Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

 
Τούρτα μωσαϊκό με εθιστική πεντανόστιμη πραλίνα φουντουκιού
Πολλές φορές αναζητάμε γλυκάκια με εύκολες και γρήγορες συνταγές,χωρίς όμως να υστερούν σε γεύση,γλύκα και νοστιμιά.
Τι γλυκύτατο και νοστιμότερο από μια τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού
Παραλλαγές υπάρχουν αμέτρητες,όλες γεμάτες γλύκα και νοστιμιά.
 Ένα είναι σίγουρο.
Το μωσαϊκό αρέσει σε όλους μας και πετυχαίνει πάντα.
Το μόνο πουη χρειάζεται είναι λιώσιμο και ανάμειξη των υλικών και κάποιο χρόνο στο ψυγείο για να παγώσει.
Τα βασικά μας υλικά είναι τέσσερα-
Σοκολάτα,
Κρέμα γάλακτος,
Μπισκότα και
Πραλίνα φουντουκιού!
Ούτε ζάχαρες,ούτε βούτυρα,ούτε αυγά,μόνο αγαπημένη σοκολάτα σε μιά γευστικότατη συνύπαρξη προς ευχαρίστηση των γευστικών μας αδένων
Η πραλίνα φουντουκιού με την κρεμώδη υφή της μας χαρίζει όλη της τη νοστιμιά μέσα από αυτό το εθιστικό γλυκάκι που μπορούμε να το ετοιμάσουμε  ακόμη κι αν η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε μας,γιατί το γλυκάκι αυτό είναι από τα γλυκά που η ακρίβεια των υλικών δεν είναι ζωτικής σημασίας.
Tούρτα μωσαϊκό λοιπόν με πραλίνα φουντουκιού
και θα χρειαστούμε:
  • για την τούρτα-
300g σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
¾ κούπας κρέμα γάλακτος -180ml
1 κούπα πραλίνα φουντουκιού -περίπου 300g
1 συσκευασία μπισκότα τύπου πτι-μπερ, σπασμένα σε μικρά κομμάτια -230g
για τη βάση-
8-10 μπισκότα τύπου πτι-μπερ
¼ κούπας γάλα -60ml
  • για το γλάσο-
100g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
¼ κούπας κρέμα γάλακτος-60ml
3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού -45g
  • για τη διακόσμηση*
5-6 μπισκότα τύπου πτι-μπερ, χοντροτριμμένα στο multi
σοκολατάκια μπαλίτσες-ότι προτιμάμε
50g λευκή σοκολάτα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1 κ.σ. σπορέλαιο -15ml**

Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίζει έντονα,χωρίς να την αφήσουμε να βράσει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα,μέχρι να λιώσει εντελώς και να προκύψει ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ομογενοποιούμε.
Ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα μας λίγα-λίγα και ανακατεύουμε, μέχρι να καλυφθούν καλά με το μείγμα σοκολάτας-πραλίνας.
Καλύπτουμε με μεμβράνη τον πάτο μιας κουμπωτής φόρμας, με διάμετρο 18-20cm.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας και πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι, ώστε να πάρει το σχήμα της φόρμας και να μην υπάρχουν κενά.
  • Για τη βάση:
Βουτάμε τα μπισκότα για λίγα δευτερόλεπτα στο γάλα,προσοχή δεν πρέπει να μας λιώσουν, και τα στρώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού, σπάζοντας μερικά για να καλύψουμε τυχόν κενά.
Bάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και να μπορέσουμε να τη γλασάρουμε.
Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, περνώντας ένα μαχαίρι περιμετρικά στα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσει και αναποδογυρίζουμε την τούρτα πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια.
Ακουμπάμε τη σχάρα πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  • Για το γλάσο:
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίζει έντονα και την προσθέτουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα,μέχρι να λιώσει εντελώς και να προκύψει ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ομογενοποιούμε.
Περιχύνουμε αμέσως την τούρτα με το γλάσο, αδειάζοντας το στο κέντρο της και απλώνοντας το προς τα πλαϊνά με τη βοήθεια της σπάτουλας.
Βάζουμε στη χούφτα μας λίγο τριμμένο μπισκότο και καλύπτουμε τα πλαϊνά πιέζοντας ελαφρά, ώστε να κολλήσει πάνω στο γλάσο.
Αν θέλουμε, διακοσμούμε την τούρτα με τα σοκολατάκια και τη λευκή σοκολάτα, που λιώνουμε μαζί με το σπορέλαιο σε μπεν μαρί.
Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και μεταφέρουμε την τούρτα προσεκτικά σε πιατέλα.
Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σημειώσεις
Σε σύνολο για την τούρτα μας θα χρειαστούμε
250ml κρέμα γάλακτος
500g σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια,
300ml κρέμα γάλακτος,
500g πραλίνα φουντουκιού και
375g μπισκότα.
* αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε τη διακόσμηση
 ** όλες οι ποσότητες είναι στο περίπου,5gr πάνω, 5gr δεν θα μας δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στην εξέλιξη του γλυκού μας.
~~~~~~~~~~
thalia-botanologia.blogspot.gr
~~~~~~~~~~
πρωτότυπη συνταγή στο-kouzinista.gr