Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Τα βότανα και η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους

Τα βότανα και η αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων τους μετά από προσθήκη μελιού, γάλακτος και λεμονιού

Τα αφεψήματα των:
μελισσόχορτου,
δεντρολίβανου,
χαμομηλιού και
φασκόμηλου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες.
Tη δε μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά την έχει το εκχύλισμα του μελισσόχορτου.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα των αφεψημάτων των βοτάνων αυτών μειώνεται,όμως,κατά πολύ με την προσθήκη γάλατος,ενώ παραμένει σταθερή με την προσθήκη λεμονιού,ενώ με την προσθήκη μελιού αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, η προσθήκη γάλακτος, προκαλεί μείωση σχεδόν σε όλα τα αφεψήματα και κυρίως στο μελισσόχορτο
Η προσθήκη λεμονιού, φαίνεται ότι στο μελισσόχορτο αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα και μόνο στην περίπτωση του φασκόμηλου τη μειώνει.
Το μέλι σχεδόν πάντα την αυξάνει με αποκορύφωμα την περίπτωση του φασκόμηλου.

Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr

dspace.aua.gr/xmlui/bitstream/handle/10329/3638/Kannelou%20G.pdf?sequence=1
πηγή πληροφόρησης:openarchives.gr