Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

όταν με ρώτησαν είπα - και αυτά είναι τα ψωμάκια μου με κανέλα...χρησιμοποίησα το πολύτιμο φρεσκοαλεσμένο αλεύρι σίκαλης για να εξισορροπήσω τη γλυκύτητα της μυρωδάτης κανέλας και μόνο μια πινελιά κάρδαμου...

περπατώντας στα μέρη που αγαπάω, δεν μπορώ να μην συνθλίψω κλαδάκια δεντρολίβανου ή πευκοβελόνες, να τα εισπνεύσω καθώς περπατάω και...
...και στη συνέχεια να ετοιμάσω μέσα στο μυαλό μου το φαγητό της ημέρας! 
Πιστεύω στη μαγεία της προετοιμασίας!
Μπορώ να κάνω σχεδόν οποιοδήποτε φαγητό να έχει υπέροχη γεύση ετοιμάζοντάς το πρώτα μέσα στο μυαλό μου...
Πριν ξεκινήσω την προετοιμασία ήδη είναι έτοιμο μέσα στο μυαλό μου με κάθε λεπτομέρεια!!! -. βότανα,
μπαχαρικά,
λαχανικά και ότι άλλο φανεί στη φαντασία μου τη κάθε στιγμή που θα χρειαστεί να ετοιμάσω φαγητό είναι παρόν!
...και αυτά είναι τα ψωμάκια μου με κανέλα... 
χρησιμοποίησα το πολύτιμο φρεσκοαλεσμένο αλεύρι σίκαλης για να εξισορροπήσω τη γλυκύτητα της μυρωδάτης κανέλας και μόνο μια πινελιά κάρδαμου...ntina/thalia
Πειραματίζομαι συνέχεια!
σκόρδο, 
κόλιαντρος, 
βασιλικός,
δεντρολίβανο,
μαντζουράνα,
ρίγανη,
μαϊντανός και άλλα φρέσκα βότανα και λαχανικά είναι πάντα στην κουζίνα μου και με προκαλούν!!!
Μου κρυφογελούν και μου κρυφολένε
-. θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι, θα βρεις τον τρόπο!!!
και αυτό γιατί ξέρουν πως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με απασχολούσαν ανεξήγητα οι μυρωδιές σε όλες τις μορφές τους και η γεύση!!!
-. οσμή και γεύση, συνεπικουρούμενες και από τις άλλες αισθήσεις και
κάθε φορά έχω και από ένα διαφορετικό μυρωδάτο πιάτο και
ποτέ δεν κρατάω σημειώσεις...και
ποτέ δεν κρατάω τις συνταγές μου!!!

Πρεβιοτικά και προβιοτικά, από τις βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτικής διατροφής!

Για να μάθουμε τις καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου μας θα διερευνήσουμε τα οφέλη των προβιοτικών τροφίμων όπως το ξινολάχανο,
η γιαούρτη,
οι ελιές!

Και για να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι η αρχή! 
Τα πρεβιοτικά -prebiotics- δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους.
Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Πολλοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς απαντώνται φυσικά σε ζυμωμένες τροφές, όπως η γιαούρτη, 
το ξινολάχανο,
οι ελιές,
το μηλόξυδο,
το προζύμι,
το κεφίρ!
Τα προβιοτικά βακτήρια εκτελούν ορισμένες σημαντικές λειτουργίες, όπως η υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος,
του μεταβολισμού και της πέψης. 
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ανισορροπίες στον μικροβιόκοσμο του εντέρου μπορεί να συνδέονται με πολυάριθμες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.
Ο μικροβιόκοσμος του εντέρου μας επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές μας επιλογές και μπορούμε εύκολα να το υποστηρίξετε αυτό, συμπεριλαμβάνοντας στην καθημερινή μας διατροφή περισσότερα προβιοτικά καθώς και τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά.
Και ποιες τροφές για την υγεία του εντέρου πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί, ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!

Σκορδαλιά με καρύδια, ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!
Κάθε χρόνο μέσα στην περίοδο της σαρακοστής είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,
την αλιάδα μας,
το βακαλάο μας,
τα μύδια μας,
το χταπόδι μας,
το χαλβά μας!
Σε παλαιότερα άρθρα μου:
- σας έδειξα πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα, που ήταν και το αγαπημένο έδεσμα της μάνας μου παρότι μη κεφαλονίτισα -botanologia.gr
- σας έδειξα πιο λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου- botanologia.gr
- σας έδειξα πως ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.gr,
-. σε αυτό μου το άρθρο θα σας δείξω πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!
read more:https://botanologia.gr/skordalia-me-karydia-kai-psomi-ena-apolyto-edesma/

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Μπακαλιάρος:πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου


Βακαλάος : Πως θα τον ξαλμυρίζουμε, πως θα τον μαγειρέψουμε, γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου και πιά η σχέση του με την σταφίδα. Οι Πορτογάλοι τον λένε bacalhau,δηλαδή βακαλάο, οι Ιταλοί baccalaro, δηλαδή μπακαλιάρο και μεις οι Έλληνες βακαλάο ή μπακαλιάρο, για να μην παραπονεθεί κανένας!
       Το έθιμο του βακαλάου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, της γνωστής μας εκκλησιαστικής θεομητορικής εορτής αλλά και της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία σκορδαλιάς....
Αφού τελειώσουμε με το ξαλμύρισμα, κόβουμε τον βακαλάο σε κομμάτια στο μέγεθος που χρειάζεται η συνταγή μας και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν, για τουλάχιστον μια ώρα.
Το μαγείρεμα του βακαλάου μας πρέπει να είναι ολιγόλεπτο, διαφορετικά θα στεγνώσει και θα χάσει τη νοστιμιά του.
       Σαλάτα με ξαλμυρισμένο και καλά στραγγισμένο βακαλάο
Αν μαρινάρουμε τον βακαλάο για τέσσερις περίπου ώρες μπορούμε να τον σερβίρουμε και ωμό εν είδει «σούσι» ή σαν συστατικό μιας πλούσιας σαλάτας με λαχανικά όπως –
– τριμμένο καρότο
– ροδέλες κρεμμύδι....

Dr. Ulrich Warnke - Συνείδηση, πνευματικότητα και κβαντική φυσική - πώς ελέγχει το μυαλό μας το σώμα;

Dr  Ulrich Warnke - Συνείδηση, πνευματικότητα και κβαντική φυσική.
Πώς ελέγχει το μυαλό μας το σώμα; 
Γιατί λειτουργεί το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου; 
Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν στο συνειδητό όνειρο; 
Ο βιολόγος και κβαντικός φιλόσοφος του saarländische  dr. Ο Ulrich Warnke είναι πεπεισμένος ότι το κλειδί για πολλά μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης βρίσκεται στον συνδυασμό νέων επιστημονικών ευρημάτων και παλαιών διδασκαλιών σοφίας. 
Σε συνέντευξή του μιλά για τους μηχανισμούς που δημιουργούν την προσωπική μας "πραγματικότητα" από τη "θάλασσα όλων των πιθανοτήτων" μέσω της συνείδησής μας. Αυτή η συνομιλία με τον dr. Ulrich Warnke έλαβε χώρα για την κινηματογραφική παραγωγή "The Power of Thoughts 
Απόσπασμα από την συνέντευξη:
Το πρόβλημα με τους επιστήμονες της κβαντικής φυσικής είναι η μέτρηση. 
Για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα χρειάζονται μετρήσιμα αποτελέσματα. 
Όμως για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα χρειάζεται η συνεργασία ενός πνεύματος και μιας συνείδησης. 
Επειδή όμως το πνεύμα δεν είναι μετρήσιμο το αποκλείουν και αυτό είναι τεράστιο έλλειμα.
Δεν μπορούμε να αποκλείουμε τις σκέψεις από την στιγμή που μέσω της σκέψης θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. 
Ο Νεύτων όρισε τον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος, αλλά ο νόμος αυτός δεν ισχύει στην κβαντική φυσική στην οποία δεν υπάρχει αιτιότητα και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου νου.
Ο νόμος του Νεύτωνα μας λέει ότι όταν γνωρίζω την διαδικασία της εξέλιξης μπορώ να μαντέψω το αποτέλεσμα και αυτό στην κβαντική φυσική δεν ισχύει.
Στην κβαντική φυσική υπάρχουν όλες οι πιθανότητες και μέσω της συνείδησής μας παίρνουμε μια, την δεσμεύουμε και την υλοποιούμε. 
Τότε δημιουργείται ένα κβαντικό σωματίδιο και μεταφέρονται δυνάμεις οι οποίες ανήκουν στον χώρο της κλασικής φυσικής και μπορούν να αναλυθούν.
Αυτή είναι η συμμετοχή του πνεύματος στην δημιουργία. 
Πρέπει η επιστήμη να δεχθεί ότι η πνευματικότητα είναι μέρος της δημιουργίας. 
Αυτή είναι η διαδικασία της δημιουργίας που επινόησε η φύση. 
Γι’ αυτό μας δημιούργησε με συνείδηση και πνευματικότητα.
Αν θέλουμε λοιπόν να ερευνήσουμε με ειλικρίνεια τις φυσικές επιστήμες, πρέπει να δώσουμε την θέση που της ανήκει στην πνευματικότητα. 
Τα φυσικά αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι μετρήσιμα επειδή δεν είναι τα πάντα μεταφορά φυσικών δυνάμεων. 
Υπάρχει και η μεταφορά πληροφοριών.
Εάν για παράδειγμα βλέπετε στην τηλεόραση μια εικόνα που αφορά ένα σεισμό, μπορείτε να μετρήσετε όλα τα πίξελ της οθόνης, αλλά δεν μπορείτε να διαβάσετε την πληροφορία σεισμός. 
Το πνεύμα είναι αυτό που θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.
Δεν μπορεί λοιπόν η επιστήμη να αγνοήσει την πραγματικότητα αυτή. 
Είναι επιτακτικό η επιστήμη να αναγνωρίσει ότι η πνευματικότητα είναι μέρος της επιστήμης.
                  
επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Θεραπευτικό χιούμορ - η θεραπευτική δύναμη του γέλιου

Αισιοδοξία!
Γέλιο!
-. το θεραπευτικό γέλιο δεν είναι απλώς μια θεραπευτική αντίληψη, αλλά μια θεραπευτική φιλοσοφία!
