρασμός,χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε για δέκα λεπτά να βράσει η ντομάτα και τα καρότα με σκεπασμένη την κατσαρόλα...
στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν...
μόλις αρχίσει πάλι ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία,προσθέτουμε το σέλινο,τα μπαχαρικά μας και το λάδι και
με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία - μόλις ίσα που να κοχλάζει - τα αφήνουμε για δέκα -το πολύ- λεπτά...
σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή με την προσθήκη -αν θέλουμε- κομματιών κότας που μας έχουν μείνει από όταν κάναμε τον κονσομέ...
ψωμί χρησιμοποιούμε στάρινο με προζύμι ή κρίθινα παξιμάδια!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
όλοι και πάντα μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~
συμπληρωματικές πληροφορίες για το σέλινο
jfda-online.com
medicalnewstoday.com
~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου