Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πλιγούρι βρώμης και νιφάδες βρώμης , ποια η διαφορά τους;

Πλιγούρι – Τι είναι τα πλιγούρια;
Τα πλιγούρια είναι:
#1.  πλιγούρια ολικής άλεσης ολόκληρων τεμαχισμένων ή χοντροκοπανισμένων κόκκων – θα το βρούμε και ως “steel-cut” – Steel Cut Oats, coarse oatmeal ή oat groats για το πλιγούρια βρώμης και wheat groats για τα πλιγούρια σίτου- σε ξένες συσκευασίες, αλλά και κορκότο ή κορκοτό σε ελληνικές συσκευασίες για τους ολόκληρους χοντροκοπανισμένους κόκκους σιταριού.
Ολόκληροι ή χοντροαλεσμένοι ή χοντροκοπανισμένοι κόκκοι από σιτάρι, βρώμη και κριθάρι που διατηρούν το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο , διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα πλιγούρια ολόκληρων σπόρων για να τα μαγειρέψουμε πρέπει πρώτα να τα μουλιάσουμε σε νερό και στη συνέχεια να τα σιγοβράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σε πολλά μέρη της μεσογείου γίνεται διάκριση μεταξύ του ψιλο-κομμένου πλιγουριού  και του χονδρό-κομμένου πλιγουριού, έτσι παρατηρούμε το ψιλό,
το μέτριο,
το χονδρό και το έξτρα χονδρό πλιγούρι ολόκληρου σπόρου.
Η υψηλότερη ποιότητα πλιγουριού έχει ομοιόμορφο μέγεθος κόκκων, επιτρέποντας έτσι έναν πιο ελεγχόμενο χρόνο μαγειρέματος και πιο σταθερό αποτέλεσμα...
read more:https://botanologia.gr/pligoyri-vromis-kai-nifades-vromis-poia-i-diafora-toys/

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

O Θέμος Ποταμιάνος και η “Mαγειρική των περιστάσεων” ή όπως έλεγε “η μαγειρική της κατοχής”

ο Θέμος Ποταμιάνος έγραψε την «Mαγειρική των περιστάσεων» 
ή όπως αλλιώς την έλεγε
"τη μαγειρική της κατοχής"
το λιτό και αξιόλογο αυτό βιβλίο μαγειρικής
πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση.
σήμερα το ξαναβρίσκουμε να  ξαναβγαίνει από την «Eστία»
Και γράφει ο Ποταμιάνος:
«Mερικοί θα πουν “αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα! Eνας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”. 
Kαι όμως έχουν άδικο. 
Ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.» 
Και κάτι άλλο.
Ένα βιβλίο τεχνικό, πρακτικό, οδηγητικό δεν αποκλείεται να έχει και λογοτεχνικές αρετές. 
O σκοπός μου όμως εδώ δεν είναι να γράψω ένα βιβλίο λογοτεχνικό αλλά ένα βιβλίο επίκαιρο. 
Μαζί με όλ' αυτά πρέπει να προσθέσω πως εμείς οι λογοτέχνες,συγγενεύουμε λίγο με τους μαγείρους όπως και κάθε καλλιτέχνης.
Γιατί και η μαγειρική είναι μία τέχνη,η τέχνη της παρασκευής ωραίων φαγητών και
δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο που προκειμένου για ένα καλό φαγητό,έχουν μεταχειριστεί την έκφραση "ποίημα του ουρανίσκου" 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων

Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, ντομάτες, μπρόκολο ή αλλιώς βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως ουσιαστικός αντιοξειδωτικός και ενζυμικός συν-παράγοντας για φυσιολογικές αντιδράσεις όπως η παραγωγή ορμονών, η σύνθεση κολλαγόνου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η βιταμίνης C είναι άκρως αποτελεσματική στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις από αλλεργιογόνα, ιούς, βακτήρια και καρκινογόνους παράγοντες, προάγοντας έτσι την ανοσία
Η βιταμίνη C έχει προστατευτικές επιδράσεις στην πνευμονία που προκαλείται από τον ιό της γρίπης.
Η βιταμίνη C έχει αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση και αποτρέπει λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και πρωτόζωα. 
Η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει από την πίεση και το στρες που προκαλείται από το πολύ κρύο και την πολύ ζέστη
Η βιταμίνη C βοηθά να εξουδετερωθούν ανεπιθύμητοι ιοί και να προληφθούν πάρα πολλές ασθένειες όπως η γρίπη και τα κρυώματα, καθώς έχει αντι-ιική δραστικότητα και πολλά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της έναντι ιικών λοιμώξεων.
read more:https://botanologia.gr/i-vitamini-c-enischyei-tin-anosologiki-antidrasi-toy-organismoy-se-epitheseis-ion-kai-vaktirion/
πηγές πληροφόρησης και: 
http://www.naturalnews.com/040770_vitamin_C_virus_Dr_Thomas_Levy.html
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1954/pauling-bio.html
http://lpi.oregonstate.edu/lpbio/lpbio2.html
http://www.naturalnews.com/034591_vitamin_C_mega-dose_healing.html
http://www.youtube.com/watch?v=d9Sa02XnteA

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
https://www.dsld.nlm.nih.gov/dsld/dailyvalue.jsp
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
https://www.nrv.gov.au/nutrients/vitamin-c

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ισχυρότατα βότανα για το συσσωρευμένο στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας

Άγχος , στρες και βότανα
Στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας
– και οι παράγοντες που το προκαλούν δεκάδες.
Πριν να φτάσουμε στην ολική κατάρρευση ας δούμε πως μπορούμε να χαλαρώσουμε.
Την επόμενη φορά που το άγχος και το στρες θα μας επισκεφτούν δριμύτερα , 
βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική να παίζει ,
στον αρωματικό λύχνο του χώρου μας σταλάζουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και λεβάντα , 
καθόμαστε αναπαυτικά στην αγαπημένη μας πολυθρόνα ,
παίρνουμε βαθιά ανάσα και κρατάμε την αναπνοή μας για λίγο , 
στη συνέχεια την αφήνουμε σιγά-σιγά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα.
H συχνότερη αιτία του στρες και του άγχους είναι η...
Debussy:ας τον αφήσουμε να μας ταξιδέψει στον ονειρεμένο κόσμο του

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Η κατάθλιψη στους άντρες συνδέεται με την ανεπάρκεια φολικού οξέως

 
Η κατάθλιψη, οι άντρες και το φολικό οξύ-βιταμίνηΒ9
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που δεν παίρνουν αρκετό φολικό οξύ στη διατροφή τους μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
Βιταμίνη Β9 , το φολικό οξύ -folate- ή φυλλικό οξύ (folic acid)
H βιταμίνη Β9 ή folate είναι  υδατοδιαλυτή και ανακαλύφθηκε στο σπανάκι το 1941 και ονομάστηκε ” φυλλικό οξύ”από τη λέξη φύλλο ή φολικό οξύ από τη λατινική λέξη για το φύλλο -folium- έτσι
οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες , τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές , σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid , το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όπως είναι αναμενόμενο η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του DNA καθώς και για πολλές άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.
Ήδη από τη δεκαετία του 1970 μελέτες έδειξαν ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φολικού οξέως στο αίμα από τους μη-καταθλιπτικούς ασθενείς.
Οι μελέτες και οι έρευνες από τότε συνεχίστηκαν αμείωτα και επέμεναν σε αυτή την συσχέτιση....

Τροφές με περισσότερο κάλιο από ότι έχει η μπανάνα

Κάλιο
Μπορεί όλοι μας να γνωρίζουμε ή να έχουμε ακούσει πως η μπανάνα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, όμως στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερο από το 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση.
Το ιόν του καλίου είναι απαραίτητο για τη λειτουργία όλων των γνωστών ζωντανών κυττάρων και γι’ αυτό είναι παρόν σε όλους τους φυτικούς και ζωικούς ιστούς και όλοι οι ενήλικες χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4.500 mg κάλιο την ημέρα.
Βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων και ιδιαίτερα στα φρούτα, για αυτό ας δούμε ποιες άλλες τροφές εκτός από την μπανάνα, τα 100 gr της οποίας μας δίνουν 358 mg κάλιο, μας προσφέρουν το κάλιό τους και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες ποσότητες:
– κακάο σε σκόνη 
τα 100gr μας δίνουν 1524mg κάλιο – το 44% της ημερήσιας πρόσληψης 
-μαύρα φασόλια...