Ας θυμηθούμε για άλλη μια φορά τα οφέλη του γέλιου, μαζί με κάποιες πληροφορίες για το γέλιο, που πιθανόν να μην είναι πολύ γνωστές.
Λοιπόν...
Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ζωής. 
Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους. 
17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα. 
Ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές την ημέρα. 
Ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα. 
Oι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους. 
Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα. 
Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία. 
Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών. 
Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου. 
Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα. 
Το να γελάσετε 100 φορές ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο. 15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου. 
Σύμφωνα με έρευνα του γερμανού ψυχολόγου, Dr. Michael Titze, τη δεκαετία του ‘50, οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσο όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, είναι 4-6 λεπτά την ημέρα.
dr. Michael Titze -. πριν από όλα να ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για μια ολιστική έννοια. 
Στην έρευνα του εγκεφάλου, μιλάμε για ένα "δίκτυο γέλιου" που λειτουργεί στους ανθρώπους.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το γέλιο καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό. 
Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. 
Oι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι το γέλιο συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των προγόνων μας. 
Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο. 
Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση. 
Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών. 
Θεραπευτικό χιούμορ - η θεραπευτική δύναμη του γέλιου
"Τι κάνει τους ανθρώπους να γελούν; 
Γελούν όταν τους γαργαλάς,
ή γελούν όταν ακούνε τους άλλους να γελούν. 
Αλλά με τι γελούν οι άνθρωποι όταν το μυαλό και η καρδιά τους είναι μέσα σε αυτό; Αυτό είναι εύκολο να το πούμε: γελούν με τις αντιθέσεις! 
Νομίζω ότι θα ήταν διαφωτιστικό, και συχνά εντελώς αποκαλυπτικό, να μελετήσουμε το γέλιο λεπτομερώς. 
Έχω βρει ακόμη και ένα όνομα για αυτή την πολλά υποσχόμενη μέθοδο. 
Ονομάζεται "επιστήμη του γέλιου"". Erich Kästner
Έτσι, λοιπόν ανακαλύπτουμε τρόπους κι ευκαιρίες να γελάμε!
Κάνουμε παρέα με ευχάριστους ανθρώπους. 
Δεν χάνετε κωμωδίες και ευχάριστα θεάματα. 
Λέμε και ακούμε ανέκδοτα, με κάθε ευκαιρία. 
Κι ακόμα ξεκινάμε να λέμε το χο χο χο, χι χι χι, χα χα χα, μέχρι να γελάσουμε!
Είναι μια άσκηση γέλιου, που ειδικά αν γίνεται μαζί με παρέα, φέρνει γέλιο. 
Όλα είναι θέμα άσκησης και συνήθειας. 
Χαμογελάμε στους ανθρώπους και θα μας χαμογελάσουν, χαμογελάμε στη ζωή και θα μας χαμογελάσει. 
Δεν παίρνουμε τίποτα πολύ σοβαρά. 
Η ζωή είναι πολύ λίγη, φεύγει τόσο γρήγορα. 
Δεν είμαστε μίζεροι, 
δεν είμαστε πικρόχολοι,
δεν είμαστε κακοί και κακεντρεχείς,
κακόβουλοι και κακοήθεις!
Λέμε πάντα το καλό, 
σκεφτόμαστε το καλό και προσπαθούμε γελάμε κάθε μέρα! 
Να έχουμε μια χαρούμενη μέρα, με πολύ-πολύ γέλιο. 
     επιμέλεια κειμένου:ntina

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και το mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς:Κλείνουμε με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη:
Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας!
Αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύει στην περίπτωση της λουτεΐνης/lutein !!!
Η λουτεΐνη/lutein είναι ένα xanthophyl-carotenoid που προέρχεται από βότανα,
λαχανικά και φρούτα με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η καθημερινή διαιτητική πρόσληψη λουτεΐνης θεωρείται σημαντική ιατρική αξία, καθώς καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα παθολογιών, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων των ματιών, 
του νευρικού συστήματος, 
της καρδιάς, 
του δέρματος και πολλών άλλων.
Επιπλέον, η αυξημένη συγκέντρωση λουτεΐνης στο αίμα συνδέεται θετικά με 
α) αυξημένη αναπνευστική λειτουργία και 
β) μειωμένη θνησιμότητα από αναπνευστικές παθήσεις.

Μια πρόσφατη µελέτη αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εφαρµογής βιοφαρµακευτικών-θρεπτικών συστατικών πλούσιων σε διαιτητικά συστατικά, 
συµπεριλαµβανοµένης της λουτεΐνηw/lutein, προκειµένου να βελτιωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος και να ενισχυθεί η αντιιική δράση κατά της λοίµωξης SARS-CoV-
Μια άλλη µελέτη που εστιάζει στη χρήση µιας δίαιτας πλούσιας σε καροτενοειδή κατά των ιογενών λοιµώξεων και ασθενειών, αποκαλύπτει εντυπωσιακά την ανάγκη κατανάλωσης λουτεΐνης ως µη-προβιταµινικής θρεπτικής ουσίας Α για την καταπολέµηση των σοβαρών παθολογικών συµπτωµάτων του COVID-19
Η λουτεΐνη/lutein βρίσκεται σε αφθονία σε πάρα πολλά φυλλώδη πράσινα λαχανικά, 
και σε πολλά φρούτα και άλλα λαχανικά, εδώ θα δείτε τις διατροφικές πηγές της λουτεΐνη/lutein, αυτό όμως που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω είναι η  βιοδιαθεσιμότητά της, 
η βιοπροσβασιμότητα και η σταθερότητά της!
Στην παρούσα ανασκόπηση, διερευνούμε πρώτα τις υγειονοµικές ιδιότητες της λουτεΐνης και τους µηχανισµούς της δράσης της. 
Επιπλέον, αναλύουμε τον αντιοξειδωτικό και αντιφλεγµονώδη ρόλο της πλούσιας πρόσληψης λουτεΐνης µε βάση τα τρόφιμα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το οξειδωτικό στρες και οι οξειδωτικές οδοί που προκαλούνται από την πρωτεΐνη spike σε ασθένειες που σχετίζονται µε τον εµβολιασµό µετά τον εµβολιασµό µε mRNA, όπως η µυοπερικαρδίτιδα.
Επιπλέον, διερευνούμε τη βέλτιστη βιοδιαθεσιµότητα της λουτεΐνης/luteinσε συνδυασµούς τροφίµων που µπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες αποτελεσµατικές δόσεις λουτεΐνης/lutein για τη θεραπεία αυτών των διαταραχών. 
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει συνεργιστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και είναι βέλτιστος φορέας για μια εμπλουτισμένη με lutein διατροφή για την αντιμετώπιση των συνδρόμων και των παρενεργειών μετά τον COVID-19 και το mRNA εμβόλιο.
Το nitrosative stress  που συνοδεύει το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της lutein.
Γενικά οι ικανότητες της λουτεΐνης για τη θεραπεία ασθενειών υπερβαίνουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τις ιδιότητες απορρόφησης των Reactive Oxygen Species/ROS και προχωρούν πολύ πιο βαθιά στους μηχανισμούς μοριακής παθογένειας και αναστολής. 
Μεταξύ των σημαντικότερων θεραπευτικών επιδράσεων είναι οι αντικαρκινικές επιδράσεις,
η προστασία από καρδιακές επιπλοκές και νευροεκφυλισμό, εκτός από τις επιδράσεις ανοσοτροποποίησης και την αναστολή των προφλεγμονωδών αποκρίσεων και τη χρόνια φλεγμονή. 
Αυτές οι θεραπευτικές επιδράσεις είναι μερικές από τις πολλές που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για τη θεραπεία των συνδρόμων μετά τον εμβολιασμό με COVID και mRNA. 
Συνοψίζοντας τα βιβλιογραφικά στοιχεία για τις θεραπευτικές επιδράσεις της λουτεΐνης, το λιπόφιλο, υψηλής αντιοξειδωτικής δράσης μόριο λουτεΐνη, ασκεί τη δράση του σε πολλά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, 
η καρδιά, 
τα νεφρά και το ήπαρ.

Λόγω των δομικών ιδιοτήτων της, οι ομάδες υδροξυλίου καθιστούν τη λουτεΐνη πιο υδρόφιλη από άλλες ξανθοφύλλες - π.χ. ζεαξανθίνη και αυξάνουν την πολικότητά της σε σύγκριση με άλλα καροτενοειδή.
Ως εκ τούτου, περιγράφεται στη βιβλιογραφία ότι, λόγω της αυξημένης υδρόφιλης και πολικότητας, η λουτεΐνη μπορεί να δράσει πιο αποτελεσματικά από άλλα καροτενοειδή ως εξουδετερωτής των ROS για την επαρκέστερη πρόληψη της συντριπτικής βλάβης στους ιστούς.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει συνεργιστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και είναι βέλτιστος φορέας για μια εμπλουτισμένη με lutein διατροφή για την αντιμετώπιση των συνδρόμων και των παρενεργειών μετά τον COVID-19 και το mRNA εμβόλιο.
Ολοκληρώνουμε με μια σύντομη ανασκόπηση άλλων φυσικών ενώσεων που μπορούν να δράσουν σε συνέργεια με τη λουτεΐνη για να μειώσουν τη δραστικότητα της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 spike και μπορούν δυνητικά να παρέχουν ένα κοινό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύνδρομα και παρενέργειες μετά το  mRNA εμβόλιο.
. Συμπεράσματα
Πλήθος ενδείξεων υποδηλώνουν ότι η λουτεΐνη θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός θεραπευτικός φυσικός παράγοντας προς χρήση για την αντιμετώπιση των συνδρόμων και των παρενεργειών μετά τον COVID-19 και του mRNA εμβολίου και άλλων χρόνιων ασθενειών!
Λόγω των ενισχυμένων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του μορίου σε σχέση με τις άλλες xanthophylls και carotenoids, η lutein μπορεί να προσφέρει την πιο αποτελεσματική ομοιοστατική ισορροπία οξείδωσης, να αποκαταστήσει τα φυσιολογικά επίπεδα NO και να ανακουφίσει την ανισορροπία ROS/RNS
Ιδιαίτερα σε πρόκληση συνδρόμων  μετά από COVID και mRNA, τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου/nitric oxide/NO μεταβάλλονται, υποδεικνύοντας νιτροστικό στρες εκτός από το οξειδωτικό στρες. 
Αν και το ΝΟ δεν είναι ιδιαίτερα δραστικό, τα παράγωγά του που παράγονται με αντιδράσεις ROS, όπως το υπεροξυνιτρικό και το N2O3, είναι ιδιαίτερα δραστικά με μεγαλύτερα βιομόρια. Εποµένως, τα µειωµένα επίπεδα του ΝΟ µπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας για την αρρυθµογόνο καρδιακή ανεπάρκεια. 
Για τους λόγους αυτούς, η επικουρική χρήση της λουτεΐνης για τη θεραπεία έχει τη δυνατότητα να είναι σωτήρια σε αυτές τις καταστάσεις. 
Εκτός από τη δυνητική συµβολή της λουτεΐνης στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήµατος, 
των νεφρών, 
του ήπατος και του νευρικού-εγκεφάλου, η λουτεΐνη µπορεί να είναι χρήσιµη κατά των καταστάσεων γνωστικής ανεπάρκειας και άνοιας που οφείλονται σε χρόνιες φλεγµονές.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της λουτεΐνης συμπληρώνονται από τις δυνητικές δομικές ικανότητες εξουδετέρωσής της έναντι των αλληλεπιδράσεων spike/ACE2. 
Ως εκ τούτου, οι  ικανότητες της λουτεΐνης όσον αφορά και την πρωτεΐνη spike την καθιστούν μόριο υψηλού ενδιαφέροντος για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων. 
Προτιμάται μια πλούσια σε λουτεΐνη διαιτητική πρόσληψη έναντι ενός συμπληρώματος υψηλών δόσεων, με βάση τα αντιφατικά αποτελέσματα από κλινικές μελέτες οφθαλμικών παθήσεων με τη χρήση συμπληρωμάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σύντομη ανασκόπησή μας οι άλλες φυσικές ενώσεις που μπορούν να δράσουν σε συνέργεια με τη λουτεΐνη για να μειώσουν τη δραστικότητα της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 spike και μπορούν δυνητικά να παρέχουν ένα κοινό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με mRNA είναι:
Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ως ο καλύτερος φορέας για την εντερική απορρόφηση και τη συσσωρευτική διασπορά της λουτεΐνης στους ιστούς. 
Συµπληρωµατικά, οι πολύτιµες πολυφαινόλες και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου µπορούν να δράσουν συνεργιστικά µε τη λουτεΐνη για να αναστείλουν την πρωτεΐνη spike και να προσφέρουν πρόσθετες αντιφλεγµονώδεις δραστηριότητες. 
Επιπλέον, η λουτεΐνη μπορεί να συνδυαστεί με τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως η 
curcumin/κουρκουμίνη, 
η βρωμελίνη/bromelain
η κερκετίνη/quercetin και το theproteolytic enzyme nattokinase
για να αναστείλει αποτελεσματικά την πρωτεΐνη spike του SAR-CoV-2 και των παραλλαγών του από τη δράση. 
Κλείνουμε με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη:
Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό μας και το φάρμακό μας το φαγητό μας!
Αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύει στην περίπτωση της λουτεΐνης!!!
~~~~~~~~~~~~~~
σημείωση: συμπληρωματικά στοιχεία του άρθρου https://botanologia.blogspot.com/2023/10/lutein-covid-19-mrna.html